Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Πρόεδρος ΙΕΠ:Σε πολλά σχολεία η πρωινή συγκέντρωση έχει άλλο χαρακτήρα, όπως την ανάγνωση ενός ποιήματος

“Η πρωινή συγκέντρωση των μαθητών επαφίεται επί της ουσίας στη σχολική κοινότητα και το σύλλογο διδασκόντων”.
Δημοσίευση: 24/12/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

A. Ο τρόπος με τον οποίο οργανώνεται η παιδαγωγικά απαραίτητη πρωινή συγκέντρωση των μαθητών επαφίεται  επί της ουσίας στη σχολική κοινότητα και το σύλλογο διδασκόντων.

B. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, εδώ και πολλά χρόνια και όχι μόνο λόγω συμμετοχής μαθητών άλλων δογμάτων, η αφορμή αναστοχασμού κατά την πρωινή συγκέντρωση έχει άλλο χαρακτήρα, όπως την ανάγνωση ενός ποιήματος.

Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γεράσιμος Κουζέλης, σε συνέντευξη στην “Εποχή”, ενώ για το μάθημα των Θρησκευτικών δήλωσε:

  • Καταρχάς επί Φίλη εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, που είχε ελεγχθεί, αξιοποιηθεί και διαφοροποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια, πριν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Φάνηκε από αυτή την προσπάθεια ότι ακόμα και αυτό το ελάχιστο βήμα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, μια διαδικασία εξορθολογισμού του μαθήματος των Θρησκευτικών, δεν είναι εύκολο, καθώς οι δυναμικές ισχύος –τυπικής και άτυπης- στην ελληνική κοινωνία δεν επιτρέπουν ένα μάθημα θρησκειολογίας, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία έχει γίνει πολυπολιτισμική και πολυθρησκειακή.
  • Θεωρώ όμως ότι, ύστερα και από την εφαρμογή των αλλαγών, είμαστε αυτή τη στιγμή σε ένα δρόμο καλής συνεννόησης για να διαμορφώσουμε συνολικά το εκπαιδευτικό υλικό.
  • Η Εκκλησία είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας στην ελληνική κοινωνική ζωή και ως τέτοιος έχει θέσει κάποια όρια.
  • Αυτό αφορά αφενός το χρόνο διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών και, αφετέρου τα θρησκευτικά σύμβολα εντός του σχολείου.  

 

Σχόλια (10)

 
Γιάννης
25 Δεκ 2017 15:15

Άρες, μάρες, κουκουνάρες. Δοκιμάστε να γράφετε με συγκεκριμένο λόγο. Απευθύνομαι στον κύριο του ΙΕΠ.

 
Ζώης
25 Δεκ 2017 19:26

Εντάξει αυτό με τα θρησκευτικά, το άλλο όμως που εδώ και χρόνια στην πρωινή συγκέντρωση γίνεται αναστοχασμός και διαβάζονται ποιήματα, σε ποια χώρα αναφέρεται ο κος πρόεδρος;

 
Νίκος
26 Δεκ 2017 09:49

Χρόνια πολλά (είναι μια ευχή), για να τα έχουμε χρειαζόμαστε και ανθρώπους στις θέσεις ευθύνης, που να γνωρίζουν τα αντικείμενα με τα οποία ασχολούνται.
Καλό θα ήταν ο κ. Κουζέλης, να έχει υπόψη τον νόμο που ορίζει τα της πρωϊνής συγκέντρωσης (αν δεν αρέσουν στον ίδιο και στην κυβέρνηση ας τα αλλάξει, με νέο νόμο). Όσο για το κακόμοιρο το μάθημα των Θρησκευτικών, ο κ. Κουζέλης φαίνεται ότι δεν άνοιξε τα βιβλία (συγγνώμη τους Φακέλους μαθητή), διότι αν τα άνοιγε θα καταλάβαινε ότι αυτό το νέο το μεταρρυθμισμένο είναι βαθύτερο ομολογιακό από το προηγούμενο, μόνο που είναι χαοτικό και χάνεται εντελώς το νόημα.
Τις καλύτερες ευχές μου για τη νέα χρονιά.

 
Ι.Τ.
26 Δεκ 2017 10:56

Με πόση ευκολία ο Πρόεδρος του ΙΕΠ λέει ότι υπάρχουν πολλά σχολεία στα οποία αντί προσευχής λένε ποιήματα! Οι διατάξεις όμως των σχετικών Π.Δ. και νόμων προβλέπουν πρωινή προσευχή. Η εμφανιζόμενη ως δήθεν "καινοτομία" από τον Πρόεδρο του ΙΕΠ είναι μια καταφανής παράβαση της εκπαιδευτικής νομοθεσίας. Ας μην αναφέρεται λοιπόν ο κ. Κουζέλης σε πρακτικές που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να επιφέρουν τον σχετικό πειθαρχικό έλεγχο για παράβαση της κείμενης νομοθεσίας...

 
ΑΚ
26 Δεκ 2017 17:48

Η Ευρώπη έχει πολλές δεκάδες χώρες, από την Ιρλανδία και την Ισλανδία στον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι τη Ρωσία ! Ποιά είναι τέλος πάντων αυτά τα αξιοζήλευτα ευρωπαϊκά δεδομένα που οραματίζεται ο πρόεδρος της ΙΕΠ για τη χώρα μας ; Αλλού είναι έτσι, αλλού είναι αλλιώς ! Και η Μόσχα είναι στην Ευρώπη και το Βατικανό είναι στην Ευρώπη. Ο Αρχιεπίσκοπος όταν του είπανε για προσαρμογή στην Ευρώπη πήρε τα δεδομένα της Γερμανίας όπου οι καθηγητές των θρησκευτικών ορίζονται από την εκκλησία του καθενός και όχι από το κράτος και πρότεινε αυτό να γίνεται και στην Ελλάδα ! Στην Ευρώπη δεν είναι η Γερμανία ;
Τέλος πάντων, η θρησκευτικότητα είναι θέμα κεφαλαιώδους σημασίας σχεδόν παντού στον κόσμο, πολύ περισσότερο στη χώρα πού έχει βγάλει τόσους Αγίους και πολύ πρόσφατα τους Παΐσιο, Πορφύριο και πλέον τον Αγιο Ιάκωβο Τσαλίκη που τους γνώρισαν και τους έζησαν πολλές χιλιάδες κόσμου και διαβάζουν τα βιβλία για αυτούς πολλοί περισσότεροι ! Τί προσπαθεί τώρα να καταφέρει ο Πρόεδρος του ΙΕΠ και ο καθένας και μάλιστα Χριστουγεννιάτικα ; Περιμένει ότι θα βαρεθεί ο κόσμος να αντιδράει; Δε γίνεται αυτό το πράγμα, η θρησκευτικότητα είναι σημαντικό μέρος της ζωής, για κάποιους το πιο σημαντικό, και για πολλούς που τώρα δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλη θρησκευτικότητα , συχνά ο Θεός τους περιμένει λίγο παρακάτω !

 
ασεπιτης
26 Δεκ 2017 23:30

χρόνια πολλά και καλή φώτιση να έχουν οι διοικούντες.
Λοιπόν επειδή έγινε must να μιλάμε για μαντήλες, σημαίες άλλες θρησκείες κλπ και μιας που ο κ. Πρόεδρος μίλησε για αναστοχασμό και απαγγελίες ποιημάτων κατά την πρωϊνή συγκέντρωση για κάντε έναν κόπο και ψάξτε τι κάνουν εδώ και 10!!! (ναι σωστά έγραψα 10) τουλάχιστον χρόνια στο Γ/σιο Οινοφύτων εκεί που οι διαφορετικών εθνών-θρησκειών μαθητές συνυπάρχουν αρμονικά και κανένας δεν έθεσε βέτο για την μια διεξαγωγή πρωινής προσευχής....

 
Ελεύθερος
27 Δεκ 2017 15:59

Όταν λέω εγώ ότι το ιέπ (πρώην π.ι.) πρέπει να καταργηθεί...

 
Poyet
27 Δεκ 2017 16:00

Εγώ πάντως ξέρω ότι στην πρωινή συγκέντρωση παρακαλάμε μπας και φιλοτημιθεί κάποιος/α να βγει να κάνει προσευχή...

 
ΗΡΑ*
27 Δεκ 2017 19:54

Κοίτα να δεις, φίλε μου, κάτι μεταμοντέρνοι παιδαγωγοί που μας έχουν προκύψει ! Και μας έχουν "πρήξει" με βαρύγδουπες έννοιες - ωστόσο πεπαλαιομένες στην ίδια την Αμερική "αμερικανιές" - όπως " αναστοχασμός", "πολυπολιτισμικότητα", " "πολυθρησκευτικότητα", "καινοτομία", "αυτο - προσδιορισμός", "ταυτότητα φύλου" "διαφορετικότητα" και πάνω τούρλα. Όσο πιο άσχετος είναι κανείς περί την (Εμπειρική) Παιδαγωγική - Διδακτική - Παιδοψυχολογία - Κοινωνιοψυχολογία του Σχολείου, Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης κ.λπ, κ.λπ. τόσο σε θεωρητικό όσο και κυρίως σε πρακτικό - βιωματικό επίπεδο τόσο συχνότερα καταφεύγει σε τέτοιες "αμερικανιές", οι περισσότερος από τις οποίες συνιστούν την επιτομή του ατομικισμού, το προσφιλές άλλοθι του νεοφιλελευθερισμού και τον μεταμοντέρνο συντηρητισμό !Στο όνομα της Αριστεράς όλα αυτά βεβαίως, βεβαίως ! Δεκάρα δε δίνουν - και καλώς πράττουν ! - οι εκπαιδευτικοί σε τέτοιες σαπουνόφουσκες, γιατί διαθέτουν και νου και πολύτιμη πρακτική γνώση, στοιχεία που μάλλον στερούνται οι ιθύνοντες του ι.ε.π. και του Υπουργείου Παιδείας.

 
@Poyet
27 Δεκ 2017 22:17

Όταν σε λίγο μας πάνε στους Δήμους θα συνωστίζονται ποιος θα βγαίνει πρώτος γιατί θα ρθει ο Δήμαρχος ή ο Δημοτικός σύμβουλος και θα βαράνε προσοχή όλοι.Και την ημέρα που θα ψηφιστεί ο νόμος οι γονείς θα στήνουν χορούς στις αυλές.Εμείς οι ίδιοι απαξιώσαμε τον κλάδο μας στην κοινωνία και θα έρθει σύντομα η ώρα της πληρωμής.Δεν είναι τυχαίο που δεν γίνονται διορισμοί.Όλα είναι δρομολογημένα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean