Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Αστυνομικοί ζήτησαν ταυτότητες εκπαιδευτικών και Διευθύντριας Λυκείου

Όλη αυτή η σκηνή έγινε μπροστά στα μάτια των μαθητών και των μαθητριών του 4ου Λυκείου Ξάνθης
Δημοσίευση: 15/12/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την Τρίτη 12/12 κατά την ώρα έναρξης της πρωινής συγκέντρωσης του Σχολείου, μπροστά και έξω από την κεντρική είσοδο του 4ου Γενικού Λυκείου αστυνομικοί της ομάδας Ζ πήραν τις ταυτότητες νεαρών ατόμων που μοίραζαν προκηρύξεις για τη γενική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και δημιούργησαν ένταση απομακρύνοντας τους.

Σε ερώτηση της Διευθύντριας του σχολείου και εκπαιδευτικών που υπηρετούν στο σχολείο σχετικά με το ποιος τους κάλεσε και ποιο πρόβλημα υπάρχει, οι αστυνομικοί απάντησαν πως ήρθαν χωρίς κλήση και πως είναι παράνομο να βρίσκονται οι νεαροί στο παρκάκι μπροστά από το Σχολείο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ξάνθης, στις διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών πως η διακίνηση πολιτικού υλικού από νόμιμη οργάνωση δεν είναι αδίκημα και πως υπάρχει στη χώρα μας ελευθερία διακίνησης ιδεών και τύπου, η απάντηση των αστυνομικών ήταν να ζητήσουν, με τον σκιερότερο τρόπο, τις ταυτότητες των εκπαιδευτικών συμπεριλαμβανομένης και της Διευθύντριας του σχολείου και να τους απειλήσουν με προσαγωγή.

Παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις των εκπαιδευτικών προς τους αστυνομικούς να δώσουν τα στοιχεία τους αυτοί αρνήθηκαν κατηγορηματικά.

Όλη αυτή η σκηνή   έγινε μπροστά στα μάτια των μαθητών και των μαθητριών του 4ου Λυκείου προκαλώντας τους φόβο, τονίζει η ΕΛΜΕ.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ,  τους δημιούργησε την αίσθηση πως η διακίνηση ιδεών, η ελευθεροτυπία και ο πλουραλισμός διώκονται στην Ελλάδα και τη βεβαιότητα ότι η αστυνομία είναι απειλή για τον πολίτη.

Η Διευθύντρια του σχολείου, αφού ενημέρωσε τον Διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης και συνέταξε αναφορά, ζήτησε τη συνδρομή του συνδικαλιστικού σωματείου των εκπαιδευτικών.

Κλιμάκιο του ΔΣ της ΕΛΜΕ συνόδεψε τη Διευθύντρια του 4ου Λυκείου στην αστυνομία με σκοπό να ενημερώσει τον Αστυνομικό Διευθυντή και να ενημερωθεί για το σκοπό της παρουσίας της αστυνομίας μπροστά από σχολικό χώρο.

Ο αστυνομικός Διευθυντής, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ,  «αρνήθηκε να μας ακούσει και μας ενημέρωσε με τον πιο απότομο τρόπο ότι θα μιλούσε την επομένη με το Διευθυντή Β/θμιας. Σε προσπάθειά μας να του περιγράψουμε τα γεγονότα όπως έγιναν, μας πληροφόρησε ότι δε θα κρίνουμε εμείς τους αστυνομικούς…»

Η ΕΛΜΕ Ξάνθης σημειώνει στην ανακοίνωση ότι «επειδή εμείς θεωρούμε ότι:

- Ζούμε σε ελεύθερη χώρα όπου, ο,τιδήποτε δεν προάγει τη βία ή δεν ωθεί σε πράξεις ανάρμοστες μπορεί να μοιράζεται εκτός σχολικού χώρου και οι ιδέες μπορούν και οφείλουν να διακινούνται ελεύθερα.

- Η αστυνομία, όπως και όλες οι κρατικές υπηρεσίες, υπόκεινται στον έλεγχο των πολιτών τους οποίους οφείλουν να υπηρετούν.

- Καθήκον της αστυνομίας είναι να βρίσκεται στο πλευρό του πολίτη και της σχολικής κοινότητας και να προστατεύει το δημοκρατικό πολίτευμα. Όχι να απειλεί, να τρομοκρατεί και να εκφοβίζει τους πολίτες. Επίσης οφείλει να προστατεύει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και όχι να την εμποδίζει.

1. Ζητούμε να μάθουμε το λόγο της απομάκρυνσης των ατόμων που μοίραζαν νόμιμο πολιτικό υλικό.

2. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά των αστυνομικών της ομάδας Ζ προς τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας έξω από το χώρο του σχολείου και τη συμπεριφορά του Αστυνομικού Διευθυντή προς τη Διευθύντρια του σχολείου και τους συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ. Να επισημάνουμε ότι η συμπεριφορά των αστυνομικών υπαλλήλων με τους/τις οποίους/ες ήρθαμε σε επαφή στην Αστυνομική Διεύθυνση ήταν άψογη ως όφειλε».

 

 

Σχόλια (13)

 
Σαΐνης Χρήστος
15 Δεκ 2017 10:08

Ψέματα. Δεν το πιστεύω. Γίνονται αυτά ενώ εδώ και τρία χρόνια κυβερνάει η πρώτη φορά αριστερά.

 
ΚΩΣΤΑΣ
15 Δεκ 2017 11:11

Είναι αδιανόητο ένστολοι υπάλληλοι να τρομοκρατούν καθηγητές ενός σχολείου. Φυσικά ακόμη πιο αδιανόητη η συμπεριφορά του Αστυνομικού διευθυντή προς τους καθηγητές που κατήγγειλαν το γεγονός... Δυστυχώς η δημοκρατία μας δεν ολοκληρώθηκε ακόμη...

 
Ελένη
15 Δεκ 2017 12:02

Αφού ήταν στο παρκάκι, λογικό ήταν να ζητήσουν τις ταυτότητες με το σκιερότερο !!! τρόπο.

 
Δουλειά
15 Δεκ 2017 12:50

των εκπαιδευτικών είναι να ελέγχουν το τι γίνεται μέσα στα σχολεία και δουλειά των αστυνομικών είναι να ελέγχουν τι γίνεται στα παρκάκια.

 
geo
15 Δεκ 2017 13:29

Αυτο το σκιερότερο (σκαιότερο) όλα τα λεφτα!

 
MJK
15 Δεκ 2017 19:20

Ωραία, όταν ρώτησε η ΕΛΜΕ η αστυνομία τί τους είπε ; 'Ηταν καταγγελία ή πήγαν από μόνοι τους ; Τους έδειξαν νομοθεσία που δείχνει ότι έξω από σχολικό χώρο δεν μπορεί να κάθεται ο οποιοσδήποτε χωρίς να έχει δουλειά στο σχολείο ή όχι ; Από εκεί και πέρα, μήπως ο αρμόδιος να διαμαρτυρηθεί είναι η πολιτική οργάνωση που μοίραζε το πολιτικό υλικό; Διότι το συμβάν έγινε έξω από το σχολείο, άρα γιατί έχει αρμοδιότητα η ΕΛΜΕ, η διευθύντρια και οι εκπαιδευτικοί; Αυτός που μοίραζε τα φυλλάδια πολιτικού περιεχομένου έξω από σχολείο ας βγεί να διαμαρτυρηθεί ότι καλώς έπραττε !

 
Mr Νίκος
16 Δεκ 2017 01:15

"η απάντηση των αστυνομικών ήταν να ζητήσουν, με τον σκιερότερο;;; τρόπο, τις ταυτότητες των εκπαιδευτικών..."
"Ο αστυνομικός Διευθυντής,... μας ενημέρωσε με τον πιο απότομο τρόπο..."
"Η αστυνομία, όπως και όλες οι κρατικές υπηρεσίες, υπόκεινται στον έλεγχο των πολιτών..."
Προσωπικά, ως πολίτης, επιθυμώ οι αστυνομικοί να ζητούν τις ταυτότητες οποιουδήποτε επιθυμούν, στη σκιά και στον ήλιο, αφού εγώ δεν έχω τίποτα να φοβηθώ από αυτό. Όσοι έχουν να φοβηθούν ας μείνουν στη ...σκιά

 
Κώστας
16 Δεκ 2017 12:58

Συμφωνώ με την Ελενη, σκιερότερο τρόπο και τόπο δεν θα μπορούσαν να βρουν. Μια ηλιόλουστη σύλληψη θα ήταν ακόμη χειρότερη.

 
Γιώργος
16 Δεκ 2017 13:14

Δικαίωμα της αστυνομίας είναι να ζητά ταυτότητα. Δικαίωμα και υποχρέωση των εκπαιδευτικών να ελέγχουν τον χώρο εντός του σχολείου. Εκτός του σχολείου, καλούν αστυνομία. Εφόσον καταγγέλεις την αστυνομία με έγγραφο στον προιστάμενό σου, δεν πας στην αστυνομία μετά εσύ. Σωστά ο Αστ/κος Δ/ντης δεν τους δέχθηκε. Ακατανόητο επίσης το ότι έγινε αυτό για εκτός του σχολείου ζήτημα....

 
peter
16 Δεκ 2017 18:07

Προφανώς η Δντρια και εκπαιδευτικοί δεν απεργούσαν. Δικαιωμά τους. Προφανώς δεν ανήκουν και στην παράταξη που μοίραζε φυλλάδια. Προφανώς δεν έγινε κάτι εντός του χώρου της αρμοδιότητας τους και του χώρου που εποπτεύουν την ασφάλεια των μαθητών. Προς τι η καταγγελία; τι παράβαση ακριβώς καταγγέλλουν; γιατί δεν μπορούσαν να προστατευτούν από μόνοι τους τα μέλη της οργάνωσης και χρειάστηκαν την παρέμβαση Δντριας και εκπαιδευτικών τους οποίους προέτρεπαν σε απεργία; Ή κάτι δεν μας λένε σωστά ή εμείς είμαστε κάπως ανόητοι;

 
Αλλεργικος στο σανο
16 Δεκ 2017 18:23

Δεν μασαμε πλεον τον ΣΑΝΟ ορισμενων.Συγχαρητηρια στον Αστ. Δντη.

 
geo
17 Δεκ 2017 10:34

Αντιγραφω απο το esos: "ΜΑΤ ξυλοκόπησαν φοιτητές στη Σύνοδο Πρυτάνεων -“Βροχή” δακρυγόνων Την ώρα που ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου μιλούσε στους Πρυτάνεις". Εδω δεν εχουμε καμια καταγγελια αληθεια; Το ξυλο κατα κυβερνητικη παραγγελια ειναι στο απυροβλητο; Ο ελεγχος ταυτοτητων ξεσηκωνει ενω για το ξυλο δεν τρεχει τιποτε; Διαμαρτυρηθηκαν οι εκπαιδευτικοι του εν λογω Λυκειου και ηΕΛΜΕ στην Ξάνθη ή δεν τρεχει μία; Η υποκρισια εχει χτυπησει κοκκινο στις μερες μας ...

 
Γιάννης Πλατάρος
18 Δεκ 2017 09:46

Η εγκύκλιος ισχύει από το 2002, έχει επικαιροποιηθεί το 2014 και δεν έχει αλλάξει ακόμη.
Συγκεκριμένα , απαγορεύεται η διακίνηση πάσης φύσεως εντύπων και στην είσοδο προαυλίου Σχολείου. Θεωρείται γνωστό. Γνωστό και δεν έχει αλλάξει.
Για του λόγου το αληθές, εδώ είναι σχετικό ρεπορτάζ του esos.gr
https://www.esos.gr/arthra/defterovathmia-ekpaidefsi/eidisis-defterovath...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean