Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υπουργός: Εποπτεία ζητάμε από τους εκπαιδευτικούς για τα σχολικά γεύματα

“Κάτω από ιδανικές συνθήκες αυτή η διαδικασία θα έπρεπε να είναι από ένα προσωπικό τραπεζοκόμων σε σχολεία”
Δημοσίευση: 27/11/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εκείνο που ζητάμε από τους εκπαιδευτικούς  είναι να έχουν μία εποπτεία, προσπαθώντας να βρουν δειγματοληπτικά κάποια από  τα κουτιά που περιέχουν τα γεύματα των μαθητών,   μήπως και υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου  κατά τη σημερινή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, στην επισήμανση του Βουλευτή  του ΚΚΕ Γιάννη Δελή ότι η σχετική υπουργική απόφαση επιβάλλει στους εκπαιδευτικούς να ελέγχουν την ποιότητα

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι  κάτω από ιδανικές συνθήκες αυτή η διαδικασία θα έπρεπε να είναι από ένα προσωπικό τραπεζοκόμων σε σχολεία, τα οποία θα είχαν τις αντίστοιχες υλικοτεχνικές υποδομές, κλπ.

Αυτήν τη στιγμή , σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου, δεν έχουμε τη δυνατότητα δημοσιονομικά να διορίσουμε ένα τέτοιο κόσμο.

Και προσπαθούμε , πρόσθεσε, και στα σχολεία να κάνουμε μέσω των δήμων –γιατί όπως ξέρετε την ευθύνη των κτηρίων την έχει ο δήμος- και εκείνες τις παρεμβάσεις όπου να είναι όσο πιο υγιεινό γίνεται το περιβάλλον.

Η πρωτολογία του Βουλευτή

Στην πρωτολογία του ο Βουλευτής Γιάννης Δελής που έκανε την επίκαιρη ερώτηση ανέφερε τα εξής:

Κύριε Υπουργέ, είναι γνωστό σε σας και σε όλον βέβαια τον ελληνικό λαό το φαινόμενο του υποσιτισμού στα σχολεία, ένα φαινόμενο που έχει πάρει ήδη δραματικές διαστάσεις, κυρίως για τις φτωχές λαϊκές οικογένειες ή τις οικογένειες των μεταναστών. Άλλωστε και μια πρόσφατη έκθεση της UNICEF λέει ότι περίπου τα μισά παιδιά βρίσκονται στο όριο -ή και κάτω από αυτό- της φτώχειας.
Πώς αντιμετωπίστηκε μέχρι τώρα το ζήτημα αυτό του υποσιτισμού των μαθητών στα σχολεία; Μέσα από μεμονωμένα και αποσπασματικά, σε μεγάλο βαθμό, προγράμματα διαφόρων ιδιωτικών φορέων, αρκετών από αυτών να επιδίδονται στη λεγόμενη «επαγγελματική φιλανθρωπία», προγράμματα τα οποία σε καμιά περίπτωση όμως δεν απάντησαν και δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν στην ανάγκη για ένα δωρεάν γεύμα για όλα τα παιδιά με την ευθύνη και τη χρηματοδότηση του κράτους σε κατάλληλους χώρους και με το αντίστοιχο, βέβαια, κατάλληλο προσωπικό γι’ αυτήν τη διαδικασία.
Φέτος η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διευρύνονται αυτά τα σχολικά γεύματα σε περισσότερα σχολεία και έβγαλε μάλιστα και ορισμένες υπουργικές αποφάσεις. Σε μία από αυτές -την τελευταία συγκεκριμένα- καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να συστήσουν τριμελείς επιτροπές παραλαβής αυτών των γευμάτων από εκπαιδευτικούς του σχολείου, οι οποίες τριμελείς αυτές επιτροπές θα έχουν όχι μόνο τον ποσοτικό έλεγχο των γευμάτων -το πόσα είναι δηλαδή αυτά τα γεύματα- αλλά και τον ποιοτικό τους έλεγχο, ακόμα και τη σύνθεση των ίδιων των γευμάτων.

 
Η διαδικασία μάλιστα αυτή προβλέπεται, με βάση την υπουργική εγκύκλιο, να γίνεται από τις 11.00΄ μέχρι τις 12.45΄, την ώρα δηλαδή που λειτουργούν τα σχολεία και που, όπως είναι φυσικό, πολλοί από αυτούς τους εκπαιδευτικούς μπορεί εκείνη την ώρα να έχουν και την υποχρέωση του μαθήματος στην τάξη.
Νομίζω ότι αυτή η υπουργική εγκύκλιος, κύριε Υπουργέ, είναι σε μια εντελώς πρόχειρη βάση. Θα την αποκαλούσα και «μνημείο ανευθυνότητας» σε ό,τι αφορά το ζήτημα των σχολικών γευμάτων γιατί –και εσείς βεβαίως το ξέρετε- οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν αυτές τις τεχνικές γνώσεις. Δεν είναι και στην αρμοδιότητά τους, άλλωστε, να ελέγχουν την ποιότητα και τη σύνθεση των γευμάτων. Θα το ξαναπούμε ότι η Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα με τη δέουσα σοβαρότητα, οργάνωση και υπευθυνότητα που απαιτούνται.
Αυτό που θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε είναι τι μέτρα θα πάρετε έτσι ώστε να εξασφαλιστούν όλες εκείνες οι αναγκαίες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών προκειμένου να δεχτούν αυτό το γεύμα. Να ανακαλέσετε αυτήν την εγκύκλιο και βεβαίως να μην συσταθούν αυτές οι τριμελείς επιτροπές και η ευθύνη για την παράδοση, τον έλεγχο της ποιότητας των γευμάτων να είναι αποκλειστικά κρατική ευθύνη των Υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης ή οποιουδήποτε άλλου.
Τέλος, να δώσετε τη δυνατότητα σε εκείνους τους γονείς να δηλώσουν, στη δήλωση την οποία ζητάτε, τα παιδιά τους να παραλαμβάνουν αυτό το γεύμα για το σπίτι, δηλαδή να μείνει αυτό το γεύμα μονάχα για τα παιδιά που φοιτούν στο ολοήμερο σχολείο, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν στο σπίτι το συγκεκριμένο γεύμα.

 

 

Σχόλια (5)

 
Ηλίας
28 Νοε 2017 20:13

Δηλαδή, το Υπουργείο ζητά από τους δασκάλους στα Δημοτικά να κάνουν δειγματολειπτικό έλεγχο. Πως ακριβώς? Τρώγοντας, δειγματολειπτικά, ένα γεύμα μεταξύ 11.00 και 12.45? Μήπως ψάχνουμε ένα τρόπο ώστε σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος να υπάρχει κάποιος "υπεύθυνος" που, αν και άσχετος με τον ποιοτικό έλεγχο τροφίμων, θα αναλαμβάνει την ευθύνη και τις όποιες συνέπειες..?

 
NAKOS
28 Νοε 2017 12:55

Δεν είμαστε καθόλου καλά.θα τρώνε τα παιδιά χωρίς να μπορεί να εγγυηθεί η πολιτεία ότι αυτά που τρώνε είναι κατάλληλα;Τι θα δούμε ακόμα!!Ούτε γράμματα μαθαίνουν τα παιδιά και θα τα ξεκάνουν λίγο-λίγο!!

 
Spiros
28 Νοε 2017 12:32

Καλά τα λόγια του Υπουργού. Απλά το ΦΕΚ διαφωνεί μαζί του. Οπότε, αν τα εννοεί, γιατί δεν αλλάζει το ΦΕΚ; Ή πάλι λόγια του αέρα για λαϊκή κατανάλωση; Γι' αυτό, σαν μέλος της Επιτροπής Παραλαβής Υπουργικών Δηλώσεων, δεν μπορώ να τα παραλάβω και τα επιστρέφω στον προμηθευτή με πολλές διαμαρτυρίες.

 
χμμ...
28 Νοε 2017 10:50

@ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ

τα λες παρα πολυ σωστα...!

 
ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ
27 Νοε 2017 22:58

Αντιλαμβάνεσθε Υπουργέ τι λέτε;Να βρουν οι εκπαιδευτικοί δειγματοληπτικά κάποια κουτιά φαγητού αν έχουν πρόβλημα.Δεν είναι ούτε τεχνολόγοι τροφίμων , ούτε γευσιγνώστες για να μπορούν να αντιληφθούν κάτι αθέατο όπως είναι η αρχική αλλοίωση του φαγητού.Και αν δεν το αντιληφθούν και τα μοιράσουν στα παιδιά με κίνδυνο της υγείας τους φυσικά την ευθύνη δεν την έχετε εσείς στα ποινικά και αστικά δικαστήρια αλλά τα κορόιδα που δέχτηκαν να κάνουν κάτι που ενώ δεν είχαν την σχετική ειδίκευση το έκαναν.Αυτό θα τους ρωτήσει και ο δικαστής.Αφού δεν ξέρατε γιατί αναλάβατε κάτι που έχει σχέση με την υγεία των παιδιών;"Και εκεί δικαστικά θα τους τελειώσουν με εσάς αμέτοχο λόγω της υπουργικής σας ασυλίας.Και αφού παραδέχεστε ότι αυτό είναι δουλειά τραπεζοκόμων πως έχετε την απαίτηση να κάνουν τον τραπεζοκόμο οι εκπαιδευτικοί;Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο απαξιωμένους και παιδιά για όλες τις δουλειές τους έχετε.Δεν φταίτε όμως εσείς.Φταίνε αυτοί που θα δεχτούν να το κάνουν ,και θα είναι άξιοι της τύχης τους αν συμβεί κάτι,γιατί δεν υποχρεούνται να κάνουν κάτι που δεν ξέρουν και μάλιστα σε θέμα που αφορά την υγεία μικρών μαθητών.Εσείς όμως Υπουργέ μετά τη συνοδεία των μαθητών στις σκάλες με το ΠΔ/79 που μας καταντάτε ποινικά υπόδικους για κάθε ατύχημα συνεχίζετε να μας υποτιμάτε ψάχνοντας για κορόιδα που θα κάνουν τους τραπεζοκόμους και τους δοκιμαστές.Θα το θυμάμαι στις εκλογές.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ