Iδρυση Πανεπιστημίου Αττικής: Οριστικός ενταφιασμός της Επιστήμης και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας

19/12/2017

Ενημερώθηκε: 19/12/2017, 07:09

Άκουσε το άρθρο

Δρ. Αναστάσιος Ε. Πολίτης

Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας, Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών

Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών - HELGRAMED

Ανακοινώθηκε για διαβούλευση το σχέδιο νόμου της Ιδρυσης του ΠΔΑ. Στο νομοσχέδιο έχει εξαφανιστεί το γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης και τεχνολογίας γραφικών τεχνών και του κλάδου της συσκευασίας.

Παρά τις τεκμηριωμένες προτάσεις των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων των κλάδων αυτών, παρά τις προτάσεις των μελών ΔΕΠ , των πτυχιούχων και των φοιτητών για ίδρυση τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας», με το νομοσχέδιο, προτείνεται η ολοκλήρωση του τραγικού σχεδίου ΑΘΗΝΑ του 2013.

Εαν παραμείνει το νομοσχέδιο ως έχει, τότε εξαφανίζεται τελειωτικά το τμήμα τεχνολογίας γραφικών τεχνών, μοναδικό στην Ελλάδα με λειτουργία από το 1974.

Σε ότι αφορά το σχέδιο νόμου, υπάρχουν χαρακτηριστικές διατυπώσεις που δείχνουν την συνειδητή προσπάθεια εξαφάνισης των γραφικών τεχνών από την Ανώτατη εκπαίδευση, όπως για παράδειγμα με την χρήση του αντιεπιστημονικού όρου "καλλιτεχνικές σπουδές" για τον προσδιορισμό των γνωστικών αντικειμένων των εφαρμοσμένων τεχνών, των επιστημών και τεχνολογιών της επικοινωνίας και των γραφικών τεχνών (εκτυπώσεις, εκδόσεις, τυπογραφία, σχεδιασμός και παραγωγή συσκευασίας) και των media. Με την πρόταση δημιουργίας ενός τμήματος "Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας" (αδόκιμος πλεονασμός εφόσον οι γραφίστες είναι σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας) προτείνεται ένα τμήμα που αφορά αποκλειστικά τον σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας.

Το να ιδρυθεί ένα τέτοιο τμήμα είναι απολύτως θεμιτό.

Μόνο που δεν αφορά στο παραμικρό το γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης των γραφικών τεχνών (Graphic Arts) και τα σύγχρονα επιστημονικά πεδία που περιλαμβάνει, τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στις μεθόδους των εκτυπώσεων, τα καινοτομικά υλικά και συστήματα διαχείρισης, και τις τεχνολογίες σχεδιασμού και παραγωγής συσκευασίας ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ!

Εμείς, οι πτυχιούχοι, οι φοιτητές, τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος τεχνολογίας γραφικών τεχνών, οι επιχειρήσεις των κλάδων οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς της βιομηχανίας, της επιστημονικής και εφαρμοσμένης έρευνας των γραφικών τεχνών της συσκευασίας, ζητάμε την δημιουργία του αυτόνομου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Οι φοιτητές μας θέλουν να σπουδάσουν ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ και όχι Γραφιστική. Πόσο δύσκολο είναι να γίνει αυτό κατανοητό;

Επισημαίνουμε ότι αν δεν αλλάξει το σχέδιο νόμου στο πλαίσιο της διαβούλευσης, τότε το ΥΠΕΘ θα είναι υπεύθυνο για τον ενταφιασμό του επιστημονικού αυτού πεδίου.

Αν δεν αλλάξει το σχέδιο νόμου, τότε το ΥΠΕΘ θα έχει αποφασίσει εντελώς "ετσιθελικά" να εξαφανίσει τελειωτικά από την Ανώτατη εκπαίδευση το γνωστικό αντικείμενο των γραφικών τεχνών, ενάντια στις αποφάσεις και προτάσεις του συνόλου των φορέων των κλάδων αυτών.

Αν δεν αλλάξει το σχέδιο νόμου, τότε:

- το ΥΠΕΘ θα έχει αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας) και την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών.

- Το ΥΠΕΘ θα έχει εξαφανίσει την επιστήμη και τεχνολογία γραφικών τεχνών από την ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα, τη στιγμή που υπάρχουν και λειτουργούν περί τα 190 τμήματα τεχνολογίας και επιστήμης γραφικών τεχνών στον κόσμο.

- Το ΥΠΕΘ θα έχει καταδικάσει τους σημερινούς φοιτητές στο να μην ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο γνωστικό τους αντικείμενο και τους απόφοιτους να αποκτούν λάθος και αποπροσανατολιστικό τίτλο σπουδών (αν φυσικά συνεχιστεί η ύπαρξη των ψηγμάτων προγράμματος σπουδών των γραφικών τεχνών στο νέο τμήμα).

- Το ΥΠΕΘ διαθέτει τις πλήρεις τεκμηριώσεις για το γνωστικό μας αντικείμενο. Θέλουμε συνεπώς να ελπίζουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή, θα γίνει αντιληπτό το λάθος στο σχέδιο νόμου. Καλούμε το ΥΠΕΘ να διορθώσει το νομοσχέδιο, ιδρύοντας το αυτόνομο Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (1)

Ζωή Γεωργιάδου
|

Είναι αντιεπιστημονική και ηθικά άδικη η εξαφάνιση του 1ου τμήματος που ιδρύθηκε στη Σχολή Γραφικών Τεχνών (πριν αυτή γίνει Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών).
Το γνωστικό πεδίο θεραπεύεται ως αυτόνομο επιστημονικό αντικείμενο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε πολλά Ευρωπαϊκά ΑΕΙ και διαθέτει επαρκή αριθμό μελών ΔΕΠ μεγαλύτερο των 8, για την υποστήριξη του προγράμματος σπουδών του.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ