Αξιολόγηση δράσεων ΕΣΠΑ Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

02/01/2018

Άκουσε το άρθρο

Η Πράξη, αφορά στην δημιουργία ενός συστήματος καταγραφής δεδομένων και μηχανισμού αποτίμησης των Δράσεων που θα υλοποιηθούν και θα χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» 2014-2020. Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα καταγραφής και ο μηχανισμός αποτίμησης αφορά στις ακόλουθες Δράσεις:

α) 'Ενίσχυση του Ανθρώπινου Ερευνητικού Δυναμικού μέσω της Υλοποίησης Διδακτορικής Έρευνας',

β) 'Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/Ερευνητριών',

γ) 'Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε Νέους Επιστήμονες Κατόχους Διδακτορικού' και,

δ) 'Υποστήριξη ερευνητών με έμφαση στους νέους ερευνητές'. Το σύστημα καταγραφής δεδομένων θα επιτρέψει την συλλογή και απογραφή στατιστικών στοιχείων, δεικτών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των Δράσεων.

Η συλλογή των στατιστικών αυτών στοιχείων θα γίνει από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Η εμπειρία του ΕΚΤ στην διενέργεια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας δειγματοληπτικών και απογραφικών ερευνών σε συγγενή θέματα (έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας) διασφαλίζει τον οργανωμένο και συστηματικό τρόπο του συστήματος καταγραφής και του μηχανισμού αποτίμησης του παρόντος τεχνικού δελτίου.

Οι πληθυσμοί από τους οποίους θα συλλεχθούν τα στοιχεία αφορούν στο σύνολο των εμπλεκόμενων σε κάθε Δράση, δηλαδή τους ωφελούμενους ανά δράση, τα ιδρύματα υποδοχής, και τους ειδικούς λογαριασμούς κονδυλίων έρευνας.

Μέσα από τον εναρμονισμένο και ομογενοποιημένο τρόπο συλλογής των στοιχείων θα δημιουργηθεί ενιαίος τρόπος συλλογής, καταγραφής, παρακολούθησης, επεξεργασίας και ανάλυσης των στοιχείων, με την απαραίτητη εξειδίκευση και προσαρμογή, ανάλογα με το είδος κάθε Δράσης.

Επιπλέον, δεδομένου ότι τα επεξεργασμένα στοιχεία και οι σχετικές αναλύσεις θα παρέχονται και σε ενδιάμεσα σημεία της υλοποίησης των κύκλων των διάφορων Δράσεων θα δίνεται η δυνατότητα στο Υπουργείο να προχωρά σε τυχόν ανασχεδιασμό των υλοποιούμενων κύκλων των Δράσεων πάνω στη βάση των επικαιροποιημένων στοιχείων. Παράλληλα, θα λειτουργήσουν υπηρεσίες δημιουργίας και υποστήριξης Μητρώου νέων ερευνητών και Αποθετηρίου παραδοτέων από την υλοποίηση των Δράσεων.

Η μελέτη και αποτίμηση των Δράσεων έχει και μία ευρύτερη διάσταση, δεδομένου του 'ειδικού' βάρους των ωφελούμενων των τεσσάρων κατηγοριών, αφού είναι τα άτομα που σε πολύ μεγάλο βαθμό θα προάγουν την επιστημονική και τεχνολογική γνώση στην χώρα τα επόμενα έτη μέσα από την επαγγελματική τους δραστηριοποίηση στα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της χώρας και τις επιχειρήσεις.

Έτσι, μέσα από την δημιουργία του Μητρώου των νέων ερευνητών το σύστημα καταγραφής δεδομένων και μηχανισμός αποτίμησης θα επιτρέψει την παρακολούθηση της πορείας των ωφελούμενων μέσα στο χρόνο (δεδομένου ότι τα προσωπαγή στοιχεία ανά ωφελούμενο θα διατηρηθούν και μετά το πέρας των συγκεκριμένων δράσεων).

Επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα να συσχετιστεί το Μητρώο με άλλες, υπάρχουσες βάσεις δεδομένων του ΕΚΤ (π.χ. για το ερευνητικό και επιστημονικό προσωπικό, την καινοτόμα επιχειρηματική δραστηριότητα), γεγονός που θα αναδείξει άγνωστες μέχρι τώρα συνδέσεις και δεσμούς και θα επιτρέψει μία συνολικότερη και ολιστική θεώρηση του ζητήματος του ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εκπαίδευσης στην χώρα.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το σχετικό έγγραφο

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ