Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Υπουργός: Θα παραμείνουν ΤΕΙ όσα τμήματα δεν θέλουν να ενταχθούν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Οι απόφοιτοι του νέου τμήματος θα έχουν παρόμοια ή και ευρύτερα επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των σημερινών αποφοίτων και αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη θεσμοθέτηση κατευθύνσεων προχωρημένου εξαμήνου που θα αναγράφονται στο πτυχίο.
Δημοσίευση: 12/12/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στην  περίπτωση που τα πέντε  Τμήματα της ΣΕΥΠ  του ΤΕΙ Αθήνας θελήσουν να διατηρήσουν την αυτονομία τους, τότε υπάρχει η λύση της παραμονής τους ως τμήματα ΤΕΙ χωρίς καμία υποβάθμιση σε σχέση με τον παρόν καθεστώς και χωρίς καμία αλλαγή των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας, ότι δήλωσε ο υπουργός  Κ. Γαβρόγλου στη  χθεσινή συνάντηση με τους προέδρους   των Τμημάτων Αισθητικής και Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας, Ιατρικών Εργαστηρίων, Οδοντικής Τεχνολογίας και Οπτικής και Οπτομετρίας καθώς και των εκπροσώπων των επαγγελματικών φορέων, ενώςεων και ομοσπονδιών των αποφοίτων των Τμημάτων.

Ο κ. Γαβρόγλου δεσμεύτηκε ότι οι απόφοιτοι του νέου τμήματος θα έχουν παρόμοια ή και ευρύτερα επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των σημερινών αποφοίτων και αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη θεσμοθέτηση κατευθύνσεων προχωρημένου εξαμήνου που θα αναγράφονται στο πτυχίο. Επίσης δεσμεύτηκε για την ενίσχυση του νέου τμήματος με θέσεις μελών ΔΕΠ που θα καλύπτουν νέα αντικείμενα.

Ο υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι    δεν υπάρχει καμία πρόθεση για μετατροπή των σημερινών προγραμμάτων σπουδών σε διετή προγράμματα και υπενθύμισε ότι ο ν. 4485/2017 αναβαθμίζει τα ΤΕΙ δίνοντάς τους τη δυνατότητα αυτοδύναμης οργάνωσης τρίτου κύκλου σπουδών, ενώ ταυτόχρονα έθεσε τα θεμέλια για την αποκατάσταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων Τμημάτων των ΤΕΙ που εκκρεμούν εδώ και 30 χρόνια.

Στη συνάντηση ο υπουργός επεσήμανε ότι αναγνωρίζει την προσφορά των Τμημάτων στην κοινωνία και την οικονομία του τόπου και ότι οραματίζεται την περαιτέρω ακαδημαϊκή αναβάθμισή τους μέσω των συνεργειών τους στο συνεχώς εξελισσόμενο και άκρως ελκυστικό πεδίο των βιοϊατρικών επιστημών και των εφαρμογών τους, που θα θεραπεύει ένα νέο Τμήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ο κ. Γαβρόγλου  και οι εκπρόσωποι των Τμημάτων και των φορέων θα έχουν νέα συνάντηση την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου.

 

Σχόλια (15)

 
ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ
12 Δεκ 2017 15:24

Για γέλια πραγματικά. Δημιουργούμε άλλο ένα Πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα κρατάμε τα ΤΕΙ!!! Δεν υποβαθμίζουμε ό,τι μείνει στο ΤΕΙ αλλά θα φτιάξουμε και μια 2ετη δομή!!! κάνουμε ή δεν κάνουμε ισότιμα τα ΔΕΠ/ΕΔΙΠ των ΤΕΙ με των Πανεπιστημίων? Οι απόφοιτοι; Τι μπάχαλο είναι αυτό; Τι αστειότητες και προχειροδουλειές είναι αυτές;

 
Giorgos
12 Δεκ 2017 16:55

Απ' ότι φαίνεται, η ΣΕΥΠ δεν θα σταθεί τελικά εμπόδιο στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ή τα 5 θα γίνουν 1 ή θα μείνουν και τα 5 σε ΤΕΙ, εκτός του ΠΔΑ. Το ερώτημα είναι σε ποιο ΤΕΙ θα μείνουν τα 5 αυτά τμήματα (αν τελικά αποφασίσουν κάτι τέτοιο), αφού τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά θα πάψουν να υφίστανται ;
Οι φοιτητές έχουν ερωτηθεί εάν θέλουν να μείνουν σε ΤΕΙ τη στιγμή που δημιουργείται το ΠΔΑ ; Και με τους καθηγητές τι θα γίνει ; Θα μείνουν καθηγητές ΤΕΙ ενώ οι συνάδελφοί τους θα γίνουν καθηγητές Πανεπιστημίου ;

 
ΒΙΒΗ
12 Δεκ 2017 18:23

Συγνώμη, αλλά ας ενημερώσει κάποιος τον υπουργό ότι στις σχολές της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας ανήκει και το τμήμα προσχολικής αγωγής, για το οποίο δεν υπάρχει αναφορά σε καμία από τις πρόσφατες δημοσιεύσεις. Ας βγει επιτέλους κάποιος υπεύθυνα να ενημερώσει και εμάς, τους φοιτητές αυτού του τμήματος, για το «τι μέλλει γενέσθαι», ώστε να λάβουμε τα μέτρα μας και να πορευτεί ο καθένας με τον τρόπο του.

 
ΝΤΝΤΝΤ
12 Δεκ 2017 19:13

ο κ.Γαβρόγλου σε συνάντηση με τους εκπρωσόπους των Ιαττικών Εργαστηρίων δεσμεύτηκε πως θα παραμείνουμε αυτόνομη τώρα μας λέει περι συγχώνευσεις πάλι ...πως θα μπορέσει να συπυπάρξει το τμήμα ιατρικών εργαστηρίων...με τμήματα που δεν έχουν τίποτα κοίνο;;απο τι φαίνεται ούτε ο ίδιος δεν ξέρει τι κάνει ακριβώς.....

 
Χάρης
12 Δεκ 2017 19:16

Μέχρι χθες ο Γαυρόγλου ήθελε τα 5 τμήματα να τα κάνει 2+3 (το μικρότερο κακό), εχθές μετά την συνάντηση με τους προέδρους των τμημάτων, τους είπε και τα 5 σε 1...
Πρόβλεψη: αύριο, στην νέα συνάντηση, θα τελειώσει το θέμα σε 2+3 και όλοι θα είναι ικανοποιημένοι!
Προς Προέδρους τμημάτων: αφήστε τα ναζάκια... και ΠΡΟΣΕΞΤΕ, αν προτείνετε να παραμείνετε ΤΕΙ και μετά 2ετεις κατευθύνσεις (αναπόφευκτο, αφού δεν πρόκειται να γίνουν διορισμοί καθηγητών), θα είστε υπόλογοι στους χιλιάδες σπουδαστές σας!!!

@ΒΙΒΗ
Εσείς μάλλον θα μετοικήσετε απευθείας σε υπάρχων πανεπιστήμιο...
οι πιο ωραίοι!

 
@Giorgos
13 Δεκ 2017 01:51

Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός από την αρχή της εξαγγελίας του ΠΔΑ, θα υπάρξει ένα ΤΕΙ που θα ονομαστεί ΤΕΙ Αθήνας (όχι το πρώην ΤΕΙ Αθήνας) που θα απορροφήσει τις σχολές που δε θα ενταχθούν στο ΠΔΑ. Τώρα όσον αφορά τους καθηγητές των τμημάτων της ΣΕΥΠ, μάλλον, όσοι έχουν γνωστικά αντικείμενα που ταιριάζουν στα νέα πανεπιστημιακά τμήματα θα μεταπηδήσουν σε κάποια από αυτά . Οι υπόλοιποι για την ώρα θα παραμείνουν καθηγητές ΤΕΙ και σε μερικά χρόνια θα διδάσκουν μόνο στις διετείς δομές ως καθηγητές μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 
Πέτρος Καρκαλούσος
13 Δεκ 2017 11:05

Το Υπουργείο Παιδείας ενώνει 5 τμήματα υγείας με εξ'ολοκλήρου διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο, διαφορετικά μαθήματα και παντελώς άσχετα μεταξύ τους επαγγέλματα. Δηλώνει δε ότι θα έχουν οι απόφοιτοι τους θα έχουν τα ίδια αλλά και ευρύτερα επαγγελματικά δικαιώματα.
Προφανώς εννοεί ότι ο οπτικός θα μπορεί τώρα να έχει και εργαστήριο που θα κατασκευάζει θήκες δοντιών ή ο αισθητικός δίπλα στην συσκευή αποτρίχωσης θα κάνει και γενικές εξετάσεις ούρων.
Αυτή την απόφαση θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην εξαγγελία του νέου πανεπιστημίου;

Η οκταμελή επιτροπή "σοφών" που τον βοήθησε σε αυτή την απόφαση άφησε το καλύτερο για το τέλος. Αυτή την απόφαση θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην εξαγγελία του νέου πανεπιστημίου;

 
Μαίρη
13 Δεκ 2017 11:41

Τμήματα διεθνώς αναγνωρισμένα,όπως το τμήμα ΟΠΤΙΚΗΣ-ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ είναι απαράδεκτο να υποβαθμίζονται,να συγχωνεύνται,ή να καταργούνται!Είναι ντροπή και μόνο που το σκέφτονται...Mόνη λύση είναι η πανεπιστημιοποίησή τους και η διατήρηση της αδιαπραγμάτευτης αυτοδυναμίας τους!!

 
Giorgos
13 Δεκ 2017 14:22

Καθώς μειώνονται τα δημόσια ΑΕΙ και τα διαθέσιμα τμήματα, σιγά σιγά θα αυξάνονται τα μη δημόσια ΑΕΙ και τα διαθέσιμα σε αυτά τμήματα. Θέλω μόνο να δω πως θα γίνει η συνταγματική αναθεώρηση ώστε να επιτραπούν τα ιδιωτικά ΑΕΙ.
Με βάση το άρθρο 110: Η ανάγκη της αναθεώρησης του Συντάγματος διαπιστώνεται με απόφαση της Βουλής, ύστερα από πρόταση τουλάχιστον 50 βουλευτών, με πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των μελών της, σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους, τουλάχιστον έναν μήνα.
Άραγε θα βρεθούν ποτέ 180 βουλευτές για να αποφασίσουν την αναθεώρηση του συντάγματος η οποία δεν θα γίνει από αυτούς αλλά από την επόμενη κυβέρνηση ;

 
Παναγιώτης Ηλίας
13 Δεκ 2017 17:29

Ίσως να μη πρέπει να βλέπουμε ξεκομμένα την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ΣΕΥΠ, από την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Δημόσια Υγεία, και το μερίδιο που κερδίζει με πολλούς τρόπους η ιδιωτική περίθαλψη.
Ίσως να πρέπει να δούμε το παράδειγμα των καναλάρχων, που έφτιαξαν δικές τους σχολές και εκπαιδεύουν μόνοι τους, τους δημοσιογράφους , τους οπερατέρ και γενικά το προσωπικό που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν.
Τους εκπαιδεύουν έτσι, που το κάθε κανάλι να μπορεί να "παράγει" αυτούς που θέλει , και όπως τους θέλει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ξεκαθαρίζεται από την εκπαίδευση ακόμα, ποιοι είναι αυτοί που δεν θα φέρνουν προβλήματα στην ‘’εργασιακή ευταξία’’ τους -με ό,τι αυτό συνεπάγεται - για αυτό που θέλουν να εγκαθιδρύσουν.
Φυσικά, όσον αφορά τη ΣΕΥΠ και άλλες σχολές, δεν μπορούν να νομοθετήσουν την διάλυση της, γιατί υπάρχει ο φόβος των εντονότατων αντιδράσεων, οπότε με την βοήθεια ‘’ εσωτερικών ειδικών’’ την συγχωνεύουν και την απαξιώνουν ώστε να σβήσει από μόνη της.

 
Έφη Γεωργίου
13 Δεκ 2017 18:42

Τόσα άρθρα με στοιχεία και εμπεριστατωμένες αναλύσεις, που καθιστούν ολοφάνερη την αυτοδυναμία του τμήματος εχουν γραφεί στο esos. Φαντάζομαι έχουν τεθεί σε γνώση του υπουργού. Το πρόγραμμα σπουδών με το πλήθος των απαιτητικών μαθημάτων επίσης θα το γνωρίζει. Το επίπεδο των φοιτητών και οι βάσεις του τμήματος στις πανελλαδικές θα του γνωστοποιήθηκαν. Την ικανοποίηση από το Τμήμα των κριτηρίων του ν. 4485/17, που συνυπέγραψε πιστεύω ότι δεν την αρνείται. Αναρωτιέμαι λοιπόν μετά από όλα αυτά, πώς ο υπουργός αποφάνθηκε ότι το Τμήμα δεν έχει ακαδημαϊκή επάρκεια, την οποία όμως θα αποκτήσει με τη συνένωση του με τμήματα, με τα οποία είναι προφανές ότι δεν έχει καμιά επιστημονική συνάφεια; Μήπως τελικά είναι άλλοι οι λόγοι; Μήπως οι θέσεις σας υποσκάπτονται από άλλα συμφέροντα εντός ή εκτός των "κόλπων" σας. Γιατί διαφορετικά δεν απορώ πώς ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι υπουργός αλλά πως είναι διακεκριμένος φυσικός!!!!!!

 
Έφη Γεωργίου
13 Δεκ 2017 19:12

Τι ακριβώς μας λέτε κύριε Υπουργέ;
Η ακαδημαϊκή αναβάθμιση του υψηλόβαθμου Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, ώστε να ανταποκρίνεται στη συνεχή επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο των πεδίων που θεραπεύει θα γίνει με τη συνεργεία μη σχετικών Τμημάτων;Μα τότε στο ΕΜΠ, στο οποίο διδάξατε, δεν έπρεπε το1975 να χωριστεί η σχολή μηχανολογων-ηλεκτρολογων σε μηχανολόγους και ηλεκτρολογους αλλά να συνενωθεί με τους Πολιτικούς Μηχανικούς και τους Χημικούς μηχανικούς. Στο κάτω κάτω όλοι τον τίτλο του μηχανικού είχαν!!!!

 
Θωμάς Πασχάλης
14 Δεκ 2017 11:27

Ο υπουργός ενδιαφέρεται ξεκάθαρα για τη συρρίκνωση του ΠΔΑ σε σχέση με τα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς μέσω συγχωνεύσεων, και γενικά αυτή είναι η φιλοσοφία του σχεδίου της ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για να καμφθούν οι αντιδράσεις δίνει τον τίτλο πανεπιστήμιο και παίρνει αυτό που θέλει για να πετύχει τον στόχο του. Εξάλλου, στην Ελλάδα και στη συνείδηση των πολιτών η λέξη αναβάθμιση συνδέεται περισσότερο όχι με το αντικείμενο που θεραπεύει ένα τμήμα των ΤΕΙ αλλά με τον χαρακτηρισμό πανεπιστήμιο από το νομοθέτη.

 
Νικόλαος
14 Δεκ 2017 15:02

Ο Υπουργός δίνει την ευκαιρία εφ όσον το επιθυμούν τα ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ και ΤΕΙ Αθήνας να μετατραπούν σε Πανεπιστήμιο, κάτι που ήταν πάγιο αίτημα τους εδώ και δεκαετίες. Επίσης όσοι δεν το επιθυμούν μπορούν να παραμείνουν ΤΕΙ. Αδυνατώ να καταλάβω την λογική όσων διαμαρτύρονται για αυτή την εξέλιξη από τη στιγμή που αν δεν τους ικανοποιούν οι αλλαγές μπορούν να παραμείνουν στο σημερινό καθεστώς!!!

 
Αλλεργικος στο σανο
14 Δεκ 2017 22:15

Αλλη μια "νομοθεσια" στο ποδι χωρις σχεδιο. Να μας πει ο Υπουργος τις διαφορες των δυο καταστασεων στον επαγγελματικο τομεα. Σε λιγους μηνες θα κληθουν υποψηφιοι να συμπληρωσουν μηχανογραφικα. Ενα τοσο σοβαρο προτζεκτ σε οποιαδηποτε χωρα θα επαιρνε τουλαχιατον 2 χρονια ανοικτη συζητηση και ο κυρ κωστας μας τα κραταει μυστικα αυτα τα σχεδια (σαν την νομοθεσια για τους διευθυντες θα ειναι παμε και στοιχημα). Η πληροφορια συγχωνευσης 2 δημοτικων σε 1 γυμνασιο ευσταθει;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean