Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σε διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για το Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής

Δημοσίευση: 12/12/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την Πέμπτη θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για την ίδρυση και λειτουργία ,από το νέο ακαδημαϊκό έτος, του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που θα προκύψει από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας με το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ.

Το Σχέδιο Νόμου θα αφορά  μόνο την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και όχι και τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όπως τελευταία φημολογείται.

Το κείμενο του Σχεδίου Νόμου θα παραμείνει στη διαβούλευση για περίπου μια εβδομάδα και στη συνέχεια θα πάρει το “δρόμο” για τη Βουλή, προκειμένου εντός του Γενάρη να είναι νόμος του Κράτους και από  τη 1η Φεβρουαρίου να αναλάβει καθήκοντα η  Διοικούσα Επιτροπή με πρόεδρο τον πρώην Πρύτανη του ΕΜΠ Κ. Μουτζούρη.

Στο μεταξύ “άκαρπη” απέβη η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τους προέδρους των πέντε τμημάτων της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας Ραδιολογίας, Ιατρικών Εργαστηρίων, Οπτικής, Αισθητικής-Κοσμητολογίας και Οδοντικής Τεχνολογίας . Το σχέδιο προβλέπει τη συγχώνευση των πέντε τμημάτων σε ένα  με τον τίτλο “Ιατρικών Επιστημών”.

Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν και πάλι την Τετάρτη.

 

Σχόλια (7)

 
Στράτος
11 Δεκ 2017 22:20

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του esos (*) στο νομοσχέδιο αυτό θα συμπεριληφθούν και οι ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους Θεσμούς: 30ωρη παραμονή εκπαιδευτικών, αυτοαξιολόγηση, σχολικά γεύματα εκτός εργασιακού ωραρίου, επιλογή στελεχών, συγχωνεύσεις σχολείων - καθορισμός κριτηρίων συγχωνεύσεων. Την Πέμπτη θα δούμε ποια από αυτά τελικά θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο ή εάν δεν συμπεριληφθούν μήπως προστεθούν εκ των υστέρων ως τροπολογίες κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή (ώστε να μην δοθούν σε δημόσια διαβούλευση). Εν αναμονή...

(*) https://www.esos.gr/arthra/54367/oi-pente-symfonies-k-gavrogloy-me-toys-...

 
Χάρης
12 Δεκ 2017 07:14

Γιατί τόση βιασύνη για την ίδρυση του μεγαλύτερου πανεπιστήμιου στην Ελλάδα (από πλευράς αριθμό φοιτητών);
Κ. Γαυρόγλου εξάντλησε όλες τις εναλλακτικές λύσεις για τα (υπαρκτά) προβλήματα, όπως συνενώσεις τμημάτων εργασιακό καθεστώς καθηγητών ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά (που πρέπει να είναι το ΙΔΙΟ για ΟΛΑ τα πανεπιστήμια).
Μήπως έχουμε το 2018 και δεν το ξέρουμε;

 
kostas delidis
12 Δεκ 2017 10:35

H συγχώνευση των πέντε τμημάτων - συγγενών από άποψη γνωστικών αντικειμένων- σε ένα με τον τίτλο “Ιατρικών Επιστημών” είναι επιστημονικά σωστή και μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει σε ένα τμήμα απόλυτα ελκυστικό και απαραίτητο στον πανεπιστημιακό χώρο. Τα πέντε υπάρχοντα τμήματα μπορούν κάλλιστα αποτελέσουν κατευθύνσεις μέσα στο νέο τμήμα. Οι διαφορετικές απόψεις περί του αντιθέτου δεν υποστηρίζονται από σοβαρά επιχειρήματα !!!!

 
Giorgos
12 Δεκ 2017 10:50

1) Την Πέμπτη θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για την ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
2) Την Τετάρτη θα συναντηθεί ο Υπουργός με τους προέδρους των 5 Τμημάτων που συγχωνεύονται σε ένα.

Απ' ότι φαίνεται το σχέδιο νόμου θα βγει ερήμην της ΣΕΥΠ. Βέβαια τα περισσότερα από τα Τμήματα της ΣΕΥΠ δεν υπάρχουν σε Ελληνικά Πανεπιστήμια.
Εάν συγχωνευτούν σε ένα και δίνουν τις επαγγελματικές προοπτικές και των πέντε (όπως π.χ τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχ & Μηχ Η/Υ που έχουν 4 ειδικότητες), τότε η βάση θα πάει στα ύψη.
Απ' την άλλη, τόσα χρόνια η πολιτεία δεχόταν τα 4ετή αυτά τμήματα. Επιπρόσθετα έχουν αποφοιτήσει από αυτά τα τμήματα χιλιάδες άτομα. Και τώρα τους λες ότι εάν σπούδαζαν από το 2018 θα μπορούσαν στα ίδια χρόνια σπουδών να πάρουν 5 σε 1.
Γνώμη μου: να γίνουν πανεπιστήμια όλα τα ΤΕΙ. Να προσληφθεί προσωπικό και να δοθούν οι απαραίτητες πιστώσεις. Άλλωστε ένας μορφωμένος λαός δεν είναι κατάλληλος για σκλάβος. Και επίσης κάποιοι άλλοι ευαγγελίζονται τα Ιδιωτικά μη Κρατικά μη Αξιοκρατικά Πανεπιστήμια

 
bob mastoras
12 Δεκ 2017 12:31

Στα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχ. & Μηχ. Η/Υ πράγματι εκχωρούνται πολλαπλά ΕΔ χωρίς να έχουν σπουδάσει τα όσα δικαιούνται. Αυτό δεν συμβαίνει όμως με άλλες σχολές ακόμα και 5ετής του ΕΜΠ. Π.χ. απόφοιτοι της ΣΕΜΦΕ απαιτείται να προσκομίσουν πιστοποιητικό παρακολούθησης του Προγράμματος Σπουδών της κατεύθυνσης (Φυσικού ή μαθηματικού) για να διαγωνιστούν για την μέση εκπαίδευση. Και μόνο μία κατεύθυνση μπορούν να έχουν επακολουθήσει.
Αυτός είναι και ο σωστός τρόπος.

 
ΓΙΑΝΝΑ-BSc-MSc
12 Δεκ 2017 13:58

Η συγχώνευση 5 τμημάτων ίσως να δώσει ένα πολύ ανταγωνιστικό τμήμα, ίσως να είναι και υπερβολική (βέβαια το τμήμα αισθητικής δε νομίζω καν ότι θα πρέπει να είναι πανεπιστημιακό τμήμα).
Σε άρθρα που αναφέρονται τα τμήματα του ΠΔΑ συμπεριλαμβάνονται στη "πολυτεχνική σχολή" τμήματα όπως βιοϊατρικής τεχνολογίας (ουσιαστικά αποτελεί κατεύθυνση ηλεκτρολόγων-ηλεκτρονικών), κλωστοϋφαντουργίας (εξειδικευμένο αντικείμενο για να είναι αυτόνομο τμήμα, ενώ έχει 8 καθηγητές - τους εφαρμογών δεν τους μετράω γιατί συνήθως δεν έχουν διδακτορικό), κα.
1) Αν ισχύουν αυτά που γράφονται στα άρθρα, τότε με ποια δικαιολογία μένουν μόνα τους τέτοια τμήματα;
2) Επίσης, εκτός από τους καθηγητές εφαρμογών που συνήθως δεν έχουν διδακτορικό, βλέπω πχ στο site των ναυπηγών ότι ο χαρακτηρισμός Δρ. λείπει από κάποιους επίκουρους καθηγητές. Είναι δυνατόν να μπορεί να είναι κάποιος επίκουρος καθηγητής ΑΕΙ χωρίς διδακτορικό; Δηλαδή, εμείς εδώ στην Ελλάδα κάνουμε καθηγητές ΑΕΙ ανθρώπους χωρίς διδακτορικό, ενώ αυτούς που έχουν διδακτορικό τους στέλνουμε στο εξωτερικό; Είμαστε σοβαροί;

 
Νώντας
13 Δεκ 2017 13:53

Ποιά Πέμπτη ρε παιδιά? Την Πέμπτη έχει απεργία. Απεργούν οι δημοσιογράφοι. Πως θα το μάθουμε? Εχει κανα λινκ κάποιος από την ιστοσελίδα που θα ανέβει το ΣΝ για διαβούλευση?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean