Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Τεράστιο το πρόβλημα της φυγής των νέων στο εξωτερικό και ιδίως των αρίστων

“Ο ρόλος του Πανεπιστημίου είναι κορυφαίος στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης”
Δημοσίευση: 15/12/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Είναι τεράστιο το πρόβλημα της φυγής των νέων στο εξωτερικό και ιδίως των αρίστων, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κηρυσσοντας σήμερα την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Πρυτάνεων, στο Ζάππειο.

“Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας, η οποία περνάει από τα Πανεπιστήμια είτε, τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο και παρά την πολύ μεγάλη αξία των σπουδών και των δυνατοτήτων, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, είτε εγκαταλείπει την Χώρα”, είπε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι νέοι “ διαπρέπουν όταν φεύγουν στο εξωτερικό”.

Αυτό είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, το ξέρετε όλοι σας, είπε στους Πρυτάνεις ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Άλλωστε, πρόσθεσε,  και εσείς σπουδάσατε στο εξωτερικό, οι περισσότεροι τουλάχιστον, και γνωρίζετε τι σημαίνει να διαπρέπεις, αλλά άλλοι καιροί τότε και άλλοι καιροί οι σημερινοί, που αυτή τη νεολαία την χρειαζόμαστε εδώ.

“Ξέρω τις οικονομικές δυσκολίες μέσα στις οποίες εργάζεσθε” τόνισε στους Πρυτάνεις ο κ. Παυλόπουλος και υπογράμμισε:

Ο ρόλος του Πανεπιστημίου είναι κορυφαίος: Ξέρω πόσο το χρέος σας είναι βαρύ. Ξέρω όμως ότι δεν πρόκειται να κάνετε πίσω. Γνωρίζω το ψυχικό σας σθένος, γνωρίζω το ακαδημαϊκό σας ήθος και σας λέω: Θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή την κρίση -όπως και άλλες κρίσεις στο παρελθόν- θα την ξεπεράσουμε. Και ο ρόλος του Πανεπιστημίου είναι κορυφαίος προς αυτή την κατεύθυνση. Γι΄ αυτό βρίσκομαι σήμερα εδώ. Καλή δύναμη, καλή επιτυχία στις εργασίες σας και σας ευχαριστώ πολύ για την μεγάλη τιμή την οποία μου περιποιήσατε”.

Είμαστε δίπλα σας: Κυβέρνηση, οι Δημοκρατικές Πολιτικές Δυνάμεις, είμαστε δίπλα σας στον αγώνα αυτό- να βρούμε την διέξοδο μέσα από το Πανεπιστήμιο. Είτε μέσα από τις θέσεις μελών ΔΕΠ που πρέπει να πολλαπλασιασθούν ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση, είτε κυρίως μέσα από τη διευκόλυνση της πρόσληψης ερευνητών, σε όλο το μήκος και το πλάτος της έρευνας, εντός του Δημοσίου Πανεπιστημίου. Ξέρω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε και ιδίως σε ό,τι αφορά το δεύτερο, αλλά να ξέρετε ότι θα είμαι δίπλα σας σε αυτή την προσπάθεια και όχι μόνον εγώ, όλοι.

Αποδέχθηκα την   πρόσκλησή σας:  Ασμένως αποδέχθηκα την τόσο τιμητική πρόσκλησή σας να κηρύξω την έναρξη των εργασιών της 86ης Συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Οι λόγοι για τους οποίους το έπραξα είναι δύο.

Ο πρώτος λόγος έχει την μεγαλύτερη σημασία φυσικά: Θεωρώ ότι εμπίπτει αυτονοήτως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας να στηρίξει, με όλες του τις δυνάμεις, την κορυφαία, κυριολεκτικώς, αποστολή των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Χώρας, ιδίως σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς για τον Τόπο μας και για τον Λαό μας. Και κυρίως για την νεολαία μας, αυτή την ελπίδα του Λαού και του Έθνους μας, η οποία μέσα από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μπορεί και πρέπει να βρει την διέξοδο εκείνη, η οποία θα της επιτρέψει να προσφέρει στον Τόπο αυτά που μπορεί να προσφέρει.

Ο δεύτερο λόγος είναι ότι όποια πολιτικά καθήκοντα κι αν άσκησα, και τα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ουδέποτε αποκόπηκα από το Πανεπιστήμιο και την ακαδημαϊκή μου σταδιοδρομία. Ούτε καν τώρα που και τυπικά συμπλήρωσα το 67ο έτος ηλικίας φέτος. Όπως τόνισα σε ομιλία μου, στην alma mater, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ακόμη και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκώ τα καθήκοντά μου με δείκτη πορείας και την ακαδημαϊκή μου σταδιοδρομία και δεοντολογία.

Η αποστολή των Πανεπιστημίων: Το ποια είναι η αποστολή σας το καθορίζει το ίδιο το Σύνταγμα, με μια λακωνικότητα -imperatoria brevitas- η οποία όμως είναι άκρως εύγλωττη ως προς όλες τις θεσμικές εγγυήσεις που αφορούν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ως προς τις θεσμικές εγγυήσεις της ακαδημαϊκής ελευθερίας, ως προς τις θεσμικές εγγυήσεις που αφορούν την φύση του Πανεπιστημίου ως νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου το οποίο αυτοδιοικείται πλήρως και ως προς τις θεσμικές εγγυήσεις του δικαιώματος το οποίο καθιερώνει το Σύνταγμα, να ενισχύεται οικονομικώς το Πανεπιστήμιο από την Πολιτεία.

Σχόλια (6)

 
ΒΜ
15 Δεκ 2017 13:21

"Τεράστιο το πρόβλημα της φυγής των νέων στο εξωτερικό και ιδίως των αρίστων" Δυστυχώς αυτό το ανύπαρκτο θέμα είναι απλά ένα δημιούργημα των μέσων ενημέρωσης και τίποτε άλλο.

 
Αριστεία στην Ελλάδα.
15 Δεκ 2017 13:35

Αγαπητέ πρόεδρε έχει χιλιο-ειπωθεί.. δεν είναι επιθυμητή η αριστεία στην Ελλάδα με την πρώτη φορά αριστερά. Έχει εξοβελιστεί από την εκπαίδευση από την εποχή ΜΠΑΛΤΑ.
ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΕΡΓΑ και όχι τέτοιες δηλώσεις που είναι γνωστά θέματα. Να μην υπογράφατε τέτοιες νομοθεσίες.... Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι είμαστε πλέον αλλεργικοί στο σανό.

 
Mourikis
15 Δεκ 2017 13:52

Στοιχεία όμως που αναφέρουν αριθμούς άνω των 300.000 ΕΛΛΗΝΩΝ μεταναστών πρέπει τουλάχιστον να μας προβληματίζουν

 
geo
15 Δεκ 2017 14:59

Παλι ακυρος ο ΠτΔ. Δεν ακουσε ακομα οτι η αριστεια ειναι ρετσινια (και η καριερα ειναι χολερα); Εγω παντως μολις παρουν το πτυχιο τους τα παιδια μου, τα προοριζω για εξω. Καπου που να αναγνωριζεται η αξία τους και μονο αυτη και να μην τα κοροϊδευουν καταμουτρα!

 
Lia
15 Δεκ 2017 18:35

Κι αυτή η γενιά μεταναστών, μάλλον, δεν πρόκειται να ξαναγυρίσει....

Αν δεν υπάρξει αξιοκρατία και ανάπτυξη, θα φύγουν ακόμη περισσότεροι!

Είναι λυπηρό οι νέοι να σπουδάζουν με το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό από το πρώτο έτος.

 
ΗΡΑ*
15 Δεκ 2017 21:04

Να την πάλι η ... συγχορδία της αριστείας ! Αλλεργικός στο σανό ο ένας, geo - λόγος ο έτερος της συγχορδίας ! " Κολλημένοι" όντες αμφότεροι με την αριστεία ασκούν κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί δεν είπε αυτά που σώνει και καλά ήθελαν να ακούσουν από το στόμα του! Οποία περίεργη και πανομοιότυπη σύμπτωση απόψεων όμως σε ό,τι αφορά την αριστεία !!! Υπό διωγμόν,λέει ο ένας, η αριστεία ! Ρετσινιά, σιγοντάρει ο έτερος, η αριστεία ! Να ήταν όμως αυτό το ζέον πρόβλημα του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας μας...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean