Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Ένα πρόβλημα στις εκπαιδευτικές μετακινήσεις μαθητών με λεωφορεία

Δημοσίευση: 23/12/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Γιάννης Π. Πλατάρος Μαθηματικός

Υποβάλλω και απευθύνω  το παρόν σημείωμα στον  δημόσιο έλεγχο ενός προβλήματος που ενέσκηψε με την αναθεώρηση του ΠΔ για τις παντός είδους εκπαιδευτικές μετακινήσεις των μαθητών με λεωφορείο.

Σύμφωνα με το  ΦΕΚ 681/2017  που περιέχει την Υ.Α. αριθμ. 33120/ΓΔ4 , στο άρθρο 10 και παράγραφο 4, έχουμε την διατύπωση: «Σε κάθε περίπτωση, εκτός του περιπάτου πεζή, είναι απαραίτητο ο γονέας/κηδεμόνας να καταθέτει στον Διευθυντή του σχολείου αυτοπροσώπως ή με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του ενυπόγραφη υπεύθυνη δήλωση, με την οποία συναινεί ή όχι για τη συμμετοχή του παιδιού του στη σχεδιαζόμενη εκδρομή-μετακίνηση, αφού προηγουμένως ενημερωθεί εγγράφως για το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής-μετακίνησης και συμφωνεί για την πιστή τήρησή του, καθώς και για τις υποχρεώσεις των μαθητών και μαθητριών.»

Η παραπάνω διατύπωση, υποχρεώνει τον ΣΔ και για  τους ημερήσιους εκπαιδευτικούς περιπάτους, να  λαμβάνει άδεια από τους γονείς, καίτοι έχει ήδη λάβει απόφαση, με βάση το υπάρχον Συνταγματικό πλαίσιο και εντός των νόμων.

Μπορούμε να κατανοήσουμε τις προσλαμβάνουσες του Υπουργείου, αφού είναι ο τελικός αποδέκτης κάθε είδους πιθανής και απίθανης δικαστικής απόφασης γονέα ή κηδεμόνα, όπου σε συνδυασμό με την πολυνομία και την ανεργία των δικηγόρων, πιθανόν να  έχει δημιουργήσει τέρατα και να ενήργησε νομοθετικά, όπως ενήργησε.

Στεκόμαστε όμως σε μια πτυχή: Από  που κι ως που, ο γονέας εγκρίνει το πρόγραμμα του ημερήσιου περιπάτου δια λεωφορείου; Το να εγκρίνει την μετακίνηση με λεωφορείο, έχει μια λογική κάπως κατανοητή (αναρωτιέμαι πόσο κατανοητή) αλλά, πόση κατανόηση μπορεί να επιδείξει κάποιος στην έγκριση του προγράμματος του περιπάτου, το οποίο πρέπει εκ του νόμου να είναι εκπαιδευτικού και μόνον χαρακτήρα  και το οποίο τηρείται -τουλάχιστον γι΄ αυτού του τύπου τις μετακινήσεις – επακριβώς.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

5 ημερήσιους περιπάτους συν εκπαιδευτικές επισκέψεις συν εκδρομές ένα άθροισμα έως και 14-15 τον χρόνο, όπου ισάριθμες  φορές θα συγκεντρωθούν «Υπεύθυνες Δηλώσεις», επικυρωμένες από ΚΕΠ ή με προσωπική παρουσία του γονέα. Τουλάχιστον να υπάρξει εξαίρεση  για την έγκριση του προγράμματος από τους γονείς όταν η μετακίνηση πραγματοποιείται εντός νομού και εντός ημερήσιου διδακτικού ωραρίου. Διότι δεν είναι μόνον οι δηλώσεις, αλλά η ανάρτηση πρόσκλησης στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης για τα λεωφορεία, ο διαγωνισμός, οι προσφορές, το άνοιγμα, η ενημέρωση του ιστοτόπου του Σχολείου, η σύμβαση, ο έλεγχος των λεωφορείων από τροχαία,  η απασχόληση των παραμενόντων στο Σχολείο, τα αναγκαία τηλέφωνα, οι δια ζώσης επαφές και  η κατάστρωση του προγράμματος. Στον αντίποδα είναι το «πάμε περίπατο στην πλατεία στις καφετέριες» όπου εκεί, ΔΕΝ χρειάζεται οποιαδήποτε έγκριση των γονέων. Αυτό είναι άτοπο και εξόχως αντιφατικό. Δεν πρόκειται για αναψυχή, αλλά για εκπαιδευτική δραστηριότητα, που ασφαλώς συνδυάζει και την αναψυχή.  Οι καφετέριες δεν έχουν καμία εκπαιδευτική πτυχή. Αν αρθεί η υποχρέωση της εκάστοτε έγκρισης και του προγράμματος από τους γονείς, θα μπορούσαμε να περιοριστούμε σε μια εφ΄ άπαξ δήλωση για το Σχολικό έτος για όλες τις μετακινήσεις και να υποπενταπλασιαστεί η γραφειοκρατία.

Αν ο Γονέας είναι δεδηλωμένος ενεργός ειρηνιστής και δεν αντέχει το τέκνο του να επισκεφθεί λ.χ. το Πολεμικό Μουσείο, ας μάθε το πρόγραμμα από τον ιστότοπο του Σχολείου και ας μην τον στείλει στον περίπατο. Ομοίως αν έχει μαθηματικοφοβία να μην τον στείλει στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών, αν είναι άθεος να μην τον στείλει στην επίσκεψη στην μονή Καισαριανής κτλ . Από την στιγμή που η Πολιτεία ανεγνώρισε τέτοια δικαιώματα στους γονείς (καλώς ή  κακώς)  ας περιορίσει την γραφειοκρατία με τον τρόπο που υποδεικνύω. Αν το τέκνο του γονέα φέρει λεφτά για το λεωφορείο και πάει εκδρομή εν αγνοία του, ας το λύσει το θέμα μόνος του. Η δραστηριότητα έτι κι αλλιώς του Σχολείου, και νόμιμη είναι και Παιδαγωγική ενώ της καφετέριας είναι απλώς νόμιμη.

Επ’  ευκαιρία του παρόντος σημειώματος και εν όψει υπογραφής της επικείμενης Υ.Α. για το συμμάζεμα της νομοθεσίας των Γυμνασίων -Λυκείων σε μια Υ.Α., να προβλεφθεί όπως  τα τηρούμενα βιβλία του Σχολείου, μέχρι να τηρηθούν αμιγώς ηλεκτρονικά ( ας το ελπίσουμε) και για όσα και εν όσω  τηρούνται  γραπτά, να έχουν μέγεθος Α3 είτε Α4 ώστε  να βγαίνουν και όλες οι απαιτούμενες εκάστοτε φωτοτυπίες, χωρίς χαρτοκοπτική και χαρτοκολλητική τέχνη.

 

Σχόλια (11)

 
Στράτος
23 Δεκ 2017 12:15

Προτάσεις για βελτίωση καθημερινών πρακτικών στα σχολεία από έναν Διευθυντή σχολείου με πολλά έτη υπηρεσίας (και σιγά-σιγά και ηλικίας). Ενστάσεις υπάρχουν στις παραπάνω προτάσεις, δεν θα τις αναφέρω όμως αφού είναι ήσσονος σημασίας όπως και οι αναφερόμενες προτάσεις. Δεν είναι μείζονα τα προβλήματα αυτά. Αλλά το βασικό προσόν της παλαιότητας που μοριοδοτείται πλουσιοπάροχα στην επιλογή στελεχών εκπαίδευσης, μαζί του, εκτός της εμπειρίας, φέρνει και την φυσιολογική (λόγω παρέλευσης ετών ηλικίας και υπηρεσίας) κόπωση.

Πάντως αδυνατώ να πιστέψω ότι ο κ. Πλατάρος δεν γνωρίζει τις ρυθμίσεις σμίκρυνσης φωτοαντιγράφου από υπηρεσιακό βιβλίο μεγάλου μεγέθους ώστε να αποφεύγει την χαρτοκοπτική!

Καλά Χριστούγεννα!

 
Γιάννης Πλατάρος
23 Δεκ 2017 13:13

Με τα μείζονος σημασίας, δεν ασχολούμαι σχεδόν καθόλου, αφού χρειάζονται λεφτά και λεφτά δεν υπάρχουν.
Φιλοδοξώ να είμαι χρήσιμος στα ήσσονος, απλά και καθημερινά.
Το ευτύχημα, είναι ότι υπάρχει ο γραπτός λόγος που μένει και δεν παραποιείται με απαξιωτικά σχόλια του τύπου «ξέρω να σου απαντήσω, δεν σου απαντώ, αυτά είναι της πλάκας, ασχολήσου με σοβαρά, παραμεγάλωσες ηλικιακά »
Ευχαριστώ για την μη κριτική.
Εσύ αγαπητέ Στράτο πώς ψηφιοποιείς ένα Β3 σε σαρωτή Α4 ;
Πώς στέλνεις σε τηλεομοιότυπο αντίγραφο του Βιβλίου ΣΔ ετεροκλήτου μεγέθους όταν ο εκτυπωτής σε έχει τις σμικρύνσεις που χρειάζονται ή τις έχει μεν, αλλά το προσωπικό δεν ξέρει να χειριστεί τις δυνατότητες του εκτυπωτή;
Εξ άλλου πιθανόν να απαντήσουν κι άλλοι που έχουν το ίδιο πρόβλημα και να μας το λύσουν.
Γι αυτό δεν έστειλα το παρόν στο Υπουργείο. Μήπως το λύσει κάποιος . Αλλά το «ξέρω και δεν στο λέω» και «ώστε δεν το ήξερες» είναι από τα καλύτερά σου.
Για να μην με βγάλετε και αγράμματο, ευτυχώς έχω κάνει μια μελέτη για το Α4 μέγεθος .
Έχει ενδιαφέρον....

 
@Στράτος
23 Δεκ 2017 13:35

Στην ηλικία του Πλατάρου θα φτάσεις αναπόφευκτα και εσύ.Είναι ο ποιο μοιραίος νόμος της φύσης.Η κυβέρνηση που υποστηρίζεις με τον νόμο Κατρούγκαλου από 1.01.2022 καταργεί όλες τις μεταβατικές συνταξιοδοτικές διατάξεις και έτσι όλοι θα βγαίνουμε στην σύνταξη στα 67 ή με 40 χρόνια στα 63.Θα έχεις και εσύ την ηλικία του στην τάξη σαν μάχιμος και επικριτής κάθε άποψης που δεν ταυτίζεται με την ιδεολογία σου.Αν υπάρχει η χώρα με την σημερινή της μορφή μέχρι τότε.Σε ποιον νόμο του Κουράκη ,ή του Μπαλτά είδες να"... μοριοδοτείται πλουσιοπάροχα" η παλαιότητα;Για ξαναδές τα μόρια και μην λες ανακρίβειες.Από κομματικούς Σουσλώφ χορτάσαμε μαζί με τους μισθούς των 300 ευρώ που φορτώσατε στους νέους με μαύρη εργασία και ανασφάλιστη να μην πω για τα χιλιάδες άλλα.Επειδή δε αναφέρεσαι συχνά στην ΝΔ που έρχεται ξεχνάς ότι ο κόσμος σας ψήφισε για να φύγουν οι προηγούμενοι και μόνο.Όπως θα ψηφίσει αυτούς με μόνη δικαιολογία για να φύγετε εσείς.Κανέναν σας δεν πιστεύει και αυτό είναι το δράμα και η έλλειψη ελπίδας της χώρας.
Καλά Χριστούγεννα.

 
Γιάννης
23 Δεκ 2017 14:03

Η αυτοπροσώπως από τον γονέα προσκόμιση της γονικής συγκατάθεσης δεν τηρείται, δυστυχώς, σε πολλά σχολεία, με ευθύνη των διευθυντών και την ανοχή των Συλλόγων Διδασκόντων.
Οι γονείς δε γνωρίζουν τη νομοθεσία, έχουν "βολευτεί" από την παρατυπία, αλλά αν συμβεί το παραμικρό, τότε θα αρχίσουν να ξηλώνουν το πουλόβερ.

 
Αμερόληπτος
23 Δεκ 2017 15:12

Η επανεμφάνιση του Στράτου που δεν έγινε διευθυντής λόγω κατάργησης του αντισυνταγματικού νόμου των Κουράκη Μπαλτά με παράπονο και αρκετές κακίες απέναντι σ' έναν αξιόλογο έμπειρο συνάδελφο ! Τι να κάνουμε Στρατούλη, αυτά έχει η ζωή. Επικράνθης ; Καιρός ήταν. Έχω κι εγώ μια χαροκαμένη τέτοια στο σχολείο. Υπομονή σε 3 χρόνια!!!

 
Στράτος
23 Δεκ 2017 17:28

@Γιάννης Πλατάρος
«ξέρω να σου απαντήσω, δεν σου απαντώ, αυτά είναι της πλάκας, ασχολήσου με σοβαρά, παραμεγάλωσες ηλικιακά», «ξέρω και δεν στο λέω», «ώστε δεν το ήξερες»: Αυτή λοιπόν είναι η ερμηνεία όσων έγραψα;

"Η επανεμφάνιση του Στράτου που δεν έγινε διευθυντής λόγω κατάργησης του αντισυνταγματικού νόμου των Κουράκη Μπαλτά...". Αμερόληπτε, πραγματικά με διασκεδάζεις... Αχ, και να 'ξερες... Συνέχισε στο ίδιο στυλ...

Οι σχολιαστές των σχολίων μου είναι εδώ, δυναμικοί και έτοιμοι να με σχολιάσουν... Πραγματικά με συγκινείτε...

Καλές Γιορτές.
Δεν θα επανέλθω. Θα είμαι εκτός... Τα ξαναλέμε... του χρόνου!

 
Αμερόληπτος
23 Δεκ 2017 20:49

@Στράτος Μα γι' αυτό έγραψα το σχόλιο για να σε διασκεδάσω λίγο, πικραμένε!!!
Καλές γιορτές σε όλους.

 
@Στράτο.Καλές διακποπές
23 Δεκ 2017 23:51

@Στράτο μας αποχαιρέτησες για διακοπές και μας απειλείς ότι θα επανέλθεις του...χρόνου.Πως γίνεται να πηγαίνουν διακοπές και εγώ επειδή θα πληρώσω τέλη κυκλοφορίας,δόση του ΕΝΦΙΑ,που θα καταργούσατε και λέγατε εσείς και ο Καμμένος να μην τον πληρώσουμε,δόση της εφορίας που και για αυτήν λέγατε να μην την πληρώνουμε,δόση δανείου γιατί αν δεν πληρώσω θα ισχύσει το σύνθημα σας "κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη",συν ΔΕΗ και τηλέφωνο.Δεν μένει σεντς για τίποτε.Μας έχετε γδάρει στην εφορία .Κάντε τις διακοπές σας στην υγεία των κορόιδων που σας πίστεψαν και σας ψήφισαν.
@Αμερόληπτος.Γιατί λες να κάνει υπομονή τρία χρόνια για να προσπαθήσει ξανά για διευθυντής;Εδώ οι δικοί του δεν τον έκαναν με τόση προπαγάνδα που κάνει για αυτούς και θα τον κάνει η ΝΔ που συνέχεια την κατηγορεί μαντεύοντας από τώρα ότι θα απολύσει χιλιάδες κόσμο;Για χαζούς τους περνάς;

 
ΑΓΓΕΛΟΣ
25 Δεκ 2017 22:21

'Ημαρτον! Καλά κάνουν και μας σούρνουν όσα μας σούρνουν οι έχοντες άποψη επί παντός επιστητού. Ακόμα και στα πλέον προφανή, που βρίσκει την υπομονή να θίξει -εγώ έχω πια κουραστεί- ο συνάδελφος, βρίσκουν κάποιοι πιο σημαντικό να καρφιτσώσουν στο πέτο ηλίθιες κομματικές κονκάρδες. Μα καλά, δε θα καταλάβετε ποτέ;

 
@ΑΓΓΕΛΟΣ
26 Δεκ 2017 19:25

Για τις "ηλίθιες κομματικές κονκάρδες"που αναφέρεις και επειδή εννοείς το γνωστό άτομο σε πληροφορώ ότι αν διαβάσεις διαχρονικά τα σχόλια του ο ίδιος το επεδίωξε με επιμονή.Είτε τασσόμενος με πάθος υπερ ενός αντισυνταγματικού νόμου,είτε ειρωνευόμενος με υποτιμητικά σχόλια για όσους προσέφυγαν για αυτό το θέμα στη δικαιοσύνη,είτε προβλέποντας ότι αυτοί που έρχονται θα κάνουν χιλιάδες απολύσεις. Είτε διάφορα άλλα .Όχι βέβαια ότι το τελευταίο με ενδιαφέρει ,όλοι ίδιοι είναι,αλλά δεν κοιτάει το τι γίνεται σήμερα.Επομένως αυτός δεν καταλαβαίνει τίποτε και εκνευρίζει τους άλλους που του απαντάν έτσι και είμαι σίγουρα ότι του αρέσει και το ευχαριστιέται.

 
Αμερόληπτος
28 Δεκ 2017 01:13

@ΑΓΓΕΛΟΣ Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Ο κομματικά εγκάθετος υπέρ του κυβερνώντος κόμματος που επί δύο χρόνια ειρωνεύονταν (και συνεχίζει), λοιδωρούσε όσους έγραφαν για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κουράκη Μπαλτά, τώρα μη έχοντας τι άλλο να γράψει ανακάλυψε "μελλοντικές"απολύσεις Μητσοτάκη... και ειρωνεύεται έμπειρους συναδέλφους με γνώσεις, όπως ο κος Πλατάρος. Και φαίνεται πως αφού δεν έμαθε τίποτε από το πάθημά του (βλέπε απόφαση ΣτΕ), συνεχίζει εκνευριστικά να προπαγανδίζει.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean