Placeholder

ΒΟΥΛΗ

“Πικρία” Ν. Φίλη σήμερα στη Βουλή

Δημοσίευση: 29/11/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 “Όταν ήμουν υπουργός Παιδείας υπήρξε μία πρωτοβουλία από το υπουργείο Εξωτερικών για να αλλάξει ο νόμος που διέπει τη λειτουργία του Ιδρύματος της Βενετίας”, τόνισε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, κατά τη σημερινή συζήτηση-ψήφιση του νομοσχεδίου, και διατυπώνοντας την “πικρία” του είπε τα εξής:

  • Δεν έκανα τον έξυπνο. Δεν είμαι πανεπιστημιακός, δεν είμαι ερευνητής, πολύ περισσότερο πρέσβης.
  • Συγκρότησα μία Επιτροπή, υπό την προεδρία του ιστορικού ομότιμου καθηγητή, του κ. Χατζηιωσήφ, με τη συμμετοχή εκλεκτών και έγκριτων επιστημόνων, ακαδημαϊκών και άλλων και με τη συμμετοχή και της Ακαδημίας Αθηνών και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, δηλαδή φορέων που έχουν σχέση με τη λειτουργία του Ιδρύματος.
  • Η Επιτροπή αυτή κατέληξε σε ένα πόρισμα, το οποίο ήταν γνωστό από πέρυσι.
  • Δεν ελήφθη υπ’ όψιν από το Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν θέλω να αδικήσω κανέναν. Καταγράφω απλώς μία πραγματικότητα.

 

Σχόλια (10)

 
Γιάννης Πλατάρος
01 Δεκ 2017 08:13

Να παρατηρήσω στους εδώ Πολιτειολογούντες κάποια πράγματα που ΔΕΝ τους τα έμαθαν στο Σχολείο, αν και υπάρχουν στα «ψιλά γράμματα» των εγχειριδίων:
***Οι Υπουργοί ΔΕΝ είναι αιρετοί (κατ΄ανάγκην.)
*** Η διάκριση εξουσιών που είναι μια ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ Δημοκρατίας, ΘΕΛΕΙ τους υπουργούς ΜΗ ΑΙΡΕΤΟΥΣ.
*** Η Δημοκρατία θέλει τους ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ.
Τι ζημιά να κάνει ένας αιρετός που θα ψηφίσει ΝΟΜΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ; (= για όλους;)
*Έστω και με τα γνωστά παραθυράκια.
* Έστω και με τις γνωστές φωτογραφικές διατάξεις.
*Έστω και με τις γνωστές και πάσης φύσεως πολυνομίες που παραλύουν το Κράτος
Υπάρχει τουλάχιστον η εγγύηση το Σύνταγμα που με βάση αυτό τελεσιδικούν το Σ.τ.Ε και ο Άρειος Πάγος.
Η «Δεδηλωμένη» Είναι ένα στοιχείο διάκρισης των εξουσιών υπό μία οπτική.
Οι άριστοι που θα στελεχώνουν το Κράτος είναι ένα φιλοσοφικό αίτημα. Το αντιπροσωπευτικό αίτημα υλοποιείται στους ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ. Αν πούμε όμως ότι στις εκλογές ψηφίζουμε για ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ, θα γελάει και το παρδαλό κατσίκι του Φωκίωνος Δημητριάδη. Αυτό όμως ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
ΔΕΝ το κάνουμε . Να παραδεχθούμε ότι ΔΕΝ έχουμε την Δημοκρατία που ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ να έχουμε με δική μας επιλογή. Αντιπροσωπευτικότητα, ΝΑΙ, έχουμε. Όμως ΤΩΡΑ, ψηφίζουμε ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ που κάνουν ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ. Ο ρόλος τους ο θεσμικά προβλεπόμενος, είναι να κάνουν ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ (=όχι ρουσφέτια, τελικά) Οι ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ. Και να ελέγχονται από το Σ.τ.Ε και Άρειο Πάγο. Και από την Βουλή μέσω «δεδηλωμένης» εντολής.
Το παρόν πολίτευμα, είναι μια καρικατούρα δυνητικής Δημοκρατίας που θα μπορούσαμε να έχουμε και έχουμε ελεύθερα επιλέξει και επιλέγουμε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ , να ΜΗΝ έχουμε.
Και για όσους δεν το έχουν εμπεδώσει, η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ (για να χρησιμοποιήσω το διάσημο ρήμα του Σφακιανάκη) Οι υπόλοιπες εξουσίες, μπορούν να απαρτίζονται και από έστω και λιγότερο άξιους (Βουλευτής =αντιπρόσωπος για νομοθέτηση) και δικαστής δικαστική (Δικαστής =Εφαρμοστής του νόμου με υπέρτατο προσόν την εντιμότητα, την κοινωνική ενσυναίσθηση και την γενική γνώση των νόμων, αλλά και με ισχυρή αίσθηση δικαίου)
Τα παραπάνω είναι αυτονόητα παντού (είτε εφαρμόζονται είτε όχι) εκτός από την Ελλάδα....

 
Ηλίας
30 Νοε 2017 23:03

Φιλε @Ν με όλους αυτούς που είχαν βαριά χαρτιά είχαμε προκόψει τόσα χρόνια και ο απόφοιτος λυκείου μας χάλαγε τη σούπα?

 
@N
30 Νοε 2017 21:23

Αφού με το σκεπτικό σας ...ο οποιοδήποτε έχει δικαίωμα να άρχει εφόσον εκλεγεί καλώς ήρχαν οι Χίτλερ και Μουσολίνι που βγήκαν με εκλογές.Αν τους σταματούσαν όμως δε θα φτάναμε στο Β'Π.Π.Να μην αναφέρω τον Περόν και διάφορους δεκάδες άλλους.Ηταν λοιπόν ελιτίστικο να τους εμπόδιζαν να άρχουν, σύμφωνα με την άποψή σας.Επομένως ο καθένας έχει δικαίωμα να εκλέγεται ,αλλά αν δεν έχει και τα κατάλληλα προσόντα δεν έχει δικαίωμα να άρχει.Και ένα από τα βασικά προσόντα είναι να έχει και κατάλληλο μορφωτικό επίπεδο που ταιρίαζει και με την θέση που θα άρχει για να τον σέβονται στοιχειωδώς.Τώρα εσείς αν θεωρείτε τα αποκλειστικά κομματικά προσόντα άξια για να άρχει κάποιος ενός λαού γιατί διαμαρτύρεστε για τα μνημόνια;Και λίγα είναι.

 
Καθηγητής
30 Νοε 2017 18:59

Το θέμα δεν είναι τα πτυχία αλλά η λογική του κάθε υπουργού. Ο Φίλης ήταν ένας υπουργός ο οποίος δεν είχε σκοπό να φέρει άλλη μια "μεταρρύθμιση στην παιδεία" για να μείνει το όνομά του στην ιστορία. Ήταν όμως ένας υπουργός που άκουγε τους εκπαιδευτικούς και λειτουργούσε προς το συμφέρον τους.
Οι σπουδές, οι διατριβές και οι έρευνες είναι σεβαστές αλλά ας μην ξεχνάμε πόσα στοιχεία ακόμα συμβάλλουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός ανθρώπου.
Η θέση του υπουργού, και ειδικά παιδείας, δεν είναι θέση ερευνητή, αποστασιοποιημένου πανεπιστημιακού ή οικονομολόγου.
Ο Φίλης, λοιπόν, δείχνει να είχε τα στοιχεία που τον έκαναν έναν καλό υπουργό παιδείας και ας μην ήταν απόφοιτος πανεπιστημίου. Άλλωστε, κανένας υπουργός δεν αποφασίζει μόνος του και, αν το κάνει, τότε δεν είναι καλός υπουργός παιδείας.

 
Ηλίας
30 Νοε 2017 15:53

@kostas

Αφού απ τη στιγμή που έφυγε ο συγκεκριμένος απόφοιτος λυκείου όλα έστρωσαν, εφόσον τις θέσεις-κλειδιά κατέχουν (και κατείχαν) άνθρωποι με πτυχία και τίτλους!

 
N
30 Νοε 2017 15:32

@kostas Εγώ πάλι δεν καταλαβαίνω γιατί, ενώ στον ορισμό της Δημοκρατίας αναφέρεται ότι ο οποιοδήποτε έχει δικαίωμα να άρχει εφόσον εκλεγεί, κάποιοι επιμένετε σε απόψεις ελιτίστικες. Εκτός αν είστε λάτρεις της Αριστοκρατικού Πολιτεύματος, στο οποίο όμως οι άριστοι δεν θα είναι οι πλούσιοι από καλή γενιά, αλλά οι πολυπτυχιούχοι. Μη χειρότερα!

 
rip
30 Νοε 2017 15:09

Γιώργο @ έλα βρε.. σε ρωτάω εγώ ..πες μας

 
bob mastoras
30 Νοε 2017 15:02

Και ο υπουργός αμύνης να είναι τουλάχιστον έφεδρος Ανθ/χος.

 
kostas
30 Νοε 2017 13:26

Και εγώ έχω πικρία γιατί είχα ,όπως και οι πανεπιστημιακοί,έναν απόφοιτο Λυκείου για Υπουργό Παιδείας αναλογιζόμενος πάντα σε ποια πολιτισμένη χώρα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.Και μάλιστα να συνεχίζει να μην το καταλαβαίνει ότι ο υπουργός Παιδείας επιβάλλεται να έχει ένα πτυχίο ΑΕΙ.Και μετά αναλογιζόμαστε για την κατάσταση της χώρας και την πτώση της σε όλους τους τομείς.

 
Γιώργος
30 Νοε 2017 08:32

Και εγώ έχω "πικρία" για πολλά πράγματα στην Παιδεία αλλά .... δε με ρωτά κανένας!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ