ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Φοιτητές του ΤΕΙ Αθήνας ζήτησαν ακρόαση από τον υπουργό αλλά χωρίς αποτέλεσμα

Δημοσίευση: 10/12/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στα πλαίσια πανεπιστημιοποιησης σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και της συγχώνευσης του τμήματος Οπτικής και ο/Οπτομετριας του  ΤΕΙ Αθήνας φοιτητές προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί απέστειλαν επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με την οποία ζητούσαν  ακρόαση έτσι ώστε να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους..χωρίς όμως αποτέλεσμα, όπως δήλωσαν στο esos.

Οι φοιτητές ζήτησαν να δημοσιεύσουμε την επιστολή τρους:

Ακολουθεί η επιστολή

Προς
τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου
Ανδρέα Παπανδρέου 37
Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80
Κοιν.:Αναπληρωτή Υπουργό κ. Κώστα Φωτάκη
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Στην Συνέλευση των Φοιτητών (Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών) που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2017 αποφασίστηκε ομόφωνα η σύνταξη της παρούσας επιστολής με αφορμή την επικείμενη συνένωση των ΑΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και την δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Η χώρα μας συμμετέχωντας στον Σχεδιασμό Διεθνούς Σύγκλισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης , ιδρύει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής τηρώντας τις δεσμεύσεις κατά τη διάρκεια Συνόδων και Διακηρύξεων από την αρχή της Ευρωπαϊκής Σύγκλισης όπως η Magna Charta (Μπολόνια 1988), η Διακήρυξη της Σορβόννης (25 Μαΐου 1998), η Διακήρυξη της Μπολόνια (19 Ιουνίου 1999), η Σύνοδος του Βερολίνου (2003), το Ανακοινωθέν του Μπέργκεν (2005) , η Διάσκεψη του Λονδίνου (2007).

Στα πλαίσια λοιπόν της δημιουργίας του νέου Πανεπιστημίου έχει προταθεί η συνένωση του Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας με άλλο τμήμα των Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ), γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προαναφερθείσες συμφωνίες και Διακηρύξεις. Το τμήμα μας λόγω της μοναδικότητας του γνωστικού του αντικειμένου δεν παρουσιάζει Ακαδημαϊκή συνάφεια με οποιοδήποτε άλλο τμήμα της ΣΕΥΠ. Το επάγγελμα του Οπτικού- Οπτομέτρη αποτελεί αυτόνομο επάγγελμα στο χώρο της υγείας με εξειδικευμένη εκπαίδευση και κανονισμούς, επίσημα αναγνωρισμένο και κατοχυρωμένο σε Ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ισπανία, Ολλανδία κ.α.). Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος μας είναι ίσως το μοναδικό στην ΣΕΥΠ που ταυτίζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό με αντίστοιχα Ευρωπαϊκών Τμημάτων, γεγονός που έχει πιστοποιηθεί μετά από εξωτερική αξιολόγηση από την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), (Δεκέμβριος 2011). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Τμήματα λειτουργούν αυτόνομα λόγω της εξειδίκευσης που παρέχουν.

Το τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας θεωρούμε ότι μπορεί να έχει πλήρη αυτονομία καθώς το Διδακτικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΔΕΠ) απαρτίζεται από επτά Μόνιμους Καθηγητές (τρείς εκ των οποίων 1ης βαθμίδας) κι αναμένεται η έκδοση του ΦΕΚ για την ορκωμοσία του όγδοου μέλους. Η δυναμικότητα αναμένεται να αυξηθεί στα πλαίσια της κινητικότητας ενόψει της Ίδρυσης του Πανεπιστημίου από καθηγητές που έχουν ρητά εκφράσει την θέλησή τους να ενταχθούν στο ΔΕΠ του τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας.

Θεωρούμε ότι το τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας πρέπει να παραμείνει αυτόνομο και για τους εξής λόγους:

1) Προσφέρει Προπτυχιακές σπουδές επιπέδου Bachelor (240 ECTS).

2) Προσφέρει Μεταπτυχιακές Σπουδές με τίτλο «Τεχνικές Οπτομετρικού Ελέγχου» (90 ECTS).

3) Πραγματοποιεί έρευνα έχοντας οργανώσει και λειτουργώντας θεσμοθετημένο εργαστήριο Οπτικής Μετρολογίας (ΦΕΚ 6129,β ́ τεύχος, αρ. φύλλου 515-3
Απριλίου 2015).

4) Διεξάγει κάθε χρόνο αυτοχρηματοδοτούμενα Προγράμματα δια βίου Μάθησης φροντίζοντας για την διαρκή επιμόρφωση των αποφοίτων του.

5) Συμμετέχει στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Φοιτητών (Erasmus) αποκλειστικά με ομοειδή Πανεπιστημιακά Τμήματα του Ευρωπαϊκού χώρου.

6) Λειτουργεί , Οφθαλμολογικό Ιατρείο παρέχοντας πλήρεις Οφθαλμολογικές και Οπτομετρικές εξετάσεις στο σύνολο της Ακαδημαϊκής κοινότητας. Στα
πλαίσια του κοινωνικού του έργου διεξάγει δωρεάν εξετάσεις σε Δημοτικά Σχολεία και σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

7) Αποτελεί ένα από τα πιο υψηλά επιλέξιμα τμήματα, γεγονός που διαφαίνεται από τη συνεχή άνοδο των μορίων τα τελευταία έτη. Επίσης, η ζήτηση αυτή αυξάνεται λόγω της μεγάλης απορρόφησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα τα εμφανή χαμηλά ποσοστά ανεργίας.

8) Δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα πανεπιστημιακού επιπέδου.

Άποψη των φοιτητών είναι ότι η πανεπιστημιοποίηση θα ενισχύσει την εξέλιξη του τμήματος και κατ’ επέκταση του κλάδου της Οπτικής και Οπτομετρίας. Παρ ̓ όλα αυτά, θεωρούμε πως πρέπει να αποσαφηνιστούν και να διευκρινιστούν οι συνθήκες πανεπιστημιοποίησης έτσι ώστε αυτή να είναι πραγματική και ουσιαστική, με θετική κατάληξη προς το τμήμα και τους αποφοίτους. Πάγια θέση μας αποτελεί η διατήρηση της εισαγωγικής κατεύθυνσης και του τίτλου σπουδών  ̈Οπτικής και Οπτομετρίας ̈ ως αυτόνομο και αυτοδύναμο τμήμα, ώστε να μην καταπατηθούν τα κατεξοχήν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και περιοριστεί η εξειδίκευση.

Για τους παραπάνω λόγους επιθυμούμε να πραγματοποιηθεί ακρόαση προκειμένου να εισακουστούν και να συζητηθούν περεταίρω τα αιτήματά μας.

Με εκτίμηση,

Ίντεν Τσοπάνη
Εκπρόσωπος Προπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας

Διονυσία Προβελεγγίου
Εκπρόσωπος Μεταπτυχιακών Φοιτητών

Σπύρος Αλεξάκης Προπτυχιακός Φοιτητής
Ιωάννης Αρματάς Μεταπτυχιακός φοιτητής

Δωρόθεος Τζαμουράνης
Εκπρόσωπος Μεταπτυχιακών φοιτητών Α ́ Κύκλου

Αθανάσιος Χατζηπαντελής
Εκπρόσωπος Μεταπτυχιακών φοιτητών Α´ Κύκλου

Σχόλια (1)

 
Ελένη
10 Δεκ 2017 22:31

Καλά τα γράφετε, αλλά εκπαιδευτικό προσωπικό με ομότιμους για να φαίνεται μπούγιο και τόσους εφαρμογών τόσα χρόνια για να κάνουν διδακτορικό και βιογραφικά χωρίς επιστημονικές εργασίες δεν δείχνει κάτι ουσιαστικό για το τμήμα. Εμένα δεν με έχετε πείσει

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.