Placeholder

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Λείπουν οι μισοί Μαθηματικοί και Φυσικοί και το 20% των φιλολόγων

Δημοσίευση: 09/11/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μετά και τις νέες αποσπάσεις τα κενά ελληνικά σχολεία της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Γερμανίας, σύμφωνα με την τοπική ΕΛΜΕ διαμορφώνονται ως εξής:

•    Λείπει το 60% των μαθηματικών

•    Το 50% των φυσικών

•    Το 20% των φιλολόγων.

ΕΛΜΕ ΒΟΡΕΙΑΣ ΡΗΝΑΝΙΑΣ-ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ : Επιστολή διαματυρίας για τα κενά στα σχολεία της περιοχής μας»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας απευθύνεται ακόμα μια φορά σε εσάς προκειμένου να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια, την αγανάκτηση, αλλά και την αγωνία τόσο των εκπαιδευτικών, όσο και των μαθητών και των γονέων και κηδεμόνων τους σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε ό,τι αφορά στη στελέχωση των σχολικών μονάδων της περιοχής μας.

Δύο και πλέον μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό με αποτέλεσμα τα σχολεία σχεδόν να υπολειτουργούν. Δυστυχώς, εξακολουθούν να χάνονται καθημερινά δεκάδες ώρες διδασκαλίας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατη ακόμα και η κάλυψη των μαθημάτων των ομάδων προσανατολισμού. Συμπτύξεις τμημάτων, περικοπές ωρών, διδασκαλία μαθημάτων από συναφείς ειδικότητες αποτελούν μέρος μόνο μιας κατάστασης αποδιοργάνωσης με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι μαθητές μας. Πιο συγκεκριμένα, μετάκαι τις νέες αποσπάσεις τα κενά διαμορφώνονται ως εξής:

•    Λείπει το 60% των μαθηματικών
•    Το 50% των φυσικών
•    Το 20% των φιλολόγων.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, καθίσταται σαφές πως ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση χρήζει άμεσης τροποποίησης προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των σχολείων στο εξής. Σε αυτήν την κατεύθυνση προτείνουμε τα εξής:

•    Τροποποίηση της παραγράφου 3β του άρθρου 16, που απαγορεύει την παράταση της απόσπασης χωρίς επιμίσθιο πέραν των πέντε ετών και το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τις διαδικασίες εκπαιδευτικοί πρόθυμοι να παραμείνουν στα σχολεία.

•    Τροποποίηση της ίδιας παραγράφου προκειμένου να επανέλθει η πενταετία με επιμίσθιο, ώστε να δοθούν κίνητρα στους εκπαιδευτικούς να παραμείνουν.

•    Κατάργηση της παραγράφου 5 του ίδιου άρθρου, στο οποίο προβλέπεται η απώλεια της οργανικής θέσης για όποιον εκπαιδευτικό αποσπάται στο εξωτερικό και το οποίο λειτουργεί ως αντικίνητρο για όσους εκπαιδευτικούς θα επιθυμούσαν να υπηρετήσουν στο εξωτερικό.

•    Πρόβλεψη για δημιουγία πίνακα όσων εκπαιδευτικών έχουν εξαντλήσει την πενταετία και οι οποίοι επιθυμούν να αποσπάστούν με επιμίσθιο για ένα έτος, εφόσον φυσικά έχουν εξαντληθεί όλοι οι προηγούμενοι πίνακες.

Σας καλούμε να προβείτε σε ριζική αναθεώρηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερά επαρκής στελέχωση και εντέλει η βιωσιμότητα των αμιγώς ελληνικών σχολείων του εξωτερικού.

Τέλος, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί προτείνουμε την κατάργηση της απώλειας της οργανικής με άμεση τροποποίηση του νόμου και στη συνέχεια επικοινωνία με όσους εκπαιδευτικούς υπάρχουν στους πίνακες προκειμένου να βρεθούν πιθανώς πρόθυμοι προς απόσπαση καθηγητές.

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ
Ο Πρόεδρος                                                                Ο Γεν. Γραμματέας
Σπυρίδων Λαμπρινός                                                                          Σπυρίδων Μπουνιάς

 

 

Σχόλια (2)

 
Δασκαλα
09 Νοε 2017 16:02

Είναι πράγματι πολύ λυπηρό με τόσες διαμαρτυρίες να μην προχωρά το υπουργείο σε διόρθωση άρθρων του νόμου που αν μη τι άλλο εμποδίζουν και δε διευκολύνουν τη λειτουργία των σχολειων!Τα γερμανικα σχολεία πριν κλείσουν για καλοκαιρινές διακοπές έχουν μοιράσει τάξεις κι έχουν ορίσει και τους εκπαιδευτικους. Τουλάχιστον ας γίνει το φετινό φαινόμενο μαθημα κι ας αρχίσουν......από το Πάσχα τον προγραμματισμος της επόμενης σχολικής χρονιάς !

 
Παρατηρητής
11 Νοε 2017 11:07

Χθεσινή (10/11/2017) της τελευταίας στιγμής ανακοίνωση του υπουργείου: "Υπεγράφησαν σήμερα οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις για τέσσερις εκπαιδευτικούς ΠΕ03, ΠΕ02, ΠΕ07 και ΠΕ04.01 για την κάλυψη των κενών στα σχολεία της περιοχής του Ντίσελντορφ της Γερμανίας".
Συγχαρητήρια στη Διεύθυνση! Κατάφερε να βρει άλλους 4 λίγο πριν τα Χριστούγεννα, και ένιωσε και την ανάγκη δημοσιοποίησης αυτού του φοβερού επιτεύγματος!!!!
Μια Διεύθυνση σε πλήρη σύγχυση, ένας υφυπουργός αμετανόητος και ένας υπουργός χωρίς καμία γνώση του θέματος, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα αναξιοπιστίας και ευτελισμού της Ελληνόγλωσσης Παιδείας στο Εξωτερικό....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean