Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Στο ΤΕΙ Αθήνας ο Κ. Μουτζούρης στην εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Ο κ. Μουτζούρης αναμένεται να τοποθετηθεί πρόεδρος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Δημοσίευση: 13/11/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο Κώστας   Μουτζούρης, πρώην Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα εκφωνήσει τον Πανηγυρικό Λόγο , στην εκδήλωση εορτασμού της επετείου της 17ης Νοέμβρη 1973, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 14 Νοεμβρίου , στις 12:30 το μεσημέρι,  στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Αθήνας.

Το θέμα της ομιλίας του κ. Μουτζούρη είναι  «17 Νοεμβρίου 1973 - 17 Νοεμβρίου 2017».

Θα ακολουθήσει ομιλία της  Πρυτάνεως Μ.  Βενετίκου με τίτλο «Μηνύματα της επετείου του Πολυτεχνείου».

Ο κ. Μουτζούρης πρόεδρος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Σημειώνεται ότι η παρουσία του κ. Μουτζούρη ως  κύριου ομιλητή σε εκδήλωση στο ΤΕΙ Αθήνας, δεν είναι τυχαία.

Ο  υπουργός  Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποφασίσει  να τοποθετηθεί στο “τιμόνι” του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ο κ. Μουτζούρης.

Οπως ήδη έχει γράψει το esos  ο πρώην Πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης θεωρείται, ως επικρατέστερος, για τη θέση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του υπό ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που θα προκύψει από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας με το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες του esos, ο κ. Μουτζούρης διατηρεί ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και απ ότι φαίνεται υπάρχει κατ αρχήν θετική απάντηση  για τη θέση αυτή.

 
Η Διοικούσα Επιτροπή το Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα έχει  εννέα μέλη.

Τον   Κώστα  Μουτζούρη , παρότι δεν ανήκει στο “στρατόπεδο” του ΣΥΡΙΖΑ ,ο υπουργός Παιδείας   τον θεωρεί ως τον πλέον κατάλληλο γι αυτό το καινοτόμο εγχείρημα.

Ο στόχος του Κώστα Γαβρόγλου είναι  εντός του Ιανουαρίου, να αρχίσει να λειτουργεί η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου.

Η  Διοικούσα Επιτροπή, θα έχει θητεία   δύο ετών, προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει   τη μεταβατική περίοδο, η  οποία θα περιγράφεται   με μεγάλη σαφήνεια στη νομοθεσία και στις διάφορες εγκυκλίους που θα ακολουθήσουν.

Επιδίωξη του υπουργού Παιδείας είναι το νέο  Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής να ενταχθεί στο Μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν το 2018 , που θα συμπληρώσουν οι σημερινοί μαθητές της Γ Λυκείου-υποψήφιοι για τα ΑΕΙ.

 
Τι έγραψε ο Κ. Μουτζούρης στο esos  για τα ΤΕΙ στις 4-10-17

Το 2009 η τότε Πρυτανική αρχή του Ε. Μ. Πολυτεχνείου (Μουτζούρης, Πολύζος, Σπάθης) ετοίμασε και υπέβαλε την πρόταση της με τίτλο «ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ Α.Ε.Ι. ΚΑΙ Τ.Ε.Ι.»  της χώρας. Η πρόταση είχε βασιστεί στα εξής δεδομένα:

• Ο πρόσφατος, τότε, Ν. 3549/2007 προέβλεπε ότι στα κατά την έννοια του άρθρου 16 του Συντάγματος Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) ανήκουν όλα στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η οποία έχει δύο παράλληλους τομείς: τον Πανεπιστημιακό Τομέα με τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και τον Τεχνολογικό Τομέα με τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) και την ΑΣΠΑΙΤΕ. Συνεπώς, δια νόμου έχει παύσει πλέον η διάκριση σε Α.Ε.Ι. για τα Ιδρύματα Πανεπιστημιακού Τομέα και σε Τ.Ε.Ι. για τα Ιδρύματα του Τεχνολογικού Τομέα. Σήμερα όλα τα Ιδρύματα αποκαλούνται Α.Ε.Ι. και διακρίνονται σε αυτά του Πανεπιστημιακού Τομέα ( εφεξής ΑΕΙ-ΠΤ) και του Τεχνολογικού Τομέα (εφεξής ΑΕΙ-ΤΤ).

• Τα έτη σπουδών στα ΑΕΙ-ΤΤ έχουν δια νόμου αυξηθεί σε τέσσερα. Έχει επέλθει συνεπώς εξομοίωση τους και στην διάρκεια σπουδών με τον μεγαλύτερο αριθμό Τμημάτων των ΑΕΙ-ΠΠ, στα οποία οι σπουδές διαρκούν 4 έτη (πλην των Τμημάτων Ιατρικών, Πολυτεχνικών, Γεωπονικών, Καλών Τεχνών, Κτηνιατρικών σπουδών, στα οποία είναι μεγαλύτερος).

• Με γενναία χρηματοδότηση, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση στις κτιριακές υποδομές και τον εργαστηριακό εξοπλισμό πολλών ΑΕΙ-ΤΤ.

• Καταγράφεται μια πολύ αξιόλογη ανύψωση του ποιοτικού επιπέδου των διδασκόντων στα ΑΕΙ-ΤΤ, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός κατόχων διδακτορικού διπλώματος και δημοσιεύσεών τους.

• Στην εκλογή διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ-ΤΤ συμμετέχουν από μακρού μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ-ΠΤ εφαρμόζοντας τα ίδια κριτήρια επιλογής.

•    Επισημαίνεται η συμμετοχή πολλών μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΑΕΙ-ΤΤ στις Επιτροπές Κρίσεων Διδακτορικών Διατριβών πολλών εκ των Πανεπιστημίων μας.

•    Τονίζεται, ότι κάποια από τα ΑΕΙ ΤΤ, όπως λ.χ. πρωτίστως το ΤΕΙ Αθήνας και το ΤΕΙ Πειραιά, έχουν πλέον προχωρήσει ακαδημαϊκά σε μεγάλο βαθμό, ούτως ώστε να μην υπολείπονται σε οτιδήποτε πολλών ΑΕΙ ΠΤ.

Η πρόταση της Πρυτανικής αρχής του Ε.Μ.Π. είχε υποβληθεί στον τότε Πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, είχε αναπτυχθεί σε Σύνοδο Πρυτάνεων, είχε λάβει ευρύτατη δημοσιότητα στα Μ.Μ.Ε., είχε τύχει δε και της αποδοχής του Τ.Ε.Ε.

Ο Πρύτανης Ε.Μ.Π. είχε κληθεί από την Σύνοδο Προέδρων των ΑΕΙ-ΤΤ στη συνεδρίαση τους της 12.3.2009 στην Πάτρα και είχε αναπτύξει την πρόταση, για την «ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ Α.Ε.Ι. ΚΑΙ Τ.Ε.Ι» της χώρας.  Επρόκειτο, για μια πρόταση –πρόσκληση πρωτόγνωρη και λίαν τιμητική.

Η τότε κυβέρνηση της χώρας είχε εκδηλώσει τη βούληση της να συζητήσει την πρόταση με θετικό πνεύμα, όμως η αλλαγή της,  δεν έδωσε αυτή τη δυνατότητα. Η επόμενη κυβέρνηση ασχολήθηκε με το πρόβλημα του οικονομικού χρέους της χώρας και εισήγαγε κάποιες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (π.χ. το αποτυχόν Συμβούλιο Ιδρύματος).

Η προηγούμενη κυβέρνηση έθεσε τις βάσεις για μια αναδιάταξη του χάρτη της ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαιδεύσεως, όμως η προσπάθεια δεν ολοκληρώθηκε υπό την πίεση της μάχης για το χρέος.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα και οι τωρινές πρωτοβουλίες του Υπουργού ΠΕΘ, κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, σχετικά με τη δημιουργία του νέου «Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής»  μέσω της  συσσωμάτωσης των ΑΕΙ-ΤΤ Αθήνας και Πειραιά καθώς και  οι  συζητήσεις για ανάλογες διεργασίες σε ορισμένα από τα ΑΕΙ-ΠΤ και ΤΤ σε επίπεδο Περιφερειών, θεωρώ, ότι  είναι σε θετική κατεύθυνση.

Και ότι αυτές θα πρέπει, να ολοκληρωθούν με τόλμη και αποφασιστικότητα, κάτι που διαθέτει απ΄ ότι διαφαίνεται η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ΄Ερευνας και Θρησκευμάτων.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ