Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Απάντηση του Μ. Χαρακόπουλου στον Διευθυντή Δ.Ε. Λάρισας

“Οξυγόνο δημοκρατίας ο κοινοβουλευτικός έλεγχος!- Τυγχάνουν της επιδοκιμασίας του υπουργείου Παιδείας όσα κάνατε;”
Δημοσίευση: 13/11/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Πραγματικά μου προκάλεσε έκπληξη η απάντηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Ιωάννη Καψάλη στην ερώτηση που έθεσα δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου στον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου για τη νομιμότητα των διαδικασιών επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λάρισα. Δεν είναι σύνηθες να προκαταλαμβάνεται η απάντηση του ερωτώμενου υπουργού. Προς τι, λοιπόν, αυτή η υπέρβαση ιεραρχίας; Εκτός και αν ο κ. Διευθυντής έχει λόγους γι’ αυτό. Θα φανεί από την απάντηση που θα λάβουμε από τον κ. Γαβρόγλου.

Σε κάθε περίπτωση δεν αντιδικώ με τον κ. Διευθυντή. Ασκώ τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα, όπως κρίνω ότι υπηρετώ καλύτερα το δημόσιο συμφέρον. Βεβαίως, θα μπορούσα να απαντήσω σημείο προς σημείο σε όσα αναφέρει στην δήλωσή του. Τούτο, όμως, θα είχε νόημα μόνον αν όσα έγιναν τυγχάνουν της επιδοκιμασίας του υπουργείου Παιδείας. Με δεδομένο, όμως, ότι υπήρξαν δημόσια διαφοροποιήσεις ακόμη και από την προϊσταμένη του αρχή, την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, επιφυλάσσομαι να απαντήσω αναλυτικά επί της επίσημης απάντηση που θα λάβω από τον κ. Γαβρόγλου.

“Τούτων ούτως εχόντων”, θα ήθελα να τονίσω ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι οξυγόνο δημοκρατίας. Όσο κι αν ενοχλεί την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία, μια από τις υποχρεώσεις της είναι οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που θέτουν οι βουλευτές. Για τα όσα έγιναν στην επιλογή των Διευθυντών στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λάρισα, πριν τη δική μου ερώτηση έχουν υπάρξει τοποθετήσεις και καταγγελίες θεσμικών εκπροσώπων. Και δυστυχώς, το θέμα, όπως εφάνη και από αντίστοιχη ερώτηση κυβερνητικού βουλευτή, δεν περιορίζεται μόνο στη Λάρισα».

 

Σχόλια (3)

 
Εκπαιδευτικος
13 Νοε 2017 20:33

Κύριε Χαρακόπουλε.Ο βουλευτής είναι η κορωνίδα του πολιτεύματος μας και για αυτό προηγείται και στην κατάθεση στεφάνων έναντι όλων ακόμη και των στρατηγών.Δεν ασχολείται,σεβόμενος το κύρος και την ιδιότητα του,να απαντά ο εκλεγμένος σε δηλώσεις κατώτερου θεσμικά δημοσίου υπαλλήλου, ο οποίος μάλιστα και θα αποχωρήσει την επομένη των εκλογών που θα κερδίσετε .Επομένως προς τι η απάντηση σας όταν αναμένεται να απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός του οποίου η απάντηση θα είναι ταυτόσημη με του κου Καψάλη γιατί του ζητήθηκε έκθεση απόψεων και βάσει αυτής θα απαντήσει γιατί αυτό ορίζει η διαδικασία επερώτησης βουλευτού;Πέραν αυτού ,επειδή σας απάντησε μέσω του σχολίου της στο εσος η Σχολική Σύμβουλος και μέλος του Συμβουλίου Επιλογής κα Α.ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΊΟΥ, πρέπει να αναρωτηθούμε με ποια κριτήρια και ποιες διαδικασίες επιλέχτηκαν σαν μέλη του Συμβουλίου η ίδια και τα διορισμένα μέλη.Πιστεύω τώρα να αντιληφθήκατε και το λάθος που έκανε η ΔΑΚΕ που εσείς τότε σαν Τομεάρχης Παιδείας δεν αντιδράσατε.Δηλαδή την αποδοχή της μυστικής ψηφοφορίας και για τους Διευθυντές Σχολείων ,που κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ,και των Διευθυντών Εκπαίδευσης,που κατά την διάδοχο σας κα.Κεραμέως είχε πρόβλημα νομιμότητας.Αντίθετα η ΔΑΚΕ έτρεχε στα σχολεία για ψήφους.Αν τότε δηλώνατε επίσημα ότι η ΝΔ όταν έρθει το 2018 στην εξουσία δεν θα αναγνωρίσει αυτές τις επιλογές και ιδιαίτερα των Διευθυντών Εκπαίδευσης ,ως στερούμενες λόγω της μυστικής ψηφοφορίας νομιμότητας με όλα τα επακόλουθα αυτής της δήλωσης ενδεχομένως σήμερα να μην χρειάζονταν ούτε ερώτηση να κάνετε, ούτε να απαντάτε στον κατώτερο θεσμικά από εσάς Διευθυντή Εκπαίδευσης.

 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
13 Νοε 2017 21:54

Αυτό πάντως υπηρεσιακός παράγοντας να απαντά δημόσια σε ερωτώντα βουλευτή πριν απαντήσει ο ερωτώμενος Υπουργός στην ερώτηση στη βουλή δεν έχει προηγούμενο και θα πρέπει να σημειωθεί ως ιστορικό στοιχείο!

 
Νίκη Παπαδ.
14 Νοε 2017 01:06

Μετά από όλα αυτά τα απίστευτα που διαβάζουμε σήμερα από τον διευθυντή δευτεροβάθμιας της Λάρισας Καψάλη Γιάνη, μας έρχεται στο μυαλό η καταλυτική απάντηση της σοβαρότατης Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Αναστασοπούλου Ελένης, μετά την αναίτια επίθεση του κ. Καψάλη εναντίων της.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της κ. Περιφερειακής έχει ως εξής:

«Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω πως λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι μέσα από τον τύπο να απαντώ σε ανοίκειες δια γυμνού οφθαλμού αιτιάσεις σε βάρος μου, αλλά και προς το Υπουργείο, δυστυχώς όμως η δήλωσή μου είναι επιβεβλημένη για την αποκατάσταση της στοιχειώδους αλήθειας. Ας κρίνουν οι αναγνώστες λοιπόν….

Με έκπληξη χθες Πέμπτη 27/7/2017, διάβασα το «διάγγελμα» του Δ/ντή Δ/θμιας Εκπ/σης Λάρισας αναφορικά με την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων του νομού Λάρισας. Εγκαλούμαι ότι μη έχοντας δικαιοδοσία, «εκτός θεσμικής οδού», παρενέβην στη λειτουργία του ΠΥΣΔΕ Λάρισας επειδή σε ερώτηση δημοσιογράφου απάντησα το πράγματι «αυτονόητο» και νόμιμο (ν. 2690/99 αρ. 5 Πρόσβαση σε έγγραφα), το οποίο συνίσταται στο δικαίωμα του κάθε υποψηφίου να του χορηγούνται τα φύλλα αξιολόγησης προκειμένου να καταθέσει κατά τρόπο στοιχειοθετημένο την ένστασή του.

Ο κ. Καψάλης αποκαλύπτεται και αυτοακυρώνεται, πρώτιστα στη συνείδησή του, ελπίζω, αφού το περί νομιμότητας και θεσμικότητας «διάγγελμα», ήρθε ακριβώς τη στιγμή που ενώ ο ίδιος προέβη, όχι μία αλλά δυο φορές, σε μη σύννομες ενέργειες εγώ προσπάθησα να τον προφυλάξω, για άλλη μια φορά.

Ο Δ/ντης της Δ/μιας, αγνοώντας τη νομοθεσία, πρώτον προέβη σε πρωθύστερη και παράτυπη υπηρεσιακή πράξη και δεύτερον ανακοίνωσε τους νέους Διευθυντές χωρίς να έχει προηγηθεί η επιτασσόμενη από το νόμο προηγούμενη επικύρωση εκ μέρους μου της τοποθέτησης των.

«Απαγορεύει» λοιπόν στην προϊσταμένη αρχή της εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τη διατύπωση της άποψης για ένα θέμα που έλαβε ευρύτερης δημοσιότητας στον τοπικό τύπο και απασχολούσε πλήθος συναδέλφων.

«Απαγορεύει» τη διαφορετική άποψη από αυτή που ο ίδιος είχε, για ένα μείζον θέμα που δεν είναι άλλο από αυτό του δικαιώματος πρόσβασης στα έγγραφα. «Απαγορεύει» την απάντηση σε ερώτηση δημοσιογραφική, διότι ο ίδιος θεωρεί ότι όχι μόνον είναι ανεπίτρεπτη θεσμική παρέμβαση αλλά και γενεσιουργός αιτία για «πολλαπλασιασμό» των ενστάσεων και εγκαθίδρυσης «κλίματος» γενικότερης αμφισβήτησης του κύρους του ΠΥΣΔΕ Λάρισας. Ο ίδιος ως πρόεδρος του ΠΥΣΔΕ ουδεμία ευθύνη φέρει για τη διαφύλαξη του κύρους του συμβουλίου. Οι άλλοι φταίνε…

Κι όλα αυτά για το «αυτονόητο» δικαίωμα… είναι απορίας άξιο που δεν «απαγόρευσε» και στο Υπουργείο να έχει διαφορετική άποψη, αν και έμμεσα το εγκάλεσε και αυτό.

Τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι γίνονται αποδέκτες αυτής της, θλιβερής και κατώτερης των περιστάσεων, κατάστασης, διαβεβαιώνω θεσμικά ότι θα συνεχίσω να φροντίζω για την τήρηση της νομιμότητας και να υπερασπίζομαι τα δικαιώματα τους ενώπιον όλων, αφενός ως προϊσταμένη αρχή στηρίζοντας τις αρχές του Υπουργείου Παιδείας και αφετέρου εμμένοντας σε προσωπικούς αξιακούς κώδικες και ηθική.

Στο διάγγελμα του Δ/ντη με τις αυτοεγκωμιαστικές αναφορές, την αποποίηση ευθυνών, την αυτοθυματοποίηση, σε όσα είδαν και σε άλλα τόσα που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, στους συν αυτώ και στον κ. Καψάλη, «εκτός θεσμικής οδού», μια απάντηση ταιριάζει:

Φταίει το ζαβό το ριζικό μας! / – Φταίει ο Θεός που μας μισεί! /- Φταίει το κεφάλι το κακό μας!…
Ποιος φταίει; ποιος φταίει; … /Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,… Κ. Βάρναλης»

Ελένη Αναστασοπούλου

Κανένα σχόλιο. Απλώς Θεά.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.