Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύγκλητος ΠΑΜΑΚ: Ζητούμε μέτρα αποκατάστασης του ασύλου των ιδεών και όχι των κουκουλοφόρων στα Πανεπιστήμια

Υπουργός: Ο Πρύτανης αντί να δυσφημεί συστηματικά τα δημόσια Πανεπιστήμια, θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και να αναρωτηθεί γιατί επί των ημερών του το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας γίνεται στόχος αντιδημοκρατικών και βίαιων επιθέσεων.
Δημοσίευση: 21/12/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Να προχωρήσει  σε μέτρα αποκατάστασης του ασύλου των ιδεών και όχι των κουκουλοφόρων στα πανεπιστήμια, ζητά από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου η  Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με αφορμή και τη χθεσινή νυκτερινή επιδρομή «τάγματος εφόδου», αποτελούμενου από κουκουλοφόρους «φορείς» δήθεν αγωνιστικών ιδεών του φοιτητικού κινήματος στα κλειστά γραφεία του Πρύτανη, των Αντιπρυτάνεων και της Γραμματείας.

Παράλληλα η Σύγκλητος αποφάσισε να προχωρήσει σε διεθνοποίηση του ζητήματος, ενημερώνοντας σχετικώς την Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων (European Universities Association – EUA) και  ζητώντας τη συμπαράστασή της.

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου απαντώντας στη Σύγκλητο  και στις δηλώσεις  του Πρύτανη επιτίθεται , με ανακοινωθέν, εκ νέου στον Πρύτανη Αχιλλέα Ζαπράνη , τον οποίο καλεί αντί να δυσφημεί συστηματικά τα δημόσια Πανεπιστήμια,   να κάνει την αυτοκριτική του και να αναρωτηθεί γιατί επί των ημερών του –και για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα- το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας γίνεται στόχος αντιδημοκρατικών και βίαιων επιθέσεων.

Ο Νόμος, απαντά ο υπουργός Παιδείας,  τον οποίο κατηγορεί, δίνει στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων συγκεκριμένες αρμοδιότητες για την προστασία των Ιδρυμάτων τους.  

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα αναδείχθηκε σε πρότυπο ΑΕΙ, όσον αφορά τη λειτουργία των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών του προγραμμάτων, την ανάδειξη διαδικασιών ακαδημαϊκής αξιολόγησης, την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του ως κέντρου έρευνας και καινοτομίας, καθώς και ως προς τη διοικητική λειτουργία του, με πλήρη σεβασμό στη διαχείριση των οικονομικών του πόρων.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην υπ’ αριθμ. 16/21.12.2017 έκτακτη συνεδρίασή της και έπειτα από τη χθεσινή νυκτερινή επιδρομή «τάγματος εφόδου», αποτελούμενου από κουκουλοφόρους «φορείς» δήθεν αγωνιστικών ιδεών του φοιτητικού κινήματος στα κλειστά γραφεία του Πρύτανη, των Αντιπρυτάνεων και της Γραμματείας, τις καταστροφές που προκάλεσαν και το αποτύπωμα κλιμακούμενης τρομοκρατίας εις βάρος της συνολικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου που επιχειρούν να μονιμοποιήσουν, εξέτασε την άκρως επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργήθηκε και ομόφωνα ψήφισε τα εξής:

1.      Διαπιστώνει ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει ήδη ειδικά και σχεδιασμένα στοχοποιηθεί, ώστε  να πάψει να αποτελεί όαση κανονικής κι εύρυθμης λειτουργίας στην ανώτατη εκπαίδευση.

2.      Τεκμήριο του σχεδιασμού αποτελεί το γεγονός ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από σημείο που μόνον εσωτερική πληροφόρηση μπορούσε να καθοδηγήσει τους επιδρομείς.

3.      Οι περιστάσεις και η ένταση της επιδρομής οδηγούν στη διαπίστωση επικίνδυνης κλιμάκωσης της βίας στα ΑΕΙ.

4.      Οι συνέπειες της εξέλιξης αυτής είναι από επικίνδυνα απρόβλεπτες μέχρι σίγουρα προβλέψιμες όσον αφορά την υπαγωγή της πραγματικής εξουσίας στα Πανεπιστήμια, αλλά και ευρύτερα στον δημόσιο βίο, στις θελήσεις μιας θολής αλλά αδίστακτης και βίαιης μειοψηφίας.

5.      Οι διαστάσεις που έλαβαν τα γεγονότα και οι κίνδυνοι που διαγράφονται καθιστούν επιβεβλημένο και υποχρεωτικό για τους αρμόδιους να ξεφύγουν από το πλαίσιο της φραστικής καταδίκης και να προχωρήσουν σε μέτρα αποκατάστασης του ασύλου των ιδεών και όχι των κουκουλοφόρων στα πανεπιστήμια. Επιβάλλουν δε στην Πρυτανεία και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να προχωρήσει σε διεθνοποίηση του ζητήματος, ενημερώνοντας σχετικώς την Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων (European Universities Association – EUA) και  ζητώντας τη συμπαράστασή της.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Με αφορμή την επίθεση και τις υλικές καταστροφές στο Κτήριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αλλά και τις δηλώσεις που ακολούθησαν από τον Πρύτανη  του ΠΑ.ΜΑΚ. Αχιλλέα Ζαπράνη, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δηλώνει:

Είναι απολύτως καταδικαστέα η ενέργεια των ατόμων που εισέβαλαν και προξένησαν καταστροφές στον χώρο του Πανεπιστημίου. Είναι μια πράξη αντιδημοκρατική που δεν έχει καμία σχέση με το ακαδημαϊκό πνεύμα και φυσικά με το ακαδημαϊκό άσυλο. Όμως, είναι απαράδεκτες οι αναφορές του κ. Πρύτανη ότι παρόμοια γεγονότα είναι καθημερινότητα στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας.

Ο κ. Ζαπράνης αντί να δυσφημεί συστηματικά τα δημόσια Πανεπιστήμια, θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και να αναρωτηθεί γιατί επί των ημερών του –και για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα- το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας γίνεται στόχος αντιδημοκρατικών και βίαιων επιθέσεων. Ο Νόμος, τον οποίο κατηγορεί, δίνει στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων συγκεκριμένες αρμοδιότητες για την προστασία των Ιδρυμάτων τους.  

Για τον λόγο αυτό, ακόμη και στην τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων, ουδείς έθεσε θέμα αλλαγής του Νόμου που επαναφέρει το ακαδημαϊκό άσυλο στα Πανεπιστήμια.

 

 

 

 

Σχόλια (3)

 
Λευτέρης
22 Δεκ 2017 10:32

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω !!!
οι Κυβερνώντες είναι θιασώτες της Ευρωπαϊκής απόκλισης και μιας ιδεολογίας που πνέει τα λοίσθια !!!!

 
Απελπισμένο ΔΕΠ
22 Δεκ 2017 13:27

Συγνώμη αλλά εδώ μιλάμε για .... Μπαίνουν κουκουλοφόροι, σπάνε καταστρέφουν και η απάντηση του Υπουργού είναι ότι φταίει ο Πρύτανης!!!;;; Προσοχή στη φρασεολογία που χρησιμοποιεί: "καταδικαστέα η ενέργεια....Όμως..."!!! Σα να λέμε, "δε μ'αρέσει η βία αλλά φταίς και συ που σε έδειραν", "είμαι κατά του βιασμού όμως έφταιγε κι εκείνη", "δεν είμαι ρατσιστής αλλά κι αυτοί οι ξένοι...". Είναι υπέρτατος ξεπεσμός και δείγμα ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ. Υπουργό-απολογητή της βίας στα πανεπιστήμια, τι άλλο θα δουμε ποιός ξέρει.

 
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ
22 Δεκ 2017 14:51

Το τι κρύβετε πίσω από αυτήν την τρομοκρατία είναι γνωστό στη Θεσσαλονίκη.Κατά πρώτον ο Πρύτανης ότι είναι να πει θα το πει,δεν κρύβεται,δεν τρομοκρατείται,δεν υποτάσσεται στην θέληση των μειοψηφιών αλλά ούτε και των κυβερνώντων.Εξελέγει δημοκρατικά ,για όσους είναι οπαδοί της ψηφοφορίας,και δεν ανήκει πουθενά αλλά μόνο στο ΠΑΜΑΚ.
Το δεύτερο και κυριότερο αίτιο των επιδρομών είναι οι μηνιαίες δημοσκοπήσεις του ΠΑΜΑΚ που παραγγέλνει επί πληρωμή ο ΣΚΑΙ που επειδή δίνουν προβάδισμα πάνω από 10% στη ΝΔ πιθανότατα ενοχλούν.Έτσι πιθανόν με τέτοιες ενέργειες ορισμένοι πιστεύουν ότι θα τους εκφοβίσουν να σταματήσουν ή να αλλοιώνουν το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων που κάνουν.Τίποτε δεν είναι τυχαίο.Ένας μη αρεστός και εκλεγμένος Πρύτανης ,αλλά μη ελεγχόμενος,και μη ελεγχόμενες ενοχλητικές δημοσκοπήσεις παράγουν αυτό το αποτέλεσμα.Αν αλλάξουν αυτές οι δυο αιτίες θα ησυχάσουν όλα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.