Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Αυτό είναι το νέο μνημόνιο για την παιδεία

Υποχρεωτική παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία έως 30 ώρες την εβδομάδα
Δημοσίευση: 11/12/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ως επόμενο βήμα και ως προαπαιτούμενη δράση,  το υπουργείο Παιδείας θα υιοθετήσει νομοθεσία για:

i) την υποχρεωτική παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία έως 30 ώρες την εβδομάδα

ii) τα κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα για τη συγχώνευση των σχολικών μονάδων από το σχολικό έτος 2018-2019 και

iii) τον αποκλεισμό της ώρας του γεύματος από τις ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών.

Οι αρχές μαζί με τον ΟΟΣΑ θα επανεξετάσουν όλους τους σχετικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων στοιχείων μέχρι τον Απρίλιο του 2018.

Τα παραπάνω προβλέπει το κείμενο συμφωνίας που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλοου με τους θεσμούς .

Επίσης σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει, μέχρι το Μάρτιο του 2018:

Α.  Να εγκρίνει νομοθετικά μέτρα σχετικά με τους μελλοντικούς διορισμούς και την αξιολόγηση των διευθυντών των σχολείων με στόχο να εξασφαλίσει μια αποπολιτικοποιημένη, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του AΣΕΠ στις αρμόδιες επιτροπές και την αναβάθμιση του ρόλου τους μέσα στις σχολικές μονάδες και προσδιορίζοντας τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους

Β. Να  εγκρίνει νόμο για την αναβάθμιση των φορέων που είναι υπεύθυνοι για τις αξιολογήσεις και

Γ. Να εγκρίνει νόμο για την αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης, της σχολικής αυτοαξιολόγησης και της ορθολογικής χρήσης των πόρων.

Δ.   Μέχρι το Μάιο του 2018 θα πρέπει να υιοθετηθεί μια στρατηγική για την αρχική και συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ιδιωτικά σχολεία

Ε. Το πλαίσιο απολύσεων που θεσπίστηκε με τον νόμο περί ιδιωτικής εκπαίδευσης  με το νόμο νόμος 4472/2017  θα αξιολογηθεί έως τον Μάρτιο του 2018 και, εφόσον απαιτείται, θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις να συμφωνηθεί με τα θεσμικά όργανα και να νομοθετηθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2018 και να τεθεί σε εφαρμογή για το σχολείο το έτος 2018-19

Δημοσιονομικά

Επίσης σύμφωνα με το κείμενο που υπέγραψε ο κ. Γαβρόγλου:

1. Οι αρχές θα συμφωνήσουν με τα θεσμικά όργανα για το τι πρέπει να περιμένουν σε επίπεδο δημοσιονομικό από την οργάνωση της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα τέλη για μεταπτυχιακές σπουδές, τις υπηρεσίες σε τρίτους και άλλους και την εκμετάλλευση της πανεπιστημιακής περιουσίας.

2. Οι αρχές θα κάνουν «βήματα μπροστά» στα θέματα που αφορούν τη σύγκλιση με τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ όσον αφορά τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας ανά μέλος του προσωπικού και οι αναλογίες των μαθητών ανά τάξη και τις αναλογίες μαθητών ανά δάσκαλο.

3. Η Ελλάδα θα πρέπει να εκσυγχρονίσει ακόμη περισσότερο το εκπαιδευτικό της σύστημα σε όλα τα επίπεδα για να πετύχει βελτίωση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ισότητα.

4. Οι αρχές θα έχουν στα χέρια τους τις συστάσεις της νέας έκθεσης του ΟΟΣΑ για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μέσω ενός συγκεκριμένο σχέδιο δράσης μέχρι τον Μάιο του 2018.

5. Μια προκαταρκτική έκθεση δημοσιεύθηκε από τον ΟΟΣΑ τον Ιούλιο του 2017, ένα σχέδιο έκθεσης που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 και την τελική έκθεση έως τον Απρίλιο του 2018.

 

Σχόλια (21)

 
Αμερόληπτος
01 Ιαν 2018 14:10

@ΜΑΡΙΑ Μάλλον δεν έχεις ιδέα πώς πρέπει να λειτουργούν τα σχολεία, τι σημαίνει 30ωρη παραμονή στο ελληνικό σχολείο, τι σημαίνει συγχώνευση σχολείων, τι σημαίνει ΑΣΕΠ μόνο για τους διευθυντές σχολικών μονάδων, τι σημαίνουν οι προχειροεπιμορφώσεις για τους εκπαιδευτικούς κλπ, σου αρέσει μόνο ότι τα κάνει η "αριστερά" που υπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο την καπιταλιστική ιδεολογία.

 
Μέλος ΔΕΠ
14 Δεκ 2017 20:46

@ΕΡΩΤΗΣΗ
Πραγματικά δεν ξέρεις τι λες και αυτό φαίνεται από το επιχείρημα οτι επειδή έχεις τελειώσει 2 σχολές πανεπιστημίου γνωρίζεις το "ωράριο" των μελών ΔΕΠ (Πανεπιστημίου/ΤΕΙ). Επειδή είμαι μέλος ΔΕΠ (42 ετών και όχι 60-67 που ίσως έχεις κάπου στο μυαλό σου) να σε ενημερώσω ότι δεν υπάρχει "ωράριο" (με την έννοια του δικού σου ωραρίου) καθώς διαμορφώνεται ανάλογα με το φόρτο (και προφανώς δεν εννοώ διδακτικό φόρτο μόνο, ο οποίος βέβαια σε ένα ΤΕΙ είναι 14-16 ώρες / εβδομάδα για Επίκουρο Καθηγητή).
Δεν μπαίνω καν στη διαδικασία να σου εξηγήσω τα καθήκοντα ενός μέλους ΔΕΠ (πέραν του διδακτικού), ψάξε λίγο και θα τα μάθεις. Επίσης, δες κάποια βιογραφικά νέων ανθρώπων σε διάφορα τμήματα/σχολές και ίσως πάρεις μια ιδέα για τα καθήκοντα πέραν της διδασκαλίας (την οποία είδες ως φοιτητής).

ΥΓ 1: το ότι κλείνει η σχολή δεν σημαίνει ότι κάνουν διακοπές τα μέλη ΔΕΠ, αυτό ισχύει για τους διοικητικούς και για τους εκπαιδευτικούς Α-θμιας και Β-θμιας όπως εσύ. Τα ερευνητικά προγράμματα και τα αντίστοιχα παραδοτέα δεν "κλείνουν" όπως και η εποπτεία διπλωματικών / διδακτορικών..

ΥΓ 2 : λίγος σεβασμός στο έργο ενός μέλους ΔΕΠ (ειδικά με τις σημερινές συνθήκες) δεν βλάπτει καθώς για να κατέχει τη σημερινή θέση του, πίστεψέ με χρειάστηκε πολύς κόπος, μεράκι, άπειρο διάβασμα -που δεν σταματάει ποτέ, και επιμονή (προφανώς υπάρχουν εξαιρέσεις όπως και σε όλους τους τομείς, δεν είναι όμως όλοι υπουργοί παιδείας.. )

ΥΓ 3 : εάν επιμένεις, η λύση είναι απλή, γίνε και εσύ! οι διαδικασίες είναι ανοικτές, μολών λαβέ..

 
@Δεν είναι όλοι/όλα το ίδιο
14 Δεκ 2017 13:07

Τελείωσα δυο Πανεπιστημιακές σχολές συν μεταπτυχιακό.Ξέρω πολύ καλά τι λέω και δεν το λέω, γιατί αν το πω δεν θα το δημοσιεύσει το εσος.Εσείς ωραιοποιείτε καταστάσεις.Όσο για τις διακοπές έρχονται τα Χριστούγεννα και όποιος θέλει να σας διαψεύσει ας κάνει μια βόλτα στα ΑΕΙ ή ΤΕΙ.Από όσο ξέρω επιπλέον οι σχολές κλείνουν.Άρα λυπάμαι, αλλά διαφωνώ μαζί σας και έχω και δίκαιο.

 
Δεν είναι όλα/όλοι το ίδιο
14 Δεκ 2017 11:40

@ ΕΡΩΤΗΣΗ

Η απάντηση είναι απλή. Γιατί ένα μέλος ΔΕΠ σε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ δεν κάνει απλώς το μάθημα του και φεύγει. Έχει και άλλες υποχρεώσεις τις οποίες μάλλον δεν γνωρίζετε. Ούτε Χριστούγεννα/Πάσχα/Καλοκαίρι κάνει διακοπές.

 
ΕΡΩΤΗΣΗ
13 Δεκ 2017 22:57

Κύριε Γαβρόγλου γιατί δεν ενημερώσατε τους ξένους για το ωράριο και τις ώρες διδασκαλίας των συναδέλφων σας καθηγητών;Γιατί δεν ζητήσατε να σας ζητήσουν αυτοί ,ενώ εσείς δεν θα θέλατε,εργασιακό ωράριο των συναδέλφων σας 8-14.00 και αύξηση του διδακτικού τους ωραρίου στις 21 ώρες;Γιατί αυτήν την τιμή την προορίζετε αποκλειστικά και μόνο εσείς, μόνο για μας και όχι για τους συναδέλφους σας;Εμείς είμαστε ποιο πολλοί ψηφοφόροι και οι περισσότεροι δε θα το ξεχάσουν στις εκλογές του 2018.

 
Anastasia
13 Δεκ 2017 22:42

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι όταν το ωράριο είναι 21 ώρες, με 3 κενά φτάσαμε τις 24 ώρες. Αν σκεφτεί κανείς πως επειδή δεν έχουμε γραμματέα και στα γραφεία μας υπάρχουν ελάχιστοι υπολογιστές και καρέκλες, οι περισσότεροι καθόμαστε και επιπλέον ώρες προκειμένου να κάνουμε τη γραφειοκρατική εργασία που μας έχει ανατεθεί. Δεν απέχει πολύ το 30ωρο, αν και δεν εξηγούν αν εννούν 30 διδακτικές ώρες ή κανονικές. Επιπλέον, δεν ξέρω παρά ελάχιστους εκπαιδετικούς να παίρνουν γονική άδεια για να πάνε στα σχολεία των παιδιών τους γιατί το κανόνιζαν τις ημέρες που σχολούσαν νωρίτερα από τις 2. Τώρα αναγκαστικά εγώ αλλά και πολλοί άλλοι θα κάνουμε δικαίωμα χρήσης των αδειών αυτών. Επίσης, κάποιες φορές κλείναμε ραντεβού σε νοσοκομείο πρωινή ώρα, μετά το τέλος του μαθήματος μας (γιατί τα απογευματινά ραντεβού πληρώνονται). Τώρα θα παίρνουμε την άδεια μας την κανονική, κι ας χάνουν μάθημα τα παιδιά. Επίσης είναι καιρός να απαιτήσουμε εξοπλισμό για να κάνουμε τη δουλειά μας στο σχολείο αντί για το σπίτι. Δεν γίνεται μόνο να πιεζόμαστε, θα πιέσουμε κι εμείς.

 
rip
12 Δεκ 2017 18:45

Όταν η νέα γενιά υποφέρει με μισθούς πείνας, όταν δεν έχει εργασία, όταν φεύγουν τα παιδιά στο εξωτερικό μετανάστες, είναι ντροπή να λέτε όλα αυτά .
Οι συνδικαλιστες απλά είναι συνδικαλιστες, τι περιμένατε ?

 
@ΕΚΠ
12 Δεκ 2017 16:55

Αν σε δωσει καποιος στους δημους θα ειναι ο μητσοτακης και κανενας αλλος. Κι οσο για τους ξεσηκωμους, περιμενε να δεις τι θα γινει στην πραξη και μετα τα ξαναλεμε.

 
Σαΐνης Χρήστος
12 Δεκ 2017 16:47

Σωστά όλα τα παραπάνω θα ήταν, αν λαμβάνατε υπόψιν τα στοιχεία του ΟΑΣΑ και για τους μισθούς των εκπαιδευτικών.
Δυστυχώς, όλες οι μνημνονιακές κυβερνήσεις λαμβάνουν υπόψιν τον ΟΑΣΑ για τις υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών, αλλά για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών δεν λαμβάνουν υπόψιν τον ΟΑΣΑ.
Αυτό λέγεται δύο μέτρα και δύο σταθμά. Και όποιος κάνει τέτοια πολιτική είναι αποτυχημένος πολιτικά.
Υ.Γ. Για την διετία 2016-2018 που χάθηκε μισθοδοτικά αλλά και σε κλιμάκια τι έχει να πει ο ΟΑΣΑ;

 
Γιάννης
12 Δεκ 2017 15:47

Δεν καταλαβαίνω πως μερικοί αποδέχονται να κάθονται παραπάνω ώρες στο σχολείο εφόσον οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν αυτό. Τα γραφεία των συλλόγων είναι μικρά, δεν υπάρχουν υπολογιστές για όλους και ούτε κατάλληλες συνθήκες εργασίας. Για τους διοικητικούς σε κάθε υπουργείο αντιστοιχούν 3 τμ σε κάθε υπάλληλο. Πως μπορούν να χωρέσουν πχ 10 καθηγητές σε ένα χώρο 10 τμ; Ή πως θα κάνει την δουλειά του ο εκπαιδευτικός σε ένα χώρο με θόρυβο και χωρίς υπολογιστή ή ακόμα και γραφείο; Το υποχρεωτικό 30ωρο δεν αυξάνει την παραγωγικότητα αντίθετα μειώνει την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου.

 
Μαρία
12 Δεκ 2017 15:44

Καιρός ήταν! Μπράβο στην Αριστερά που τολμά! Δεν υπάρχει αντίδραση γιατί όλοι ξέρουμε ότι έτσι πρέπει να λειτουργούν τα σχολεία.

 
ΕΚΠ
12 Δεκ 2017 12:40

Εννοείται ότι και οι Διευθυντές θα κάθονται στο σχολείο μέχρι της 2.Και αν πηγαίνουν κάπου θα το καταγράφουν στο Βιβλίο Πράξεων και θα ενημερώνουν τη Διεύθυνση.Οχι μόνο οι εκπαιδευτικοί.Πάντως φανταστείτε αυτά να γίνονταν επί Σαμαρά.Τι καταλήψεις θα γίνονταν,οι συνδικαλιστές θα όργωναν και θα αναστάτωναν τα σχολεία απεργίες φασαρίες κλπ.Τώρα τίποτε.Οι παρεμβάσεις,οι ριζοσπάστες,οι ΣΥΝΕΚ,η ΕΡΑ και λοιπές αριστερές επαναστατικές δυνάμεις κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.Θα ξυπνήσουν του χρόνου που θα είναι η ΝΔ στην εξουσία.Ο κ.Λομβέρδος δήλωσε προ ημερών ότι όταν ήταν υπουργός για να μετακινηθεί ήθελε τεράστια συνοδεία αστυνομικών και οι υπόλοιποι τότε υπουργοί(κακώς).Τώρα ο κ.Γαβρόγλου κινείται άνετα(καλώς).Άρα τι συμβαίνει αφού είναι χειρότερα από τότε τα μέτρα;Ποιοι τότε έκαναν τις φασαρίες και γιατί τώρα εξαφανίστηκαν;Από το 2022 παύουν να ισχύουν οι μεταβατικές συνταξιοδοτικές διατάξεις και συνεπώς ή σύνταξη στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας.Θα κάθεται στο σχολείο ο 62άρης ή ο 65άρης έχοντας προβλήματα υγείας σε ένα ελληνικό σχολείο χωρίς πειθαρχία,,δύστροπους γονείς κλπ.;Θα σηκώνεται να φεύγει.Ποιος θα σταματήσει τον με καρδιά ή ζάκχαρο 66άρη συνάδελφο;Τι μπορούν να του κάνουν;Όλα γίνονται για τους Δήμους που θα μας δώσουν.Να μπορεί ο Δήμαρχος να διαθέτει τους εκπαιδευτικούς όπου θέλει και όπως θέλει τις ώρες που δεν έχουν μάθημα.

 
Έρεβος
12 Δεκ 2017 10:46

the obligatory presence of teachers in schools to 30 hours per week
Δεν υπάρχει "έως". Η ακριβής μετάφραση είναι "σε" 30 ώρες εβδομαδιαίως

 
Γιώργος
12 Δεκ 2017 10:37

Η "χαρά" του διευθυντή που θα έχει διαθέσιμους στο σχολείο όλους τους εκπαιδευτικούς του!

 
Θανασης
12 Δεκ 2017 07:07

Η λέξη κλειδί είναι το "έως".

 
Αλλεργικος στο σανο
11 Δεκ 2017 21:59

Σκαναρισμενο οτι υπεγραψε ή δεν πιστευουμε τιποτα.Εννοειται στα Αγγλικα.

 
@Στρατος
11 Δεκ 2017 21:11

@Στρατο.Ασε τα λογια και πιασε το τζοκερ.Να ξεπικαρει και το μυαλο σου απο την παιδικη συριζοανελικη ασθενεια που σε κατατρωει.

 
Ηλίας
11 Δεκ 2017 21:04

Το γεύμα δεν θα προσμετράται στο διαδακτικό ωράριο του εκπ/κού... Μάλιστα! ΟΚ, δεν είναι μάθημα αλλά ποιος θα είναι παρόν στα γεύματα? Ο τραπεζοκόμος? Την ώρα του γεύματος ο δάσκαλος θα μπορεί να διορθώσει τα τετράδια ή να κάνει άλλη εξωδιδακτική εργασία?

Το υπουργείο εφαρμόζει το "και ο σκύλος ολόκληρος και η πίτα χορτάτη"!!!

 
Γιάννης
11 Δεκ 2017 20:51

Συμφωνώ, επιτέλους ρυθμίσεις που έπρεπε να ισχύουν ούτως ή άλλως κι όχι να μας επιβάλλονται έξωθεν.

 
Ελενη
11 Δεκ 2017 19:04

Σωστά τα περισσότερα, ΑΣΕΠ, 30ωρο, αξιολόγηση.
Καιρός ήταν!

 
Στράτος
11 Δεκ 2017 17:51

Αφήνω τα υπόλοιπα προς το παρόν.
Στο 2 διαβάζουμε: "το υπουργείο Παιδείας θα υιοθετήσει νομοθεσία για τα κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα για τη συγχώνευση των σχολικών μονάδων από το σχολικό έτος 2018-2019"
Το χρονοδιάγραμμα είναι μάλλον αποφασισμένο αφού θέτει πιο κάτω το έτος 2018-2019.
Τα κριτήρια συγχώνευσης σχολείων με τι θα έχουν να κάνουν; Με συγκεκριμένο κατώτατο αριθμό μαθητών σε κάποιο σχολείο; Με την χιλιομετρική απόσταση μεταξύ δύο σχολείων; Ένας συνδυασμός των δύο; Και αυτά θα πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα ενώ δεν έχει γίνει γνωστό κανένα προσχέδιο, καμία πληροφορία προς την κατεύθυνση που θα κινηθεί το Υπουργείο Παιδείας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.