Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ισότιμα με των ΤΕΙ όλα τα πτυχία των Δραματικών Σχολών μέχρι το 2003

Στο γραφείο του υπουργού Παιδείας, προς υπογραφή, η υπουργική απόφαση
Δημοσίευση: 12/11/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι τίτλοι σπουδών που χορηγήθηκαν από Ανώτερες Δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης,έως  τις  10.6.2003 και εφόσον οι τίτλοι αυτοί αποκτήθηκαν, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 1158 του 1981 , έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 3149/2003 (Α΄ 141) θεωρούνται ισότιμοι προς τους τίτλους σπουδών  των ΤΕΙ.

Ηδη έχει ετοιμαστεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση την οποία υπέγραψε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και έχει σταλεί στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για συνυπογραφή.

Με την υπουργική απόφαση θα δοθεί η δυνατότητα στους αποφοίτους  των Ανωτέρων Δραματικών Σχολών, κατόχους αναγνωρισμένου τίτλου από το υπουργείο Πολιτισμού  που δεν πρόλαβαν να ισοτιμίσουν τα πτυχία τους.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση αρμόδιος για την αναγνώριση της ισοτιμίας θα οριστεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).

Στην  Κοινή Απόφαση των υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού προβλέπονται  οι    Ανώτερες Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευση για τις οποίες δίνεται η δυνατότητα ισοτιμίας , καθώς και οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αναγνώρισης της ισοτιμίας.

Η Κοινή Υπουργική απόφαση ετοιμάστηκε βάσει του νόμου 4481/17, ο οποίος ορίζει τα εξής:

'Οι τίτλοι σπουδών που χορηγήθηκαν από Ανώτερες Δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, εφόσον οι τίτλοι αυτοί αποκτήθηκαν, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1158/1981 (Α ́ 127), έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 3149/2003 (Α ́ 141), θεωρούνται ισότιμοι προς τους τίτλους σπουδών που χορηγούσαν έως τις 10.6.2003 τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, χωρίς αντιστοιχία προς υπάρχουσες κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα ειδικότητες των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Αρμόδιος για την αναγνώριση της ισοτιμίας ορίζεται ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.). Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζονται οι Ανώτερες Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος άρθρου, καθώς και οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αναγνώρισης της ισοτιμίας".

 

Σχόλια (8)

 
Γ.Α
12 Νοε 2017 21:04

Άλλη μια αλχημεία του Υπουργείου Παιδείας. Εξομοιώνει πτυχία ανωτέρων σχολών με πτυχία ΤΕΙ του έτους 2003 !!! Αλλά ας δούμε όμως τι λέει ο νόμος ότι ήταν τότε τα πτυχία των ΤΕΙ: Άρθρο 5 παρ' 12 γ' του Ν.2916/01 : Το πτυχίο των ΤΕΙ είναι βασικός τίτλος σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης....."

Ήδη δηλαδή από το 2001 τα πτυχία των ΤΕΙ επικυρώθηκαν ως πτυχία ΑΕΙ αφού τροποποιήθηκε το άρθρο 25 του Ν.1404/83 (ιδρυτικού νόμου των ΤΕΙ) με την ανωτέρω διάταξη. Έρχεται λοιπόν ο νομοθέτης το έτος 2017 και λέει ότι εξομοιώνω τα πτυχία ανωτέρων σχολών με πτυχία ανωτάτων σχολών ενώ ξέρει καλά ότι αυτό απαγορεύεται δυνάμει της 678/05 απόφασης του ΣτΕ?

Αλλά στη πράξη δεν κάνει αυτό αφού ξέρουν καλά ότι νομικά αυτό δε γίνεται. Έρχονται λοιπόν και υπονοούν με νόμο ότι τα πτυχία των ΤΕΙ το έτος 2003 ήταν πτυχία Ανωτέρας βαθμίδας και έτσι στο επίπεδο 5 του ΕΠΠ.

Μιλάμε για ;ένα κράτος όπου ο νομοθέτης το έτος 2001 επικυρώνει με νόμο ρητά τα πτυχία ΤΕΙ ως πτυχία ΑΕΙ και μετά από 16 χρόνια ένας άλλος νόμος λέει ότι το έτος 2003 τα πτυχία των ΤΕΙ είναι επιπέδου ανωτέρων σχολών.....!!!

Λυπάμαι πολύ που υπάρχουν βουλευτές που ψηφίζουν τέτοια νομικά εκτρώματα. Ελπίζω ότι η ΕΕΤΕΜ θα προσφύγει εναντίον της ΚΥΑ όταν αυτή εκδοθεί.

 
Γιάννης Μ.
13 Νοε 2017 01:03

Μάλιστα. Ισοτίμηση ανώτερης με ανώτατη σχολή κατά το Υπουργείο Παιδείας είναι εφικτή (και χωρίς αξιολόγηση;). Ελπίζω την ίδια ευαισθησία (ίδια μέτρα και σταθμά) να δείξει και για την ισοτίμηση ανώτατων σχολών μεταξύ τους (βλ. Πανεπιστήμια και ΤΕΙ), στο επόμενο χρονικό διάστημα.

 
dr
13 Νοε 2017 08:42

@Γ.Α
τέτοιες ισοτιμήσεις έχουν υπάρξει και μεμονωμένα...υπάρχει περίπτωση όπου πτυχιούχος ανωτέρας τουριστικής σχολής ισοτιμήθηκε με πτυχίο ΤΕΙ (της ανωτέρας βαθμίδας) .

δες εδώ: https://www.esos.gr/arthra/fitites-ta-nea/fitites-eidiseis/isotima-ta-pt...
Επίσης στο δημόσιο, υπάλληλοι με πτυχίο Εμπορικού Ναυτικού (ή και εργοδηγούς) τους κατατάσσουν στη κατηγορία ΤΕ (χωρίς ειδικότητα).
Από την άλλη, χρησιμοποιεί ο νόμος (άρθρο 79, ν. 4481/17) ως ορόσημο την ημ/νια 10/06/2003 (ξεφεύγει δηλ. από το 2001). Το αν επιδιώκει ο νομοθέτης να εντάξει τα πτυχία των ΤΕΙ (μέχρι 10/6/2003) στο επίπεδο 5 είναι λίγο άτοπο να λεχθεί, εφόσον ο Ν.2916/01 είναι σε ισχύ (όπου και ορίζεται ο ανώτατος χαρακτήρας όλων των πτυχίων ΤΕΙ, ανεξαρτήτως ημ/νιας λήψεως).
Περισσότερο, η ισοτίμηση αυτή λύνει κάποια προβλήματα για τους πτυχιούχους αυτών των κατηργημένων σχολών (δραματικών, καλλιτεχνικών..) και δεν έχει να κάνει με τα πτυχία και τους πτυχιούχους των ΤΕΙ.

 
Manos Per
13 Νοε 2017 15:51

Όταν ξυπνήσουμε από τον λήθαργο θα είναι αργά... Έρχεται η επανα-κατάταξη των αποφοίτων ΤΕΙ προ του 2004 στην 5 EQF και συνεπώς ο πλήρης αποκλεισμός από την αναβάθμιση των πτυχίων τους μέσω των πανεπιστημιο-ποιημένων σχολών.
Στο μεταξύ δόθηκε η δυνατότητα μεταπτυχιακών μέχρι και στους υπαξιωματικούς του στρατού. Ετοιμαστείτε για κατατακτήριες οι νεότεροι. Καληνύχτα...

 
dr
14 Νοε 2017 08:41

@Manos Per
και οι απόφοιτοι ΚΑΤΕ - ΚΑΤΕΕ παίρνουν ισοτιμία με ΤΕΙ και ας κατατάσσονται (τα ΚΑΤΕΕ) στο επίπεδο 5 του ΕΠΠ... παρόμοια περίπτωση

 
Τ Δ
14 Νοε 2017 19:09

Είμαι απόφοιτη της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του ΚΘΒΕ, έτος αποφοίτησης 1992, που από τότε άνηκε στην ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης (τριτοβάθμια) βάσει του Π.Δ.336/14/6/89 . Σύμφωνα με τα πιο πάνω, θεωρούσα το πτυχίο μου και μετά από τριετή φοίτηση-όταν οι ακαδημίες ήταν διετείς και δεν υπήρχαν ακόμη οι απόφοιτοι αντίστοιχου Τμήματος ΑΕΙ - ισότιμο με τους πτυχιούχους των ΤΕΙ αλλά και των ακαδημιών. Έτρεφα αυταπάτες; Με κορόιδεψε το ελληνικό κράτος τότε; Νομίζω πως όχι. Αυτό που έγινε μετά ήταν η κοροϊδία. Η αμέλεια των υπευθύνων να αποκαταστήσει την αξία των πτυχίων μας από τη στιγμή που τα ΤΕΙ ανωτατοποιήθηκαν. Γιατί μη μου πείτε ότι τα δικαιώματα των αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ μετά την ανωτατοποίηση τους, εξανεμίσθησαν επειδή κατέφθασαν οι σούπερ απόφοιτοι των νέων ΤΕΙ ; Δεν καταλαβαίνω λοιπόν που βρίσκεται η αλχημεία του Υπουργείου κύριε Γ.Α. ; Δεν σας καταλαβαίνω. Ξέρετε κύριε τι μπούλινγκ έχουμε δεχτεί όλα αυτά τα χρόνια εμείς οι απόφοιτοι των δραματικών σχολών; (που από ότι βλέπω το συνεχίζετε και εσείς τώρα) Γνωρίζετε ότι δεν μας δεχόντουσαν λόγω αυτής της απλής διευκρίνισης να κάνουμε ένα μεταπτυχιακό ή να χουμε δικαίωμα για κατατακτήριες σε άλλες σχολές; Λοιπόν πριν να είμαστε σίγουροι για όσα λέμε να μην παίρνουμε το λόγο και αερολογούμε. Κι επιτέλους όταν γίνεται κάτι χρήσιμο ας το αναγνωρίζουμε σε αυτήν την χώρα, Έλεος

 
Α. Θ
14 Νοε 2017 19:33

Αισθάνομαι πως οι περισσότεροι δεν ξέρουν να διαβάζουν. Δεν αναφέρεται πουθενά ότι τα ΤΕΙ είναι Ανώτατα από το 2003 και μετά. Ο νόμος αναφέρει πως ισοτιμουνται με ΤΕΙ όλοι οι απόφοιτοι από τις δραματικές σχολές ΜΕΧΡΙ το 2003. Και για να γίνει σαφές. Οι δραματικές σχολές του υπουργείου πολιτισμού από το 1981 ήταν ισότιμες με ΤΕΙ. Το 2001 που έγιναν τα ΤΕΙ ανώτατα δεν συμπαρέσυρε και τις δραματικές σχολές. Ενώ δηλαδή όσοι μπήκαν μέχρι το 2000 (απόφοιτοι 2003) ήξεραν πως φοιτούσαν σε ισότιμη σχολή με ΤΕΙ. Η ισοτιμία αυτή επιβεβαιωνόταν με χαρτί από το ΙΤΕ (ένα ΔΙΚΑΤΣΑ για τα ΤΕΙ) ωστόσο το 2004 το ΙΤΕ και τι ΔΙΚΑΤΣΑ ενώθηκαν σε Δοαταπ και οι απόφοιτοι δραματικών δεν μπορούσαν να ισότιμη δουν τα πτυχία τους μέχρι τώρα. Κάποιοι πρόλαβαν και αξιοποίησαν την ισοτιμία. Οι άλλοι; Οι συμφοιτητές τους; Ενώ από το 2001 και μετά οποίος έμπαινε σε δραματική ήξερε πως ΔΕΝ είναι ισότιμη

 
ΜΤ
11 Δεκ 2017 17:00

Άντε κ. Γαυρόγλου υπέγραψε την κοινή υπουργική απόφαση κόκαλα έχει ;;;;;;;;;
από τον Ιούνιο που πέρασε από τη βουλή γιατί μας βασανίζετε .

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.