Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Εισαγγελείς καλούν πανεπιστημιακούς που βρίσκονται σε απεργία

Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι της Θεσσαλονίκης μετέβησαν άμεσα στον εισαγγελέα
Δημοσίευση: 20/11/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Αμηχανία” επικρατεί στα μέλη ΔΕΠ των Οδοντιατρικών Σχολών της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς οι γραμματείες δέχθηκαν τηλεφωνική και όχι γραπτή  κλήση από εισαγγελείς.

Η τηλεφωνική κλήση ήταν συγκεκριμένη. Απευθύνονταν για μεν τη Θεσσαλονίκη στον πρόεδρο του τμήματος και στα   μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, για δε την Αθήνα μόνο στον πρόεδρο του τμήματος .

Το θέμα της  εισαγγελικής κλήσης αφορούσε την απεργία που πραγματοποιούν, από 9 Σεπτεμβρίου, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι της Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ   και της αποχής-απεργίας τα μέλη ΔΕΠ  του ΑΠΘ.

Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι της Θεσσαλονίκης μετέβησαν άμεσα στον εισαγγελέα, ο οποίος σύμφωνα  με πληροφορίες είπε πως τους κάλεσε διότι δέχθηκε προφορικά  παράπονα ότι από τη συνεχιζόμενη απεργία-αποχή θα χαθεί το εξάμηνο των φοιτητών.

Ο εισαγγελέας είπε πως δεν υπάρχει επώνυμη σχετική καταγγελία , απαντώντας σε ερώτηση πανεπιστημιακού δασκάλου.

Το ζήτημα της κλήσης πανεπιστημιακών δασκάλων από εισαγγελείς θα απασχολήσει και την ΠΟΣΔΕΠ, στη  συνεδρίαση  της Τετάρτης.

Ενημερωτικό σημείωμα προς φοιτητές

Οι καθηγητές της Οδοντιατρικής Θεσσαλονίκης με ενημεμρωτικό σημείωμα προς τους φοιτητές κάνουν λόγο για ασφυκτικές καταστάσεις που έχουν οδηγήσει στις δύσκολες αποφάσεις τους για κινητοποιήσεις με συνέπεια την μη έναρξη μαθημάτων, εργαστηρίων και κλινικών, σημειώνοντας τα εξής:

1. Το Οδοντιατρικό Τμήμα, αν και ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ με υψηλή βαθμολογία εισόδου κατόπιν Πανελληνίων εξετάσεων, έχει ελάχιστη κρατική επιχορήγηση τα τελευταία χρόνια.

2. Κατά συνέπεια εκτός από την εκπαιδευτική διαδικασία ,οι δάσκαλοί σας και η αιρετή διοίκηση του Τμήματος έπρεπε ‐ και φρόντισαν‐ την εύρυθμη λειτουργία του, με την καθιέρωση στοιχειωδών νοσηλείων στους ασθενείς σας, την αναζήτηση χορηγιών και την συνειδητή μη απαίτησή τους, όπως δικαιούνται, αμοιβής 30% επιπλέον του μισθού τους για τη διδασκαλία τους στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Έτσι διασφαλίστηκε η προμήθεια υλικών και εξοπλισμού για την άσκησή σας και η πρόσληψη εργαλειοδοτών και διοικητικού προσωπικού.

3. Παρά τις δύσκολες παραπάνω συνθήκες και την δραματική ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (μελών ΔΕΠ που συνταξιοδοτούνται αλλά δεν αντικαθίστανται με νέες προσλήψεις) η επιλογή των δασκάλων σας ήταν, να κρατήσουν ένα υψηλό και σύγχρονο επίπεδο προσφερόμενης θεωρητικής γνώσης και κλινικής εξάσκησης των φοιτητών.

4. Το επίπεδο σπουδών που σας προσφέρουν οι δάσκαλοί σας, οδηγεί στη δυνατότητα των αποφοίτων του Οδοντιατρικού Τμήματος ΑΠΘ, να συνεχίσουν μεταπτυχιακές σπουδές ή να βρίσκουν επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό, όσο και αυτό να είναι οδυνηρό για τη χώρα μας και για εμάς τους δασκάλους που βλέπουμε τους επιστήμονες που με αγάπη εκπαιδεύσαμε να προσφέρουν και να παράγουν δημιουργικά σε ξένες χώρες.

5. Ήδη τα παραπάνω δεδομένα, σε συνδυασμό με την ελάττωση των μισθών μας, όπως έχουν υποστεί πολλοί Έλληνες, έχουν δημιουργήσει ένα ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΑΣ.

6. Η παραπάνω κατάσταση γίνεται ασφυκτική με το νέο νόμο 4485/2017 που αφορά αναδρομική απαίτηση όλων των προηγούμενων ετών, με βάση νόμο του 1999 που πρόσφατα οριακά τελεσιδίκησε στο ΣτΕ, και μας καλεί να καταβάλουμε 15% του ακαθάριστου εισοδήματος από όσους από εμάς που έχουμε ιατρείο, απαίτηση πλέον εξοντωτική για εμάς.

Στην παραπάνω τελευταία οικονομική απαίτηση, που θα γίνει πολύ σύντομα απαιτητή από το Δημόσιο, η απάντησή μας είναι η παρακάτω.
“Δεν ζητούμε να μην πληρώσουμε αλλά ζητούμε να μας χορηγηθεί δυνατότητα περαίωσης, δηλαδή εξόφλησης για τα αναδρομικά από το 1999, πληρώνοντας 20%, όπως και οι συνάδελφοί μας στο Πανεπιστήμιο (νομικοί, μηχανικοί, γιατροί και λίγοι οδοντίατροι που μετέχουν σε εταιρείες) που προβλέπεται από τον Νόμο Γαβρόγλου που ψηφίσθηκε τον Αύγουστο “.

Ολα τα παραπάνω, έχουν οδηγήσει τους δασκάλους σας στις πρόσφατες κινητοποιήσεις .

Σαφέστατα προβληματιζόμαστε πολύ έντονα και έχουμε συναισθηματικά διλήμματα απέναντι σε σας και στις οικογένειες σας πριν τη λήψη αποφάσεων .

Ωστόσο, ως δάσκαλοι που έχουμε καθημερινή επαφή μαζί σας ,έχουμε την πεποίθηση ότι αντιλαμβάνεστε την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί χωρίς να είμαστε υπεύθυνοι.

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα που θέτουν τα μέλη  ΔΕΠ της Οδοντιατρικής Θεσσαλονίκης είναι τα εξής:

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean