Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Σε διαβούλευση διατάξεις για την τουριστική εκπαίδευση

Δημοσίευση: 16/12/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τροποποιητικές διατάξεις για την τουριστική εκπαίδευση τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση από την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στο Σχέδιο Νόμου “Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού”.

Πρόκειται για τα άρθρα 23,24 και 25 του Σχεδίου Νόμου.

Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε με τη δημόσια δοαβούλευση η οποία θα δέχεται προτάσεις και σχολιασμούς μέχρι και 5 Ιανουαρίου

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το Σχέδιο Νόμου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του αρ. 46 του ν. 4186/2013, οι οκτώ (8) ΕΠΑ.Σ. αρμοδιότητας του Υπουργείου Τουρισμού, που λειτουργούσαν σε όλη την επικράτεια (Ανάβυσσος Αττικής, Ηράκλειο Κρήτης, Ρόδος, Γαλαξίδι, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα, Άργος Πελοποννήσου) καταργήθηκαν στις 15.9.2015.

Με τη  Σχέδιο Διάταξης που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου  ρυθμίζονται θέματα που προκύπτουν με την κατάργηση των ΕΠΑ.Σ. και συγκεκριμένα:

 1.Προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των αρχείων των καταργημένων ΕΠΑ.Σ στο διηνεκές, μεταφέρονται τα αρχεία τους στα Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Τουρισμού που έχουν ιδρυθεί με την υπ’ αρ. 16701/28.7.2014 Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας & Θρησκευμάτων και Τουρισμού (ΦΕΚ 2107/Β/2014), κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4186/2013, και τα οποία στεγάζονται στους ίδιους χώρους που στεγάζονταν οι καταργημένες ΕΠΑ.Σ.

Συγκεκριμένα τα αρχεία της ΕΠΑ.Σ. Αναβύσσου μεταφέρονται στο Ι.Ε.Κ. Αναβύσσου, της ΕΠΑ.Σ. Μακεδονίας στο Ι.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης (Περαία Θερμαϊκού),της ΕΠΑ.Σ. Πελοποννήσου στο Ι.Ε.Κ. Πελοποννήσου (Άργος), της ΕΠΑ.Σ. Ηρακλείου στο Ι.Ε.Κ. Ηρακλείου Κρήτης (Κοκκίνι Χάνι),της ΕΠΑ.Σ. Ρόδου στο Ι.Ε.Κ. Ρόδου, της ΕΠΑ.Σ. Κέρκυρας στο Ι.Ε.Κ. Κέρκυρας και της ΕΠΑ.Σ. Αλεξανδρούπολης στο Ι.Ε.Κ. Αλεξανδρούπολης.

Τα Ι.Ε.Κ. στα οποία μεταφέρονται τα αρχεία των καταργούμενων ΕΠΑ.Σ. ορίζονται ως η διάδοχη, αρμόδια αρχή η οποία θα έχει στο εξής την αρμοδιότητα τήρησης του αρχείου και έκδοσης των σχετικών πιστοποιητικών αποφοίτησης, βεβαιώσεων σπουδών και λοιπών αφορούντων την πρώην λειτουργία των ΕΠΑ.Σ, διοικητικών εγγράφων. Με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζεται τόσο η δυνατότητα εξυπηρέτησης των αποφοίτων των ΕΠΑ.Σ, και των λοιπών ενδιαφερομένων πολιτών (διδασκόντων, προμηθευτών κ.λ.π), όσο και η συνέχεια της δημόσιας διοίκησης όσον αφορά την δυνατότητα διευθέτησης διοικητικών και οικονομικών θεμάτων που πιθανόν θα προκύψουν στο μέλλον από την πρώην λειτουργία των ΕΠΑ.Σ.

Με την προτεινόμενη διάταξη καταργείται η πρόβλεψη του άρθρου 14 του ν. 3105/2003 για έκδοση προεδρικού διατάγματος, με το οποίο θα καθοριστούν θέματα σχετικά με το εκπαιδευτικό, ερευνητικό και διοικητικό έργο του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΑΣΤΕ και προβλέπεται ότι τα εν λόγω θέματα θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργών Τουρισμού και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

 Σημειώνεται ότι το ως άνω προβλεπόμενο προεδρικό διάταγμα δεν εκδόθηκε ποτέ από την ψήφιση του νόμου 3105/2003.

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 13 του ν. 3105/2003, ο συνολικός αριθμός ωρών διδασκαλίας που ανατίθεται σε επιστημονικούς συνεργάτες, εργαστηριακούς συνεργάτες και εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 10 ωρών εβδομαδιαίας διδακτικής απασχόλησης ενώ σύμφωνα με την παράγραφο 4 του ίδιου ως άνω άρθρου, ο συνολικός αριθμός των ωρών της προηγούμενης παραγράφου μπορεί να αυξηθεί μέχρι 50% με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού μετά από εισήγηση του Προϊσταμένου του Τμήματος.

Σημειώνεται ότι με την με υπ’ αριθμ. 19985/22-9-2014 απόφαση της Υπουργού Τουρισμού (2616/Β) ο αριθμός των ωρών διδασκαλίας που ανατίθεται σε επιστημονικούς συνεργάτες, εργαστηριακούς συνεργάτες και εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών έχει αυξηθεί σε 15 ώρες εβδομαδιαίως.

Ο εν λόγω περιορισμός - της μη δυνατότητας δηλαδή ανάθεσης διδασκαλίας πέραν των 15 ωρών εβδομαδιαίως στο έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο προσλαμβάνεται ετησίως για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των ΑΣΤΕ – έχει ως αποτέλεσμα την υποχρέωση πρόσληψης περισσοτέρων καθηγητών για την διδασκαλία μαθημάτων τα οποία θα μπορούσαν να διδαχθούν από έναν καθηγητή στον οποίο θα ανατίθεντο περισσότερες των 15 ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας.

Δεδομένου του συνεχώς μειούμενου αριθμού του εκπαιδευτικού προσωπικού που μπορεί να προσλαμβάνει ετησίως το Υπουργείο για την κάλυψη των αναγκών των εκπαιδευτηρίων του, με την κατάργηση του εν λόγω περιορισμού θα μπορούσαν να μειωθούν οι ανάγκες των ΑΣΤΕ σε προσωπικό καθώς θα είναι δυνατή η ανάθεση της διδασκαλίας ορισμένων μαθημάτων σε μικρότερο αριθμό καθηγητών, οι οποίοι θα απασχολούνται περισσότερες ώρες και θα αμείβονται ανάλογα ως ωρομίσθιοι καθηγητές.

 

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ