Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Τα τρία μνημόνια για την παιδεία- Κάθε χρόνο κι ένα μνημόνιο

Εν αναμονή των λεπτομερειών του νέου μνημονίου
Δημοσίευση: 11/12/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τρία μνημόνια για τη παιδεία υπέγραψε η παρούσα κυβέρνηση, δηλαδή κάθε χρόνο κι ένα μνημόνιο.

Η εκπαιδευτική κοινότητα αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις λεπτομέρειες του νέου μνημονίου   που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, που σύμφωνα με τις δηλώσεις του περιλαμβάνει:

Α. Την υποχρέωση των εκπαιδευτικών να βρίσκονται στο σχολείο 30 ώρες την εβδομάδα

Β. Να τεθούν κριτήρια στις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων

Γ. Στην επιλογή των Στελεχών Εκπαίδευσης να συμμετέχει το ΑΣΕΠ

Δ. Αξιολόγηση στελεχών εκπαίδευσης και αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων

Ακολουθεί το βίντεο με τη δήλωση του υπουργού Παιδείας

2016: Το Συμπληρωματικό μνημόνιο

Η Κομισιόν στην πρόσφατη ετήσια έκθεσή της για την Ελλάδα κάνει ειδική αναφορά  στις δεσμεύσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στους θεσμούς (τρόικα) αναφέροντας ότι υπογράφηκε συμπληρωματικό μνημόνιο το έτος 2016.

Πατήστε εδώ για να δείτε όλες τις λεπτομέρειες του συμπληρωματικού μνημονίου.

2015 Μνημόνιο: Αξιολόγηση εκπαιδευτικών, ωράριο,Νέο Σχολείο, ΑΕΙ

Το νομοσχέδιο (μνημόνιο)  όπως ψηφίστηκε  στις 14 Αυγούστου του 2015 στην Ολομέλεια της Βουλής, περιλαμβάνει τις ακόλουθες δεσμεύσεις και ρυθμίσεις για το σύνολο της παιδείας.

Επικαιροποίηση Εκθεσης ΟΟΣΑ του 2011

Οι αρχές θα διασφαλίσουν τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του τομέα της εκπαίδευσης σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ και αυτό θα τροφοδοτήσει την προγραμματισμένη ευρύτερη στρατηγική ανάπτυξης.

Οι αρχές, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, θα επικαιροποιήσουν, έως τον Απρίλιο του 2016, την αξιολόγηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που εκπόνησε ο ΟΟΣΑ το 2011.

Πανεπιστήμια

Η εν λόγω επανεξέταση θα καλύπτει όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των δεσμών μεταξύ έρευνας και εκπαίδευσης και της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσων με σκοπό την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας .

Νέο Σχολείο

Μεταξύ άλλων, η επανεξέταση θα αξιολογήσει την υλοποίηση της μεταρρύθμισης του «Νέου Σχολείου», το περιθώριο περαιτέρω εξορθολογισμού (των τάξεων, σχολείων και πανεπιστημίων), τη λειτουργία και διακυβέρνηση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την αποδοτικότητα και αυτονομία των δημόσιων εκπαιδευτικών μονάδων και την αξιολόγηση και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.

Πρακτικές ΟΟΣΑ

Η επανεξέταση θα προτείνει συστάσεις σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ.

Σχέδιο δράσης έως τον Μάιο του 2016

Με βάση τις συστάσεις της επανεξέτασης, οι αρχές θα εκπονήσουν επικαιροποιημένο εκπαιδευτικό σχέδιο δράσης και θα υποβάλουν προτάσεις για δράσεις το αργότερο έως τον Μάιο του 2016, οι οποίες θα εγκριθούν έως τον Ιούλιο του 2016, και εφόσον είναι δυνατόν, τα μέτρα θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ πριν από το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

Αξιολόγηση-ωράριο εκπαιδευτικών

Ειδικότερα, οι αρχές δεσμεύονται να ευθυγραμμίσουν τον αριθμό διδακτικών ωρών ανά μέλος του προσωπικού, καθώς και την αναλογία μαθητών ανά τάξη και ανά εκπαιδευτικό, με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2018.

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων θα συνάδει με το γενικό σύστημα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης. Οι αρχές θα διασφαλίσουν τη δίκαιη μεταχείριση όλων των φορέων παροχής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών ιδρυμάτων, καθορίζοντας ελάχιστα πρότυπα.

Σχόλια (3)

 
εκπαιδευτικός
11 Δεκ 2017 12:20

Οι Δήμοι πρέπει να μας παραλάβουν έτοιμους σε όλα.Για αυτό γίνονται αυτά.Αποκλείεται οι ξένοι πραγματικοί κυβερνήτες ή απλούστερα "θεσμοί"να ήξεραν για τις 30 ώρες και τον 1566/1985.Οι εγχώριοι συνομιλητές τους ,τους το είπαν και ζήτησαν δήθεν να μας το επιβάλλουν και αυτοί δήθεν να το υπογράψουν κλαίγοντας.Υπάρχει νοήμων πολίτης που να μην καταλαβαίνει ότι έτσι γίνεται με αυτή την κυβέρνηση των σχιστών των μνημονίων και της κατάργησης τους με ένα νόμο και ένα άρθρο;Πάντως θυμάμαι ότι επί των προηγουμένων είχαμε συνέχεια φασαρίες και καταλήψεις των υπηρεσιών.Καθημερινή αναταραχή όπου συνδικαλιστές έμπαιναν στις Διευθύνσεις και έβγαζαν τους εργαζόμενους και τον κόσμο έξω φωνάζοντας κατάληψη.Από το 2015 και μετά άκρα του τάφου σιωπή όχι μόνο από τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των λοιπών αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων.Θα αναστηθούν και θα κάνουν τα ίδια του χρόνου που θα είναι η ΝΔ κυβέρνηση.Το θέμα είναι αν θα υπάρχει κοινό να τους πιστεύει και αν υπάρχει τι είδους νοημοσύνη μπορεί να έχει.

 
κεας
11 Δεκ 2017 11:18

Οσα απαιτούν οι θεσμοί έπρεπε να ισχύουν από το 1985

 
Δεν υπάρχει σωτηρία ΚΑΜΜΙΑ
11 Δεκ 2017 10:55

Αλλα ντάλα, τα ίδια και τα ίδια...τους λένε αναβαθμίστε την επαγγελματική ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, τα ΙΕΚ, καντε το τώρα, ο Γαβρογλου τρία πουλάκια κάθονται. Οι "πτυχιούχοι" του βρίσκουν δουλειά στο εξωτερικό πλένοντας πιάτα , η σερβίροντας φαγητό με οικονομική ανάλυση αλλα ΑΣΟ κ ΕΕ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.