ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Η πρώτη παραίτηση Πρύτανη εξαιτίας διάταξης του Σχεδίου Νόμου για το Παν. Δυτικής Αττικής

Δήλωση στο esos: Αύριο το πρωί θα υποβάλω την παραίτηση μου στον υπουργό Παιδείας για να μπορώ να υπερασπιστώ τους συναδέλφους μου χωρίς καμία δέσμεση.
Δημοσίευση: 18/12/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την παραίτησή του θα καταθέσει στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ο Πρύτανης του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ Καθηγητής Λάζαρος Βυρζίδης, δήλωσε στο esos λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση του Σχεδίου Νόμου , εάν δεν αποσυρθεί η διάταξη για την ένταξη των μελών ΔΕΠ των δύο Ιδρυμάτων στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

“Η προβλεπόμενη διαδικασία πιστοποίησης προσόντων για ένταξη των Καθηγητών του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ και του ΤΕΙ Αθήνας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής   είναι αντισυνταγματική” δήλωσε στο esos ο Πρύτανης Λάζαρος Βρυζίδης και σημείωσε τα εξής:

Οι καθηγητές των ΑΕΙ που έχουν κριθεί από εκλεκτορικά σώματα από καθηγητές Πανεπιστημίων ή από  ΑΕΙ ΤΤ  δεν επανακρίνονται.  

Στην πορεία της πανεπιστημοποιησης  μέχρι σήμερα άλλων ιδρυμάτων δεν έχει  εφαρμοστεί τέτοια διάταξη.

Η ικανοποίηση μερίδας πανεπιστημιακών που δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα του οίκου τους προσπαθούν να επιβάλουν μια διαδικασία την οποία δεν αποδεχόμεθα.

Γι αυτό αύριο θα υποβάλω την παραίτηση μου στον υπουργό Παιδείας για να μπορώ να υπερασπιστώ τους συναδέλφους μου χωρίς καμία  δέσμευση.

Εξάλλου η οκταμελής Επιτροπή   ομόφωνα εισηγήθηκε στον υπουργό να γίνει αυτοδιοίκητα η ένταξη των μελών ΔΕΠ. Τι μεσολάβησε και άλλαξε  η πρόταση της οκταμελούς Επιτροπής;

Η διάταξη

Η διάταξη με την οποία διαφωνεί ο κ. Βρυζίδης έχει ως εξής:

γ) αα) Οι θέσεις καθηγητών α΄ βαθμίδας, που υπηρετούν στα απορροφώμενα Τ.Ε.Ι. κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, και εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σύμφωνα με την περίπτ. β΄, μετατρέπονται αυτοδικαίως σε προσωποπαγείς θέσεις μελών Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίου. Όποιος κατέχει προσωποπαγή θέση σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, μπορεί να ζητά τη μετατροπή της προσωποπαγούς θέσης του σε μόνιμη τακτική θέση της ίδιας βαθμίδας. Η μετατροπή θέσης διενεργείται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης ειδικής διάταξης ύστερα από διαπίστωση συνδρομής των προβλεπόμενων στην περίπτ. iii της παρ. 5 του άρθρου 14 του ν. 1268/1982 (Α΄ 87), όπως τροποποιείται με τον παρόντα νόμο, προσόντων. Η αίτηση υποβάλλεται μέχρι 31 Αυγούστου 2024 στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και εξετάζεται από τριμελή επιτροπή, με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από μέλη Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίου (καθηγητές α΄ βαθμίδας) με ετήσια θητεία ανανεώσιμη. Συγκροτείται μία επιτροπή για κάθε Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Οι αιτήσεις εξετάζονται αμελλητί και πάντως όχι πέραν του διμήνου από την υποβολή τους με πλήρη φάκελο.  

 

Σχόλια (15)

 
Τζωρτζ
20 Δεκ 2017 12:50

Συμφωνώ απόλυτα με τον bob mastora. Καλύτερα τα 2 ΤΕΙ να μείνουν ως έχουν και στο μέλλον να μετονομαστούν σε "Τεχνολογικά Πανεπιστήμια"!

 
bob mastoras
19 Δεκ 2017 11:34

Μετά από αυτά καλύτερα να μην δημιουργηθεί το ΠΔΑ και να μην έχουμε καμία μετατροπή ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο.
Συνολικά περνά η γραμμή ΤΕΕ τροποποιημένη επί τα χείρω. Τα πολυτεχνεία μάστερ και τα ΤΕΙ απορροφημένα σε πανεπιστήμια. Λείπει η δυνατότητα των παλιών αποφοίτων με εξετάσεις να αναβαθμιστούν (σύμφωνα με το ΤΕΕ).

 
Πάνος Δ.
19 Δεκ 2017 10:32

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ;

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;
ΜΗΠΩΣ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 7, ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1α;
Αν ισχύει αυτό τότε είμαστε ξεκρέμαστοι. Αν δεχτήκατε κάτι τέτοιο, τότε είστε υπόλογοι!

 
Εδιπ ΑΕΙ πειραια ΤΤ
18 Δεκ 2017 23:49

Καλησπέρα σε όλους ! Το παράλογο στην όλη διαδικασία είναι ότι ουσιαστικά οι μόνοι που κρίνονται είναι οι καθηγητές Α βαθμίδας και αυτό φυσικά προστέθηκε δυο ημέρες μετά την σύνοδο των Πρυτάνεων ! Οι Καθηγητές θα Τοποθετούνται σε προσωποπαγείς θέσεις μέχρι να κριθούν από επιτροπές «καθηγητών» των Πανεπιστημίων, φυσικά και δεν υπάρχει κανένα θέμα στην αξιολόγηση τους γιατι προφανώς δεν υπάρχει θέμα προσόντων στην εν λόγω βαθμίδα, όμως αυτή η διαδικασία δεν έχει καμία ουσία διότι υποβαθμίζει την οντότητα «Καθηγητές» των σημερινών ΤΕΙ. Η πραγραφος αυτή απλά μας θυμίζει σε πια χώρα ζούμε ....ζητάει απλά από τους καθηγητές των ΤΕΙ να υποχρεωθούν και να «υποβιβαστούν» ζητώντας απλά βάπτισμα από τους «ανώτατους» του είδους ! Κάτι μου λέει ότι ο Υπουργός με την βοήθεια των Πρυτάνεων των ΑΕΙ ΤΤ εφτασε στην τελική ευθεία αλλά φοβήθηκε να το τελειώσει .... για να μην πω κάτι χειρότερο

 
ΑΓ
18 Δεκ 2017 23:45

κ. Πρύτανη η μόνη αφορμή για αντίδραση και άρα για παραίτησή σας είναι το άρθρο του Προσωπικού;
Μα καλά, το άθρο για τους Αποφοίτους που απουσιάζει εντελώς και δεν προβλέπεται τίποτα γι'αυτούς δεν σας δημιουργεί πρόβλημα.
Άλλα μας λέγατε στο κοντινό παρελθόν.
Τι συνέβη τελευταία στιγμή; Πέσαν πάλι τηλέφωνα και πιέσεις στον κ. Υπουργό;
Μήπως για τους αποφοίτους γνωρίζατε και εσείς για τον αποκλεισμό τους;

Πάντως αν "περάσει" έτσι το Νομοσχέδιο, θα είναι μεγάλο φιάσκο για τα δύο ΤΕΙ και φυσικά και για τα υπόλοιπα. Το θέμα πρέπει να πάει στον Πρωθυπουργό. Πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση που θα καθορίζει την ισοτιμία των παλιών και νεών πτυχίων.

Σε άλλη περίπτωση παίζεται άλλο παιχνίδι!

 
Παντελής Μαλατέστας, Κοσμήτορας Σ.Τ.ΕΦ. ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ
18 Δεκ 2017 23:33

Το θέμα της ενδεχόμενης επανάκρισης/επαναξιολόγησης των Καθηγητών στα πλαίσια της δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο είναι πέρα για πέρα αντισυνταγματικό, είχε χαρακτηριστεί από την πρώτη κιόλας συνάντηση μεταξύ των μελών ΔΕΠ των δύο Ιδρυμάτων ως "κόκκινη γραμμή", για τις περαιτέρω συζητήσεις με το Υπουργείο παιδείας. Οι καθηγητές των ΤΕΙ έχουν κριθεί με βάση το νόμο 2916/2001 από εκλεκτορικά σώματα που απαρτίζονταν από Καθηγητές Πανεπιστημίου, με αυστηρότερα κριτήρια έναντι των μελών ΔΕΠ των πανεπιστημίων, διότι εκτός των άλλων απαιτείτο και πολυετής επαγγελματική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο της θέσης. Ο Υπουργός Παιδείας θα πρέπει να αποσύρει άμεσα την επίμαχη διάταξη. Σε αντίθετη περίπτωση θα συναντήσει έντονες και μαζικές αντιδράσεις από τα μέλη ΔΕΠ των δύο Ιδρυμάτων, ως προς την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

 
@Γιάννης Μ.
18 Δεκ 2017 22:16

Τελικά, δεν καταλαβαίνω τι ζητάνει οι Πτυχιούχοι ΤΕΙ... Πανεπιστημιοποίηση ή κατοχυρωμένα Επαγγελματικά Δικαιώματα (που ασφαλώς δικαιούνται)!!! Για το δεύτερο, δύσκολα θα βρεθεί λογικός άνθρωπος να αντιφέρει επιχειρήματα. Το πρώτο όμως, σημαίνει πως τα ΤΕΙ απλά δεν έχουν σήμερα ρόλο στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Αν όμως είναι αλήθεια αυτό, τότε ο μόνος τρόπος δεν μπορεί να είναι άλλος από τη συγχώνευση με τα υφιστάμενα Πανεπιστήμια (που κι αυτά, ιδίως της Αττικής, απαιτούν δραστικό συμμάζεμα).

Κατά τα άλλα, το γεγονός ότι πολλοί απόφοιτοι ΤΕΙ διαπρέπουν στην Επιστήμη και στην Τεχνολογία είναι και το ατράνταχτο επιχείρημα ότι ο θεσμός του ΤΕΙ δεν είναι ντεφάκτο απαξιωμένος.

 
Γιαννης Κοντογιαννης ΕΔΙΠ ΤΕΙ Πειραιά
18 Δεκ 2017 21:52

Η παράλογη διακριση για τους ΕΔΙΠ συνεχίζεται. Οπως γραφεται στο αρθρο 04 περι προσωπικου τα μελη ΔΕΠ των δύο ΤΕΙ απο 1-9-2018 εντάσσονται ( και πολύ σωστά) ακαδημαϊκα και μισθολογικά στα Πανεπιστήμια. Κατι τέτοιο ομως δεν αναγράφεται για τους ΕΔΙΠ στη παράγραφο που αναφέρεται σε αυτούς. Δηλαδή μετα τη 1-9-2018 οι ΕΔΙΠ των ΤΕΙ Αθήνας-Πειραιά θα συνεχίζουν να αμοιβονται ως ΕΔΙΠ ΤΕΙ απο δύο ΤΕΙ που εχουν πάψει να υπάρχουν? Αν πρόκειται με κάποια διάταξη που τώρα δεν υπάρχει στο παρόν νομοσχέδιο να λυθεί το μισθολογικό θεμα των ΕΔΙΠ ολων των ΤΕΙ της χώρας εχει καλώς αλλιώς ας μας δικαιολογήσει το υπουργείο αυτή τη κατάφορη αδικία που επιβάλλεται για ακόμα μια φορά σε αυτή τη κατηγορία των εργαζομένων.

 
WP
18 Δεκ 2017 21:47

Υπάρχει αθέτηση δέσμευσης του Υπουργού έναντι των Διοικήσεων των 2 Ιδρυμάτων σε 2 θέματα:
1. στο θέμα της αυτοδίκαιης ένταξης των μελών ΔΕΠ των 2 Ιδρυμτων στις αντίστοιχες βαθμίδες του Πανεπιστημίου και
2. στο θέμα της πρόβλεψης διαδικασίας ισοτίμησης των πτυχίων των 2 Ιδρυμτων με τα πτυχία του Πανεπιστημίου.
Η αθέτηση της ρητής δέσμευσης του Υπουργού στα 2 παραπάνω μείζονος σημασίας θέματα, επιβάλλει την καταγγελία της διαδικασίας από τις Διοικήσεις των 2 Ιδρυμάτων, και την απόσυρσή τους από το εγχείρημα αυτό.
Ελπίζω οι Διοικήσεις των 2 Ιδρυμάτων να φανούν αντάξιες της ιστορίας των Ιδρυμάτων και της συμβολής τους στην εθνική οικονομία.

 
Γιάννης Μ.
18 Δεκ 2017 21:02

@Νίκος Κ
Αν η ελληνική πολιτεία έβαζε τη λέξη ισότιμος σε κάθε νόμο από τον 2916/2001 και μετά, όπου επαναπροσδιόριζε τον ορισμό ΤΕΙ και Πανεπιστημίων, τότε θα είχε τελειώσει εκεί το θέμα. Αφού θέλει η ελληνική πολιτεία και τα δικαστήρια να παίζουν με τις λέξεις σε θέματα ισοτίμησης για να διατηρούν το διαχωρισμό, τότε πρέπει να κινηθούμε και εμείς ανάλογα.
Τώρα σχετικά με του να αποδείξουμε σε εκπαίδευση και έρευνα υπενθυμίζω το γεγονός ότι υπάρχουν απόφοιτοι ΤΕΙ με μεταπτυχιακά και διδακτορικά και οι οποίοι διαπρέπουν σε διάφορους τομείς. Προφανώς αν το πάρουμε με αριθμητικά δεδομένα δεν θα είναι αντικειμενική η σύγκριση, γιατί αυτές οι δυνατότητες μας δόθηκαν σχετικά πρόσφατα, σε σχέση με τους αποφοίτους Πανεπιστημίων.
Θα μου άρεσε όμως ο καθένας που παραθέτει την άποψή του ενάντια στην ισοτίμηση των ΤΕΙ, να μας λέει και την άποψή του για τη διεκδίκηση ισοδύναμων επαγγελματικών δικαιωμάτων από αποφοίτους κολλεγίων και ξένων πανεπιστημίων, όπου τα κριτήρια χορήγησης των τίτλων σπουδών δεν μπορεί να τα ελέγξει η ελληνική πολιτεία και αποδέχεται ότι λέει το κράτος στο οποίο χορηγούνται. Εκεί, τους πολέμιους των ΤΕΙ (μεταξύ αυτών και τα γνωστά επιμελητήρια), τους βλέπω πολύ large και δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για θέματα έρευνας, εκπαίδευσης και επιστημονικής επάρκειας....

 
ΓΙΩΡΓΟς
18 Δεκ 2017 20:42

@Θωμάς Πασχάλης
Τα γράφεις απόλυτα σωστά. Οι αποτελούντες την Επιτροπή έλεγαν ότι την ισοτίμηση την είχαν ως προαπαιτούμενο. Τώρα φυσικά που "στραβώνει" κάτι και σ΄αυτούς ενοχλούνται. Εν πάση περιπτώσει, επειδή το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής προέρχεται καθαρά και ξάστερα από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, όσο και αν προσπαθούν τεχνηέντως να το αποφύγουν, αυτό σημαίνει ότι για λόγους ισότητας, σύμφωνα με το Σύνταγμα του Κράτους, είναι υποχρεωτικό να υπάρξει ισοτίμηση παλαιών και μελλοντικών πτυχίων, μέσω κάποιων διαδικασιών. Ίσως όμως για να γίνει κάτι τέτοιο, να χρειασθεί να κινηθούμε νομικά

 
Νίκος Κ
18 Δεκ 2017 20:01

Μια ζωή τα ΤΕΙ είχαν ως κεντρικό στόχο την "Ανωτατοποίηση". Τώρα δεν τους αρκεί και θέλουν "Πανεπιστημιοποίηση".
Αν αξίζουν κάτι ας το αποδείξουν στην εκπαιδευτική και ερευνητική πράξη, αντί να διεκδικούν άκριτες "ισοτιμοποιήσεις".

 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΣΚΑΣΑΠΛΙΔΗΣ
18 Δεκ 2017 19:55

Ο τορπιλισμός μιας τέτοιας διαδικασίας (πανεπιστημιοποίησης), ουσιαστικά μόνο γι' αυτό το θέμα (της πιστοποιήσεις προσόντων), είναι ηθικά, λογικά και στρατηγικά λάθος.
Το συλλογικό συμφέρον πρέπει να κατισχύει του ατομικού. Σίγουρα κάποιοι θίγονται προσωπικά και πιθανώς άδικα, αλλά πρέπει να μπουν όλα σε μία ζυγαριά και αν τα καλά είναι περισσότερα, τότε να πάμε μπροστά.

 
ΓΙΩΡΓΟς
18 Δεκ 2017 18:52

@Θωμάς Πασχάλης
Τα γράφεις απόλυτα σωστά. Οι αποτελούντες την Επιτροπή έλεγαν ότι την ισοτίμηση την είχαν ως προαπαιτούμενο. Τώρα φυσικά που "στραβώνει" κάτι και σ΄αυτούς ενοχλούνται. Εν πάση περιπτώσει, επειδή το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής προέρχεται καθαρά και ξάστερα από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, όσο και αν προσπαθούν τεχνηέντως να το αποφύγουν, αυτό σημαίνει ότι για λόγους ισότητας, σύμφωνα με το Σύνταγμα του Κράτους, είναι υποχρεωτικό να υπάρξει ισοτίμηση παλαιών και μελλοντικών πτυχίων, μέσω κάποιων διαδικασιών. Ίσως όμως για να γίνει κάτι τέτοιο, να χρειασθεί να κινηθούμε νομικά

 
Θωμάς Πασχάλης
18 Δεκ 2017 18:06

Άρ. 5 παρ. 4 «…Ο παρεχόμενος τίτλος σπουδών φέρει τον υφιστάμενο κατά το χρόνο εισαγωγής του φοιτητή τίτλο και τύπο.».

Για τις ανύπαρκτες στο παρόν σχέδιο νόμου διαδικασίες ισοτίμησης των φοιτητών των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και πολλών άλλων χιλιάδων πτυχιούχων, δε θα πείτε κάτι??? Σε παρόμοιες πανεπιστημιοποιήσεις του παρελθόντος πάντα υπήρχαν, τώρα???

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ