ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Επιστολή στον υπ. Παιδείας από τους αποφοίτους του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ

Δημοσίευση: 22/12/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Την Δευτέρα 18/12/2017 δόθηκε προς διαβούλευση το σχέδιο Νόμου  για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ο Σύλλογος Αποφοίτων Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ., υποδέχτηκε το νομοσχέδιο με μεγάλη προσμονή και ελπίδες, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα οι δηλώσεις των εμπλεκομένων μερών προοιώνιζαν την οριστική διευθέτηση του θέματος των Ιδρυμάτων μας.

Δυστυχώς όμως, αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη για εμάς η διαπίστωση ότι στο σχέδιο Νόμου δεν αφιερώθηκε ούτε μια παράγραφος, μια γραμμή ή έστω μια λέξη για τους απόφοιτους των απορροφούμενων  Ιδρυμάτων: του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.

Αποτελεί παγκόσμια ίσως πρωτοτυπία, δύο Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να «απορροφώνται» και να κληροδοτούν σε ένα νέο Α.Ε.Ι. τα πάντα, πλην των Αποφοίτων τους.

Εσείς ο ίδιος γνωρίζετε και ως Πανεπιστημιακός Δάσκαλος πως οι Επιστήμες, όπως και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα περνούν από διάφορες φάσεις μετασχηματισμού, εξελίσσονται, ακμάζουν, αλλά ποτέ δεν προκύπτει κάτι νέο από παρθενογένεση.  Υπάρχει ιστορική συνέχεια και συνέπεια  δεδομένου ότι βασικός πυλώνας εξέλιξης αποτελεί το έμψυχο δυναμικό τόσο σε επίπεδο Διδασκόντων, όσο και σε επίπεδο διοικητικής υποστήριξης, αλλά και φοιτητών και αποφοίτων.

Τα Ιδρύματα που απορροφώνται, δεν κλείνουν, δεν καταργούνται, αλλά τα διαδέχεται ένα Πανεπιστήμιο, «κληρονομώντας» την περιουσία τους, το προσωπικό τους, τα αρχεία τους και τους φοιτητές τους. Όχι όμως και τους αποφοίτους τους που ατυχώς δεν συμπεριλαμβάνει το Σχέδιο Νόμου. Εξέλιξη που μας υποχρεώνει να εκφράσουμε την έντονη δυσφορία μας, μη επιτρέποντας να συντελεστεί κάτι που αφενός δεν έχει προηγούμενο και αφετέρου διαπιστώνεται ότι η Πολιτεία και συγκεκριμένα το Υπουργείο Παιδείας του οποίου προΐσταστε, κρίνει με δυο μέτρα και δυο σταθμά χιλιάδες αποφοίτους θεωρώντας αυτούς παιδιά ενός κατώτερου θεού. Δέσμευσή μας αποτελεί κάθε νόμιμη ενέργεια αποκατάστασης αυτής της κατάφορης αδικίας απέναντι σε χιλιάδες και ήδη σταδιοδρομούντες αποφοίτους οι οποίοι τιμούν το Ίδρυμα από όπου προήλθαν και αποτέλεσαν παράλληλα άρρηκτο κρίκο της εξέλιξης και της έξωθεν καλής μαρτυρίας για το επίπεδο σπουδών και την καταξίωση του Ιδρύματος εν γένει, δεδομένο που καταδεικνύεται περίτρανα και στις εξωτερικές αξιολογήσεις που διενέργησε η ΑΔΙΠ στο Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. και έχουν δημοσιευθεί.

Για τον λόγο αυτό, ζητάμε:

1.    Στο Σχέδιο Νόμου που θα υποβληθεί για ψήφιση στην Βουλή, να υπάρξει συγκεκριμένη και ρητή ρύθμιση για τους αποφοίτους των απορροφούμενων Ιδρυμάτων. Θεωρούμε αυτονόητο πως όλοι οι απόφοιτοι των δύο Τ.Ε.Ι. από την ίδρυση τους ως τώρα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν πτυχίο από το νέο Πανεπιστήμιο και στο νομοσχέδιο πρέπει να υπάρχει πρόνοια για αυτό.

2.    Αποτελεί πάγια θέση μας, τώρα ειδικά περισσότερο από ποτέ ότι η Ελληνική Πολιτεία πρέπει επιτέλους να ρυθμίσει άπαξ και δια παντός, το ζήτημα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των αποφοίτων, τόσο των απορροφούμενων Ιδρυμάτων, όσο και του διάδοχου σχήματος, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις ειδικότητες που τροποποιούνται, μεταλλάσσονται ή παύουν πλέον να υπάρχουν ως ανεξάρτητες ειδικότητες.

3.    Την αυτοδίκαιη ένταξη όλων των κατηγοριών προσωπικού (ΔΕΠ,Ε.ΔΙ.Π.,Ε.Τ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Διοικητικού) σε τακτικές θέσεις άμεσα και χωρίς καμία άλλη διαδικασία καθώς το στελεχιακό δυναμικό του Ιδρύματος είναι ο βασικός συντελεστής εξέλιξης και προόδου για να φτάσει το Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. στην καταξίωση που γνωρίζει τόσο σε Εθνικό όσο και σε Διεθνές Επίπεδο.

Εν κατακλείδι, γνωρίζουμε πολύ καλά κ. Υπουργέ, πως το όλο εγχείρημα και σημαντικό είναι  και δύσκολο συνάμα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε για εμάς και τους χιλιάδες αποφοίτους τα δικαιώματα μας για τα οποία τόσα χρόνια παλεύουμε. Επιπροσθέτως, ζητούμε άμεση συνάντηση μαζί σας έτσι ώστε να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας, ευελπιστώντας ότι θα ενσκήψετε και θα αποκαταστήσετε την αδικία εις βάρος των χιλιάδων αποφοίτων, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι σε μια σύγχρονη ευνομούμενη κοινωνία οι πολίτες της αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις χωρίς διακρίσεις.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ.

Με τιμή,

Για    το    Δ. Σ.

Ο Αντιπρόεδρος Δημήτριος Παναγιώτου
Η Γραμματέας Ευγενία Μούλου

 

Σχόλια (4)

 
Αποφοιτος 2014
27 Δεκ 2017 10:07

Τα συγκεκριμενα 2 ιδρυματα, ολα αυτα τα χρονια, εχουν δωσει δειγματα γραφης τοσο για το επιπεδο των σπουδων που παρεχουν, οσο και για το υψηλο επιπεδο οργανωσης που τα διακατεχει. Αποφοιτοι τους, εχουν προσφερει σημαντικο εργο σε υψηλου κυρους ιδιωτικες επιχειρησεις και δημοσιους οργανισμους διαθετοντας μεταπτυχιακους τιτλους απο Ελληνικα και ξενα πανεπιστημια. Σε μια Ελλαδα που ασθμαινοντας, προσπαθει να ακολουθησει εκπαιδευτικες πρακτικες ενος συγχρονου κοσμου, η αντιμετωπιση απο το υπουργειο του θεματος των αποφοιτων καταληγει για μια ακομα φορα να απογοητευει. Προσπαθειες επι προσπαθειων να διευθετηθουν ολα τα θεματα που αφορουν τη δομη του νεου ΠΔΑ, τα οργανα του, τους εκπαιδευτικους, τους νυν φοιτητες και τοσα αλλα πλην των αποφοιτων τους. Λες και ιστορικα στην Ελλαδα, δεν υπηρξαν παρομοια παραδειγματα και λυσεις που ενσωματωναν αυτοματως τους αποφοιτους των υπο διαμορφωση σχολων.Να ενημερωσω τον κυριο υπουργο οτι τα εκπαιδευτικα ιδρυματα χαρακτηριζονται απο ιστορικη συνεχεια και οι αποφοιτοι τους τα τιμουσαν,τιμουν και θα τα τιμουν τα χρονια που περασαν και θα περασουν. Η διαθεση σας για συζητηση και ο δημοκρατισμος σας, εξαντληθηκε σε ολα τα διαδικαστικα πλην των θεματων που αφορουν τους αποφοιτους των 2 σχολων. Θεωρειτε οτι ετσι απλα, θα προσπερασετε το τεραστιο κεφαλαιο των αποφοιτων των 2 υπο συγχωνευση ιδρυματων, που με παρρησια ολα αυτα τα χρονια δηλωναν τα ιδρυματα απο τα οποια αποφοιτησαν. Για ολα αυτα αλλα και για πολλα περισσοτερα και αν δεν θελετε να μεινετε στην ιστορια ως ο πλεον πιο αδικος υπουργος παιδειας της ιστοριας του Ελληνικου κρατους σκυψτε στο προβλημα και δωστε μια δικαια λυση.Μια λυση που θα τιμα πρωτιστως την ιδιοτητα σας ως πανεπιστημιακου δασκαλου και στη συνεχεια ως υπουργου.

 
Αποφοιτη
22 Δεκ 2017 16:58

Έτσι και τολμήσουν να πετάξουν στην απ' έξω τους απόφοιτους να δουν τι έχει να γίνει έξω απο τη Βουλή.Αν είναι δυνατόν... εγω τελείωσα στην ώρα μου και ο αιώνιος φοιτητής να πάρει πτυχίο ΠΕ και εγώ όχι.Δηλαδή έχουν καθόλου μυαλό αυτοί εκεί; Μην ελπίζουν ούτε έξω απο την Βουλή οτι θα περάσουν στις επόμενες εκλογές !

 
Και εγώ στέλνω ένα γράμμα στον Υπουργό
22 Δεκ 2017 15:41

Υπουργέ.Ήθελα να το στείλω στον Άγιο Βασίλη αλλά δεν μπορεί να βοηθήσει αφού είστε εσείς ο αρμόδιος.Σας ρωτάω γιατί μειώσατε τα κονδύλια για τους αναπληρωτές στην Α/θμια Εκπαίδευση;Πόσους λιγότερους από πέρσι έχετε σκοπό να προσλάβετε και γιατί; Κατά τα άλλα λέτε για υποχρεωτική δίχρονη εκπαίδευση.Πως θα γίνει αυτή χωρίς προσλήψεις;Γιατί δεν κάνετε διορισμούς ,μέσω ΑΣΕΠ που έχουν να γίνουν από το 2008;Ή γιατί δεν μονιμοποιείτε, όπως άλλα υπουργεία ,αναπληρωτές που αλλού τους λένε συμβασμιούχους;Γιατί δεν κάνετε τις επιλογές των σχολικών συμβούλων που είναι με αποκλειστική σας ευθύνη στον τρίτο χρόνο παράτασης της θητείας τους;Τι περιμένετε;Πότε θα δημοσιεύσετε το νόμο επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης;

 
Θωμάς Πασχάλης
22 Δεκ 2017 13:25

Η ηγεσία του Υπουργείου παιδείας προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκόψει το προς ίδρυση ΠΔΑ με τους προγόνους του που είναι φυσικά τα δύο προς συγχώνευση ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς. Προσπαθεί να το θεσμοθετήσει ως ένα «προϊόν» παρθενογένεσης και να μας πείσει προκλητικά ότι ουδεμία σχέση θα έχει με τα «κατώτερα» ΤΕΙ, μη προβλέποντας, για πρώτη φορά σε σύγκριση με παρόμοιες πανεπιστημιοποιήσεις του παρελθόντος, μεταβατικές διατάξεις για την ισοτίμηση των πτυχιούχων και τοποθετώντας τα είδη κριθέντα μέλη ΔΕΠ σε θέσεις προσωποπαγείς. Προσπαθεί να μας πείσει πως ένας πτυχιούχος του ΤΕΙ Αθηνών ή Πειραιώς είναι «κατώτερος» από αυτόν που θα αποφοιτήσει από το ΠΔΑ. Προσπαθεί να μας πείσει πως το ακαδημαϊκό προσωπικό του ΠΔΑ θα είναι ένα άλλο και καλύτερο προσωπικό από αυτό των δύο συγχωνευμένων ΤΕΙ.
Ξέρετε τι πρωτοφανές και παράλογο στα χρονικά πάει να γίνει? Φανταστείτε μόνο έναν απόφοιτο του ΤΕΙ Αθήνας ή Πειραιά να δίνει κατατακτήριες εξετάσεις στο ΠΔΑ. Φανταστείτε επίσης πως στο ΠΔΑ θα υπάρχουν φοιτητές δύο ταχυτήτων. Τέλος φανταστείτε πως σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν πτυχιούχοι ΤΕΙ χωρίς κανένα δικαίωμα ισοτίμησης και χωρίς να υπάρχουν ΤΕΙ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.