Placeholder

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Υπουργός: Η διαφορετικότητα είναι ένας πλούτος

Δημοσίευση: 04/12/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Η διαφορετικότητα είναι ένας πλούτος. Να είστε ανεκτικοί στο διαφορετικό» είπε απευθυνόμενος στους μαθητές ο υπουργός Παιδείας  Κώστας Γαβρόγλου κατά την ομιλία του στη σημερινή εκδήλωση στο υπουργείο,  αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία με τίτλο «Σπάζοντας τους φραγμούς στην εκπαίδευση: Συνεργατικές δράσεις – Καλές παιδαγωγικές πρακτικές».

Ο Κ. Γαβρόγλου ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς λέγοντας ότι η Πολιτεία πρέπει γενναιόδωρα να αναγνωρίσει τον καθημερινό αγώνα τους, αλλά και να πείσει τους εκπαιδευτικούς ότι όταν τους ευχαριστεί το εννοεί.

 «Τα τελευταία χρόνια έχουμε υπερβεί πολλές αγκυλώσεις του παρελθόντος αλλά έχουν πολλά ακόμα να γίνουν. Τα περισσότερα από όσα έχουν γίνει οφείλονται στο ότι οι εκπαιδευτικοί βάζουν την ψυχή τους στην εκπαίδευση. Δεν το κάνουν όλοι, αλλά το κάνουν οι περισσότεροι. Σας ευχαριστούμε για την δύσκολη πραγματικότητα που προσπαθείτε να την κάνετε καλύτερη για τα παιδιά», είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς που ήταν παρόντες στην εκδήλωση.
 
Για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε: «Καλούμαστε όλοι να αναγνωρίσουμε τις δυσκολίες και τις ανισότητες που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία και μέσα από θεσμοθετημένες πολιτικές και συλλογικές δράσεις να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας ‘ανθεκτικής’ κοινωνίας για όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προωθεί πολιτικές και πρακτικές ενταξιακής εκπαίδευσης, εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες που θέτει το άρθρο 24 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, την οποία η χώρα μας έχει επικυρώσει και ενισχύει τις δομές εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης».

Την αναγκαιότητα υπέρβασης του φόβου που προκαλεί το διαφορετικό, μέσω συμμετοχής των μαθητών σε συλλογικές μαθησιακές εμπειρίες, ικανές να μετατρέψουν το ανοίκειο σε οικείο και να συντείνουν, τελικά, στην αυτογνωσία, τόνισε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης, Παναγιώτης Κασσιανός.

Η Αθηνά Ζώνιου-Σιδέρη, Ομότιμη Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής, Τμήμα Εκπαίδευσης & Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, ΕΚΠΑ υπογράμμισε την αναγκαιότητα, αφενός, επανεξέτασης των θεωρητικών αρχών και των πρακτικών προσεγγίσεων της ένταξης και, αφετέρου, διενέργειας εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων  που να αγκαλιάζουν όλες τις όψεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Γεώργιος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ο Κωνσταντίνος Χόρτης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΕΣΑμεΑ.

Αναδεικνύοντας τα σημαντικά οφέλη της ισότιμης και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση καθώς και της εφαρμογής πρακτικών ενταξιακής εκπαίδευσης και δίνοντας ιδιαίτερο νόημα στην σημερινή Παγκόσμια Ημέρα, μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου & Λυκείου Κωφών & Βαρήκοων Αγίας Παρασκευής, του 3ου ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής, του 3ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής, του 1ου ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής και του Εκκλησιαστικού Λυκείου Ριζαρείου Σχολής, συνεργάστηκαν και παρουσίασαν κοινή μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση με τίτλο «Let's Rock: Από την Φιλοσοφία ...στην Φιλοκαλία».

Στο ίδιο πνεύμα, τον τόνο της συνεργατικότητας έδωσαν μαθητές του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνάσιου-Λυκείου Σκύδρας και του Γυμνάσιου Μυλοτόπου, οι μαθητές του Ολοήμερου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών-Βαρηκόων Πάτρας, του Ειδικού Νηπιαγωγείου Κωφών-Βαρηκόων Πάτρας και του 43ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας καθώς και οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου 7 του ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, οι οποίοι παρουσίασαν σειρά προγραμμάτων συνεκπαίδευσης.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean