Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Παράταση πήρε η “Θεματική Εβδομάδα”

Δημοσίευση: 20/12/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 η προθεσμία υποβολής του σχεδίου υλοποίησης των δραστηριοτήτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο Γυμνάσιο για τις ενότητες της Θεματικής Εβδομάδας "Σώμα και Ταυτότητα" (Διατροφή και Ποιότητα Ζωής, Πρόληψη Εθισμού και Εξαρτήσεων, Έμφυλες Ταυτότητες) και την Κυκλοφοριακή Αγωγή-Οδική Ασφάλεια, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το με αρ. πρ. 52/14-12-2017 Απόσπασμα Πρακτικού του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π. προτείνεται ο διαχωρισμός των ενοτήτων ως εξής:

τέσσερις μέρες να αφιερωθούν στις δράσεις για τις θεματικές ενότητες

 • Διατροφή και Ποιότητα Ζωής,
 • Πρόληψη Εθισμού και Εξαρτήσεων,
 • Έμφυλες Ταυτότητες και

μία ημέρα να αφιερωθεί

 • στις δράσεις για την Κυκλοφοριακή Αγωγή-Οδική Ασφάλεια.

Πιο συγκεκριμένα οι δράσεις της τελευταίας ενότητας μπορούν να εξειδικευτούν σε επιμέρους θεματικές, όπως οι ακόλουθες:

Θεματικές ενότητες για μαθητές και μαθήτριες

 1. Βασικοί κανόνες οδικής κυκλοφορίας – πινακίδες και σήμανση κ.λπ.
 2. Οδική συμπεριφορά πεζών & οδηγών - Βιώσιμη κινητικότητα – εμποδιζόμενα άτομα
 3. Διαμόρφωση κυκλοφοριακής συνείδησης (μαθητές και μαθήτριες ως οδηγοί και ως επιβάτες)
 4. Κυκλοφοριακή συμπεριφορά – οικονομία και περιβάλλον

Θεματικές ενότητες για εκπαιδευτικούς, γονείς/κηδεμόνες

 1. Οδική συμπεριφορά πεζών και οδηγών - Βιώσιμη κινητικότητα – εμποδιζόμενα άτομα
 2. Διαμόρφωση κυκλοφοριακής συνείδησης (μαθητές/μαθήτριες ως οδηγοί και ως επιβάτες)
 3. Κυκλοφοριακή συμπεριφορά – οικονομία και περιβάλλον
 4. Οι ενήλικες ως πρότυπο για τους νέους

Ο Σύλλογος Διδασκόντων/-ουσών έχει τη δυνατότητα να επιλέξει σε ποιες από τις ανωτέρω θεματικές θα επικεντρωθεί καθώς και τον διδακτικό χρόνο που θα αφιερώσει στην κάθε θεματική.

Επίσης, ποιες δράσεις θα είναι κοινές για περισσότερα από ένα τμήματα ή και τάξεις του σχολείου, ποιες θα αναπτύσσονται παράλληλα σε τμήματα/τάξεις ή ποιες θα αφορούν αποκλειστικά ένα τμήμα του σχολείου.

Οι σχετικές δράσεις για τους μαθητές και τις μαθήτριες υλοποιούνται στο σύνολό τους εντός του σχολικού ωρολογίου προγράμματος.

Παράλληλα, δύνανται να διοργανωθούν εντός του σχολείου και απογευματινές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών καθώς και των γονέων/κηδεμόνων σε προαιρετική βάση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας η   υποβολή σχεδίου και η υλοποίηση της Θεματικής Εβδομάδας στους παραπάνω άξονες για τα σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης θα είναι προαιρετική.

To Σχέδιο Υλοποίησης θα κοινοποιηθεί από το σχολείο ηλεκτρονικά στους/στις Σχολικούς/-ες Συμβούλους Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου, καθώς και στους/στις Υπεύθυνους/-ες Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων) και Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέσω της πλατφόρμαςτηςΘεματικήςΕβδομάδαςστηνιστοσελίδατουΙΕΠhttp://www.iep.edu.gr/el/ .

Στην εν λόγω πλατφόρμα το κάθε σχολείο αναρτά το τελικό Σχέδιο Υλοποίησης της Θεματικής Εβδομάδας στη θέση «Υποβολή Σχεδίου Υλοποίησης», χρησιμοποιώντας τον Κωδικό που έχει στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

 

Σχόλια (5)

 
Ανα-Θεματική
20 Δεκ 2017 16:32

Η προθεσμία έληγε στις 22 και όλα τα γυμνάσια έτρεχαν να προφτάσουν. Συνεδριάσεις και συζητήσεις, σχέδια και προσχέδια, για να είναι έτοιμα να υποβάλλουν το τελικό σχέδιο στην πλατφόρμα του ΙΕΠ.
Η πλατφόρμα κλειστή, καμιά εξήγηση, και νάσου ο χρησμός.
Στα σκουπίδια όση δουλειά έχει γίνει ως τώρα.
Η ανευθυνότητα είναι σύμφυτη με αυτή την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της . Εντάξει, οι εκπαιδευτικοί δεν θα αξιολογούνται, αλλά εκείνους στο υπουργείο και ΙΕΠ, ποιος θα τους αξιολογήσει που ταλαιπωρούν όλα τα γυμνάσια της χώρας, πετούν στα σκουπίδια τον χρόνο και τον κόπο των εκπαιδευτικών και καταλήγουν στο πιο φαύλο μέτρο που συνεχίζουν να εφαρμόζουν, δηλαδή στην παράταση;ω Ρωτάμε λοιπόν, αν όλα τα γυμνάσια στείλουν τα σχέδια που έφτιαξαν και είχαν προετοιμάσει και τα οποία ίσως να μη συμφωνούν με τον τελευταίο φετφά, τι θα κάνει το υπουργείο; θα καλέσει σε απολογία τους συλλόγους διδασκόντων; Λίγος σεβασμός στους εκπαιδευτικούς και στον κόπο τους, δεν βλάπτει. Βέβαια, αν τους βλέπεις μόνο ως ψηφαλάκια, πολλά αλλάζουν....

 
Αποστόλης
20 Δεκ 2017 17:52

Το μία μέρα (!) να αφιερωθεί στην Οδική Ασφάλεια πότε προέκυψε??? Βγάλτε εσείς τώρα καινούριο πρόγραμμα γιατί λογικά μας δουλεύετε αγρίως.

 
Ευα
20 Δεκ 2017 18:59

Είναι απαράδεκτο να βάζεις τους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν και να προετοιμάσουν δραστηριότητες και μετά να τους λες ότι αυτά που ετοίμασαν είναι άκυρα.
Εφόσον είχατε σκοπό, κύριοι του υπουργείου, να στείλετε καινούριες οδηγίες, γιατί δεν μας ενημερώσατε να μην κάνουμε τζάμπα δουλειά;
Στο σχολείο μας ήταν όλα έτοιμα και περιμέναμε εδώ και μέρες απλά να ανοίξει η πλατφόρμα για να υποβάλλουμε το φετινό σχέδιο.
Ντροπή!

 
Απόστολος Παπατσίρος
20 Δεκ 2017 19:36

Κύριοι του Υπουργείου, δε χρειάζεται κάθε φορά που συντάσσετε και μας στέλνετε ένα έγγραφο να διαχωρίζετε και τα γένη ή τα φύλα (Διδασκόντων/-ουσών, μαθητές και τις μαθήτριες, στους/στις Σχολικούς/-ες Συμβούλους, στους/στις Υπεύθυνους/-ες). Αυτό είναι σχήμα νοούμενο, αυτονόητο δηλαδή για τον καθένα και επομένως εντελώς αχρείαστο. Άσε που κατακερματίζει άσκοπα κι άκομψα τον λόγο και κουράζει η επανάληψη. Η γραμματική μας το λέει ξεκάθαρα χρόνια τώρα: "Το αρσενικό γένος είναι γενικά το το δυνατότερο προσωπικό γένος. Έτσι παριστάνουμε με αυτό όχι μόνο πρόσωπα αρσενικού γένους παρά και γενικά ένα πρόσωπο, όταν δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το γένος του. Αυτό γίνεται όχι μόνο σε ουσιαστικά αλλά και σ' επίθετα αντωνυμίες και μετοχές..." Νεοελληνική Γραμματική Μανώλη Τριανταφυλλίδη, παρ. 496, σελ. 216).
Ποιος μπορεί να θεωρεί ότι είναι σεξισμός αυτό; Είναι σωστό να αλλάζουμε και τη γραμματική για να δείξουμε τάχα προοδευτικοί;
Και επίσης, δεν υπάρχουν δράσεις στο πληθυντικό... Το σωστό είναι δραστηριότητες και όχι δράσεις (Νέο Ελληνικό Λεξικό, Εμμ. Κριαράς).

 
Poyet
20 Δεκ 2017 21:20

Χαλαρώστε, συνάδελφοι, "προτείνεται ο διαχωρισμός των ενοτήτων ως εξής:..."

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ, δεν σημαίνει ότι και καλά έτσι πρέπει να γίνει. Και εννοείται πως δεν θα γίνει αφού τα ετοιμάσαμε όλα και περιμένουμε την έρμη την πλατφόρμα να ανοίξει.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ