ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Διαμαρτυρία στον υπ. Παιδείας του τμ. Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας

Δημοσίευση: 21/12/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμε  Υπουργέ κ. Γαβρόγλου,

Τα μέλη της ΓΣ του Τμήματος των Ιατρικών Εργαστηρίων, του ΤΕΙ Αθήνας, θέλουν να σας εκφράσουν την απορία τους για την εξαφάνιση του Τμήματος στο σχέδιο Νόμου της Ίδρυσης του νέου ΠΔΑ.

Σημειώνουμε:

•    Το Τμήμα είναι πλήρως αναγνωρισμένο και καταξιωμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και Αμερική και είναι ισότιμο με τα Τμήματα Βιοϊατρικών Επιστημών και Βιοϊατρικών Εργαστηριακών Επιστημών (Biomedical Sciences/Biomedical Laboratory Sciences) και Ιατρικών Εργαστηρίων (Medical Laboratories) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αμερικής αντίστοιχα.

•    Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος είναι πλήρως εναρμονισμένο με το αντίστοιχο που χορηγείται από τα Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα του εξωτερικού.

•    Τα γνωστικά αντικείμενα του Προπτυχικού Προγράμματος Σπουδών καλύπτουν όλους τους τομείς της εργαστηριακής διάγνωσης και τεχνολογίας, όπως αυτό αποδεικνύεται από το τελευταίο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος (29/6/2016), το οποίο αποτελείται από μεγάλο αριθμό θεωρητικών και μεικτών μαθημάτων (θεωρητικών και εργαστηριακών), βασικής υποδομής, ειδικής υποδομής και εξειδίκευσης, που καθιστούν τον πτυχιούχο του τμήματος ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και κλινικών και ερευνητικών τμημάτων.

•    Το πτυχίο των αποφοίτων μας είναι ισοδύναμο με το αντίστοιχο πτυχίο τετραετούς φοίτησης των Βιοϊατρικών Επιστημών του εξωτερικού, γεγονός που δεν δημιουργεί πρόβλημα στους αποφοίτους μας στην ανεύρεση εργασίας στα γνωστικά αντικείμενα του επιστημονικού πεδίου εκπαίδευσης (ιστολογία, ιστοπαθολογία, κυτταρολογία, ανοσολογία, τοξικολογία, βιοχημεία, κλινική χημεία, ενδοκρινολογία-ορμονικοί προσδιορισμοί, μικροβιολογία, κυτταρική και μοριακή βιολογία, γενετική, αιματολογία, αιμοδοσία), στο εξωτερικό.

•    Το Τμήμα αποτελείται από 13 μέλη ΔΕΠ, όλα κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος στα αντίστοιχα γνωστικά και επιστημονικά πεδία που θεραπεύει το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, με καταξιωμένη επιστημονική, επαγγελματική και ερευνητική δραστηριότητα.

•    Το Τμήμα έχει 2 αυτοδύναμα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, στο χώρο της Βιοϊατρικής  Διαγνωστικής Μεθοδολογίας και Τεχνολογίας και Παιδαγωγικής μέσω καινοτόμων προσεγγίσεων, στα οποία διδάσκουν μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, ΔΕΠ άλλων τμημάτων του ΤΕΙ Αθήνας, Πανεπιστημιακοί, εξωτερικοί επιστημονικοί συνεργάτες και ερευνητές.

•    Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων μας είναι αναγνωρισμένα από το 1996, ισότιμα και εναρμονιζόμενα με αυτά των Βιοϊατρικών Εργαστηριακών Επιστημόνων του εξωτερικού (Biomedical Scientist/Biomedical Laboratory Scientist)

•    Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων κατέχει εκτός της αυτοδυναμίας σύμφωνα με τα οριζόμενα από το Ν. 4485/4-8-2017, διάκριτη και αυτοτελή θέση στον ακαδημαϊκό και επιστημονικό χώρο των Επιστημών Υγείας, είναι άμεσα συνδεδεμένο και συνεργαζόμενο με τις εργαστηριακές και κλινικοεργαστηριακές ιατρικές ειδικότητες τόσο της Βιοπαθολογίας, Αιματολογίας, Ενδοκρινολογίας, Παθολογοανατομίας και Κυτταρολογίας των οποίων και αποτελεί συνδετικό κρίκο,  αλλά και με άλλα επιστημονικά πεδία, όπως αυτά της Κλινικής Χημείας, Βιοχημείας, Ανοσολογίας, Φαρμακολογίας, Τοξικολογίας, Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής.

Πως είναι δυνατόν ενώ πληροί τα οριζόμενα από το Ν.4485/4-8-2017 και να μην υπάρχει στο σχέδιο Νόμου για το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής ενώ δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με άλλα Τμήματα;

Με εκτίμηση
Τα μέλη της ΓΣ του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.