Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Αν. Πρύτανης ΤΕΙ Αθήνας : Εθνική υπόθεση η ίδρυση του Παν. Δυτ. Αττικής

«Ζητήματα αξιολόγησης κ.α. που τίθενται από πανεπιστημιακούς είναι λυμένα, ξεπερασμένα»
Δημοσίευση: 03/01/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Εθνική υπόθεση» χαρακτηρίζει ο Αναπληρωτής Πρύτανης του ΤΕΙ Αθηνών Καθηγητής Παν. Καλδής , με δηλώσεις στο esos , την επικείμενη ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σχολιάζοντας την   έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Όσον αφορά ζητήματα αξιολόγησης κ.α. που τίθενται από πανεπιστημιακούς, ο κ. Καλδής θεωρεί ότι είναι λυμένα, ξεπερασμένα από το χρόνο και συνιστούν ή έλλειψη ενημέρωσης ή επικοινωνιακές «κροτίδες» για εσωτερική κατανάλωση κυρίως στα ιδρύματά τους.

Ειδικότερα ο κ.Καλδής, μιλώντας στο esos, είπε τα εξής:

Ολοκληρώνεται η   εμβληματική πρωτοβουλία για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ο  υπουργός Παιδείας   Κώστας Γαβρόγλου με ιδιαίτερα μεθοδική, ταχύτατη - όχι πρόχειρη - και εν τέλει αποτελεσματική προσέγγιση (μέσα σε 9 μήνες) ολοκληρώνει πλέον την εμβληματική πρωτοβουλία για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.

Αοκνα εργάζεται ο υπουργός

Αοκνα εργάζεται ο υπουργός για την επιτυχή έκβαση του διακυβεύματος, με προσωπική συνεχή συμμετοχή και καθοδήγηση, αξιοποιώντας έξυπνα κυβερνητικές και υπερκομματικές διασυνδέσεις, δημιουργώντας προϋποθέσεις και συνέργειες, επιδιώκοντας συμπτώσεις και όχι κατ΄ανάγκη συναινέσεις αντικρουόμενων συμφερόντων (ακαδημαϊκών, συντεχνιακών κλπ.) και επιτυγχάνοντας τελικές συνδιαμορφώσεις.

Είναι εθνική υπόθεση

Άλλωστε, η ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου πέραν του ότι είναι εθνική υπόθεση, η οποία θα φέρει και το «αποτύπωμά» του, καθώς και του άμεσου συνεργάτη του Γιώργου Αγγελόπουλου, Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, αποτελεί και πρόκριμα περαιτέρω ρυθμίσεων περιφερειακών ΤΕΙ με Πανεπιστήμια.  

Αξιολόγηση

Όσον αφορά ζητήματα αξιολόγησης κ.α. που τίθενται από πανεπιστημιακούς, ο κ. Καλδής θεωρεί ότι είναι λυμένα, ξεπερασμένα από το χρόνο και συνιστούν ή έλλειψη ενημέρωσης ή επικοινωνιακές «κροτίδες» για εσωτερική κατανάλωση κυρίως στα ιδρύματά τους.

Έτσι, αναφέρει ο Αναπληρωτής Πρύτανης ότι, μέσα από σειρά νόμων, όπως ο 2916/2001, ο 3685/2008, ο 4009/2011, ο 4485/2017 κ.λπ., πλέον της 16ετίας, έχει πολλαπλά αναγνωριστεί η ένταξη των ΤΕΙ στην κατηγορία των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, κατά την έννοια του άρθρου 16, παρ. 5 του Συντάγματος, όπως και έχει γίνει ένταξη των μελών ΔΕΠ των ΤΕΙ στην κατηγορία των δημόσιων λειτουργών, κατά την έννοια της παρ. 6 του ίδιου άρθρου και τελικά τα ΤΕΙ έχουν εξομοιωθεί πλήρως με τα πανεπιστήμια ως φορείς της ακαδημαϊκής ανώτατης εκπαίδευσης, με πλήρως κατοχυρωμένη ακαδημαϊκή ελευθερία, κατά την παρ. 1 του ίδιου άρθρου.  

Η ΑΔΙΠ

Επίσης,  ο κ. Καλδής αναφέρει ότι, η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), που επικαλούνται υποστηρικτικά των επιχειρημάτων τους όσοι είναι αντίθετοι στις επιλογές του Υπουργού Παιδείας, από τη φύση της δεν είναι, ούτε μπορεί να είναι ελεγκτικός, αλλά και παρεμβατικός μηχανισμός στη λειτουργία, την αποστολή ή τη φυσιογνωμία της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία διαμορφώνεται από νόμους του κράτους.

Διαπίστωση προϋπηρεσίας σε μεταπτυχιακά ή σε διδακτορικά

Ειδικότερα, για την προβλεπόμενη διαπίστωση προϋπηρεσίας σε μεταπτυχιακά ή σε διδακτορικά, που περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο Αναπληρωτής Πρύτανης εκτιμά ότι δεν μπορεί να είναι κυρίαρχη προϋπόθεση για ένταξη σε προσωποπαγή θέση των πρωτοβάθμιων καθηγητών των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και θεωρεί ότι πριν ή εντός της Βουλής των Ελλήνων θα αρθεί εφόσον ζητηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Λόγοι  «ψηφοθηρικοί»,

Και αυτό , τονίζει ο κ. Καλδής, όχι για λόγους «ψηφοθηρικούς», αλλά για συνταγματικούς και πρακτικούς, αφού οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές ΤΕΙ ήδη συμπεριλαμβάνονται σε μητρώα εκλεκτόρων των Πανεπιστημίων της χώρας, όπως αυτά έχουν εγκριθεί από τις Συγκλήτους τους και έχουν πραγματοποιηθεί ή πραγματοποιούνται κρίσεις αρκετών καθηγητών Πανεπιστημίων με εκλεκτορικά που συμπεριλαμβάνουν και καθηγητές ΤΕΙ.  

Πτυχιούχοι των ΤΕΙ

Αναφορικά με το δικαίωμα των αποφοίτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά για πρόσβαση σε πανεπιστημιακό πτυχίο του νέου Ιδρύματος, ο Αναπληρωτής Πρύτανης θεωρεί ότι εφόσον έχουν καταστεί πτυχιούχοι μετά την εφαρμογή του ν. 2916/2001, θα ικανοποιηθεί το αίτημά τους με νομοθετική διαδικασία εξομοίωσης αμέσως μετά την ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.  

 

 

Σχόλια (55)

 
dr
03 Ιαν 2018 10:52

'' εφόσον έχουν καταστεί πτυχιούχοι μετά την εφαρμογή του ν. 2916/2001 θα ικανοποιηθεί το αίτημά τους με νομοθετική διαδικασία εξομοίωσης αμέσως μετά την ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής'', λέει ο ο Αναπληρωτής Πρύτανης του ΤΕΙ Αθηνών Καθηγητής Παν. Καλδής. Ο διαχωρισμός σε αποφοίτους προ και μετά 2001 είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ και ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ...

 
Αποφοιτος 1999 μηχανικός Πληροφορικής ΤΕ
03 Ιαν 2018 11:03

Αξιότιμε Αντιπρύτανη,
Οι πτυχιούχοι 4ετών προγραμμάτων προ του 2001 όπως πχ οι μηχανικοί Πληροφορικής ΤΕ είναι "αλλουνού παπά ευαγγέλια;" Αυτοί αλλά και οι υπόλοιποι απόφοιτοι (3 ,5 έτη φοίτησης) δεν πρέπει να τύχουν της εξομοίωσης από τη στιγμή μάλιστα που ήδη υπηρετούν ως κατηγορία ΠΕ στην δημόσια εκπαίδευση; Να ξέρετε ότι και οι προ 2001 απόφοιτοι συνετέλεσαν καθοριστικά στην σημερινή ευτυχή εξέλιξη του Ιδρύματός ΜΑΣ.
Μετά τιμής

 
bob mastoras
03 Ιαν 2018 11:07

Πράγματι απαράδεκτη η προσέγγιση και στάση του πρύτανη.

 
sk
03 Ιαν 2018 11:22

Αναφορικά με το δικαίωμα των αποφοίτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά για πρόσβαση σε πανεπιστημιακό πτυχίο του νέου Ιδρύματος, ο Αναπληρωτής Πρύτανης θεωρεί ότι εφόσον έχουν καταστεί πτυχιούχοι μετά την εφαρμογή του ν. 2916/2001, θα ικανοποιηθεί το αίτημά τους με νομοθετική διαδικασία εξομοίωσης αμέσως μετά την ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.!!!!!!!

Δηλαδή οι πριν του 2001 ήταν σε άλλο ΙΔΡΥΜΑ!!!δεν έχουν δικαίωμα σε αυτήν την διαδικασία???

Παίζουν με τις λέξεις!!!

Υποκρισία!!!

Πολιτικό Έγκλημα!!!

 
Πάνος Ματσούκας
03 Ιαν 2018 12:20

Ντροπή και αίσχος σε εσάς προσωπικά και στον ίδιο τον Υπουργό που έχετε ήδη αποφασίσει το "τέλειωτικό χτύπημα" στους αποφοίτους των ΤΕΙ.
Είμαι απόφοιτος του 1999 και ισότιμος πτυχιούχος Μηχανικός με τον αντίστοιχο πτυχιούχο του 2001, 2002, 2003 ... 2017, 2018!!!
Ποιος σου δίνει το δικαίωμα να με αποκλείσεις από την διαδικασία.
Ντροπή και αίσχος για την επαίσχυντη δήλωσή σας κ. Αντιπρύτανη. Μήπως ξεχνάτε ότι ήσασταν Αντιπρόεδρος προ ολίγων ημερών και τώρα αναβαθμιστήκατε σε Αντιπρύτανης;...στο πλαίσιο της ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης;
Εσείς ζητάτε το δίκιο σας και καμία μέριμνα για τους αποφοίτους.
Και μας λέτε ότι το θέμα των αποφοίτων θα λυθεί ΜΕΤΑ...με άλλο ΝΟΜΟ; Και μάλιστα οι προ 2001 θα μείνουν ΕΚΤΟΣ!!!!
ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ!!!
Ντροπή σας!
Η ευθύνες πλέον είναι προσωπικές!!!!!!

 
Αλέξανδρος Ανδρ.
03 Ιαν 2018 12:59

κ. Αντιπρύτανη,
Εάν τολμήσετε εσείς (και όλα τα μέλη των Συγκλήτων των δύο ΑΕΙ ΤΤ) και ο κ. Υπουργός να μην συμπεριλάβετε τους αποφοίτους των δύο ΤΕΙ που απέκτησαν πτυχίο πριν το 2001 και οι οποίοι είναι 100% ισότιμοι με τους σημερινούς πτυχιούχους των δύο ΤΕΙ, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με την οργή του Νόμου και της Κοινωνίας!!!

Δεν θα σας επιτρέψουμε να εγκληματίσετε εις βάρος μας!!!

Φτάνει πια!!!

Δυστυχώς στη Χώρα της ντροπής, για να βρούμε το δίκιο μας την ύστατη αυτή στιγμή, χρειαζόταν μια δυνατή συντεχνία να πιέσει!

Πρέπει να κινητοποιηθεί το Πολιτικό σύστημα!! Διαπράττεται Πολιτικό Έγκλημα!!!!!!!

κ. Απόστολε Κακλαμάνη πού είστε τώρα που σας χρειαζόμαστε!!!
κ. Μητσοτάκη, κα Γεννηματά, κκ Βουλευτές της Αντιπολίτευσης κάντε κάτι την ύστατη αυτή ώρα!!!!

 
Πτυχιούχος Τει
03 Ιαν 2018 13:11

Απαράδεκτο, παράνομο και αντισυνταγματικό .
Το 2001 τα ΤΕΙ αναγνωρίστηκαν ως ανώτατα ,δεν έγιναν ανώτατα.
Εκτός και αν θέλουν να μας φορτώσουν κάποια μαθήματα παραπάνω από τους αποφοίτους του 2001 και μετά.
Όμως μην γελιεστε αν δεν μπεί τώρα η ισοτίμηση στο νομοσχέδιο δεν θα μπεί ποτέ και για κανένα
Θυμάστε πόσα χρόνια μας έταζαν επαγγελματικά δικαιώματα ???

 
jimmys_b
03 Ιαν 2018 13:24

Αυτές οι μεθοδεύσεις για πτυχιούχους των δύο ιδρυμάτων είναι τουλάχιστον απαράδεκτες. Στη Γαλλία μετά από κάποια χρόνια αποδεδειγμένης εργασίας σε κάποιο επιστημονικό κλάδο π.χ. οικονομικα, έχεις τη δυνατότητα να δώσεις εξετάσεις και να αποκτήσεις Πανεπιστημιακό τίτλο πλήρως ισότιμο με αυτόν που απέκτησε κάποιος σπουδάζοντας. Και ο Υπουργός αρνείται σε πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης να έχουν συνέχεια στα ίδια ιδρύματα από τα οποία αποφοίτησαν ;; Φυσικά η νομική οδός είναι εξασφαλισμένη αλλα τέτοια απαξίωση , αδιαφορία, τιμωριτικη προσβλητικη για χιλιάδες επαγγελματίες και επιστημονες συντεχνιακή λογική, ΔΕΝ θα περάσει χωρίς ΚΟΣΤΟΣ για αυτούς που αποφάσισαν. Και το κόστος θα είναι πολυεπίπεδο και πολλαπλάσιο αυτών που υπογράφουν. Ας το έχουν κατά νου!!

 
Stefanos
03 Ιαν 2018 14:46

Nομοθετική διαδικασία εξομοίωσης αμέσως μετά την ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ΔΕΝ πρόκειται να υπάρξει. Αυτό που συμβαίνει, είναι ένα déjà vu του 1983, όπου τα ΕΔ θα έβγαιναν με άλλη νομοθετική διαδικασία μετά από 4 χρόνια, από την ίδρυση και λειτουργία αυτών. Για την ιστορία πέρασαν 35 (!!!) χρόνια και τέτοια νομοθετική διαδικασία δεν υπήρξε ποτέ! ΠΟΤΕ!

Αυτό που λέει ο κύριος, αποτελεί κλασσική μέθοδο αποπροσανατολισμού και κατευνασμού των δυνητικών αντιδράσεων από μέρους των αποφοίτων. Και σαν να μην είναι αυτό αρκετό,τους διαιρεί κιόλας σε προ και μετά του 2001παραβλέποντας την ισχύουσα νομοθεσία.

Τέλος το ότι η αναφορά στους πτυχιούχους γίνεται στο τέλος, είναι και αυτό ένα "σημειολογικό" χαρακτηριστικό που φανερώνει το πόσο τους υπολογίζουν.

 
i_a
03 Ιαν 2018 15:15

Μεταξύ άλλων ο κ. Καλδής αναφέρεται μετά βεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι αποφοίτων ΤΕΙ (προ και μετά του 2001). Αν αυτά που γράφει είναι απολύτως ορθά, τεκμηριωμένα και ακλονήτως εδραζόμενα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία έχουν καλώς! Ειδάλλως, σύμφωνα με το άρθρο 187 θεωρούνται διαρροή ψευδών ειδήσεων.

 
ΤΕΙ
03 Ιαν 2018 15:17

Οι ευθύνες των καθηγητών που πολεμούν τους πτυχιούχους που καταξίωσαν στην κοινωνία τα ΤΕΙ είναι πλέον ορατές και θα αποδώθουν.
Σύμφωνα με τον κύριο Καλδή οι πτυχιούχοι προ του 2001 θα μείνουν με ένα πτυχίο φάντασμα αφού η σχολή του θα έχει καταργηθεί.
Καμία μέριμνα για αυτούς .Ούτε τουλάχιστον με κάποια μαθήματα παραπάνω .
Άραγε σύλλογος πτυχιούχων υπάρχει για να σχολιάσει ή έχει καλυφθεί από λεγόμενα του κυρίου Καλδή ?....
Θέλω να πιστεύω πως όχι και ότι σύντομα θα πάρει θέση

 
Giorgos
03 Ιαν 2018 15:33

Πτυχιούχε του ΤΕΙ Αθήνας που τελείωσες πριν το 2001, τώρα θα πρέπει να είσαι στην ηλικία των 40. Άρα καταξιωμένος (με μεταπτυχιακά, διδακτορικά, μεγάλη εργασιακή εμπειρία κλπ). Γιατί ασχολείσαι λοιπόν με το παρόν νομοσχέδιο ; Για να πεις στην οικογένειά σου ότι μετά από πολλά χρόνια σου ήρθε το πτυχίο Πανεπιστημίου που από τότε άξιζες ; Ή μήπως θα ξεκινήσεις μια νέα καταπληκτική καριέρα λόγω του Πανεπιστημιακού πτυχίου ; ...
Γι' αυτό σου λέω ... μην ασχολείσαι.

 
ΤΕΙ
03 Ιαν 2018 15:36

Ο κύριο αντιπρύτανης στο προς διαβούλευση νομοσχέδιο για το ΠΔΑ δεν αναφέρθηκε καθόλου στους παλαιούς πτυχιούχους παρά μόνο σε θέματα που αφορούν τους καθηγητές .
Σήμερα σχολιάζει στο esos και όχι στο νομοσχέδιο μία παράγραφο που αναφέρεται στους πτυχιούχους και εκεί μας χωρίζει και μας διαιρεί .
Σιγή ασυρμάτου και από τους υπόλοιπους καθηγητές.
Ντροπή και αίσχος τίποτε άλλο .

 
Απόφοιτος τει Κρήτης
03 Ιαν 2018 16:43

Για όλο αυτό το χάος φταίει η κάθε προηγούμενη κυβέρνηση που ποτε δεν εξίσωσε τους καθηγητές και ποτε δεν εκδοσαν επαγγελματικά δικαιώματα. Επίσης για όλο αυτό το χάος φταίει η κάθε συντεχνία που κατέστρεψε έτσι τα ΤΕΙ. Επικρατεί ένα χάος Εξαιτίας Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ οι οποίοι γκρεμίσανε την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και όλα αυτά για τα επαγγελματικά δικαιώματα.

 
Γ.Α.
03 Ιαν 2018 16:50

@Πάνος Ματσούκας
Πολύ σωστά τα γράφεις. Ο μέχρι πριν λίγο καιρό Αντιπρόεδρος, που αναβαθμίσθηκε σε Αντιπρύτανη, κάτι που πιθανόν να μην το είχε φανταστεί ούτε στα πιο τρελά του όνειρα, κάνει με παράνομο και αντισυνταγματικό τρόπο και διαχωρισμούς, για απόφοιτους σε πριν και μετά το 2001. Αυτός θα τηρήσει το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους, που μιλάει για την Αρχή της ισότητας; Ας κρατήσουμε τις δηλώσεις του αυτές, μπορεί σε λίγο καιρό να τον φέρουν νομικά σε πολύ δύσκολη θέση. Oι ευθύνες όσων αποφασίζουν και υπογράφουν για τους απόφοιτους, χωρίς αυτούς, είναι πλέον και προσωπικές.

 
Κωνσταντίνος
03 Ιαν 2018 16:57

@Πτυχιούχος Τει

Το νομοσχέδιο έτσι όπως είναι τώρα, ναι μεν δεν περιλαμβάνει ρύθμιση για τους ήδη πτυχιούχους ΑΛΛΑ ούτε και τους αποκλείει από το ενδεχόμενο ισοτίμησης με τα πτυχία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής...
Αν ψηφιστεί έτσι (χλωμό το κόβω διότι υπάρχουν πολλά νομικά κενά και όχι μόνο σ' αυτό το θέμα) τότε ΜΕΝΕΙ ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ το τι θα γίνει με τους ήδη πτυχιούχους...κι επειδή είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποιοι συνάδελφοι θα κινηθούν νομικά (πέρα από ενώσεις π.χ. Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. που σίγουρα θα το κάνουν) τότε θα αναγκαστούν α)να γνωμοδοτήσουν οι Δικαστικές αρχές και β)να διευθετήσουν το θέμα...
Το μόνο για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι σ' αυτό το ενδεχόμενο (με βάση την κείμενη νομοθεσία και το τι έχει γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν) είναι ότι το αίτημα θα δίνει δεκτό...κανείς όμως δε μπορεί να είναι σίγουρος ούτε για το "πόσοι" από τους πτυχιούχους θα λάβουν ισοτίμηση (απόφοιτοι Τ.Ε.Ι. μετά το 2001, πριν το 2001, πριν το 1983 κ.λπ.) ούτε για το πως θα προκύψει η ισοτίμηση αυτή (με "εξετάσεις" ή χωρίς κ.λπ.)...

 
ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ
03 Ιαν 2018 19:13

Απαραδεκτη σταση απο τον "αντιπρυτανη". Αν υπαρχει διαφορα πριν και μετα το 2001 τοτε αυτο σημαινει οτι τα ΤΕΙ πριν το 2001 ηταν κατι αλλο απο τα ΤΕΙ μετα το 2001. Δηλαδη τοσα χρονια αυτοι που χρησιμοποιουν το τιτλο που πηραν πριν το 2001 εξαπατουν την κοινωνια;

 
Νικήτας Χιωτίνης
03 Ιαν 2018 19:58

Αγαπητοί κύριοι...Αυτό που λέει ο κος Καλδής αφορά στην τυπική ισοτίμηση που μπορεί να γίνει αμέσως ή περίπου αμέσως, απλώς στηριγμένη στους ισχύοντες νόμους (και πολύ καλώς το λέει τώρα και προς πάσα κατεύθυνση). Για τους παλαιότερους του 2001 αποφοίτους, μπορούν κάλλιστα να αποφασίσουν οι Διοικήσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πρύτανις, Πρυτανικό Συμβούλιο, Κοσμήτορες Σχολώς ή Πρόεδροι Τμημάτων) να δώσουν βεβαιώσεις ισοτίμησης -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ας μην προτρέχουμε.....

 
Κατερίνα
03 Ιαν 2018 20:07

Θα περιμένατε κάτι καλύτερο από πολιτικούς και πολιτικάντηδες;

 
@Χιωτινης
03 Ιαν 2018 20:13

Δηλαδή χιλιάδες απόφοιτοι πρέπει να περιμένουν "Περίπου αμέσως" τους "Πρυτάνεις" και "Αντιπρυτάνεις" να συσκεφτούν; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Τι σημαίνει περίπου αμέσως; Γιατί δεν γίνεται απευθείας;

 
Πτυχιούχος Τει
03 Ιαν 2018 20:40

@ Νικήτας Χιωτίνης
Αγαπητέ κύριε Χιωτίνη από την αρθρογραφία σας ,διακρίνω ευγένεια και βαθειά γνώση των θεμάτων .
Χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει κάθε σωστός Δάσκαλος .
Μην ξεχνάτε όταν μιλούσατε για πετράδες και σχολή οικιακής οικονομίας.
Τότε δεν βάζατε ερωτηματικά ,αστερίσκους και θα.
Βάλτε πλάτη Δάσκαλε και εσείς για μην πραγματοποιηθεί η τεράστια αδικία του διαχωρισμού σε προ και μετά 2001 πτυχιούχους .
Εσείς ξέρετε καλά πόσο ματωσαμε και εμείς οι...Προ 2001 για να πάρουμε το πτυχίο και για να συνεχίσουμε .
Ξέρετε ότι διάφορες δεν υπάρχουν υπάρχει όμως απόφαση του Αρείου πάγου με αριθμ.524/2013 που τα λέει όλα .
Ξέρω ότι θα το κάνετε και σας ευχαριστώ εκ μέρους όλων .
Καλή και δημιουργική χρονιά .

 
V. K.
03 Ιαν 2018 20:44

Αγαπητοί συνάδελφοι δεν θα υπάρχει κανένας λόγος ισοτιμησης των πτυχίων των Μηχανικών ΤΕΙ με τα νέα. Πιστεύω (μακάρι να διαψευστώ) πως οι Μηχανικοί του ΠΔΑ οι οποίοι θα είναι τετραετούς φοίτησης δεν θα έχουν τον τίτλο του Διπλωματούχου Μηχανικού, αλλά θα συνεχίσουν να είναι Πτυχιούχοι με τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους Μηχανικούς ΤΕΙ.

 
Πτυχιούχος ΤΕΙ Πειραια
03 Ιαν 2018 21:00

Αποσπασμα της αποφασης του Αρειου Πάγου του πολιτικου τμηματος 524/2013 .............."το πτυχίο που χορηγείται από τμήματα Τ.Ε.Ι. είναι βασικός τίτλος σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε ελληνικά ή ξένα Πανεπιστήμια, με τις προϋποθέσεις που εκάστοτε ισχύουν για τους πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης». Από τις τελευταίες αυτές διατάξεις (του ν. 2916/2001) προκύπτει ότι με το νόμο αυτόν ορίστηκε η διάρθρωση της ανώτατης εκπαιδεύσεως η οποία πλέον αποτελείται από δύο, σαφώς διακρινόμενους μεταξύ τους, παράλληλους τομείς, τον πανεπιστημιακό, που συναπαρτίζει όλα τα υφιστάμενα Α.Ε.Ι και τον τεχνολογικό μη πανεπιστημιακό, που περιλαμβάνει τα Τ.Ε.Ι. Η υπαγωγή δε των τελευταίων στην ανώτατη εκπαίδευση συνδέθηκε με τη συμμόρφωση προς τις αντίστοιχες συνταγματικές επιταγές, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πλήρη αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων, το καθεστώς του Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. και τα θέματα σπουδώνστην πλήρη εξομοίωση αυτών με τα Α.Ε.Ι. Έτσι, ο χαρακτηρισμός πλέον των πτυχίων των Τ.Ε.Ι. ως βασικών τίτλων σπουδών ανώτατης εκπαιδεύσεως δε συνεπάγεται και την ισοτιμία αυτών με τα πτυχία των Α.Ε.Ι. ιδιαίτερα ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων. Τούτο συνάγεται σαφώς α) από την προαναφερθείσα διάταξη του άρθρου 5 παρ. 12, όπου προσδιορίζεται και η συνέπεια του χαρακτηρισμού αυτού, που είναι η «δυνατότητα προσβάσεως των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε ελληνικά ή ξένα πανεπιστήμια», την οποία δεν είχαν πριν από το 2916/2001, προσδιορισμός που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν περιττός, β) από τη διάταξη του άρθρου 6 παρ. 6 περίπτωση β’ του ιδίου νόμου, κατά την οποία τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων αποφοιτούν από τα ΤΕΙ μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού είναι τα ίδια με αυτά που καθορίζονται με τα προεδρικά διατάγματα, που έχουν εκδοθεί κατά ειδικότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις του στοιχείου γ’ της παρ. 2 του άρθρου 25 του ν. 1404/1983 και γ) από την εισηγητική έκθεση, στην οποία γίνεται σαφής αναφορά ότι με το νόμο αυτόν «δεν επιχειρείται διαφοροποίηση μεταξύ των παλαιών και νέων πτυχίων Τ.Ε.Ι. που είναι μεταξύ τους ισότιμα, όπως ακριβώς τα ίδια παραμένουν και τα επαγγελματικά δικαιώματα των παλαιών και νέων πτυχιούχων Τ.Ε.Ι.»."

 
Νικήτας Χιωτίνης
03 Ιαν 2018 21:04

Kε "@Χιωτινης" (!) ευτυχώς υπάρχουν νόμοι που ρυθμίζουν την κοινωνία που ζούμε. Τους νόμους μπορούμε να τους αλλάξουμε, με τρόπο ειρηνικό ή με τρόπο βίαιο. Αλλά πάλι νόμους θα έχουμε. Τους νόμους αυτούς τους σχεδίασαν ειδικοί για τα θέματα και ψηφίζονται από τους βουλευτές που επέλεξε η κοινωνία. Είμαι από αυτούς που πιστεύω -και το γράφω κι΄όλας ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΩΣ, άρα είμαι ανοικτός σε κριτική- πως στην ανωτέρω διαδικασία υπάρχουν σκόπιμες (και βρώμικες) στρεβλώσεις (σε όλα όσα προανέφερα: "ειδικοί", βουλευτές, κοινωνία). Με χρήση αυτών των νόμων λοιπόν θα πορευτούμε -ή με άλλων που θα φτιάξουμε- με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με την καλύτερη δυνατή χρήση τους. Τώρα πάντως αυτούς έχουμε και με αυτούς μπορούμε να δουλέψουμε!

 
@Χιωτινης
03 Ιαν 2018 21:33

Το εγχείρημα του ΠΔΑ διαχωρίζει ξεκάθαρα πλέον τα ΤΕΙ σε "ΤΕΙ προ του 2001" και "ΤΕΙ μετά το 2001". Προφανώς είστε ικανοποιημένος από αυτό και εγώ δεν έχω τίποπα άλλο να προσθέσω. Ωραία πάντως η ανάλυσή σας για τους νόμους.

 
ΙΩΑΝ. ΓΕΜΕΛΙΑΡΗΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΟΙΚ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1992
03 Ιαν 2018 22:12

Σύμφωνα με τα λεγόμενα στο άρθρο αυτό ο Αναπληρωτής Πρύτανης του ΑΤΕΙ Αθηνών Καθηγητής κος Παν. Καλδής, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ) το οποίο θα προέρχεται από την συγχώνευση των δύο ΑΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά όπως αναγράφεται στο υπό δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου περί ίδρυσης του ανωτέρω ΠΔΑ είναι "Εθνική Υπόθεση". Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρει στο άρθρο του ο κος Αν. Πρύτανης ολοκληρώνει πλέον την εμβληματική πρωτοβουλία του για το ΠΔΑ του κου Πρωθυπουργού και εργάζεται άοκνα για την επιτυχή έκβαση του διακυβεύματός του.
Όμως ο κος Υπουργός πρόσφατα είπε για την ισοτιμία των πτυχιούχων τόσο των ΤΕΙ σύμφωνα με τον Ν. 1404/1983 (ιδρυτικός Νόμος των ΤΕΙ) όσο και των πτυχιούχων των ΑΤΕΙ μετά την εφαρμογή του Ν. 2916/2001 ΠΩΣ ΔΕΝ υπάρχει καμία δυνατότητα για την εξομοίωση των πτυχίων των ανωτέρω πτυχιούχων και ότι θα παραμείνουν με το κύρος του πτυχίου τους. Αυτό το τελευταίο δεν το άκουσε ο κος Αν. Πρύτανης του ΑΤΕΙ Αθηνών παρά μονοπώλησε στο άρθρο του τα των κλαδικών θεμάτων των πανεπιστημιακών καθηγητών του νέου ΠΔΑ και μόνο στο τέλος μας είπε ότι με μεταγενέστερη νομοθετική διάταξη θα τακτοποιηθεί το θέμα της εξομοίωσης των πτυχιούχων μετά το Ν.2916/2001 χωρίς να λάβει υπόψην του και να συμπεριλάβει και τους πτυχιούχους των ΤΕΙ πριν την ισχύ του Ν. 2916/2001 σαν να μην υπήρξαν ποτέ και μην μου πείτε ότι το ξέχασε από προφανή παραδρομή.
Να έχετε υπόψη σας κε Αν.Πρύτανη του ΑΤΕΙ Αθηνών που πλέξατε τόσο όμορφα το εγκώμιο των νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργού της Παιδείας για την ίδρυση του ΠΔΑ με την ταυτόχρονη κατάργηση των ΑΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά ότι οι πτυχιούχοι τόσο των ΤΕΙ όσο και των ΑΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά δεν αποτελούν παιδιά ενός κατώτατου η κατώτερου Θεού της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Χώρα μας όπως μας αντιμετωπίζεται με τα λεγόμενα σας τόσο εσείς όσο και ο κατά τα άλλα ο "ακατάπαυστος" και "άοκνος" άξιος νομοθέτης Υπουργός της Παιδείας.
Είναι γεγονός κε Καλδή ότι οι πρόσφατοι νόμοι της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στην μετά τον Ν. 1404/1983 ήτοι οι κάτωθι Ν. 2916/2001, 3685/2008, 4009/2011 & 4485/2017 είχαν και έχουν όλοι τους μηδενός εξαιρουμένου ένα κορυφαίο και τραγικό νομοθετικό έλλειμα και νομοθετικό κενό εκείνο της αποκατάστασης της ανωτατοποίησης των ΤΕΙ σε ΑΤΕΙ αλλά όχι της πανεπιστημιοποίησής τους. Ως εκ τούτου και δεν εκδίδονταν συνολικά σε όλες τις σχολές των ανωτέρω Ιδρυμάτων τα επαγγελματικά δικαιώματα πλην ορισμένων. Αυτό δεν το γνωρίζεται κύριε Καλδή εσείς εκ της θέσης σας αλλά ούτε και ο κύριος Υπουργός Παιδείας;
Θα ήθελα να σας συμβουλέψω κύριε Καλδή τόσο εσάς όσο και τον κύριο Υπουργό της Παιδείας που τόσο ωραία εξυψώσατε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του κυρίου Υπουργού προς επίρρωση όλων των ανωτέρω χρόνιων και πολυετών προβλημάτων της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στη Χώρα μας να μην υποτιμάται και προσβάλλεται την νοημοσύνη μας και την προσωπικότητά μας ενώ θα μπορούσατε κάλλιστα να προσπαθήσετε τιμώντας τη θέση σας τόσο εσείς όσο και ο κύριος Υπουργός της Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και να τελειώσετε μια και καλή με την αποκατάσταση των προβλημάτων τόσο των ΤΕΙ όσο και των ΑΤΕΙ μέσω του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ) και να στα σταματήσουν έτσι οι διακρίσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των δύο και τριών ταχυτήτων. Είναι επιτακτική ανάγκη να συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου ταυτόχρονα και όχι μεταγενέστερα με νομοθετική διαδικασία ΑΠΑΝΤΕΣ οι πτυχιούχοι τόσο των ΤΕΙ όσο και των ΑΤΕΙ (πριν και μετά τον Ν. 2916/2001) προς εξομοίωση των τίτλων τους με κάθε δυνατότητα και να σταματήσουν επιτέλους οι συντεχνιακές εξυπηρετήσεις των όποιων κλάδων τις προκαλούν για να σταματήσει η ύπαρξη και νέων νομοθετικών και ελλειματικών κενών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Χώρα μας. Αυτό θα είναι για όλους μας όχι μόνο"Εθνική Υπόθεση" αλλά "Εθνική Προοπτική" και "Εθνικό Μέλλον" τόσο για τους σημερινούς όσο για τους επόμενους και τους αυριανούς πτυχιούχους ΑΕΙ και μόνο.
Μετά τιμής
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΜΕΛΙΑΡΗΣ

 
Πτυχιούχος ΤΕΙ Πειραια /μεταπτυχιακος φοιτητης
03 Ιαν 2018 22:26

Κυριε Χιωνιτη το ΤΕΙ της Αθηνας ακομα και σημερα δεν χορηγεί παράρτημα διπλώματος σε αποφοιτους ΤΕΙ προ του 2001 και θα δωσει το Π.Δ.Α. ισοτιμια με πανεπιστημιακο πτυχιο !!!!!! δεν σας εχουμε καμια απολυτως εμπιστοσύνη.

 
Νικήτας Χιωτίνης
03 Ιαν 2018 22:37

Η απόφαση του Αρείου πάγου με αριθμ.524/2013 που μηνημόνευσαν ο ευγενικός προς εμένα "Πυχιούχος ΤΕΙ" και ο "Πτυχιούχος ΤΕΙ Πειραιά" είναι ιδιαίτερα σημαντική...και θα χρησιμοποιηθεί...

 
Πάνος Κ.
03 Ιαν 2018 22:39

@Χιωτίνη

Με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι εσείς προσωπικά κ. Χιωτίνη απουσιάσατε όλο αυτό το διάστημα από τότε που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση το επαίσχυντο Νομοσχέδιο του ΠΔΑ. Και βγαίνετε τώρα να κάνετε δηλώσεις μεσοβέζικες, απλώς για να κατευνάσετε την οργή μας και ενδεχομένως να καλύψετε την ολιγωρία των συναδέλφων σας. Αντιθέτως στο παρελθόν είχατε αναφερθεί πολλάκις υπέρ ημών.
Με λυπεί ακόμη περισσότερο πως Καθηγητές με θεσμικό ρόλο, όπως οι πρώην Πρόεδροι και νυν Πρυτάνεις των δύο ΑΕΙ ΤΤ, δεν έχουν εμφανιστεί να κάνουν μία δήλωση για το μέλλον των αποφοίτων των δύο ιδρυμάτων. Αντ’ αυτού έκαναν δηλώσεις και απείλησαν την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με παραίτηση, καθαρά και μόνο για να διεκδικήσουν το προσωπικό/κλαδικό τους συμφέρον. Με ιδιαίτερο στόμφο και αποφασιστικότητα διεκδίκησαν το αυτονόητο. Την αναγνώριση της ιδιότητάς τους, ως κεκτημένη και αδιαμφησβήτητη. Το ίδιο όμως έπρεπε να κάνουν ως Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι και για την ψυχή των Ιδρυμάτων τους, τους αποφοίτους τους!
Θα αναφερθώ και στον κ. Απόστολο Κοκκώση, τον οποίο εκτιμώ ιδιαιτέρως αλλά και αυτός εξαφανισμένος είναι. Καμία δήλωση για τους αποφοίτους!
Σιγή ιχθύος από όλους σας κ. Χιωτίνη. Κανένας πλην του κ. Βαρελίδη (καθηγητή ΤΕΙ Πειραιά).
Ως Καθηγητές οφείλατε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, ως κυματοθραύστης στις συντεχνιακές πολιτικές επιλογές! Είστε θεματοφύλακες των συμφερόντων μας … ή τουλάχιστον θα έπρεπε να ήσασταν.

Είχα γράψει και στο παρελθόν ότι το γεγονός της μη απόδοσης Επαγγελματικών Δικαιωμάτων στους Μηχανικούς των ΤΕΙ οφείλεται κατά 80% στους ίδιους καθηγητές των ΤΕΙ και το υπόλοιπο σ πολιτικό σύστημα των συντεχνιών και των πολιτικών συμφερόντων.

Απορώ πώς οι Καθηγητές που ενεπλάκησαν στις διαπραγματεύσεις με την ηγεσία του Υπουργείου, θα αντικρίσουν αποφοίτους τους!

Είμαι 39 ετών, απόφοιτος ΤΕΙ του 2000 με δύο Μεταπτυχιακά από Πανεπιστήμια (ευτυχώς) και πραγματικά θλίβομαι και ματώνω, όχι τόσο γιατί τέλειωσα Μηχανικός σε ΤΕΙ, αλλά για την αδικία που μαστίζει την Χώρα μου και με κρατάει αιχμάλωτό των συμφερόντων. Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες χώρα όπου υπάρχει πραγματική Δημοκρατία και εφαρμόζεται το Σύνταγμα, έχω αυτό που μου αξίζει. Εδώ δυστυχώς δεν τα κατέφερα!!!!

Θα συνεχίσω να παλεύω. Έχω ακόμη 28 γεμάτα χρόνια εργασίας. Πιστεύει ο κ. Καλδής ότι είναι λίγα προκειμένου να δικαιολογείται η εξόντωσή μας;
Κάνει μέγα λάθος! Θα μας βρει μπροστά του!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΆΒΕΙ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΕΙ (ΠΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ 2001) ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΟΥ ΠΔΑ!!!!!!
Τα περί μελλοντικών νόμων είναι λίαν επιεικώς αστεία!!!!!
Θα μας βρουν μπροστά τους όλοι οι ιθύνοντες!!!!!!

 
i_a
04 Ιαν 2018 00:31

Με την λογική όλων αυτών των καθηγητών ΤΕΙ ...που θεωρούν τις καρέκλες τους ήδη ως Πανεπιστημιακές να γνωρίζουν ότι οι θεσμοί της πολιτείας και το σύνταγμα επιτάσσουν ισονομία. Εφόσον οι κ.κ. νομοθετούν και προλαμβάνουν καταστάσεις στα ενημερωτικά sites, να γνωρίζουν ότι "every contact leaves a trace".

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ