Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Συνήγορος του Πολίτη: Παρέμβαση για τους μαθητικούς σκακιστικούς αγώνες

Δημοσίευση: 03/12/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο Συνήγορος του Πολίτη έλαβε αναφορές από γονείς και κηδεμόνες μαθητών, αλλά και περιφερειακά σκακιστικά σωματεία και συλλόγους, σχετικά με τη διαδικασία και τον τρόπο διεξαγωγής περιφερειακών σκακιστικών αθλητικών εκδηλώσεων και τα ετήσια πανελλήνια σκακιστικά πρωταθλήματα μαθητών και μαθητριών.

Από την επικοινωνία του Συνηγόρου με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Παιδείας (∆ιεύθυνση Φυσικής Αγωγής) και Πολιτισμού (γενική γραμματεία Αθλητισμού), και την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προέκυψε ότι:

α) σύμφωνα με την υπουργική απόφαση (ΥΑ) του υπουργείου Παιδείας «Αθλητικές δραστηριότητες σχολείων Πρωτοβάθμιας και ∆ευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», το σκάκι δεν εντάσσεται στα Ολυμπιακά Αθλήματα προκείμενου να διεξάγεται Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, αλλά μπορεί να ενταχθεί σε αγώνες που υλοποιούνται σε επίπεδο ∆ιευθύνσεων Εκπαίδευσης. Για κάθε διοργάνωση που δεν προβλέπεται από την ΥΑ, αρμόδια να αποφασίζει είναι η ∆ιεύθυνση Φυσικής Αγωγής με εισήγηση από την κεντρική οργανωτική επιτροπή σχολικών αθλητικών δραστηριοτήτων

β) το υπουργείο Παιδείας δεν έχει καμία οργανωτική ή άλλη σχέση με τα «Πανελλήνια πρωταθλήματα μαθητών – μαθητριών (ατομικό και ομαδικό)» που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ), την οποία εποπτεύει η γενική γραμματεία Αθλητισμού. Τα πρωταθλήματα αυτά διοργανώνονται ετησίως σε δύο φάσεις, και διακρίνονται στα Περιφερειακά, την ευθύνη διοργάνωσης των οποίων έχουν οι αναγνωρισμένες ενώσεις και τοπικές επιτροπές της ΕΣΟ, και στην τελική φάση τριήμερης αθλητικής συνάντησης με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, συνήθως σε διαφορετική κάθε χρόνο γεωγραφική περιοχή. Το πανελλήνιο τριήμερο αθλητικών εκδηλώσεων έχει υψηλό οργανωτικό κόστος, που καλύπτεται από ιδιώτες συνδιοργανωτές, με βάση συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια και προϋποθέσεις που αποδέχονται οι συμμετέχοντες βάσει σχετικής προκήρυξης, που προβλέπει υποχρεωτική διαμονή των συμμετεχόντων στον χώρο διεξαγωγής. Η συμμετοχή στους εν λόγω αγώνες της τελικής φάσης είναι προαιρετική, έχει κατά μείζονα λόγο φεστιβαλικό χαρακτήρα, αλλά και εμπίπτει στο πεδίο της έννοιας του αθλητικού τουρισμού, ενώ η συμμετοχή αυτή δεν συνδέεται (με βάση το ισχύον πλαίσιο) με κανένα προνόμιο και κανένα ωφέλημα για τους συμμετέχοντες.

Από τη διερεύνηση του ζητήματος, διαπιστώνεται ότι στο σύνολο τους συγχέονται οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των εμπλεκομένων-συναρμόδιων φορέων και οργανώσεων, και οι διακριτές λειτουργίες τοπικών και πανελλήνιων σκακιστικών αγώνων, ενώ δίνεται έμφαση στον ανταγωνιστικό χαρακτήρα του αθλήματος. Για τον λόγο αυτό ο Συνήγορος επεσήμανε προς τα συναρμόδια υπουργεία ότι υφίσταται ανάγκη διευκρίνισης του νομοθετικού-κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας του αθλήματος, και απαιτείται καλύτερος λειτουργικός συντονισμός ως προς τις αγωνιστικές δραστηριότητες και τον εποπτικό έλεγχο συλλόγων και ενώσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, σε συνεργασία με την ΕΣΟ. Τέλος, ο Συνήγορος ενεργώντας στο πλαίσιο της αποστολής του για την προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού, εκδήλωσε τη διαθεσιμότητά του να συνεργαστεί περαιτέρω με τα συναρμόδια υπουργεία και την ΕΣΟ, με στόχο τη λήψη των κατάλληλων θεσμικών μέτρων που θα διασφαλίζουν με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα των ανηλίκων μαθητών – σκακιστών.

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού ενημέρωσε την Ανεξάρτητη Αρχή για την πρόθεσή του να προχωρήσει, σύμφωνα με τις προτάσεις του Συνηγόρου, στην ανάπτυξη συνεργασιών με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους φορείς, προκειμένου να υπάρξει η βέλτιστη αντιμετώπιση του ζητήματος και η διασφάλιση των καλών συνθηκών συμμετοχής των μαθητών.

 

Σχόλια (4)

 
bob mastoras
05 Δεκ 2017 12:02

Δεν συμφωνώ.
Και στην δική μου περίπτωση οι υπηρεσίες του υπουργείου (το ΣΑΕΠ) δεν απάντησαν στον ΣτΠ. Ακολούθησε προσφυγή σε δικαστήριο και πριν γίνει η δίκη το υπουργείο υπαναχώρησε.
Θέλω να πω: Αν πηγαίνατε στον εισαγγελέα χωρίς ή στην ΑΠΔΧ χωρίς την γνωμοδότηση ενός ανεξάρτητου οργάνου της ελληνικής πολιτείας με νομική κατάρτιση θα ήταν το ίδιο; Εμένα και μόνο ηθικά να το δεις με στήριξε.

 
μεγάλη η χρησιμότητα τους
05 Δεκ 2017 10:25

bob mastoras@ Ο Σ του πολίτη δεν έχει εκτελεστική ισχύ, σε δύο προσφυγές για επικοινωνίας τέκνων το σχολείο οχι μονο τον εγραψε, αλλά αν δεν προσεφευγα σε εισαγγελέα δεν θα γινόταν τίποτα. Ακόμα δεν έχω καταλάβει ποιά η χρησιμότητα του ειλικρινά, οταν ουτε μπορεί να υποβάλει πρόστιμα, όυτε μηνύσεις. Το να σε παραπέμπει στην ΑΠΔΠΧ ή σε άλλες υπηρεσίες δεν θεωρώ οτι έχει νόημα η ύπαρξη του.

 
bob mastoras
05 Δεκ 2017 09:30

Το θέμα δεν το ξέρω και μπορεί να είναι μικρής σημασίας. Πάντως σε θέμα που με απασχολούσε και απασχολούσε και έναν αριθμό άλλων συμπολιτών μας ο ΣτΠ ανταποκρίθηκε. Πρέπει να σας πω ότι μου ήρθε να του φιλήσω (να της φιλήσω ήταν μία κυρία) τα χέρια.

Έχει αγιάσει η πένα τους/της (ή το πληκτρολόγιο της)

 
μεγάλη η χρησιμότητα τους
05 Δεκ 2017 08:59

Βλέπω ο συνήγορος του πολίτη τα βγάζει επάξια τα λεφτά τα οποία τον πληρώνουμε , ενα ακανθώδες θέμα βρίσκει την λύση του, μπράβο!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ