Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σήμερα σε διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για το Παν. Δυτικής Αττικής

Ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε επιπλέον χρηματοδότηση 1,5 εκ ευρώ στο νέο Πανεπιστήμιο που θα προκύψει από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας με το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ.
Δημοσίευση: 18/12/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σήμερα Δευτέρα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για την ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, μιλώντας   στο 8ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Αττική που διεξάγεται στα Μέγαρα,παρουσία του Πρύτανη του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ Λ. Βρυζίδη, του πρώην Πρύτανη του ΤΕΙ Αθήνας Μ. Μπρατάκου, των Αντιπρυτάνεων Π. Καλδή και Σ. Βασιλειάδη, και του προέδρου της ΟΣΕΠ Απ. Κοκκόση.

Στόχος είναι, είπε ο υπουργός Παιδείας, το Σχέδιο Νόμου να έχει ψηφιστεί μέχρι και 25 Ιανουαρίου, προκειμένου τα νέα τμήματα να ενταχθούν στο Μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι.

Ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε επιπλέον χρηματοδότηση 1,5 εκ ευρώ στο νέο Πανεπιστήμιο που θα προκύψει από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας με το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Σχέδιο Νόμου δεν θα προβλέπει  διαδικασίες αξιολόγησης για τη μετάβαση του υπηρετούντος εκπαιδευτικού προσωπικού των δύο Ιδρυμάτων στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Στο Σχέδιο Νόμου περιλαμβάνονται και τα διετή προγράμματα για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ που θα λειτουργήσουν στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής.

Η ομιλία του υπουργού Παιδείας  καθυστέρησε να ξεκινήσει, λόγω τη συγκέντρωσης διαμρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο χώρο.

Ειδικότερα ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε   «πρωτόγνωρο και σημαντικό εγχείρημα»   τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και υπογράμμισε:

«Το περιεχόμενο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής  δεν είναι η απλή συνύπαρξη των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Το Υπουργείο αναγνωρίζει την ποιότητα των δύο ΤΕΙ - παρά τα πολιτικά παιχνίδια που παίχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια - όπως αναγνωρίζει και το εξαιρετικό ακαδημαϊκό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στους διδάσκοντες, μια ακαδημαϊκότητα η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πρωτοποριακή για την Ελλάδα. Η Δυτική Αττική έχει την ανάγκη ενός αναβαθμισμένου Πανεπιστημίου με νέα προγράμματα σπουδών και νέα γνωστικά πεδία. Και αυτό γίνεται πραγματικότητα».

Αναφερόμενος στις πολιτικές για την Παιδεία, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. «Με τον νόμο, του οποίου η επεξεργασία άρχισε επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά και ολοκληρώθηκε στην τελική μορφή του με την ψήφισή του από τη Βουλή τον περασμένο Αύγουστο, θεσμοθετήσαμε μεταξύ άλλων τις δωρεάν Διετείς Σπουδές στο πλαίσιο των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Οι δομές αυτές θα παρέχουν, προνομιακά για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, σπουδές εξαιρετικά αναβαθμισμένες ακαδημαϊκά και θα χορηγούν πιστοποιημένα διπλώματα ευρωπαϊκών προσόντων».

Ως προς τις συνέργειες μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ο κ. Γαβρόγλου πρόταξε το ακαδημαϊκό υπόβαθρο αυτών των διεργασιών. «Η διαδικασία δεν είναι υποχρεωτική για τα Ιδρύματα. Γίνεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που επιθυμούν να αναπτύξουν συνέργειες και κάθονται στο ίδιο τραπέζι γνωρίζουν ότι το διακύβευμα είναι η αναβάθμιση των Ιδρυμάτων» είπε χαρακτηριστικά.

Δίνοντας το στίγμα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και του υπουργείου, ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στην έκτακτη επιχορήγηση ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ προς τα Πανεπιστήμια, που ανακοίνωσε το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της συνεδρίασης της 86ης Συνόδου των Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε.

«Η πρωτοφανής αύξηση κατά 50% της χρηματοδότησης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κάνει πράξη τη δέσμευση του πρωθυπουργού. Έγινε δυνατή γιατί τα πράγματα στη χώρα πάνε καλύτερα και γιατί η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι η Παιδεία είναι μια από τις καίριες προτεραιότητές της. Η ανακοίνωση αυτή δε γίνεται, προφανώς, για το θεαθήναι καθώς έχει ήδη δοθεί στα Πανεπιστήμια χρηματοδότηση 17 εκατομμυρίων ευρώ», είπε ο κ. Γαβρόγλου.  

Σημειώνεται ότι τα πρώτα 7 εκατομμύρια της πρόσθετης επιχορήγησης θα δοθούν στα Ιδρύματα έως τέλος  Δεκεμβρίου.

 

 

 

Σχόλια (3)

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
18 Δεκ 2017 00:00

Ως απόφοιτος του ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ περιμένω να δω, τι θα προβλέπει για τη δική μας περίπτωση, το προς διαβούλευση σχέδιο νόμου, που θα βγει αύριο στη δημοσιότητα. Ελπίζω να κινηθεί σε επίπεδα, όπως είχε συμβεί παλαιότερα με Χαρόκοπειο Σχολή, με Παιδαγωγικές Ακαδημίες κ.λ.π. και να μη χρειασθεί να κινηθούμε νομικά για τα αυτονόητα.

 
Manos Per
18 Δεκ 2017 09:45

Ότι γίνει για τους αποφοίτους των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, πρέπει να γίνει ταυτόχρονα και για τους αποφοίτους όλων των υπόλοιπων ΤΕΙ της Ελλάδας. Δεν είναι δυνατόν σε κάποιους αποφοίτους ΤΕΙ να δοθεί η δυνατότητα μέσω κάποιων μαθημάτων να πάρουν πανεπιστημιακό πτυχίο και οι υπόλοιποι να περιμένουν πότε θα πανεπιστημιοποιηθούν τα τμήματά τους, είτε αυτόνομα (που δεν πρόκειται να συμβεί) είτε μέσω συγχωνεύσεων (που αμφίβολο αν θα επιβιώσουν). Οπότε "νομικά για τα αυτονόητα" μάλλον θα κινηθούμε όλοι.

 
cactuscritique
19 Δεκ 2017 10:19

Δώστε κι όλο καπια ψηφαλακια θα μαζέψετε.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean