Υπουργός:Νομικά και ακαδημαϊκά αναγκαία η διαπίστωση προσόντων των Καθηγητών α’ βαθμίδας

"Με γνώμονα τον προβληματισμό που έχει ήδη αναπτυχθεί, καταβάλλεται μέριμνα ώστε η ένταξη να γίνει με τον ασφαλέστερο και δικαιότερο τρόπο"

19/12/2017

Ενημερώθηκε: 19/12/2017, 19:19

Άκουσε το άρθρο

Η  διαπίστωση προσόντων των Καθηγητών α’ βαθμίδας όπως εννοείται στο σχέδιο νόμου είναι νομικά και ακαδημαϊκά αναγκαία.

Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στη σημερινή Σύνοδο των Πρυτάνεων των ΤΕΙ και υπογράμμισε:

ΠΡΩΤΟΝ: Μία  ολιγομελής ομάδα από μέλη της Συνόδου των Πρυτάνεων θα επεξεργαστεί τις επόμενες μέρες τις ακριβείς διαδικασίες αυτής της διαπίστωσης.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Με γνώμονα τον προβληματισμό που έχει ήδη αναπτυχθεί, καταβάλλεται μέριμνα ώστε η ένταξη να γίνει με τον ασφαλέστερο και δικαιότερο  τρόπο, που θα θωρακίσει το νέο Πανεπιστήμιο ακαδημαϊκά και θα του επιτρέψει να αναπτυχθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Σε ανακοινωθέν το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι:

Α. Στη Σύνοδο Πρυτάνεων ΤΕΙ, παρουσία του υπουργού Παιδείας “κοινή διαπίστωση ήταν πως η προβολή από διάφορα ΜΜΕ και ιστοτόπους ενός τεχνικού ζητήματος (σ.σ. ένταξη καθηγητών Α Βαθμίδας), οδηγεί στην υποβάθμιση της αποφασιστικής σημασίας του εγχειρήματος”.

Β. Εγινε εκτενής διάλογος, σχετικά με το σχέδιο νόμου που είναι σε δημόσια διαβούλευση για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Γ. Η πρωτοβουλία αυτή χαιρετίστηκε από τους παριστάμενους Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις των ΤΕΙ ως ένα σημαντικότατο εγχείρημα αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο περιλαμβάνει ίδρυση Τμημάτων με νέα προγράμματα σπουδών, ίδρυση νέων Τμημάτων με νέα και σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα όπου και την προοπτική λειτουργίας διετών προγραμμάτων που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων.

Δ. Στη Σύνοδο αναπτύχθηκε γόνιμος προβληματισμός για τις συνέργειες μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και τη συνολική αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως αποτέλεσμα της σταδιακής υλοποίησης του Ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας.

 

Σχόλια (23)

newton
|

@Γιωργος
Δηλαδη θα υπηρχαν εισακτεοι σε ''ανωτερη'' εκπαιδευση και ''ανωτατη'' με την ιδια διαδικασια; (Πανελληνιες) ποσο αδικο,δεν νομιζετε;

@Αναστάσιος
|

Συμπερασματικά λοιπόν ΝΑΙ στη αξιολόγηση των πρωτοβάθμιων καθηγητών αλλά σε όλα τα ΑΕΙ οχι μόνο σε αυτά του τεχνολογικού τομέα.
Οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές όλων των ΑΕΙ θα πρέπει να αξιολογούνται κάθε 5 τουλάχιστον χρόνια.
Και η αξιολόγηση να γίνεται όχι από τριμελεις επιτροπές , αλλά βάση διεθνώς αναγνωρισμένων δεικτών

Γιώργος
|

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε πριν από χρόνια όταν τα ΤΕΙ γίναν ΑΤΕΙ. Αν δεν γινόταν η περίφημη "ανωτατοποίησή" τους δεν θα είχαμε τέτοια θέματα τώρα.

Anastasios
|

Σύμφωνα με το νόμο τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια είναι οι δύο συνιστώσες της ανώτατης εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τον υπουργό υπάρχει νομική και ακαδημαϊκή αναγκαιότητα επαναξιολόγησης των καθηγητών ΤΕΙ, προκειμένου τα ΤΕΙ να μετονομαστούν σε Πανεπιστήμια (και όχι για να ενταχθούν στην ανώτατη εκπαίδευση, αφού εκεί ανήκουν).
Οι ισχυρισμοί του Υπουργού είναι αβάσιμοι διότι:
α) από νομικής απόψεως θα υπήρχε αναγκαιότητα επαναξιολόγησης των καθηγητών ΤΕΙ μόνο αν τα ΤΕΙ επρόκειτο να ενταχθούν σε μία βαθμίδα πέραν της ανώτατης (υπέρ ανώτατη), κάτι το οποίο θα ήταν παράλογο και
β) από ακαδημαϊκής απόψεως θα υπήρχε αναγκαιότητα επαναξιολόγησης όλων των μελών ΔΕΠ των ΤΕΙ, μόνο αν το υπουργείο επιθυμούσε να αναβαθμίσει ποιοτικά την ανώτατη εκπαίδευση στη Ελλάδα. Σ' αυτήν όμως την περίπτωση θα έπρεπε να ζητήσει και την επαναξιολόγηση όλων των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων, ως ανήκοντα στην ανώτατη εκπαίδευση. Σ΄ αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να θεσπίσει κριτήρια κοινά για όλα τα μέλη ΔΕΠ της ανώτατης εκπαίδευσης που θα βασίζονταν κυρίως σε δείκτες διεθνούς ερευνητικής αναγνώρισης κ.λ.π., κάτι το οποίο δεν διαφαίνεται να είναι στις προθέσεις του Υπουργού.

Συνεπώς οι ισχυρισμοί του Υπουργού δεν είναι δυνατόν να πηγάζουν από οποιαδήποτε νομική και ακαδημαϊκή αναγκαιότητα.

newton
|

@Prof. TEIC Παρ' όλα αυτά ακόμα δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση σχετική απο τον Πρυτανή του ΤΕΙ Κρήτης ,Κ. Νικόλαο Κατσαράκη. Σας ειναι δυνατόν να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες αν υπάρχουν και αν γνωρίζετε? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Γιώργος Παπαδόπουλος
|

Μετά τις δηλώσεις του Υπουργού, ο Πρύτανης του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ θα παραιτηθεί ή όχι;

Σίμος
|

Αν το ΤΕΙ Κρήτης ήταν αμελητέα ποσότητα (από πλευράς μελών ΔΕΠ, προγραμμάτων, δημοσιεύσεων κτλ κτλ), το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης θα είχε απορροφήσει τα τμήματα του με σύντομες διαδικασίες. Όμως επειδή δεν είναι αμελητέα ποσότητα, προσπαθούν να βρουν τη κατάλληλη φόρμουλα για να μην διαταραχθούν τα όποια κεκτημένα και στεγανά τους. Εξ όσων γνωρίζω πάντως, στο Πολυτεχνείο Κρήτης πολλοί δεν έχουν πρόβλημα να απορροφήσουν τα τμήματα στα Χανιά, γιατί βλέπουν την αντικειμενική συνάφεια των γνωστικών αντικειμένων αλλά και την ποιότητα των περισσότερων καθηγητών του ΤΕΙ. Αυτοί που είναι κάθετα αντίθετοι είναι το τμήμα ΗΜΜΥ και κάποιοι από τους ΜΠΔ.

ΚΚ
|

Οι συνάδελφοι του ΤΕΙ Κρήτης ας μην ανησυχούν, δεν θα είναι μόνοι τους ως το τελευταίο εναπομείναν ΤΕΙ της χώρας, θα είναι δίπλα τους και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ίσως όχι με τόσα προσόντα όπως αυτά που επικαλούνται οι συνάδελφοι της Κρήτης, αλλά με ένα εξ' ίσου άκαμπτο για συνένωση Πανεπιστήμιο (Πατρών). Δυστυχώς....

nikpah
|

Για το ΤΕΙ Κρήτης έχω να εκφράσω μια αρχική άποψη. Η σχολή, νομίζω είναι η Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών (Μηχανικοί), και τα τμήματα του παραρτήματος του ΤΕΙ που έχουν έδρα την πόλη των Χανίων να ενταχθούν, άμεσα, στο Πολυτεχείο Κρήτης (Χανιά). Επιπλέον, η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕφ-Μηχανικοί), που έχει έδρα το Ηράκλειο, μπορεί και αυτή να ενταχθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης, έστω και σταδιακά, όπως και τα τμήματά της που βρίσκονται στο Ρέθυμνο. Στη συνέχεια, η σχολή Τεχνολόγων Γεωπονίας & Τροφίμων (Ηράκλειο) μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη βάση για τη δημιουργία μιας πλήρους Σχολής Γεωπονίας, Τροφίμων και Διαιτολογίας (Γεωπονικής) του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ηράκλειο), σπουδαία εξέλιξη για την παραγωγική Κρήτη, της αξίζει. Τα τμήματα της σχολής Οικονομίας και Διοίκησης (Ηράκλειο) του ΤΕΙ με τα παραρτήματά της να ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ηράκλειο), όπως και τα τμήματα της Σχολής Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ (Ηράκλειο) στην αντίστοιχη σχολή του Πανεπ. Κρήτης.

Jovana
|

Το ΤΕΙ Κρήτης είναι με διαφορά καλύτερο από όλα τα ΤΕΙ σε ακαδημαϊκούς δείκτες. Το 50% των καθηγητών του έχει h-index πάνω από 15 και από τους υπόλοιπους το 30% πανω από 10. Είναι πάνω από το μέσο όρο όλων των Ελληνικών Πανεπιστημίων λαμβανομένου υπόψη ότι οι καθηγητές ΤΕΙ έχουν τουλάχιστον διπλάσιο εκπαιδευτικό βάρος από αυτούς των Πανεπιστημίων μάλλον, αν ήταν Πανεπιστήμιο, θα ήταν μέσα στα 3-4 καλύτερα της χώρας. Αν το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης δεν θέλουν την συνένωση, απλά πρέπει να γίνει αυτόνομο πανεπιστήμιο. Με τα αντικείμενα που έχει θα βοήθήσει σημαντικά την ανάνπτυξη της περιφέρειας Κρήτης στο τομέα των εφαρμογών της γνώσης. Αν δεις κανείς τις επιτυχίες που έχει σε ανταγωνιστικά προγράμματα όπως πχ στο ερευνώ/καινοτομώ μάλλον ξεπερνά το Πολυτεχνείο Κρήτης και πλείστα άλλα Πανεπιστήμια... Αν τώρα οι αυτές οι επιτυχίες διαιρεθούν με το μικρό αριθμό ΔΕΠ τότε μιλάμε για κορυφή...

Καθηγητής ΤΕΙ
|

Γιατί το μόνο κριτήριο που βάζει ο νόμος, για την άδικη κατά τα άλλα, κρίση των καθηγητών είναι μόνο η 3ετης συμμετοχή στα μεταπτυχιακά και δε μετράει καθόλου το επιστημονικό τους έργο;
Με 12-16 ώρες μαθήματα τη εβδομάδα, διπλωματικες, διοικητικό έργο, γιατί απαξιώνονται αυτοί που κάνουν πραγματική έρευνα κάτω από αυτές τις συνθήκες και πριμοδοτουνται μόνο όσοι έκαναν (επί πληρωμή συνήθως) μαθήματα σε μεταπτυχιακά;;;
Μήπως γιατί σε μια αξιολόγηση επιστημονικού έργου θα φανεί ότι υπάρχουν καλοί επιστήμονες και στα ΤΕΙ και θα πάει χαμένη η λάσπη που τόσο καιρό πετάει η συνέλευση των πρυτάνεων πανεπιστημίου;;

ΕΔΙΠ_ΤΕΙ
|

Πολύ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ αλλά για τα δίκα μας (των ΕΔΙΠ) τίποτα !!!!

Θωμάς Πασχάλης
|

Για το θέμα της ισοτιμησης των πτυχιούχων δεν είπατε τίποτα??? ΝΤΡΟΠΗ

bet
|

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δημιουργήθηκε Σχολή Μηχανικών και ΌΧΙ Πολυτεχνική Σχολή.
Σιγά μην επιτρέψει το Πολυτεχνείο Κρήτης να δημιουργηθεί Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης!
Σιγά μη δεχθεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης να αποκτήσει Σχολή Μηχανικών αντί για Πολυτεχνική Σχολή!
Συμπέρασμα,
Ή αναβαθμίζεται το ΤΕΙ Κρήτης σε Μινωικό Πανεπιστήμιο
Ή παραμένει το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΕΙ στην Ελλάδα!!!

Prof. TEIC
|

Ως ο επιστήμονας με το μεγαλύτερο m-index σε ολα τα ιδρυματα της Κρήτης σας διαβεβαιώνω οτι θα παραμείνω στο ΤΕΙ Κρήτης μέχρι τελικής πτώσης. Η εκλογή του Ν. Κατσαράκη με γεμίζει αισιοδοξία.

PdV-VdT
|

@ tuc - georgepapadak

Δε νομίζω ότι η πανεπιστημοποίηση ή όχι είναι παράγοντας που θα επηρεάσει όποιον έχει τα προσόντα και θέλει, να φύγει εντός ή εκτός, σε άλλο Ίδρυμα. Αυτό είναι θεμιτό, και θα γίνεται πάντα ως μία διαδικασία ακαδημαικής ανακύκλωσης.
Το θέμα είναι να υπάρχει πάντα μία κρίσιμη μάζα που θα μπορεί να προσφέρει και να αναδείξει το χώρο στον οποίο βρίσκεται (εργαστήριο, τμήμα, ίδρυμα) αλλά και να μπορεί το Ίδρυμα να αφουγκραστεί τις ανάγκες αυτών που θέλουν να προσφέρουν. Αν όχι, η διαρροή είναι αναπόφευκτη και επικίνδυνη.

newton
|

@bet αυτο το γνωριζετε καπου? συγγνωμη ,γιατι δεν υπαρχει καμια ενημερωση για την Κρητη πουθενα? και αν παραμεινει ΤΕΙ για ποιο λογο θα παραμεινει ΤΕΙ ενω ολα τα ΤΕΙ πανεπιστημιουνται?

tuc
|

@georgepapadak
αγαπητέ το πρόβλημα με το ΤΕΙ Κρήτης είναι ακριβώς ότι είναι πολυ καλό και με ΑΡΙΣΤΟ γείτονα το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Επιπρόσθετα κάθε κουβέντα για συνενώσεις βρίσκει αρνητικό το Πολυτεχνείο Κρήτης....γιατί θα πρέπει να δικαιολογήσει την (τοπικιστική) αυτονομία του και οχι την μετατροπή του σε Πολυτεχνική Σχολή ενός μεγάλου Πανεπιστημίου Κρήτης με προδιαγραφές αριστείας. Μεταβατική λύση ενσωμάτωση του ΤΕΙ Κρ. στο ΠΑΝ. Κρήτης ώς Πολυτεχνική σχολή (όπως στο ΠΔΑ). Αν δεν γινει αμεσα σε οτι αφορά το ΤΕΙ Κρήτης ο κίνδυνος είναι να χάσει μελή ΔΕΠ τα οποία θα μετακινηθούν σε Πανεπ. Κρήτης ή αλλα Πανεπιστήμια. Γνωρίζω τουλάχιστον 3 περιπτώσεις απο τα πρώτα ονόματα του ΤΕΙ Κρήτης που ετοιμάζουν βαλίτσες για εξωτερικό και εσωτερικό. Οι περικοπές μισθών .....βοηθούν και για μετακινήσεις ..........

bet
|

Το ΤΕΙ Κρήτης θα παραμείνει το μοναδικό ΤΕΙ στην Ελλάδα!

georgepapadak
|

Stin proteleutaia photo, fainontai antiprytanis Manios, Drakakis kai sti mesi pritanis Katsarakis.
Pantos einai fovero na ginontai meli DEP kathigites ton TEI Athinon kai Peiraios me h-index propo (0-1, eno kathigities tou TEI Kritis me h-index > 30 na paramenoun Teitzides!

Newton
|

Ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης παρευρέθηκε ;μπορεί να ενημερώσει κάποιος ;

Σοφία
|

Κύριε Πρύτανη του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, αφού αναλάβατε καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου , σας έχουμε "χασει", ούτε λόγος πλέον για την μετεξέλιξη του Αλεξάνδρειου. Βλέπουμε εδώ και καιρό αλλά ιδρύματα να έχουν κάνει συμφωνίες,συζητήσεις, και να παρουσιάζουν δημόσια τις διεργασίες που γίνονται για επικείμενες συγχωνεύσεις. Επιτέλους προχωρήστε εσείς και η διοίκηση του αλεξάνδρειου ΤΕΙ τις συμφωνίες , γνωρίζετε το επίπεδο του Ιδρύματος μας και που αξίζει να βρίσκεται. Σε Πανεπιστήμιο.

Δημητρης Ριμπας
|

Καιρος ειναι να μπει και η ασπαιτε στο νεο πανεπιστημιο η εστω να παρει επιτελοθς αυτα που της αξιζουν

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ