ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Πριν ή μετά τις γιορτές η ψήφιση του νόμου για το νέο Παν. Δυτικής Αττικής

Με “γενναία” επιπλέον χρηματοδότηση θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου Πανεπιστημίου
Δημοσίευση: 27/11/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων ή το αργότερο μέχρι 15 του Γενάρη θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το Σχέδιο Νόμου ίδρυσης και λειτουργίας του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής  (συνένωση ΤΕΙ Αθήνας -ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στη σημερινή τετράωρη κοινή  συνεδρίαση των μελών των Συγκλήτων του ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, παρουσία του  Καθηγητή Κώστα Μουτζούρη που αναμένεται να τοποθετηθεί πρόεδρος    της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε επίσης  ότι:

Α. Η λειτουργία του νέου Πανεπιστημίου θα συνοδευθεί με επιπλέον γενναία χρηματοδότηση, η οποία όπως είπε έχει εξασφαλιστεί, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το ύψος.

Β. Την Πέμπτη θα συνεδριάσει η οκταμελής Επιτροπή για να ολοκληρώσει την εισήγηση του Σχεδίου του νέου Πανεπιστημίου, το οποίο θα τεθεί άμεσα σε ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση.

Γ. Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τμήματα και σχολές θα τις εξετάσει προσωπικά ο ίδιος πριν τη συνεδρίαση της οκταμελούς Επιτροπής

Δ. Το νέο Πανεπιστήμιο θα χορηγεί διδακτορικούς τίτλους (σ.σ. απαντήθηκε ύστερα από ερώτηση καθηγητή)

Ε. Το νέο Πανεπιστήμιο θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Συνέδριο Οικονομικής  Ανασυγκρότησης που θα  πραγματοποιηθεί στη Δυτική Αττική στις 15 ή 16 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός στην ομιλία του έκανε πολλές φορές μνεία στα όσα νωρίτερα είπε ο κ. Μοτζούρης προς τα μέλη των Συγκλήτων.

Οι Πρυτάνεις του ΤΕΙ Αθήνας Μαρία Βενετίκου και του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ Λάζαρος Βρυζίδης παρουσίασαν τις εισηγήσεις των Συγκλήτων των Ιδρυμάτων τους  και ακολούθησε σε πολύ καλό κλίμα συζήτηση, με ενστάσεις  που διατυπώθηκαν για τη ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων των δύο Ιδρυμάτων καθώς και ο πρόεδρος της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ  Απ. Κοκόσης ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στη σπουδαιότητα ίδρυσης  του νέου Πανεπιστημίου.

 

Μικρή ομάδα φοιτητών διέκοψε τη συνεδρίαση ζητώντας να κάνει παρέμβαση. Μετά από διαβούλευση δόθηκε ο λόγος σε εκπρόσωπο φοιτητών , ο οποίος διάβασε τα αιτήματα.

Το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του τονίζει πως η συνεδρίαση  έγινε σε πολύ καλό κλίμα, και ότι “διαπιστώθηκε συμφωνία στην συντριπτική πλειονότητα των θεμάτων”.

 

Σχόλια (10)

 
Γιάννης Μ.
28 Νοε 2017 17:34

Για όσους θεωρούν ότι η 4ετή φοίτηση εξασφαλίζει αυτοδίκαια την ισοτιμία των τίτλων, ας μας εξηγήσουν γιατί έχουμε την κατηγοριοποίηση ΠΕ και ΤΕ στο δημόσιο και γιατί πρέπει στα πτυχία των απόφοιτων ΤΕΙ να αναφέρεται η λέξη Τεχνολόγος ή το ΤΕ ρητά; Έτσι και αλλιώς προκύπτει αυτό από το ίδρυμα που χορηγεί το πτυχίο στον εκάστοτε πτυχιούχο. Πχ ο Μηχανικός Πληροφορικής ΤΕΙ Αθήνας, υπάρχει περίπτωση να τελείωσε ΕΚΠΑ ή ΕΜΠ; Άρα το ΤΕ γιατί το κοτσάρουμε από δίπλα ακόμα και στις ονομασίες των τμημάτων;
Επιπλέον, αν δεν είναι κάτι τόσο σοβαρό και το θέμα είναι ανύπαρκτο, ας μπει μία γραμμούλα στο νομοσχέδιο που θα διευκρινίζει-εξασφαλίζει την ισοτιμία των υφιστάμενων και μελλοντικών πτυχιούχων. Τί έγινε δηλαδή για κάτι τόσο ασήμαντο;

 
bob mastoras
28 Νοε 2017 13:35

Τα ελληνικά ΑΕΙ δεν έχουν τώρα μηχανικούς δύο ταχυτήτων; Δηλαδή ΤΕΙ – πολυτεχνεία. Στον τομέα της πληροφορικής υπάρχουν απόφοιτοι ΑΕΙ τριών κατηγοριών. ΤΕΙ ΑΕΙ τεσσάρων ετών και πολυτεχνικών σχολών.
Το πρόβλημα είναι η μη διαπερατότητα. Δηλαδή το ότι δεν είναι δυνατόν με επιπλέον ακαδημαϊκές ή άλλες επιδόσεις να αλλάξεις και να βελτιώσεις την θέση σου. Νομίζω ότι με τις αλλαγές που βλέπουμε σε ένα μέχρι τώρα αρτηριοσκληρωτικό πεδίο επέρχονται αλλαγές, κινητικότητα. Θα δούμε. Τα ΕΔ θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας δεν καθορίζονται μόνο από το ΥπΠαιΘ. Θα πρέπει πχ να έχει ένα λόγο π.χ. το Υπ. Ανάπτυξης ή ο κ. Σπίρτζης (τέως πρόεδρος ΤΕΕ). Από τον κ. Σπίρτζη εμπνεύστηκα το χρηστονυμό μου. Είχε πει «Ετσι όπως πάμε θα κάνουμε μέλος του ΤΕΕ και τον Μπομπ τον Μάστορα»

Να ένα κριτήριο κατά την γνώμη μου. Θα είναι δυνατή η αναβάθμιση/μετατροπή πτυχίων ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά; Έστω με μαθήματα ενός έως δύο εξαμήνων. Θα είναι στα χέρια των νέων τμημάτων του ΠΔΑ η διαδικασία;

 
Απορών
28 Νοε 2017 13:02

Καλά κάνετε και ψηφίζετε αυτό το νόμο μέχρι τα Χριστούγεννα.Το νόμο για τις επιλογές σχολικών συμβούλων πότε θα τον ψηφίσετε;Το υποσχεθήκατε στις 14 Δεκεμβρίου 2016 στο εσος ότι θα το κάνετε στο επόμενο από τότε δίμηνο.Πέρασε ένας χρόνος και είναι στον τρίτο χρόνο παράτασης της θητείας τους.Παγκόσμια αρνητική πρωτιά και σε αυτό που την χρεώνεστε αποκλειστικά.Απορώ με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν προχωρά σε ανασχηματισμό.Αφού εσείς με κάτι τέτοια τον φθείρετε συστηματικά.

 
Θωμάς Πασχάλης
28 Νοε 2017 12:23

Κάποιο λάκκο έχει η φάβα! Για να μη γίνονται οι ΣΤΕΦ πενταετής κάτι κρύβεται από πίσω. Δεν μπορεί τα Ελληνικά πανεπιστήμια να έχουν μηχανικούς δύο ταχυτήτων, τετραετούς και πενταετούς φοίτησης.

 
Απαράδεκτος
28 Νοε 2017 12:10

Εφόσον "Οι Πρυτάνεις του ΤΕΙ Αθήνας Μαρία Βενετίκου και του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ Λάζαρος Βρυζίδης παρουσίασαν τις εισηγήσεις των Συγκλήτων των Ιδρυμάτων τους" δεν υπάρχει σχετικό ρεπορτάζ επ’ αυτού;
Το μόνο που αναφέρεται στο κείμενο είναι για "ενστάσεις που διατυπώθηκαν για τη ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας".
Ποια είναι τελικά η προτεινόμενη διαμόρφωση των Τμημάτων των Σχολών;

 
Καθηγητής ΤΕΙ
28 Νοε 2017 11:01

@Απορών
Η επισύμανση για την ερώτηση για τα διδακτορικα, έγινε μεταγενέστερα του σχολίου μου. Η αρχική ανάρτηση δεν είχε αυτή τη λεπτομέρεια. Νομίζω συμπληρώθηκε από το esos αφού είδαν το σχόλιό μου χθες βράδυ.
Οπότε μην προτρέχεις. Επιπλέον είμαι καθηγητής στο ΤΕΙ Αθήνας οπότε τα περί κατσίκας του γείτονα περιττεύουν. Απλά και εγώ πιστεύω (όπως και οι προηγούμενοι) ότι την πατήσαμε πανηγυρικά και δεν καταφέραμε ουσιαστικά τίποτα. Απλά βοηθήσαμε το υπουργείο στην κοροϊδία των φοιτητών.

 
Απορών
28 Νοε 2017 10:33

Η αναφορά στα διδακτορικά έγινε ως απάντηση σε μία από τις ερωτήσεις και απλώς συμπεριελήφθη στο κείμενο του esos. Κάποιοι κακοπροαίρετοι πιάνονται από μία φράση. Αλήθεια , ο "Καθηγητής ΤΕΙ" είναι αυτός που δεν ήξερε για την παράταση της θητείας των οργάνων στο ΤΕΙ Αθήνας και το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ;

Σε ό,τι αφορά την "ισοτίμηση" τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως θέλουν κάποιοι να τα παρουσιάζουν: Οι εν ενεργεία φοιτητές παρακολουθούν συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών (ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ) με 40 μαθήματα, πτυχιακή και πρακτική. Για να πάρουν πτυχίο του ΠΔΑ θα πρέπει να ακολουθήσουν το πρόγραμμα σπουδών του αντίστοιχου νέου τμήματος, που ΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΔΟΜΗ και - μάλλον ή ήττον - ΑΛΛΑ ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ. Συνεπώς θα υπάρξει αντιστοίχηση των μαθημάτων που πέρασαν ήδη, ατομική για κάθε φοιτητή, και από εκεί και πέρα θα συνεχίσουν στο νέο πρόγραμμα σπουδών. Αυτό εννοείται όταν γίνεται αναφορά σε μαθήματα και θα το διαπιστώσουν όλοι σε λίγες ημέρες με το προσχέδιο.

Είναι αστείο που ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του χωρίς να έχει σχέση με το θέμα. Εκτός κι αν εκφράζει με αυτόν τον τρόπο το τι αισθάνεται που τα δύο Ιδρύματα προσπάθησαν και τα κατάφεραν. Η κατσίκα του γείτονα ...

 
Γιώργος Παπαδόπουλος
28 Νοε 2017 09:43

@ @Καθηγητής ΤΕΙ
Όλα τα δημοσιεύματα μέχρι τώρα μιλάνε ότι η φοίτηση στο νέο πανεπιστήμιο θα είναι 4ετής, άρα εκ των πραγμάτων η ΣΤΕΦ αλλά και η ΣΤΕΓ δεν θα μπορούσαν να μετονομαστούν σε πολυτεχνική ή γεωπονική σχολή, αντίστοιχα, μιας και εκεί η φοίτηση είναι 5ετής.
Και εδώ είναι, κατά τη γνώμη μου πάντα, η μεγάλη παγίδα.
Πολλοί ελπίζουν ότι οι πτυχιούχοι του ΠΔΑ (και όσοι θα ισοτιμηθούν με αυτούς) θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους πτυχιούχους των ήδη λειτουργούντων πανεπιστημίων. Μακάρι να γίνει, αλλά δεν το βλέπω. Λες και αυτό ήταν το πρόβλημα. Το αν θα είσαι απόφοιτος ΤΕΙ ή Πανεπιστημίου, 4ετούς διάρκειας.
Και μιας και αναφέρθηκα στην ισοτιμία των πτυχιούχων ΤΕΙ (Αθήνας και Πειραιά) με του πτυχιούχους του ΠΔΑ θα ήθελα να επισημάνω μια ακόμα παγίδα, στην οποία πέσανε ΠΟΛΛΟΙ.
Από τη στιγμή που σήμερα ΑΕΙ είναι τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και η φοίτηση θα ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ να είναι 4ετής, δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για οποιεσδήποτε διαδικασίες ισοτίμησης (είτε με μαθήματα, είτε με εξετάσεις είτε με οτιδήποτε άλλο ακούγεται από τον οποιοδήποτε ανευθυνοϋπεύθυνο) καθώς τα πτυχία (και άρα οι πτυχιούχοι) είναι ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ισότιμοι. Εκτιμώ ότι αυτό έχει προκύψει από την ελπίδα κάποιων που αναφέρω παραπάνω.

Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι πολλοί θα βρεθούν προ εκπλήξεων, αλλά τότε, μάλλον, θα είναι αργά.

 
@Καθηγητής ΤΕΙ
28 Νοε 2017 08:23

Εάν κρίνουμε από τις δηλώσεις του Υπουργού ως προς το μισθολογικό,αυτό είναι σίγουρο..Ενδεικτικό αποτελεί το γεγονός επίσης της μετονομασίας των ΣΤΕΦ σε σχολές "Μηχανικών" (θυμίζει Σχολή "Πυροβολικού" κ.α.) και όχι σε Πολυτεχνικές.
Να θυμίσω ότι διδακτορικά πλέον θα δίνουν και τα ΤΕΙ υπό συνθήκες.

ΥΓ ελπίζω να διαψευστώ αλλά έχω την αίσθηση ότι σας περιμένουν πολλές εκπλήξεις και οι διοικήσεις των 2 ΤΕΙ θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα με τον πρωτοφανή και βιαστικό εναγκαλιασμό της "πατέντας" Γαβρόγλου..

 
Καθηγητής ΤΕΙ
27 Νοε 2017 23:27

Γιατί χρειάζεται ειδική αναφορά στο γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα χορηγεί διδακτορικά;
Μήπως γιατί οι καθηγητές του κατά τα σχέδια του υπουργού, δε θα είναι Πανεπιστημιακοί και θα είναι σε κάποιο άλλο ειδικό καθεστώς;;;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ