Placeholder

ΙΕΚ

Διευθυντές ΙΕΚ:Απελπιστική η κατάσταση στα σχολεία μας

"Τα ΔΙΕΚ της Χώρας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους"
Δημοσίευση: 20/11/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Απελπιστική χαρακτηρίζει την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ΔΙΕΚ της Χώρας, η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών των Δημοσίων ΙΕΚ ,με επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τον  Γενικό Γραμματέα Παυσανία Παπγεωργίου.

Τα  ΔΙΕΚ της Χώρας  δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, παρά το γεγονός ότι αντικαταστάθηκε το ΔΣ του ΙΝΕΔΙΒΙΜ αφού συνεχίζεται η κατάληψη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, τονίζουν οι Διευθυντές των ΙΕΚ και αναφέρουν τα ακόλουθα προβλήματα:   

1. Τα ΔΙΕΚ λειτουργούν οριακά χωρίς γραφική υλη, χωρίς toner - μελάνια- χαρτί φωτοτυπικού, χωρίς υλικά καθαριότητας, χωρίς εξαρτήματα μηχανολογικού εξοπλισμού και τέλος χωρίς υλικά εκπαίδευσης, πολλά εκ των οποίων πλέον τα καλύπτουν οι καταρτιζόμενοι από την τσέπη τους.

2. Κινδυνεύουν 19 ΔΙΕΚ που υλοποιούν ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ τα οποία δεν έχουν λάβει την χρηματοδότηση που δικαιούνται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ενώ έχουν δεσμευτεί σε τουριστικά πρακτορεία, αεροπορικές εταιρίες, ξενοδοχεία κλπ

3. Επίσης πάλι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ για τα ΙΕΚ που έχουν ολοκληρώσει τα περσινά προγράμματα, δεν έχει αποπληρωθεί το υπόλοιπο 20% με αποτέλεσμα να δέχονται καθημερινά παράπονα από τους δικαιούχους ευρωπαίους εταίρους.

Οι Διευθυντές των ΙΕΚ ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας την   άμεση διευθέτηση των παραπάνω θεμάτων που αφενός άπτονται της άμεσης λειτουργίας των ΔΙΕΚ και αφετέρου πλήττουν ανεπανόρθωτα το κύρος και την φερεγγυότητα των ΔΙΕΚ και γενικότερα της ΕΕΚ της Χώρας μας στους ευρωπαίους εταίρους μας, με τους οποίους, όπως σημειώνουν,  έχουμε, με πολύ κόπο, οικοδομήσει σχέσεις εκτός από εκπαιδευτικές και σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης.

Σχόλια (2)

 
drifter
21 Νοε 2017 02:49

Δηλαδή το πρόβλημα των ΔΙΕΚ είναι η χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα; Ή η γραφική ύλη;
Κάλως ήρθαν στην πραγματικότητα....

Τα Δ.ΙΕΚ κάποιο διάστημα, στηρίχτηκαν για άλλους λόγους από την πολιτεία.
Μάλλον όμως ξέφυγε η κατάσταση...

Ας επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος τους και μάλλον μετά στη σωστή πλέον διάσταση θα πρέπει να δούμε όλοι πως ο θέσμός μπορεί να λειτουργήσει θετικά στη Δια Βίου Εκπαίδευση.

Και φυσικά .... το ΙΚΥ δεν είναι υπευθυνο για την αποπληρωμή των σχεδιών ; Ή μου διαφευγει κάτι;

 
nik
21 Νοε 2017 14:34

Συνάδελφε, κατά μέσον όρο μέχρι πέρσι εγκρίνονταν 20 προτάσεις εράσμους μεταξύ των 150 συνολικά της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Το 2017 απο 180 εγκρίσεις (αυξήθηκαν τα κονδύλια της ΕΕ) της ΕΕΚ εγκρίθηκαν μόλις 9 απο τα ΔΙΕΚ. Άρα αν οι ελάχιστες επιτρεπόμενες δράσεις των ΔΙΕΚ (προσοχή μόνον των Δημοσίων και όχι των ιδιωτικών ΙΕΚ) δεν μπορούν να ολοκληρωθούν με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας, τότε ναί υπάρχει πρόβλημα σοβαρό και κάποιος φταίει γι' αυτό. Για κάθε τι στα ΔΙΕΚ και ΔΣΕΚ που αφορά χρήματα εγκρίνει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και μόνον, γιατί τα ΔΙΕΚ δεν έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν ΑΦΜ και ακόμα και το χαρτί τουαλέτας πρέπει να εγκριθεί απο το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Αν το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν προχωρά καμία υπόθεση λόγω εσωκομματικού προβλήματος του κυβερνώντος κόμματος, τότε προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργία της Δημόσιας Επαγγελματικής Κατάρτισης και αφήνει ακόμα μεγαλύτερο πεδίο στην ιδιωτική. Και ναι συνάδελφε, όντως κάτι σου διαφεύγει, γιατί όλα τα προγράμματα ερασμους των ΔΙΕΚ υπογραφονται απο το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (κι οχι απο τα ΔΙΕΚ ελλείψει ΑΦΜ) και όλα τα χρήματα απο το ΙΚΥ πάνε στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ για εκταμίευση, όχι κατευθείαν στα ΔΙΕΚ, τα οποία δεν επιτρέπεται να έχουν ΑΦΜ και άρα ούτε και τραπεζικους λογαριασμούς. Σημειωτέον δε ότι τα Δημόσια ΙΕΚ λειτουργούν με κατα μέσον όρο 40.000 σπουδαστές κάθε χρόνο εδώ και 25 χρόνια και παράγουν σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα εργαζόμενους με προσόντα επιπέδου 5 του εθνικού και του ευρωπαικού πλαισίου προσόντων (με το ν.4186/2013 απέκτησαν και τα ΕΠΑΛ το δικαίωμα να παρέχουν το επίπεδο αυτό μετά απο ολοκλήρωση μαθητείας). Τα δε προβλήματα στη λειτουργία των ΙΕΚ (και πάλι μόνον των δημοσίων και όχι των ιδιωτικών) ξεκίνησαν το 2010 και εντάθηκαν αναίτια τον τελευταίο ένα χρόνο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ