Αν. Πρύτανης ΤΕΙ Αθήνας : Εθνική υπόθεση η ίδρυση του Παν. Δυτ. Αττικής

«Εθνική υπόθεση» χαρακτηρίζει ο Αναπληρωτής Πρύτανης του ΤΕΙ Αθηνών Καθηγητής Παν. Καλδής , με δηλώσεις στο esos , την επικείμενη ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σχολιάζοντας την έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου στην Αθήνα.
Όσον αφορά ζητήματα αξιολόγησης κ.α. που τίθενται από πανεπιστημιακούς, ο κ. Καλδής θεωρεί ότι είναι λυμένα, ξεπερασμένα από το χρόνο και συνιστούν ή έλλειψη ενημέρωσης ή επικοινωνιακές «κροτίδες» για εσωτερική κατανάλωση κυρίως στα ιδρύματά τους.
Ειδικότερα ο κ.Καλδής, μιλώντας στο esos, είπε τα εξής:
Ολοκληρώνεται η εμβληματική πρωτοβουλία για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου με ιδιαίτερα μεθοδική, ταχύτατη - όχι πρόχειρη - και εν τέλει αποτελεσματική προσέγγιση (μέσα σε 9 μήνες) ολοκληρώνει πλέον την εμβληματική πρωτοβουλία για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.
Αοκνα εργάζεται ο υπουργός
Αοκνα εργάζεται ο υπουργός για την επιτυχή έκβαση του διακυβεύματος, με προσωπική συνεχή συμμετοχή και καθοδήγηση, αξιοποιώντας έξυπνα κυβερνητικές και υπερκομματικές διασυνδέσεις, δημιουργώντας προϋποθέσεις και συνέργειες, επιδιώκοντας συμπτώσεις και όχι κατ΄ανάγκη συναινέσεις αντικρουόμενων συμφερόντων (ακαδημαϊκών, συντεχνιακών κλπ.) και επιτυγχάνοντας τελικές συνδιαμορφώσεις.
Είναι εθνική υπόθεση
Άλλωστε, η ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου πέραν του ότι είναι εθνική υπόθεση, η οποία θα φέρει και το «αποτύπωμά» του, καθώς και του άμεσου συνεργάτη του Γιώργου Αγγελόπουλου, Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, αποτελεί και πρόκριμα περαιτέρω ρυθμίσεων περιφερειακών ΤΕΙ με Πανεπιστήμια.
Αξιολόγηση
Όσον αφορά ζητήματα αξιολόγησης κ.α. που τίθενται από πανεπιστημιακούς, ο κ. Καλδής θεωρεί ότι είναι λυμένα, ξεπερασμένα από το χρόνο και συνιστούν ή έλλειψη ενημέρωσης ή επικοινωνιακές «κροτίδες» για εσωτερική κατανάλωση κυρίως στα ιδρύματά τους.
Έτσι, αναφέρει ο Αναπληρωτής Πρύτανης ότι, μέσα από σειρά νόμων, όπως ο 2916/2001, ο 3685/2008, ο 4009/2011, ο 4485/2017 κ.λπ., πλέον της 16ετίας, έχει πολλαπλά αναγνωριστεί η ένταξη των ΤΕΙ στην κατηγορία των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, κατά την έννοια του άρθρου 16, παρ. 5 του Συντάγματος, όπως και έχει γίνει ένταξη των μελών ΔΕΠ των ΤΕΙ στην κατηγορία των δημόσιων λειτουργών, κατά την έννοια της παρ. 6 του ίδιου άρθρου και τελικά τα ΤΕΙ έχουν εξομοιωθεί πλήρως με τα πανεπιστήμια ως φορείς της ακαδημαϊκής ανώτατης εκπαίδευσης, με πλήρως κατοχυρωμένη ακαδημαϊκή ελευθερία, κατά την παρ. 1 του ίδιου άρθρου.
Η ΑΔΙΠ
Επίσης, ο κ. Καλδής αναφέρει ότι, η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), που επικαλούνται υποστηρικτικά των επιχειρημάτων τους όσοι είναι αντίθετοι στις επιλογές του Υπουργού Παιδείας, από τη φύση της δεν είναι, ούτε μπορεί να είναι ελεγκτικός, αλλά και παρεμβατικός μηχανισμός στη λειτουργία, την αποστολή ή τη φυσιογνωμία της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία διαμορφώνεται από νόμους του κράτους.
Διαπίστωση προϋπηρεσίας σε μεταπτυχιακά ή σε διδακτορικά
Ειδικότερα, για την προβλεπόμενη διαπίστωση προϋπηρεσίας σε μεταπτυχιακά ή σε διδακτορικά, που περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο Αναπληρωτής Πρύτανης εκτιμά ότι δεν μπορεί να είναι κυρίαρχη προϋπόθεση για ένταξη σε προσωποπαγή θέση των πρωτοβάθμιων καθηγητών των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και θεωρεί ότι πριν ή εντός της Βουλής των Ελλήνων θα αρθεί εφόσον ζητηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Λόγοι «ψηφοθηρικοί»,
Και αυτό , τονίζει ο κ. Καλδής, όχι για λόγους «ψηφοθηρικούς», αλλά για συνταγματικούς και πρακτικούς, αφού οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές ΤΕΙ ήδη συμπεριλαμβάνονται σε μητρώα εκλεκτόρων των Πανεπιστημίων της χώρας, όπως αυτά έχουν εγκριθεί από τις Συγκλήτους τους και έχουν πραγματοποιηθεί ή πραγματοποιούνται κρίσεις αρκετών καθηγητών Πανεπιστημίων με εκλεκτορικά που συμπεριλαμβάνουν και καθηγητές ΤΕΙ.
Πτυχιούχοι των ΤΕΙ
Αναφορικά με το δικαίωμα των αποφοίτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά για πρόσβαση σε πανεπιστημιακό πτυχίο του νέου Ιδρύματος, ο Αναπληρωτής Πρύτανης θεωρεί ότι εφόσον έχουν καταστεί πτυχιούχοι μετά την εφαρμογή του ν. 2916/2001, θα ικανοποιηθεί το αίτημά τους με νομοθετική διαδικασία εξομοίωσης αμέσως μετά την ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Νίκος Φίλης στη Σύνοδο Πρυτάνεων: Αυτό είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα Πανεπιστήμια
- Το Σχέδιο Δράσης του υπ. Παιδείας για το 2023
- Μήνυμα της υπ.Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως για την 25η Μαρτίου
- Σκέψεις πάνω στα Μητρώα Γνωστικών Αντικειμένων και Εσωτερικών και Εξωτερικών Εκλεκτόρων στα Α.Ε.Ι. καθώς και στον τρόπο...
- Επιστολή ΠΟΣΔΕΠ στον πρωθυπουργό για το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών
- Σύνοδος Πρυτάνεων: Με την παρουσία της ηγεσίας του υπ. παιδείας και τομεαρχών Παιδείας κομμάτων ολοκληρώνονται ο τετρ...
- Βιομηχανικά Διδακτορικά: Η απόφαση
- Η «Σχεδία» στο Πάντειον Πανεπιστήμιο
- Συναυλία – αφιέρωμα στη μνήμη των θυμάτων από την τραγωδία στα Τέμπη: «Πάρε με όταν φτάσεις…»
- Το Πανεπιστήμιο Κρήτης επιακέφθηκαν ο Κ. Γαβρόγλου και ο Κ. Φωτάκης
Σχόλια (55)
Ο συλλογος αποφοιτων που ειναι ακουει???
Τελικα δεν υπηρξε καμια αντιδραση για αυτο και μας εχουν γραμμενους τους αποφοιτους. Θα τα ξαναπουμε εδω στο internet οταν μας εξομοιωσουν με τα δημοσια ΙΕΚ
Ντροπή και αίσχος!!!
Ντροπή και αίσχος!!!
Ντροπή και αίσχος. Καταστρέφετε το μέλλον νέων ανθρώπων!!!!!
Με ποιο δικαίωμα!!!
Τελικα ανεφερε ο υπουργος οτι δεν θα γινει καμια ισοτιμηση . Οποτε δεν υπαρχει διαχωρισμος προ και μετα του 2001. Πολυ ωραια . Θα εχουμε πτυχια χωρις το αντιστοιχο ιδρυμα. Συγχαρητηρια στους καθηγητες που μας διδαξαν κατι το οποιο δεν μας αναγνωριζει η πολιτεια και συγχαρητηρια στον Υπουργο που δεν αναγνωριζει του αποφοιτους τει αθηνας-τει πειραια.
Αποφοιτος τει πειραια
Τμημα λογιστικης
@ dr 04 Ιαν 2018 07:5
Τα επόμενα προς επίρρωση της παρατήρησης σας. Μεταπτυχιακές σπουδές προφανώς και γίνονταν από αποφοίτους ΤΕΙ στο εξωτερικό και πριν. Η ελληνική έννομη τάξη δεν μπορεί να αποκλείσει και στο εξωτερικό την ακαδημαϊκή προσπάθεια Ελλήνων πολιτών. Μπορεί βέβαια να κλείσει τα μάτια και να αρνηθεί ότι αυτή η προσπάθεια έγινε και στέφθηκε με επιτυχία στην ελληνική επικράτεια. Και αυτό διευθετήθηκε με τον 2327/1995
Να παραθέσω ένα απόσπασμα από τον 2327/1995 . «1.α. Οι πτυχιούχοι Τ Ε.Ι. μπορούν να πραγματοποιούν μεταπτυχιακές σπουδές στα Α.Ε.Ι.'. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν σχετική αίτηση στο τμήμα που επιθυμούν να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακές σπουδές και το τμήμα αποφασίζει για τη μεταφορά πιστωτικών μονάδων των υποψηφίων ή την παραπομπή σε εξέταση μαθημάτων στα οικείο πανεπιστημιακό τμήμα, προκειμένου να μετάσχουν στις διαδικασίες επιλογής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών Οι εκπληρούντες επιτυχώς τις προϋποθέσεις αυτές μετέχουν ισότιμα με τους πτυχιούχους Α.Ε.Ι. στην επιλογή των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών.
β. Η αναγνώριση του τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι., που πραγματοποιήθηκαν και θα πραγματοποιούνται στην αλλοδαπή, γίνεται από το οικείο όργανο του Ε.ΣΥ.Π. και μέχρι τη συγκρότησή του από το ΔΙΚΑΤΣΑ .
Τ ο όργανο αυτό εξετάζει το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών και τις τυχόν πρόσθετες σπουδές και ορίζει τα αναγκαία ενδεχομένως συμπληρωματικά μαθήματα, στα οποία πρέπει να εξεταστούν σε τμήμα Α.Ε.Ι,. ώστε ο συνολικός χρόνος και το επίπεδο σπουδών να είναι αντίστοιχα με τη διάρκεια και το πρόγραμμα του πανεπιστημιακού τμήματος»
Για την παρακολούθηση στην Ελλάδα ή την αναγνώριση τίτλων από την αλλοδαπή απαιτούνταν λοιπόν συμπληρωματικές σπουδές για ενίσχυση του ακαδημαϊκού υποβάθρου. Βλέπεται εδώ την ασυμμετρία. Όπου είναι να επιβαρυνθεί ο τειτζής θα επιβαρυνθεί. Δεν θα του αναγνωριστεί ποτέ όμως η ακαδημαϊκή σύγκλιση. Σαν να μην έγινε ποτέ. Δεν θεωρείται ότι «ο συνολικός χρόνος και το επίπεδο σπουδών να είναι αντίστοιχα με τη διάρκεια και το πρόγραμμα του πανεπιστημιακού τμήματος» ούτε βέβαια πραγματοποιούνταν το εξής: "Οι εκπληρούντες επιτυχώς τις προϋποθέσεις αυτές μετέχουν ισότιμα με τους πτυχιούχους Α.Ε.Ι. στην επιλογή των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών"
@Νικήτας Χιωτίνης
κ. Χιωτίνη, κατανοώντας (ελπίζω) το νόημα αυτών που λέτε, σας ερωτώ: εν τέλει ζούμε σε μια ευνομούμενη δημοκρατική χώρα ή όχι; εν τέλει ποιοι κυβερνάνε αυτή την (έρμη) χώρα;
@ Καθηγητής ΤΕΙ 04 Ιαν 2018 00:31
Συμφωνώ απόλυτα με τους «@Πάνος Δ. 04 Ιαν 2018 12:16» και «@Γιάννης Μ. 04 Ιαν 2018 13:53».
Κύριε @Καθηγητή TEI… υπάρχουν πολλοί καθηγητές στα 2 ΤΕΙ που είναι απόφοιτοι ΤΕΙ και μάλιστα απόφοιτοι πριν το 2001. Δεν γνωρίζω αν είστε απόφοιτος ΤΕΙ, αλλά σίγουρα έχετε συνάδελφους-αποφοίτους ΤΕΙ.
Οι καθηγητές των Πανεπιστημίων αντιδρούν και απαιτούν να γίνει αξιολόγηση των καθηγητών ΤΕΙ (και όχι μόνο).
Αναρωτιέμαι… τι είδους αξιολόγηση θα γίνει σε καθηγητές-αποφοίτους ΤΕΙ, όταν εσείς οι ίδιοι οι καθηγητές των ΤΕΙ θεωρείτε κατώτερα τα πτυχία των ΤΕΙ Αθήνας & Πειραιά από τα πτυχία Πανεπιστημίων;;;;
Αναρωτιέμαι… όταν θα αρχίζουν να τρέμουν οι καρέκλες των συγκεκριμένων καθηγητών-αποφοίτων ΤΕΙ πριν το 2001, τι θα κάνετε εσείς και οι συνάδελφοί σας;;;;
Α! Και κάτι άλλο…. δεν θυμάμαι να έχω συναντήσει ποτέ καθηγητή Πανεπιστημίου με βασικό πτυχίο ΤΕΙ.
Είναι προφανές ότι οι απόφοιτοί μας έχουν κάθε λόγο να αγανακτούν για το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο ούτε με κάποια διαδικασία (ή πρόβλεψη διαδικασίας) για παρακολούθηση επιπλέον μαθημάτων στα νέα προγράμματα σπουδών και λήψη του πανεπιστημιακού πτυχίου για όσους το επιθυμούν ούτε με οποιαδήποτε πρόβλεψη (έστω αόριστη) για τα επί 30ετία εκκρεμή ζητήματα των (ανύπαρκτων) επαγγελματικών δικαιωμάτων τους σε αρκετές κρίσιμες ειδικότητες.
Επειδή οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν, υπενθυμίζουμε απλώς, ότι τέτοια - και μάλιστα απλή - διαδικασία αντιστοίχισης με νέα προγράμματα σπουδών προβλέφθηκε όταν ιδρύθηκαν τα ΤΕΙ το 1983 για τους προγενέστερους αποφοίτους των σχολών ΚΑΤΕΕ. Ας σημειωθεί, ότι οι σπουδές των ΚΑΤΕΕ είχαν σημαντικότατες διαφορές σε ουσιώδεις παραμέτρους σε σχέση με τις σπουδές των ΤΕΙ του `83 (αριθμός εξαμήνων, περιεχόμενα σπουδών, προσόντα καθηγητών κ.ά.) ενώ τώρα οι διαφορές θα σχετίζονται μόνο με το περιεχόμενο των σπουδών. Όλες οι άλλες ακαδημαϊκές παράμετροι παραμένουν ίδιες (έτη σπουδών, ECTS νέου προγράμματος, προσόντα καθηγητών κ.ά.).
Επισημαίνεται επίσης (επειδή το αποσιωπούν όλοι οι πρυτάνεις του Πανεπιστημιακού Τομέα και δεν το αναφέρουν πολλοί από τους πρυτάνεις του Τεχνολογικού), ότι τέτοιες αντιστοιχίσεις έχουν προβλεφθεί και νομοθετηθεί για "ακαδημίες", "σχολές" κ.ά. εκπαιδευτικές δομές που πανεπιστημιοποιήθηκαν στο παρελθόν με συνοπτικές διαδικασίες (παρά τις μνημειώδεις διαφορές σε σχέση με τις δομές που αντικαθιστούσαν).
Ο φίλος Νικήτας Χιωτίνης είναι από τους ελάχιστους που έχουν κατά καιρούς επιχειρηματολογήσει υπέρ των αποφοίτων μας και, βλέποντας το ζήτημα από ρεαλιστική και νομική σκοπιά, αναφέρει απλώς τις πιθανές δυνατότητες για ρύθμιση του θέματος από τα ίδια τα ιδρύματα (ως προς το θέμα της αντιστοίχισης των σπουδών). Όμως, σε επίπεδο δημόσιου λόγου, τα δύο ιδρύματα όντως θα έπρεπε να προτάσσουν επιτακτικά το δίκαιο αίτημα των αποφοίτων τους και μάλιστα χωρίς διάκριση ανάμεσα στους πτυχιούχους προ και μετά το 2001και ο λόγος είναι πολύ απλός: Η μετάβαση στον πανεπιστημιακό τομέα γίνεται και τυπικά (με νόμο), επειδή έχει ήδη συντελεστεί ουσιαστικά από τις έως σήμερα νομοθετικές ρυθμίσεις, από τους διδάσκοντες, από την ακαδημαϊκή λειτουργία και - κυρίως - από την επαγγελματική καταξίωση των επί δεκαετίες πτυχιούχων μας.
Τέλος, είναι απολύτως δίκαιη η αγανάκτηση των πτυχιούχων μας για τη στάση μας απέναντι στο φλέγον ζήτημα του πλαισίου άσκησης επαγγέλματος. Με εξαίρεση το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ των τελευταίων 3-4 ετών (και ίσως και κάποιου άλλου ιδρύματος που μας διαφεύγει), τα ΤΕΙ όλης της χώρας σε επίπεδο διοικήσεων (με ελάχιστες εξαιρέσεις μεμονωμένων ατόμων) έχουν αντιμετωπίσει επί δεκαετίες το όλο ζήτημα ως κάτι το οποίο δεν τους αφορά για δύο κυρίως λόγους:
Α. Ο πρώτος είναι ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι πιστεύουν ότι όντως δεν τους αφορά, δηλ. βρίσκεται εκτός της ακαδημαϊκής σφαίρας.
Β. Ο δεύτερος είναι ότι το ακαδημαϊκό προσωπικό έχει - λόγω της φύσης της ακαδημαϊκής απασχόλησης - περιορισμένη αντίληψη του επαγγελματικού πεδίου. Το φαινόμενο αυτό είναι εγγενές χαρακτηριστικό των ακαδημαϊκών κοινοτήτων και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά συναντάται και στο εξωτερικό.
Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι, κατά το σχεδιασμό των προγραμμάτων του ΠΔΑ, το ζήτημα των πιθανών επαγγελματικών πεδίων που ορίζονται από τα νέα περιεχόμενα σπουδών και ο συσχετισμός με τα υπάρχοντα ήταν εκτός της ατζέντας της όλης διαβούλευσης.
Το μόνο λάθος στην περίπτωσή μας είναι η ρουσφετολογική δημιουργία του ΠΔΑ. Θαρρείς δηλαδή και ο ξιπασμένος Ελληνας δεν βρίσκει δουλειά όχι επειδή δεν υπάρχουν δουλειές, αλλά επειδή τελείωσε ΤΕΙ και όχι πανεπιστήμιο. Τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι πολλά και τα ΤΕΙ ακόμα περισσότερα. Χρειάζεται δραστικός περιορισμός και των δυο. Πέντε με έξι μεγάλα ΤΕΙ σε όλη το χώρα και 10-12 πανεπιστήμια. Ούτε συγχωνεύσεις, ούτε φασαρίες. Τα ΤΕΙ αυτά γίνονται τεχνολογικά πανεπιστήμια αύριο και είναι όλοι ευχαριστημένοι, οι δε απόφοιτοι τους βγάζουν μια λίστα με ύλη εξομοίωσης, όλοι από το 83 και μετά, πάνε και την δίνουν σε στιλ πανελληνίων και τελειώνει η λαχτάρα μερικών για χαρτί που να γράφει "πανεπιστήμιο" επάνω. Αλλά είπαμε... καφετέριες, μπαρ, σουβλατζίδικα και ενοικιαζόμενα-τρώγλες, η ατμομηχανή της ανάπτυξης στην επαρχία. Και σχολές που βγάζουν με το τσουβάλι ανέργους.
Ο κος Καλδής παρανομεί συνειδητά. Αγνοεί το Ν.2916/01 που ρητά εξομοιώνει τα πτυχία ΤΕΙ προ και μετά την έναρξη ισχύος του, καθώς και τις σχετικές βεβαιώσεις και εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και συκοφαντεί 250.000 αποφοίτους ΤΕΙ μέχρι το 2005 !!!
Κρίμα που δεν υπάρχουν πια καθηγητές επιπέδου όπως ο Παπαθεοδοσίου κτλ που είχαν μπέσα και που είχα τη τιμή να είμαι φοιτητής τους στο ΤΕΙ Αθήνας.
Ντροπή !
Κε "Πάνο Κ.",
αισθάνομαι ικανοποιημένος και δικαιωμένος, ασχέτως επί μέρους αντιρρήσεις μου. Εξηγούμαι: Όλα μου τα άρθρα και όλες μου οι καταγγελίες (π.χ. "το Υπουργείο παρανομεί που δεν ονομάζει τα ΤΕΙ Πανεπιστήμια", κ.λ.π., όλα ενυπόγραφα , δηλαδή όταν κατηγορούσα Υπουργούς ως παρανόμους θα μπορούσαν να με στείλλουν στα δικαστήρια) δικαιώθηκαν. Όχι μόνο ειδικώς για τα ΤΕΙ που θα πάψουν να είναι υβρίδια, αλλά και γενικώς για την Παιδεία (π.χ. υποστήριζα οι Περιφέρειες να συμμετέχουν στους εκπαιδευτικούς σχεδιασμούς, έρχεται ο Νόμος- Γαβρόγλου και θεσμοθετεί Περιφερειακά Ακαδημαϊκά Συμβούλια που θα συμμετέχουν Πανεπιστημια και αναπτυξιακοί φορείς των Περιφερειων, κ.λ.π.Προφανώς και αισθάνομαι ικανοποιημένος για την εξέλιξη αυτή). Δεν εξέφραζα ιδέες μου, αλλά τα διεθνώς τεκταινόμενα και οταν λέω διεθνώς εννοώ σε όλο τον κόσμο!
Το πρώτο βημα για τους φοιτητές των ΤΕΙ ήταν η ονομασία των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια και αυτό γίνεται τώρα. Το οφελος θα είναι τεράστιο, τόσο σε ακαδημαϊκό και διεθνές, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Τα επαγγελματικά δικαιώματα δίδονται από Επιστημονικά Επιμελητήρια, το Πανεπιστημιακό δίπλωμα είναι διαβατήριο εισόδου σε αυτά (και στα Επιμελητήρια όλου του κόσμου).
Υπάρχουν λανθασμένες νομοθετήσεις; ναι υπάρχουν. Αλλά είναι μικρότερης σημασίας και δεν κοιτάμε το ΄δέντρο μη βλέποντας το δάσος. Θα προσπαθήσουμε τωρα ή αργότερα να τις διορθώσουμε, δεν θα θέσουμε όμως σε κίνδυνο το όλον, εμμένοντας σε μέρος του.
Υπάρχει ζήτημα παλαιών φοιτητών; ναι υπάρχει. Βήμα-βήμα όμως. Ο Κος Καλδής ορθώς έθεσε το πρώτο "νομοποιήσιμο" βήμα. Δύο συνομιλητές πολύ σωστά επεσήμαναν την απόφαση του Αρείου πάγου με αριθμ.524/2013. Μένει οι μελλοντικές Διοικήσεις του Πανεπσιστημίου Δυτικής Αττικής να ασκήσουν τα εκ του νόμου δικαιώματά τους. Θα τους τα υπενθυμίζουμε με την ίδια εμμονή όπως δρούσαμε μέχρι τώρα...
Καλή χρονιά !
Προς αποκατάσταση της αλήθειας
@ Πτυχιουχος ΑΤΕΙ Πειραια 2005 εισαγωγή 2001
Πως κάποιος με εισαγωγή το 2001 κατέληξε στο 7ο εξάμηνο, το 2004 να παίρνει έξτρα μαθήματα; Αφού από το 2002 και μετά ήταν υποχρεωτικό το νέο πρόγραμμα. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορεί να κοροϊδεύουν το κόσμο μου φαίνεται.
Λοιπόν το 2001 απλά τα ΤΕΙ εντάχθηκαν στην ανώτατη εκπαίδευση. Τα νέα προγράμματα σπουδών ήταν απλά αυτό, νέα προγράμματα σπουδών, όχι "ανωτατοποιημένα" ούτε διαφοροποιημένα. Οι ίδιοι καθηγητές δίδασκαν τα σχεδόν τα ίδια μαθήματα, έφυγαν 2-3 μαθήματα, μπήκαν 2-3 νέα και άλλαξαν όνομα 1-2. Αυτή η τρομερή αλλαγή έγινε. Αλίμονο αν διαχωρίζουμε τους απόφοιτους ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών που σπούδασε ο καθένας.
Αυτό πιστοποιείται από την απόφαση 524/2013 του Άρειου Πάγου, όλοι οι απόφοιτοι πριν και μετά το 2001 είναι το ίδιο. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.
@ Καθηγητής ΤΕΙ 04 Ιαν 2018 00:31
Συμφωνούμε και ευτυχώς που το παραδέχεστε ότι δε μιλάτε. Βγήκε ο Υπουργός και είπε δημόσια, καμία δυνατότητα ισοτίμησης, αλλά δεν ακούσαμε καμία παραίτηση, δεν είδαμε κανένα πρυτανικό "πολεμικό" ανακοινωθέν παραίτησης κλπ κλπ, όπως έγινε με τους διδάσκοντες.
Όταν οι πτυχιούχοι αντιλήφθηκαν την επιλεκτική σιωπή, οι διδάσκοντες το γύρισαν στο "εμείς; ποτέ! μαζί σας είμαστε" Ατυχώς δε ζούμε σε παλιές εποχές που μέχρι να μάθει κάτι ο λαός είχε φτάσει ήδη στη Βουλή για ψήφιση.
Φυσικά κάθε ομάδα πρέπει να υποστηρίξει τα συμφέροντά της, αλλά στο συγκεκριμένο θέμα απαιτείται κοινό μέτωπο πτυχιούχων, φοιτητών, καθηγητών.
Αν οι διδάσκοντες δεν υποστηρίξουν την ισχύ των πτυχίων, τα οποία μας χορηγήθηκαν επί θητείας τους, τότε είναι προφανές ότι μένουμε ξεκρέμαστοι από ακαδημαϊκή υποστήριξη. Τα επαγγελματικά σωματεία έχουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στο θέμα της ισοτίμησης, αλλά επικεντρώνονται περισσότερο στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Το θέμα του κύρους και της ισχύος ενός πτυχίου απαιτεί και τη δική σας ΕΝΕΡΓΗ υποστήριξη.
@ Πτυχιουχος ΑΤΕΙ Πειραια 2005 εισαγωγή 2001
Ο κ. αναπλ. Πρύτανης δεν μίλησε καθόλου για τους παλιούς αποφοίτους παρά μόνο για τους μετά το 2001. Λέγοντας δε «…θα ικανοποιηθεί το αίτημά τους με νομοθετική διαδικασία εξομοίωσης αμέσως μετά την ίδρυση και λειτουργία του ΠΔΑ» μπορεί να εννοεί ότι η διαδικασία εξομοίωσης θα είναι αυτόματη.
Η διαφορά λοιπόν δεν θα είναι τα μαθήματα του ενός εξαμήνου ή τα 30 ECTS. Θα είναι το τίποτα για τους παλιούς και η εξομοίωση για τους μετά το 2001 (αν τον πιστέψουμε ). Αν αυτό δεν είναι διάσπαση του κλάδου και δόλωμα τι να πω.
Σχετικά με την ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΗ ΤΩΡΑ "διαφορά" στα προγράμματα σπουδών πριν το 2001, θα ήθελα να ενημερώσω ότι τα επιπλέον μαθήματα ξεκίνησαν περίπου το 1999 στο ΤΕΙ Αθήνας.
Επίσης, πολλοί απόφοιτοι του τυπικού προγράμματος (χωρίς τα επιπλέον μαθήματα που ξεκίνησαν άτυπα) έκαναν αναγνωρισμένα μεταπτυχιακά, κυρίως εξωτερικού, αφού ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ήδη από το 1995.
Για αυτό το λόγο ο Ν.2916/2001 ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ, ΔΕΝ ΕΝΕΤΑΞΕ, χωρίς ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ, προς αποκατάσταση της ΓΡΑΠΤΗΣ αλήθειας που οποιοσδήποτε μπορεί να διαπιστώσει αφού τα γραπτά μένουν ! Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού ...
@Καθηγητής ΤΕΙ
Τι εννοείτε γνωρίζετε το επίπεδο των αποφοίτων σας; Δεν σας καταλαβαίνω. Το λέτε υποτιμητικά; Γιατί αν είναι έτσι, υποτιμάτε τον εαυτό σας ως Δάσκαλος των αποφοίτων σας!!!!!
Αν όχι, πείτε μας τότε για το διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών πριν το 2001. Γιατί π.χ. στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών μόνο δύο μαθήματα άλλαξαν!!!!
Και κάτι τελευταίο, εσείς έχετε τον θεσμικό ρόλο και φυσικά τον λόγο να πείσετε τον Υπουργό για το λάθος που πάει να κάνει! Εσείς κληθήκατε να συμμετάσχετε σε επιτροπές για το ΠΔΑ και τα Επαγγ. Δικαιώματα!!! Εσείς με λίγα λόγια και απλά ΚΡΑΤΑΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ!!!
Είναι ντροπή να μιλάτε για αγώνες που πρέπει να πραγματοποιήσουν οι απόφοιτοι, οι οποίοι βρίσκονται εκτός της Ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς είναι ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ!!!!!
Λυπάμαι πραγματικά για το σχόλιό σας...Αν είστε πραγματικά Καθηγητής!!!!!
Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον πρυτανη...παιδιά όταν εγω έφτασα στο 7ο εξάμηνο και πήρα αλλα 8-10 μαθήματα με το καινούργιο πρόγραμμα σπουδών (και περιορισμό ωρών) και οι συναδελφοι πριν το 2001 είχαν το παλιό πρόγραμμα σπουδών (χωρίς τα 8-10 μαθήματα ) υπάρχει κάποια διαφοροποίηση, αν και ορκιστήκαμε μαζί....θα μπορούσε να υπάρχει διαδικασία ισοτίμισης με μαθήματα αλλα και ίσως με χρόνια εμπειρίας... γιατί πραγματικά όταν εχεις ασχοληθεί με το αντικείμενο ενεργά για 10 χρόνια έχεις αποκτήσει πραγματική εμπειρία... Παντως βλέπω ότι το πρόβλημα 30+ χρόνων προσπαθεί να λύθει ... ευτυχώς υπάρχουν και "κακοί" ξένοι που πιέζουν μήπως και μπει καμια τάξη στα πτυχία μας... και αν δεν κάνω λάθος 3,5 χρόνια 210 ects 4 χρόνια 240 ects....
Έχοντας αποφοιτήσει από υψηλόβαθμη πολυτεχνική σχολή την εποχή που δεν είχαμε πληθωρισμό εισακτέων και βαθμών, και με διδακτορικές σπουδές στη Γερμανία, ομολογώ πως τα πρώτα χρόνια της καριέρας μου σε θέση καθηγητή κεντρικού ΤΕΙ και αξιόλογου τμήματος, θέση που επέλεξα αφήνοντας άλλη διακεκριμένη και με υψηλότερες αποδοχές, εξακολουθούσα να έχω μέσα μου τον διαχωρισμό πανεπιστημίων και ΤΕΙ . Τα χρόνια όμως πέρασαν, αυξήθηκαν τα περιφερειακά πανεπιστήμια τα οποία επίσης είχαν χαμηλότερο επίπεδο φοιτητών αλλά και πολλών καθηγητών, οι παλαιοί καθηγητές συνταξιοδοτήθηκαν, οι νέοι είναι με προσόντα ισάξια των πανεπιστημίων, τα τμήματα παρόλη την μικρότερη χρηματοδότηση ανέβασαν το επίπεδο σπουδών, οι καθηγητές παρά το 3πλάσιο ωράριο, την έλλειψη βοηθητικού προσωπικού και κυρίως υποψηφίων διδακτόρων κάνουν σημαντική έρευνα. Σε σχέση λοιπόν με τους αποφοίτους πολλά τμήματα βγάζουν υψηλού επιπέδου αποφοίτους οι οποίοι πλέον διακρίνονται και μάλιστα πολλές φορές επιλέγονται όχι μόνο στις επιχειρήσεις αλλά και από ερευνητικούς φορείς. Επιπλέον βλέποντας εδώ και πολλά χρόνια το πλήθος αποφοίτων εξωτερικού (εξαιρουμένων αυτών της κεντρικής Ευρώπης) ακόμη και από ακριβοπληρωμένα βρετανικά πανεπιστήμια, και με προγράμματα σπουδών με πολύ περιορισμένο εύρος γνωστικών αντικειμένων αλλά και μαθημάτων, με πολύ εφαρμοσμένο και απλά άμεσα αξιοποιήσιμο αλλά χωρίς βάθος αντικείμενο σπουδών, των οποίων τα πτυχία ισοτιμούνται άμεσα με τα πανεπιστημιακά και κυρίως με αυτά των πολυτεχνείων, θεωρώ πως αυτή η αδικία για τους αποφοίτους των ΤΕΙ πρέπει να σταματήσει. Η λύση θεωρώ πως πρέπει να είναι πτυχία πανεπιστημίου. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να είναι ίδια με αυτά των πολυτεχνείων τα οποία με τη δομή που καλώς έχουν αντιστοιχούν σε επίπεδο Master. Μπορούν να υπάρξουν επαγγελματικά δικαιώματα για όλους και μάλιστα μέσω των ίδιων των επιμελητηρίων.
Αν οι απόφοιτοι των Ιδρυμάτων δεν είχαν ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ποιότητα, ούτε ο 2916/2001 θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει, ούτε αυτό που βιώνουμε σήμερα με το ΠΔΑ
Για την αποκατάσταση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, η απόφαση 524/2013 του Αρείου Πάγου, εμπεριέχει μία ανακρίβεια που νοιώθω την ανάγκη να αναφέρω. Λέει λοιπόν στο σκεπτικό του ο Άρειος Πάγος ( στη 524/2013 απόφαση), στο σημείο α: από την προαναφερθείσα διάταξη του άρθρου 5 παρ. 12, όπου προσδιορίζεται και η συνέπεια του χαρακτηρισμού αυτού, που είναι η «δυνατότητα προσβάσεως των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε ελληνικά ή ξένα πανεπιστήμια», ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ν.2916/2001, προσδιορισμός που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν περιττός.
Η αλήθεια είναι ότι οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ είχαν τη δυνατότητα προσβάσεως σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών ήδη από το 1995. (Άρθρο 16 του Ν.2327/95 ΦΕΚ 156Α΄/31-7-1995)
Αυτό, προς αποκατάσταση της αλήθειας..
@Χιωτίνη
κ Χιωτίνη, για να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, έχετε κατά νου αυτό:
"από την εισηγητική έκθεση, στην οποία γίνεται σαφής αναφορά ότι με το νόμο αυτόν "δεν επιχειρείται διαφοροποίηση μεταξύ των παλαιών και νέων πτυχίων Τ.Ε.Ι. που είναι μεταξύ τους ισότιμα, όπως ακριβώς τα ίδια παραμένουν και τα επαγγελματικά δικαιώματα των παλαιών και νέων πτυχιούχων Τ.Ε.Ι.''. Περαιτέρω, η διάταξη του άρθρου 4 παρ. 1 του Συντάγματος που ορίζει ότι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, καθιερώνει όχι μόνο την ισότητα των Ελλήνων έναντι του νόμου, αλλά και την ισότητα του νόμου έναντι αυτών και συνεπώς δεσμεύει τον κοινό νομοθέτη, όταν πρόκειται να ρυθμίσει ουσιωδώς όμοια πράγματα, σχέσεις ή καταστάσεις και κατηγορίες προσώπων, να μη μεταχειρίζεται κατά τρόπο ανόμοιο τις περιπτώσεις αυτές, εισάγοντας εξαιρέσεις και κάνοντας διακρίσεις, εκτός αν αυτό επιβάλλεται από λόγους κοινωνικούς ή δημόσιου συμφέροντος, η συνδρομή των οποίων είτε διαφοροποιεί την κατηγορία των προσώπων ή των πραγμάτων στα οποία αφορά. Επομένως, αν γίνει με νόμο δικαιολογημένη ειδική ρύθμιση για μία κατηγορία προσώπων και αποκλεισθεί με αδικαιολόγητη δυσμενή διάκριση από τη ρύθμιση αυτή μία άλλη κατηγορία προσώπων, για την οποία συντρέχει ο ίδιος δικαιολογητικός λόγος ευνοϊκής μεταχειρίσεως, η διάταξη που εισάγει τη δυσμενή αυτή διάκριση είναι ανίσχυρη ως αντισυνταγματική. Προς αποκατάσταση δε της συνταγματικά επιβαλλόμενης ισότητας πρέπει να εφαρμοστεί η διάταξη που ισχύει για την κατηγορία υπέρ της οποίας θεσπίστηκε η ειδική ρύθμιση και σε εκείνη την κατηγορία προσώπων, σε βάρος την οποίων έγινε η δυσμενής διάκριση, διότι μόνο με τον τρόπο αυτό αίρεται η κατάσταση που δημιουργήθηκε από την παραβίαση της ανωτέρω αρχής (Ολ.ΑΠ 4/2004)"| Απόφαση 524/2013 Άρειος Πάγος
Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Από την ισοτίμηση όλων των πτυχιούχων κατά την εξαγγελία του ΠΔΑ, πήγαμε στο καμία ισοτίμηση πτυχιούχων ΑΤΕΙ με αποφοίτους ΠΔΑ και σήμερα φτάνουμε στην επιλεκτική ισοτίμηση ή μη ισοτίμηση των πτυχιούχων, ανάλογα με το πότε πήραν το πτυχίο τους.
Συνεχώς μπαίνουν από ορισμένους διαχωριστικές γραμμές προκειμένου να πετύχουν την μέγιστη διχόνοια μεταξύ των πτυχιούχων ΑΤΕΙ, ώστε να μειώσουν την "πίεση" που δέχονται. Μόνο διαχωρισμός με βάση το ποιο κόμμα ήταν στην εξουσία κατά τη λήψη των πτυχίων δεν έχει αναφερθεί ακόμα.
Τί είναι αυτά;
Τελειώσανε (ή μάλλον δε βρέθηκαν) για την κυβέρνηση τα νομικά επιχειρήματα για την πολυπόθητη μη ισοτίμηση και το ρίξανε στο "διαίρει και βασίλευε" και μάλιστα μέσω τρίτων;
Απαράδεκτα πράγματα και ειδικά όταν ακούγονται από ακαδημαϊκό προσωπικό των ΑΤΕΙ.
Ή είστε με τους πτυχιούχους και τους φοιτητές σας ή με τις συντεχνίες που μας "πολεμούν" τόσα χρόνια. Κατέχετε θέσεις σε ακαδημαϊκά τμήματα, όχι σε επιχειρήσεις σε καθεστώς μεταβίβασης ή εκκαθάρισης ή πώλησης.
Οι πτυχιούχοι ΑΤΕΙ είναι μία και αδιαίρετη κατηγορία και με ισότιμα εκλογικά δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες.
Ισοτίμηση για όλους τώρα! Τα έπειτα, τα μετέπειτα και τις μελλοντολογικές προβλέψεις, αλλού.
@ Χιωτίνη
Μα κύριε Χιωτίνη τι είναι αυτά που λέτε; οι Διοικήσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα δώσουν βεβαιώσεις που θα λένε τι; Θα έχουν την αξία και την εγκυρότητα των παλιών βεβαιώσεων του ΕΜΠ ότι το δίπλωμα του είναι μάστερ; Τυπική ισοτίμηση με βάση ποιους "ισχύοντες" νόμους;
Συγνώμη αλλά το όλον θέμα εξελίσσεται σε ιλαροτραγωδία.
Πάντως βλέπω με λύπη όχι μόνο τον κ. Χιωτίνη αλλά σχεδόν όλους τους καθηγητές ΤΕΙ που εκφράζονται δημόσια να έχουν ανεξήγητη κατανόηση για τον διαχωρισμό 2001.
Συμφωνώ απόλυτα με τον @Giorgos (03 Ιαν 2018 15:33).
Ελπίζω, να ακολουθήσουν το παράδειγμά των κυρίων Καλδή και Χιωτίνη και οι υπόλοιποι καθηγητές των δύο ΤΕΙ.
Γιατί φωνάζετε όλοι; ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, βγήκε ένας άνθρωπος από τις διοικήσεις των ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά να ενημερώσει για το θέμα της ισοτιμίας των πτυχίων. Κακά τα ψέματα: Ελλάδα=πολλές πολλές αδικίες. Δυστυχώς, υπάρχει διάκριση ανάμεσα στους αποφοίτους των ΤΕΙ πριν και μετά το 2001. Επίσης, όλοι ξέρουμε ότι αυτή η διάκριση είναι ΑΔΙΚΗ. Όλοι μαζί (απόφοιτοι ΤΕΙ πριν και μετά το 2001) θα πρέπει να πορευτούμε και να ζητήσουμε την ισοτιμία των πτυχίων μας με λογική. Τόσο καιρό υπήρχε σιγή ιχθύος και από τις δύο διοικήσεις των ΤΕΙ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ πρέπει να πούμε και στον κύριο Καλδή και τον κύριο Χιωτίνη που ενδιαφέρθηκαν για τους αποφοίτους!!!!!!
Κατά αρχήν εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά το επίπεδο των αποφόιτων μας γί αυτό δεν μιλάμε για ισοτίμηση. Και δεύτερον το ίδρυμα ήταν ίδιο πριν το 2001 αλλά τα προγράμματα σπουδών ήταν διαφορετικά. Και μη τα βάζετε με τους καθηγητές για αγώνες που πρέπει εσείς να πραγματοποίησετε.
Με την λογική όλων αυτών των καθηγητών ΤΕΙ ...που θεωρούν τις καρέκλες τους ήδη ως Πανεπιστημιακές να γνωρίζουν ότι οι θεσμοί της πολιτείας και το σύνταγμα επιτάσσουν ισονομία. Εφόσον οι κ.κ. νομοθετούν και προλαμβάνουν καταστάσεις στα ενημερωτικά sites, να γνωρίζουν ότι "every contact leaves a trace".
@Χιωτίνη
Με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι εσείς προσωπικά κ. Χιωτίνη απουσιάσατε όλο αυτό το διάστημα από τότε που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση το επαίσχυντο Νομοσχέδιο του ΠΔΑ. Και βγαίνετε τώρα να κάνετε δηλώσεις μεσοβέζικες, απλώς για να κατευνάσετε την οργή μας και ενδεχομένως να καλύψετε την ολιγωρία των συναδέλφων σας. Αντιθέτως στο παρελθόν είχατε αναφερθεί πολλάκις υπέρ ημών.
Με λυπεί ακόμη περισσότερο πως Καθηγητές με θεσμικό ρόλο, όπως οι πρώην Πρόεδροι και νυν Πρυτάνεις των δύο ΑΕΙ ΤΤ, δεν έχουν εμφανιστεί να κάνουν μία δήλωση για το μέλλον των αποφοίτων των δύο ιδρυμάτων. Αντ’ αυτού έκαναν δηλώσεις και απείλησαν την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με παραίτηση, καθαρά και μόνο για να διεκδικήσουν το προσωπικό/κλαδικό τους συμφέρον. Με ιδιαίτερο στόμφο και αποφασιστικότητα διεκδίκησαν το αυτονόητο. Την αναγνώριση της ιδιότητάς τους, ως κεκτημένη και αδιαμφησβήτητη. Το ίδιο όμως έπρεπε να κάνουν ως Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι και για την ψυχή των Ιδρυμάτων τους, τους αποφοίτους τους!
Θα αναφερθώ και στον κ. Απόστολο Κοκκώση, τον οποίο εκτιμώ ιδιαιτέρως αλλά και αυτός εξαφανισμένος είναι. Καμία δήλωση για τους αποφοίτους!
Σιγή ιχθύος από όλους σας κ. Χιωτίνη. Κανένας πλην του κ. Βαρελίδη (καθηγητή ΤΕΙ Πειραιά).
Ως Καθηγητές οφείλατε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, ως κυματοθραύστης στις συντεχνιακές πολιτικές επιλογές! Είστε θεματοφύλακες των συμφερόντων μας … ή τουλάχιστον θα έπρεπε να ήσασταν.
Είχα γράψει και στο παρελθόν ότι το γεγονός της μη απόδοσης Επαγγελματικών Δικαιωμάτων στους Μηχανικούς των ΤΕΙ οφείλεται κατά 80% στους ίδιους καθηγητές των ΤΕΙ και το υπόλοιπο σ πολιτικό σύστημα των συντεχνιών και των πολιτικών συμφερόντων.
Απορώ πώς οι Καθηγητές που ενεπλάκησαν στις διαπραγματεύσεις με την ηγεσία του Υπουργείου, θα αντικρίσουν αποφοίτους τους!
Είμαι 39 ετών, απόφοιτος ΤΕΙ του 2000 με δύο Μεταπτυχιακά από Πανεπιστήμια (ευτυχώς) και πραγματικά θλίβομαι και ματώνω, όχι τόσο γιατί τέλειωσα Μηχανικός σε ΤΕΙ, αλλά για την αδικία που μαστίζει την Χώρα μου και με κρατάει αιχμάλωτό των συμφερόντων. Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες χώρα όπου υπάρχει πραγματική Δημοκρατία και εφαρμόζεται το Σύνταγμα, έχω αυτό που μου αξίζει. Εδώ δυστυχώς δεν τα κατέφερα!!!!
Θα συνεχίσω να παλεύω. Έχω ακόμη 28 γεμάτα χρόνια εργασίας. Πιστεύει ο κ. Καλδής ότι είναι λίγα προκειμένου να δικαιολογείται η εξόντωσή μας;
Κάνει μέγα λάθος! Θα μας βρει μπροστά του!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΆΒΕΙ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΕΙ (ΠΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ 2001) ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΟΥ ΠΔΑ!!!!!!
Τα περί μελλοντικών νόμων είναι λίαν επιεικώς αστεία!!!!!
Θα μας βρουν μπροστά τους όλοι οι ιθύνοντες!!!!!!
Η απόφαση του Αρείου πάγου με αριθμ.524/2013 που μηνημόνευσαν ο ευγενικός προς εμένα "Πυχιούχος ΤΕΙ" και ο "Πτυχιούχος ΤΕΙ Πειραιά" είναι ιδιαίτερα σημαντική...και θα χρησιμοποιηθεί...
Κυριε Χιωνιτη το ΤΕΙ της Αθηνας ακομα και σημερα δεν χορηγεί παράρτημα διπλώματος σε αποφοιτους ΤΕΙ προ του 2001 και θα δωσει το Π.Δ.Α. ισοτιμια με πανεπιστημιακο πτυχιο !!!!!! δεν σας εχουμε καμια απολυτως εμπιστοσύνη.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα στο άρθρο αυτό ο Αναπληρωτής Πρύτανης του ΑΤΕΙ Αθηνών Καθηγητής κος Παν. Καλδής, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ) το οποίο θα προέρχεται από την συγχώνευση των δύο ΑΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά όπως αναγράφεται στο υπό δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου περί ίδρυσης του ανωτέρω ΠΔΑ είναι "Εθνική Υπόθεση". Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρει στο άρθρο του ο κος Αν. Πρύτανης ολοκληρώνει πλέον την εμβληματική πρωτοβουλία του για το ΠΔΑ του κου Πρωθυπουργού και εργάζεται άοκνα για την επιτυχή έκβαση του διακυβεύματός του.
Όμως ο κος Υπουργός πρόσφατα είπε για την ισοτιμία των πτυχιούχων τόσο των ΤΕΙ σύμφωνα με τον Ν. 1404/1983 (ιδρυτικός Νόμος των ΤΕΙ) όσο και των πτυχιούχων των ΑΤΕΙ μετά την εφαρμογή του Ν. 2916/2001 ΠΩΣ ΔΕΝ υπάρχει καμία δυνατότητα για την εξομοίωση των πτυχίων των ανωτέρω πτυχιούχων και ότι θα παραμείνουν με το κύρος του πτυχίου τους. Αυτό το τελευταίο δεν το άκουσε ο κος Αν. Πρύτανης του ΑΤΕΙ Αθηνών παρά μονοπώλησε στο άρθρο του τα των κλαδικών θεμάτων των πανεπιστημιακών καθηγητών του νέου ΠΔΑ και μόνο στο τέλος μας είπε ότι με μεταγενέστερη νομοθετική διάταξη θα τακτοποιηθεί το θέμα της εξομοίωσης των πτυχιούχων μετά το Ν.2916/2001 χωρίς να λάβει υπόψην του και να συμπεριλάβει και τους πτυχιούχους των ΤΕΙ πριν την ισχύ του Ν. 2916/2001 σαν να μην υπήρξαν ποτέ και μην μου πείτε ότι το ξέχασε από προφανή παραδρομή.
Να έχετε υπόψη σας κε Αν.Πρύτανη του ΑΤΕΙ Αθηνών που πλέξατε τόσο όμορφα το εγκώμιο των νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργού της Παιδείας για την ίδρυση του ΠΔΑ με την ταυτόχρονη κατάργηση των ΑΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά ότι οι πτυχιούχοι τόσο των ΤΕΙ όσο και των ΑΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά δεν αποτελούν παιδιά ενός κατώτατου η κατώτερου Θεού της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Χώρα μας όπως μας αντιμετωπίζεται με τα λεγόμενα σας τόσο εσείς όσο και ο κατά τα άλλα ο "ακατάπαυστος" και "άοκνος" άξιος νομοθέτης Υπουργός της Παιδείας.
Είναι γεγονός κε Καλδή ότι οι πρόσφατοι νόμοι της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στην μετά τον Ν. 1404/1983 ήτοι οι κάτωθι Ν. 2916/2001, 3685/2008, 4009/2011 & 4485/2017 είχαν και έχουν όλοι τους μηδενός εξαιρουμένου ένα κορυφαίο και τραγικό νομοθετικό έλλειμα και νομοθετικό κενό εκείνο της αποκατάστασης της ανωτατοποίησης των ΤΕΙ σε ΑΤΕΙ αλλά όχι της πανεπιστημιοποίησής τους. Ως εκ τούτου και δεν εκδίδονταν συνολικά σε όλες τις σχολές των ανωτέρω Ιδρυμάτων τα επαγγελματικά δικαιώματα πλην ορισμένων. Αυτό δεν το γνωρίζεται κύριε Καλδή εσείς εκ της θέσης σας αλλά ούτε και ο κύριος Υπουργός Παιδείας;
Θα ήθελα να σας συμβουλέψω κύριε Καλδή τόσο εσάς όσο και τον κύριο Υπουργό της Παιδείας που τόσο ωραία εξυψώσατε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του κυρίου Υπουργού προς επίρρωση όλων των ανωτέρω χρόνιων και πολυετών προβλημάτων της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στη Χώρα μας να μην υποτιμάται και προσβάλλεται την νοημοσύνη μας και την προσωπικότητά μας ενώ θα μπορούσατε κάλλιστα να προσπαθήσετε τιμώντας τη θέση σας τόσο εσείς όσο και ο κύριος Υπουργός της Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και να τελειώσετε μια και καλή με την αποκατάσταση των προβλημάτων τόσο των ΤΕΙ όσο και των ΑΤΕΙ μέσω του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ) και να στα σταματήσουν έτσι οι διακρίσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των δύο και τριών ταχυτήτων. Είναι επιτακτική ανάγκη να συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου ταυτόχρονα και όχι μεταγενέστερα με νομοθετική διαδικασία ΑΠΑΝΤΕΣ οι πτυχιούχοι τόσο των ΤΕΙ όσο και των ΑΤΕΙ (πριν και μετά τον Ν. 2916/2001) προς εξομοίωση των τίτλων τους με κάθε δυνατότητα και να σταματήσουν επιτέλους οι συντεχνιακές εξυπηρετήσεις των όποιων κλάδων τις προκαλούν για να σταματήσει η ύπαρξη και νέων νομοθετικών και ελλειματικών κενών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Χώρα μας. Αυτό θα είναι για όλους μας όχι μόνο"Εθνική Υπόθεση" αλλά "Εθνική Προοπτική" και "Εθνικό Μέλλον" τόσο για τους σημερινούς όσο για τους επόμενους και τους αυριανούς πτυχιούχους ΑΕΙ και μόνο.
Μετά τιμής
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΜΕΛΙΑΡΗΣ
Σελίδες