Placeholder

ΣΥΝΕΔΡΙΑ-ΗΜ/ΔΕΣ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα διαλόγου με θέμα «Η Ανωτάτη Εκπαίδευση μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα» που διοργανώθηκε στο ΔΠΘ υπό την αιγίδα της ΠΟΣΔΕΠ

Δημοσίευση: 26/11/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ολοκληρώθηκαν σήμερα το βράδυ οι εργασίες της ημερίδας διαλόγου «Η Ανωτάτη Εκπαίδευση μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα» που διοργανώθηκε στο ΔΠΘ υπό την αιγίδα της ΠΟΣΔΕΠ και ήταν ενταγμένη στις προσυνεδριακές εκδηλώσεις του θεματικού συνεδρίου που θα διοργανώσει η ΠΟΣΔΕΠ την άνοιξη του 2018 με το ίδιο θέμα.

Οι ομιλητές και υπόλοιποι συντελεστές ήταν σημαντικοί παράγοντες από τον ακαδημαϊκό, πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο αλλά και την τοπική κοινωνία. Αναδείχθηκε ο ρόλος που παίζει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην τοπική κοινωνία αλλά και οι δυνατότητες ανάπτυξης του και η επίδραση του στην έρευνα, ανπάπτυξη και οικονομία, αλλά και στην ανάσχεση της ανεργίας και του φαινομένου της διαρροής εγκεφάλων (brain drain) στο εξωτερικό. Συζητήθηκαν θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται για την αναβάθμιση των Ελληνικών Πανεπιστημίων, η θέση και ο ρόλος του στη χώρα και διεθνώς, η θέση και ο ρόλος των καθηγητών. Επιπλέον συζητήθηκαν και άλλα θέματα που έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο τα τελευταία χρόνια όπως η σκοπιμότητα αλλά και οι όροι και προϋποθέσεις ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων, η λειτουργία προπτυχιακών ξενόγλωσσων προγραμμάτων Σπουδών, η σχέση Πανεπιστημίου και τοπικών κοινωνιών, καθώς και ο ρόλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Σήμερα, το Ελληνικό Πανεπιστήμιο διαθέτει εκείνο το αξιόλογο Στελεχιακό Δυναμικό που καθημερινά με υπερβάλλοντα ζήλο υπηρετεί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, παρά τις αντίξοες οικονομικές και όχι μόνο συνθήκες. Επιπλέον, αποφοιτούν από αυτό πτυχιούχοι με σημαντικά προσόντα και υψηλότατη κατάρτιση οι οποίοι ειδικότερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχουν κατακλύσει τις θέσεις επιστημονικού προσωπικού που προκηρύσσονται στην Ευρώπη (αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο), καθώς νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα, εταιρείες και οργανισμοί προσλαμβάνουν συνεχώς έλληνες πτυχιούχους.

Στην οργανωτική επιτροπή της ημερίδας συμμετείχαν καθηγητές του ΔΠΘ από τις Σχολές Επιστημών Υγείας, Γεωπονίας και Δασολογίας, Κοινωνικών Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών, Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Οι ομιλητές ήταν σημαντικοί παράγοντες από τον ακαδημαϊκό, πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο αλλά και την τοπική κοινωνία. Πιό συγκεκριμένα στους συνετελεστές (ομιλητές και μέλη των προεδρείων των συνεδριάσεων) συμπεριλαμβάνονταν:

•    από τον ακαδημαϊκό χώρο οι Πρυτάνεις του ΔΠΘ Σ. Τουλουπίδης και ΕΚΠΑ Θ. Δημόπουλος, οι πρώην Πρυτάνεις Π. Γκούμας και Κ. Σιμόπουλος (αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών), οι Κοσμήτορες των Σχολών Επιστημών Υγείας, Κοινωνικών Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών, Γεωπονίας και Δασολογίας, οι Πρόεδροι των τμημάτων Ιατρικής, Μοριακής Βιολογίας και Γεννετικής, ΤΕΦΑΑ, οι Αναπλ. Πρύτανη ΔΠΘ Π. Μπότσαρης και Φ. Μάρης, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ Μ. Κατωτοτμιχελάκης και Ι. Σεϊμένης και καθηγητές του ΔΠΘ

•    από τον επιχειρηματικό κόσμο ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και Αντιπρόεδρος του ΔΣ ΕΛΠΕΝ Α.Ε. Θ. Τρύφων, ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Έβρου Χρ. Τοψίδης

•    από την τοπική κοινωνία ο σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Περιφ. Ένωσης Δήμων Α-ΜΑΘ κ. Ε. Λαμπάκης και

•    από τον πολιτκό χώρο οι βουλευτές Ν. Παρασεκευόπουλος (τ. Υπουργός Δικαιοσύνης), Κ. Τσιάρας (τ. Υφυπουργός Εξωτερικών) και Γ. Μαυρωτάς.

Στην έναρξη της ημερίδας απηύθυναν χαιρετισμούς, εκ μέρους των παριστάμενων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Έβρου η βουλευτής κ. Α. Γκαρά (η οποία παρουσίασε συνοπτικά το έργο της κυβέρνησης στο χώρο της Ανώτατης Παιδείας), ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ κ. Α. Δημοσχάκης (ο οποίος συνοπτικά παρουσίασε τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας σε σχέση με το Παν/μιο), ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Έβρου κ. Π. Τσίρτσης, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθ. κ. Πλ. Πασσαδάκης, ο Αναπλ. Πρόεδρος του τμ. Ιατρικής  και πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ καθ. κ. Γ. Κολιός, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ε. Λαμπάκης και ο Αναπλ. Περιφερειάρχη κ. Δ. Πέτροβιτς (ο οποίος τόνισε τη συνεργασία του Πανεπιστημίου με την Περιφέρεια για την υλοποίηση και λειτουργία της Ακαδημίας - Δομής Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας ΑΜΘ).

Αναλυτικότερα,
Οι εργασίες της ημερίδας ξεκίνησαν με την ομιλία του Πρυτανεύοντα του ΔΠΘ καθ. κ. Σ. Τουλοπίδη για το μέλλον του Δημόσιου Πανεπιστημίου με έμφαση στο ΔΠΘ, στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι παθογένειες του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου από τον Ομ. Καθηγητή και τ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Π. Γκούμα. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ καθ. κ. Θάνος Δημόπουλος έκανε μια ανάλυση σχετικά με τη θέση των Ελληνικών Πανεπιστημίων στην παγκόσμια κατάταξη κάνοντας προτάσεις για τη βελτίωση της θέσης τους στο διεθνή ακαδημαϊκό χώρο. Ο τ. Πρύτανης του ΔΠΘ, αντεπιστέλλον μέλος Ακαδημίας Αθηνών καθ. κ. Κ. Σιμόπουλος  πραγματεύτηκε το θέμα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Την αλληλεπίδραση του δημόσιου πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα ανέλυσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ELPEN Α.Ε., κ. Θ. Τρύφων.

Στη συνέχεια, στην έναρξη της δεύτερης συνεδρίας ανακοινώθηκε η απουσία του βουλευτή της ΔΗΣΥ κ. Ι. Μανιάτη οποίος δε μπόρεσε να παρευρεθεί για έκτακτους προσωπικούς λόγους ενώ αναγνώστηκε το κείμενο της ομιλίας του που ο ίδιος απέστειλε. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τ. Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλος ανέπτυξε το θέμα «Ανώτατη Παιδεία και Ανιδιοτέλεια», ενώ ο βουλευτής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, τ. Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κ. Τσιάρας μίλησε για την αναδιάρθρωση των Πανεπιστημίων ως στοίχημα ανάπτυξης. Η δεύτερη αυτή συνεδρία και το πρωϊνό πρόγραμμα, έκλεισε με την ομιλία του σεβ. Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως «Το Δημοκρίτειο Πανεπσιτήμιο Θράκης εργαστήριο αλληλοπεριχώρησης των Θρησκειών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το πρόγραμμα των 2 αυτών πρωϊνών συνεδριών, παρακολούθησε μεγάλος αριθμός μελών ΔΕΠ, φοιτητών αλλά και πλήθος κόσμου, καθώς και οι 4 βουλευτές του νομού Έβρου, και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.

Μετά το μεσημεριανό διάλειμμα ακολούθησαν δύο ακόμη συνεδρίες στις οποίες παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές οργάνωσης προπτυχιακού προγράμματος σπουδών από τον καθ. του ΔΠΘ κ. Ι. Τοκατλίδη, στρατηγικές Διεθνοποίησης και εργαλεία από την καθ. και πρόεδρο τυο ΤΕΦΑΑ κ.  Μ. Μιχαλοπούλου, οι μεταπτυχιακές σπουδές ως μοχλός ανάπτυξης, αναπλ. καθηγητής κ. Λ. Κιτσαράς και το θέμα «Πανεπιστήμιο και αγορά εργασίας» από τον Αναπληρωτή Πρύτανη του ΔΠΘ καθ. κ. Π. Μπότσαρη.

Στην τελευταία συνεδρία αναλύθηκαν οι προτάσεις του Βουλευτή από “Το Ποτάμι”, Αν. Καθηγητή του ΕΜΠ κ. Γ. Μαυρωτά για το ρόλο της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην ανασυγκρότηση της χώρας.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η συμβολή του Πανεπιστημίου στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χρ. Τοψίδη, και η διασύνδεση Πανεπιστημίου και κοινωνίας από το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΑ-Θ, κ. Ε. Λαμπάκη. Οι εργασίες της ημερίδας έκλεισαν με την τοποθέτηση του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ για τα συμπεράσματα της και τις θέσεις της Ομοσπονδίας.

Στο τέλος, η Οργανωτική Επιτροπή της ημερίδας αποφάσισε την υιοθέτηση του σημαντικού αιτήματος της τοπικής κοινωνίας όπως εκφράστηκε από το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και το βουλευτή Έβρου κ. Α. Δημοσχάκη κατά το κλείσιμο της ημερίδας για την ίδρυση και λειτουργία της εξαγγελθείσας Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη, μετά και τις τοποθετήσεις των παραγόντων του Πανεπιστημίου για τη δυνατότητα αλλά και τη βούληση του ΔΠΘ να υποστηρίξει σημαντικά τη λειτουργία της.

Ο Πρόεδρος

Στάθης Ευσταθόπουλος
Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.    
    

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.