ΣΧ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Ανακοίνωση για την πραγματοποίηση του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΠΕΣΣ

Δημοσίευση: 13/12/2017

Πραγματοποιήθηκε, κατά το διήμερο 9-10 Δεκεμβρίου 2017, το 4ο Επιστημονικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων (Π.Ε.Σ.Σ) στα Ιωάννινα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στους χώρους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το Συνέδριο υλοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα της ΠΕΣΣ στην Ήπειρο, τη συμπαράσταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου και παρουσίασε έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον. Η ΠΕΣΣ εκφράζει θερμές ευχαριστίες στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Καψάλη Γεώργιο, που συνέβαλε στην επιτυχία των εργασιών του Συνεδρίου με το προσωπικό του ενδιαφέρον, την αμέριστη συνδρομή και τη διάθεση των χώρων του πανεπιστημίου. Επίσης, ευχαριστίες εκφράζονται στον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Αγωγής καθηγητή κ. Κώτση Κωνσταντίνο  και τον Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης,  καθηγητή κ. Μικρόπουλο Αναστάσιο για την ουσιαστική υποστήριξη τους.

Στην εναρκτήρια συνεδρία, παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν τις εργασίες του Συνεδρίου εκτός των εκπροσώπων κομμάτων και των πρυτανικών  αρχών οι εξής:

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ιωαννιτών κ. Κολόκας Παντελής

Η Περιφερειακή Δ/ντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Φωτεινού Αγγελική

Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Κ. Παπαχρήστος Νίκος

Το μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ κ. Βενετοπούλου Γιώτα

Ο Ειδικός Γραμματέας της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος,  Αναπλ. Καθηγητής κ. Μπάκας Θωμάς.

Αναλυτικότερα, την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της ΠΕΣΣ Γιώργος Αλεξανδράτος,  με λεπτομερή αναφορά στη στοχοθεσία του συνεδρίου και το ρόλο των Σχολικών Συμβούλων στη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος  Ηπείρου της ΠΕΣΣ Γιάννης Γεωργόπουλος.

Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, στο σύνολό τους, στους εκτενείς και ουσιαστικούς χαιρετισμούς τους, αναφέρθηκαν με πολύ θετικό τρόπο στο έργο και στην προσφορά των Σχολικών Συμβούλων στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης του θεσμικού τους ρόλου. Συγκεκριμένα:

Το κυβερνητικό κόμμα εκπροσώπησε ο κ. Στέφος  Ιωάννης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο οποίος εκπροσώπησε και τον Υπουργό Παιδείας. Την Αξιωματική Αντιπολίτευση εκπροσώπησε ο βουλευτής κ. Τασούλας Κωνσταντίνος.

Το κόμμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εκπροσώπησε ο βουλευτής κ. Κωνσταντόπουλος Δημήτριος.

Στην ουσιαστική προσφορά των Σχολικών Συμβούλων αναφέρθηκαν στο σύνολό τους και όλοι οι παριστάμενοι φορείς, καλώντας για ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμικού τους ρόλου, στο πλαίσιο των νέων κοινωνικών και πολιτικών διαστάσεων της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η διοργάνωση του Συνεδρίου αποτέλεσε συνέχεια των δράσεων της ΠΕΣΣ, στην προσπάθεια των Σχολικών Συμβούλων να συμβάλλουν ενεργά στο δημόσιο διάλογο για τη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα και να διαμορφώσουν συνθήκες ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, με την παρουσίαση ερευνητικών εργασιών, θεωρητικών μελετών και αναλύσεων που αφορούν στην ανάδειξη του σχολείου σε οργανισμό και κοινότητα μάθησης.

Τις εργασίες του Συνεδρίου, που περιλάμβαναν την κεντρική ομιλία από τον Καθηγητή, κ. Κωνσταντίνου Χαράλαμπο, 192 εισηγήσεις  (που τις υπέβαλαν 354 συνεισηγητές από όλη την Ελλάδα) και δύο επιτυχείς στρογγυλές τράπεζες με θέματα: α) την πρόταση του υπουργείου  για τις υποστηρικτικές δομές και την ανάδειξη του ρόλου του Σχολικού Συμβούλου στο πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων καιβ) την ενδυνάμωση  του Λυκείου και το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση [όπου παρουσιάσθηκε η πρόταση της ΠΕΣΣ], παρακολούθησαν εκατοντάδες μέλη της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.

Για το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ         Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ        ΑΡΒΑΝΙΤΗ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ  ΤΟΤΑ

Ετικέτες:
ΠΕΣΣ

ΗΡΑ*
14 Δεκ 2017 11:59

Δύο ερωτήματα και μία πρόταση:

α) Καλά, δεν βαρεθήκατε να βγαίνετε φωτογραφίες;

β) Στο πλαίσιο της "ανάδειξης του ρόλου του Σχολικού Συμβούλου" που
αναφέρετε μήπως παρουσιάστηκαν και στατιστικά στοιχεία σχετικά με το
πόσοι απ' αυτούς "την έκαναν" ήδη για διευθυντές και διευθύντριες σχολείων;

γ) Το σκεπτικό της πρότασης : Πριν 3 - 4 εβδομάδες περίπου ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι " πολλοί σχολικοί σύμβουλοι δεν δουλεύουν...". Σ' αυτήν τη συνειδητή πρόκληση του υπουργού εσείς οφείλετε να απαντήσετε με συγκεκριμένα στοιχεία. Γι' αυτό προτείνω: Με ευθύνη της ΠΕΣΣ να εκπονηθεί ερωτηματολόγιο που θα περιλάμβάνει, αν όχι όλους, τουλάχιστο τους σημαντικότερους τομείς αρμοδιότητας του σχολικού συμβούλου, με τη σχετική διαφοροποίηση μεταξύ αυτού της Πρωτοβάθμιας και των ειδικοτήτων στην Δευτεροβάθμια. Ακολούθως να αναρτηθεί το ερωτηματολόγιο στην ιστοσελίδα της ΠΕΣΣ καλώντας τους εκπαιδευτικούς, σε εθελούσια βάση, να το συμπληρώσουν, έχοντας στο μυαλό τους την παρουσία και τη δράση ανά τομέα αλλά και συνολικά του οικείου τους σχολικού συμβούλου ( για την Πρωτοβάθμια) και αυτών των ειδικοτήτων ( για τη Δευτεροβάθμια). Εκτιμώ ότι μ' αυτόν τον τρόπο α) θα απαντήσετε με στοιχεία στον κ. Γαβρόγλου που με την προκλητική δήλωσή του "τσουβαλιάζει" το σύνολο των σχολικών συμβούλων στην κατηγορία των ... αργόσχολων, ενώ με την εξίσου προκλητική και συνειδητή απραξία του - βλέπε διαδοχικές παρατάσεις της θητείας των ήδη υπηρετούντων ΣΣ - θεωρείται συνυπεύθυνος για την απαξίωση του θεσμού,β) θα αναδείξετε την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ του ρόλου του σχολικού συμβούλου με βάση ΚΑΙ τις απόψεις των εκπαιδευτικών οι οποίες οφείλουν να ληφθούν σοβαρά υπόψη στήν ούτως ή άλλως αναγκαία αναθεώρηση - διεύρυνση του νέου ρόλου του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων.
Σταματήστε λοιπόν να περιφέρετε τα αιτήματά σας πότε από το ένα κόμμα στο άλλο και πότε στις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργάνων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης - πάντα βεβαίως με τις σχετικές φωτογραφίσεις - και κάντε κάτι πρακτικά χρήσιμο και απολύτως αναγκαίο. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα, κυρίες και κύριοι σχολικοί σύμβουλοι!

ΕΚΠ
14 Δεκ 2017 13:25

Σήμερα στο εσος δημοσιεύθηκαν οι νέες συνθέσεις συμβουλίων επιλογής δυο Περιφερειών της χώρας.Νομίμως μετέχουν σε αυτά τα συμβούλια και οι σχολικοί σύμβουλοι οι οποίοι είναι σε θητεία επτά ετών με συνεχείς παρατάσεις που δεν έχουν επιλεγεί ,για να επιλέξουν διευθυντές εκπαίδευσης που θα επιλεγούν στα ίδια με αυτούς χρόνια για τρίτη φορά,όπως δηλαδή και με τους διευθυντές σχολείων.Δηλαδή είναι τραγικό να μην ζητάν για αυτούς επιλογές αλλά να μετέχουν στα συμβούλια επιλογής όλων των υπόλοιπων για τρίτη φορά.Επομένως @ΗΡΑ ότι και να πεις ,όσο δίκαιο και να έχεις δεν καταλαβαίνει κανείς τίποτε.Αν ήθελαν θα μπορούσαν να πουν ότι δεν θα είναι μέλη των συμβουλίων, αν πρώτα δεν ξεκινήσουν οι επιλογές τους.Θα μπορούσαν ,αλλά δεν το κάνουν.Τα συμπεράσματα δικά σας που εν κατακλείδι είναι ότι μετέχουμε πολλαπλά και πρόθυμα στα συμβούλια επιλογής των πάντων και ας μην έχουμε επιλεγεί εδώ και 7 χρόνια που μπορεί να γίνουν και πολλά παραπάνω.Αλλά άλλο εμείς και άλλο οι άλλοι.

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.