Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ο υπουργός στη Βουλή για το Πολυτεχνείο Κρήτης

Δημοσίευση: 06/11/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Έχω ήδη ζητήσει να μας έρθουν τα πλήρη πρακτικά των συνεδριάσεων της Συγκλήτου. Εμείς έχουμε -και θα το καταθέσω- ένα υπόμνημα από δυο κοσμήτορες, από τον καθηγητή κ. Μανούτσογλου και τον κ. Τσουρβελούδη. Και οι δυο είναι κοσμήτορες της Σχολής. Είναι μια αναφορά-καταπέλτης".

Τα παραπάνω είπε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης  ερώτησης του Βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ  Αντ. Μπαλωμενάκη, με θέμα: «Παράνομη Σύμβαση στο Πολυτεχνείο Κρήτης», και υπογράμμισε τα εξής:

Α. Έχουμε και μια απάντηση που μας ήρθε στις 2 Νοεμβρίου, τις προάλλες, από τον κύριο Πρύτανη -θα την καταθέσω και αυτή-, η οποία δεν απαντάει σε πάρα πολλά από αυτά που είναι στο υπόμνημα των δυο κοσμητόρων. Προφανέστατα, υπάρχουν σημεία που θέλουν ξεκαθάρισμα. Το τελευταίο που θέλουμε εμείς είναι να εμπλακούμε στο ποιος από τους δυο λέει ότι είναι τόσοι που ψήφισαν «υπέρ», τόσοι που ψήφισαν «λευκά» και τα λοιπά.

Β. Επίσημα πρακτικά της Συγκλήτου ζητήσαμε και μόλις έρθουν τα επίσημα πρακτικά της Συγκλήτου θα προσφύγουμε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, σε εισαγγελική αρχή.

Γ. Πάντως, δεν μπορούν τα πανεπιστήμιά μας για κάτι που η μια πλευρά θεωρεί ότι είναι τόσο καλό πράγμα για το πανεπιστήμιο να μην προχωρούν με ευρείες συναινέσεις. Αν δεν προχωρούν με ευρείες συναινέσεις, σημαίνει ότι πέραν του όποιου νομικού υπάρχει κάτι ουσιαστικό. Είναι θεσμοί που μπορούν να προχωρήσουν μόνο συναινετικά. Όταν δεν προχωρούν συναινετικά, δυστυχώς, θα πρέπει να παρέμβει το Υπουργείο. Και το Υπουργείο θα παρέμβει με γνώμονα την αρχική λογική, όταν αυτά τα κτήρια αγοράστηκαν από το Πανεπιστήμιο. Όμως, όταν αγοράστηκαν, αγοράστηκαν κάτω από συγκεκριμένους όρους και αυτοί αφορούν το πώς θα αξιοποιηθούν εκπαιδευτικά και ερευνητικά.

Δ. Το αυτοδιοίκητο δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια εποπτεία της πολιτείας. Είναι μια ιδιόμορφη εποπτεία, αλλά υπάρχει εποπτεία. Στη Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρχει αυθαιρεσία, τελεία και παύλα. Και δεν μπορεί να υπάρχει αυθαιρεσία, ακόμα και αν αυτή είναι καλυμμένη με πλειοψηφίες.  

Ε. Εγώ έθιξα το θέμα πλειοψηφιών, μειοψηφιών και συναινέσεων επειδή ακριβώς, έτσι όπως το διαβάζω, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα ως προς τον αριθμό των συγκλητικών που πήραν αυτήν την απόφαση, πόσω μάλλον που έχουμε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο θα ήθελε μια πολύ ευρύτερη συναίνεση. Ακόμη όμως και αν υπήρχε αυτή η πολύ ευρύτερη συναίνεση, τα θέματα νομιμότητας ελέγχονται από την πολιτεία. Τα θέματα  νομιμότητας δεν είναι θέματα πλειοψηφίας ή μειοψηφίας.

Ζ. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει το πρόβλημα ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη –με συγχωρείτε για την πρόχειρη αυτή έκφραση- με τα έγγραφα που μας έχουν σταλεί. Γι’ αυτό είπαμε να μας έρθουν όλα τα έγγραφα και μετά θα το προχωρήσουμε όπως πρέπει να το προχωρήσουμε.

Η.  Η προσπάθεια που κάνουμε στο Υπουργείο Παιδείας, όπως αυτή καταγράφηκε και από τον νόμο που ψηφίσαμε τον Αύγουστο, είναι να ενισχύσουμε τις ακαδημαϊκές λειτουργίες, να ενισχύσουμε τους ακαδημαϊκούς κανόνες, να δώσουμε όσο μεγαλύτερη ανεξαρτησία γίνεται στα πανεπιστήμια, ώστε το Υπουργείο να μπορεί να μην ασχολείται με μια γραφειοκρατικοποιημένη καθημερινότητα ως προς τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Τι είπε ο Βουλευτής

Στην πρωτολογία ο κ. Μπαλωμενάκης είπε τα εξής:

Κύριε Υπουργέ, θα είστε ενήμερος ασφαλώς ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει προχωρήσει μετά από δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό στη σύναψη μιας σύμβασης με μια εταιρεία ονόματι «Belvedere», προκειμένου να μετατρέψει ένα ιστορικό μνημείο της πόλης των Χανίων σε ξενοδοχείο.

Θα έχετε υπ’ όψιν σας ασφαλώς ότι αυτή η απόφαση έχει περιβληθεί τον τύπο και των αποφάσεων που απαιτούνται από την πλευρά της Συγκλήτου, ενδεχομένως ομοφώνως, αλλά δεν έχει μεγάλη σημασία αυτό. Σημασία έχει ότι ο τύπος επληρώθη μεν, πλην όμως η κοινωνία αντιδρά και μάλιστα πάρα πολύ έντονα. Είναι ένα σημείο της πόλης μας όπου υπάρχει ιστορική, ανθρώπινη παρουσία δυόμισι χιλιάδων χρόνων. Είναι η ακρόπολη της αρχαίας Κυδωνίας.

Εν πάση περιπτώσει, υπάρχουν πολλές πλευρές που καταδεικνύουν ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει έναν χαρακτήρα έξω από τη λογική, για την οποία δόθηκε η χρηματική δωρεά για να αποκτηθεί.

Εγώ έθιξα με την ερώτησή μου την εξής πλευρά: Η εταιρεία η οποία απέκτησε το δικαίωμα να ανακαινίσει είναι μία εταιρεία η οποία συμμετείχε παρανόμως στον διαγωνισμό. Δεν έχει ονομαστικοποιήσει μέχρι βαθμού «φυσικού προσώπου», όπως λέει ο ν. 3310/2005, τον εταίρο της. Εταίρος εμφανίζεται μία άλλη εταιρεία, η οποία εδρεύει στην Κύπρο, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Άρχισε, λοιπόν, μία δημόσια προσπάθεια, σε αντιπαράθεση βέβαια με τη διοίκηση του Πολυτεχνείου, η οποία ισχυριζόταν ότι δεν χρειάζεται. Αποδείξαμε ότι χρειάζεται και μάλιστα, σε τελευταία ανάλυση, έβγαλε και μία ανακοίνωση ότι αυτά τα φυσικά πρόσωπα είναι κατατεθειμένα μέσα στον φάκελο της προσφοράς.

Εάν αυτό συμβαίνει, κύριε Υπουργέ, εάν υπάρχουν τα φυσικά πρόσωπα κατατεθειμένα και φυσικά το έγγραφο αυτό είναι βεβαίας χρονολογίας, νομίζω ότι υπάρχει μία δυνατότητα, στο πλαίσιο της εποπτείας του Υπουργείου σας, να ζητηθούν και να ερευνηθεί κατά πόσον τηρήθηκε ο νόμος. Αυτό είναι το βασικό.

Διότι, όπως ξέρετε πολύ καλά,   η διάταξη του ν. 3310 στο άρθρο 2 αποσκοπεί στη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, για να μην μπαίνουν μέσα στους διαγωνισμούς πρόσωπα τα οποία θα κινούνται μέσα στην πλήρη αδιαφάνεια.

 

Σχόλια (1)

 
TSIFLIKAS
07 Νοε 2017 20:58

'' ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ '' . ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. ΜΙΑ ΛΙΤΗ, ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ. ΤΗΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΜΩΣ; ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ; EAN NAI, TOTE ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ; ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΩΝ ,ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΤΤΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.