ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Η ταυτότητα του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας

Δημοσίευση: 08/11/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων (ΤΙΕ) ιδρύθηκε το 1984, ανάμεσα στα πρώτα Τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας. Το ΤΙΕ συνιστά Ακαδημαϊκή μονάδα της Δημόσιας Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της χώρας (Ν.Δ 3549/2007, 4009/2011) και πληροί τις προϋποθέσεις διδακτικής μονάδας με τα βασικά χαρακτηριστικά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ), σύμφωνα και με την πρόσφατη Εξωτερική Αξιολόγηση μέσω της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ).

Tο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων χαρακτηρίζεται από πλήρη Ακαδημαϊκή αυτοτέλεια για τους παρακάτω λόγους:

1. Διαθέτει νέο εναρμονισμένο πρόγραμμα Προπτυχιακών σπουδών (2016) με αντίστοιχα Πανεπιστημιακά Τμήματα του εξωτερικού (Biomedical Sciences). Το ισχύον πρόγραμμα σπουδών του ΤΙΕ αποσκοπεί στη διδασκαλία και πρακτική άσκηση εξειδικευμένων Επιστημονικών και Τεχνολογικών Γνώσεων.

2. Οι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν κατοχυρωμένα τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, όπως περιγράφονται στο ΠΔ163, (ΦΕΚ 118/14-6-1996), ενώ ο καθορισμός των προϋποθέσεων άσκησης του επαγγέλματος των Ιατρικών Εργαστηρίων περιγράφεται στο πρόσφατο ΠΔ20 (ΦΕΚ34/20-3-2017).

3. Με βάση τελευταία στατιστικά στοιχεία, ακόμη και στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, διαπιστώνεται αξιοπρόσεκτη απορροφητικότητα των αποφοίτων, τόσο από Δημόσιους όσο και από Ιδιωτικούς Φορείς Υγείας.

4. Το Τμήμα διαθέτει εργαστήρια με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών σπουδών.

5. Το ΤΙΕ με 13 μέλη ΔΕΠ, όλοι εξαιρετικοί επιστήμονες με διεθνώς αναγνωρισμένο έργο, θεραπεύει όχι μόνο τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος αλλά και σε μεγάλο βαθμό και των υπολοίπων Τμημάτων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας.

6. Συμμετέχει σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα με πλήθος δημοσιεύσεων και ετεροαναφορών, σε αναγνωρισμένα διεθνή επιστημονικά περιοδικά (βλ. Ιστοσελίδα τμήματος, διεθνείς βάσεις δεδομένων).

7. Το Τμήμα υλοποιεί με ιδιαίτερη επιτυχία, για 3ο Ακαδημαϊκό έτος, το Αυτοδύναμο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΜΠΣ), με τίτλο "Βιοϊατρικές Μέθοδοι και Τεχνολογία στη Διάγνωση", στο οποίο διδάσκουν πέραν καθηγητών του ΤΕΙ και αναγνωρισμένοι επιστήμονες από άλλα ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα.

8. Στο τρέχον Ακαδημαϊκό έτος, ήδη έχει αρχίσει τη λειτουργία του Νέο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Παιδαγωγικά μέσω Καινοτόμων Προσεγγίσεων, Τεχνολογίες και Εκπαίδευση».

9. Στο Τμήμα επίσης, λειτουργούν δύο (2) Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης.

10. Στο πλαίσιο του Προγράμματος LLP/ ERASMUS, το ΤΙΕ έχει τα τελευταία χρόνια υπογράψει και υλοποιήσει πολυάριθμες διμερείς συμφωνίες ανταλλαγών σπουδαστών και διδακτικού προσωπικού, με αντίστοιχα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξωτερικού με χώρες όπως Σουηδία, Φιλανδία, Γαλλία, Εσθονία, Λιθουανία,
Πορτογαλία κ.α.

11. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί η ιδιαίτερη επιλεξιμότητα των υποψηφίων φοιτητών ΑΕΙ,
ως πρώτη επιλογή του ΤΙΕ, στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, που εκφράζεται με τις διαχρονικά υψηλές βάσεις εισαγωγής τους (άνω των 16.000 μορίων, 2016-17 & 2017- 18), οι οποίες είναι υψηλότερες από πολλά Πανεπιστημιακά Τμήματα της χώρας (το 3ο υψηλόβαθμο Τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας).

12. Τέλος, κατέχει την 67η θέση ανάμεσα στα 468 Τμήματα ΑΕΙ (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) της Επικράτειας όσον αφορά στις συνολικές προτιμήσεις των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο και οι πλέον υψηλόβαθμοι εισακτέοι του επιτυγχάνουν βαθμολογία εισαγωγής που ξεπερνά τα 17.000 μόρια.

Με βάση τα παραπάνω είναι αυταπόδεικτη η αυτοτέλεια του Τμήματος.

Τα Μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων ΤΕΙ Αθήνας

 

Σχόλια (1)

 
Αλέξανδρος Π.
09 Νοε 2017 16:40

Οι σπουδές στο τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων είναι εξαιρετικές, με πολύ καλές προοπτικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός από τα Νοσοκομεία πολλοί απόφοιτοι μετά τη σχολή συνεχίζουν για την απόκτηση Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή και Διδακτορικό. Κάποιοι απασχολούνται σε ερευνητικά κέντρα (Ελλάδα και εξωτερικό) και πλέον αρκετοί διδάσκουν στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (δημόσια και ιδιωτική). Στα 3 τμήματα (Αθήνα, Θεσ/νίκη, Λάρισα) γίνεται πολύ καλή δουλειά και ο κλάδος διαρκώς προοδεύει.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.