Εκκλησία Κρήτης:Τα θρησκευτικά χρήζουν αμέσου αλλαγής και επαναπροσδιορισμού

05/01/2018

Άκουσε το άρθρο

Οι φάκελλοι του μαθήματος των Θρησκευτικών  χρήζουν αμέσου αλλαγής και επαναπροσδιορισμού, προκειμένου να μην εξάγωνται λανθασμένα και βεβιασμένα συμπεράσματα εκ των μαθητών.

Αυτό, μεταξύ άλλων, επισημαίνει  η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, σε επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, και υπογραμμίζει τα εξής:

Α. Η Ιερά Σύνοδος, αφουγκραζομένη τα ερωτήματα και την απορίαν πολλών ανθρώπων, γονέων και κηδεμόνων μαθητών, εν τη Μεγαλονήσω Κρήτη, διατυπώνει δια του παρόντος Γράμματος Αυτής ότι επιθυμεί τον Ορθόδοξον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών εις πάσας τας βαθμίδας της Εκπαιδεύσεως και εκφράζει την ρητήν διαφωνίαν της Ιεράς Συνόδου ως προς τον επιχειρούμενον και μάλιστα εις μαθητάς του Δημοτικού Σχολείου, «θρησκευτικόν συγκρητισμόν».

Β. Ως Αρχιερείς της Εκκλησίας Κρήτης θεωρούμεν απαραίτητον την προβολήν της ημετέρας ταυτότητος και του πολιτισμού ημών μέσω του μαθήματος των Θρησκευτικών και δηλώνομεν, επίσης, τον απερίφραστον σεβασμόν προς την πίστιν ενός εκάστου συνανθρώπου ημών, ως και την σύνταξιν ημών εις τον αγώνα αποβολής πάσης μισαλλοδοξίας.

Γ. Εις καιρούς κατά τους οποίους πολλών ειδών συγχύσεις επικρατούν εν τη Κοινωνία ημών, θεωρούμε λανθασμένην την επιλογήν της εισαγωγής μιας επιπλέον «συγχύσεως» εις το μάθημα των Θρησκευτικών, δια της αδιακρίτου προβολής των θρησκειών και της άνευ της δεούσης προσοχής και διακρίσεως εξαγωγής βεβιασμένων συμπερασμάτων και μάλιστα εις το κομβικόν ζήτημα της πίστεως ενός ανθρώπου και μάλιστα ανηλίκου.

Δ. Επί πλέον, γνωρίζομεν εις την Υμετέραν Εξοχότητα ότι Τριμελής Συνοδική Επιτροπή της Εκκλησίας Κρήτης έχει αναλάβει το έργον της λεπτομερούς μελέτης των φακέλλων του μαθήματος των Θρησκευτικών και θα επανέλθωμεν δια συγκεκριμένων στοιχείων, τα οποία θεωρούμεν ότι χρήζουν αμέσου αλλαγής και επαναπροσδιορισμού, προκειμένου να μην εξάγωνται λανθασμένα και βεβιασμένα συμπεράσματα εκ των μαθητών.

 

Σχόλια (9)

@petros
|

Επίσης πάνω από όλα τα άλλα σκοταδισμός είναι να μη δέχεσαι την άποψη των άλλων και να την χαρακτηρίζεις σκοταδιστική επειδή αφελώς ή ιδεοληπτικώς νομίζεις ότι μπορείς να την μειώσεις έτσι.Η εποχή του Στάλιν ,του Εμβέρ Χότζα ή των Τσαουσέσκου έχει παρέλθει προ πολλού.Όπως λες και συ είμαστε στο 2018 που μάλλον δεν το πιστεύεις ούτε ο ίδιος νομίζοντας προφανώς ότι είμαστε ακόμη στην εποχή των σοβιέτ.

petros
|

Μάλλον καλώς μας ήρθε το 1018. Μεσαίωνας κανονικότατα......

εκπαιδευτικός
|

Οι αρχιερείς της Ιεράς Συνόδου της Κρήτης και όλοι εκείνοι οι ιεράρχες που δημοσίευσαν ανάλογα κείμενα και επιστολές έχουν διαβάσει τα νέα ΠΣ του ΜτΘ; Έχουν διδάξει ποτέ σε σχολική αίθουσα; Έχουν γνώσεις διδακτικής μεθοδολογίας και παιδαγωγικής; Έχουν αντίληψη της σύγχρονης κοινωνικής και εκπαιδευτικής πραγματικότητας στο ελληνικό σχολείο; Αποφαίνονται ως ειδικοί; Μάλλον, τίποτε από όλα αυτά δεν συμβαίνει. Αναπαράγουν τη συνθηματολογία περί "θρησκευτικού συγκρητισμού" και "συγχύσεως" ως κατηγορία και συκοφαντία, ατεκμειρίωτα, απερίσκεπτα και αβίαστα...
Από την άλλη, δεν είδαμε ποτέ να συστήνουν τριμελείς επιτροπές, για να εξετάσουν τους λόγους για τους οποίους τα νέα παιδιά δεν έχουν καμμιά σχέση με την Εκκλησία !!

Αμερόληπτος
|

@ροδούλα
Το γνωρίζω, αγαπητή μου, πολύ καλά πως η πλειονότητα των θεολόγων κατάλαβε περί τίνος πρόκειται.Όσο για τους εκκλησιαστικούς πατέρες (ποιους άραγε εννοείς;) μόνον 2-3 είναι υπέρμαχοι των νέων ΠΣ για τα θρησκευτικά. Το γεγονός πως είναι πλέον νόμος του κράτους τι σημαίνει πως είναι και συνταγματικός; Δεν πήρες είδηση πως το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο των Κουράκη Μπαλτά για για την εκλογή των διευθυντών σχολικών μονάδων; Μια ματιά μόνο στο περιεχόμενο των νέων ΠΣ πείθει ακόμη κι έναν ουδέτερο θρησκευτικά για το σκοπό που αυτά εξυπηρετούν.

ροδούλα
|

Πώς γνωρίζουν οι "αμερόληπτοι" την αντίληψη της πλειονότητας των θεολόγων; Ε, λοιπόν δε χρειάζεται σθένος για να δημοσιοποιείς τις αντιρρήσεις σου. Γι' αυτό δημοσιοποιώ ότι τα Νέα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά είναι Νόμος του Κράτους και η αντίληψη της πλειονότητας των Εκκλησιαστικών Πατέρων συμφωνούν με αυτά.

Σκεπτόμενος δάσκαλος
|

Το μάθημα των Θρησκευτικών με τα νέα ΑΠΣ και τους φακέλους ΔΕΝ είναι συγκρητιστικό, θρησκειολογικό γιατί αυτό θα σήμαινε εξίσωση και διδασκαλία όλων των θρησκειών επί ίσοις όροις. Αυτό που γίνεται με το νέο μτΘ στο δημοτικό σχολείο είναι παρουσίαση και γνωριμία με εξωτερικά στοιχεία μόνον και ΟΧΙ συστηματική διδασκαλία άλλων θρησκειών . Το σημερινό παιδί έρχεται στο σχολείο παραζαλισμένο από εικόνες διαφόρων ανατολίζουσας προελεύσεως θρησκειών μέσα από την τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια και κυρίως το ως επί το πλείστον αδιάφορο οικογενειακό περιβάλλον ως προς τα της πίστης. Το σχολείο λοιπόν οφείλει με το μτΘ να αρχίσει να ξεκαθαρίζει στα μάτια των παιδιών με τον πλέον έγκυρο τρόπο τι είναι της ορθόδοξης πίστης και τι είναι άλλων θρησκειών. Και αυτό γίνεται με το νέο μτΘ. Η κύρια κατεύθυνση είναι η γνωριμία του παιδιού με την ορθόδοξη πίστη του που το πιθανότερο δεν γνωρίζει ούτε στοιχειωδώς. Για παράδειγμα, βλέπουμε για πρώτη φορά από τη Γ΄ τάξη να υπάρχει παρουσίαση της Θείας Λειτουργίας με τα κυριότερα μέρη της αλλά και στη ΣΤ΄ τάξη ακόμα αναλυτικότερη γνωριμία των παιδιών με το σημαντικότερο μυστήριο της πίστης μας. Και όλα αυτά με δραστηριότητες που είναι ευχάριστες για τα παιδιά που συμμετέχουν ΟΛΑ στη διεξαγωγή του μαθήματος κι όχι με μετωπική διδασκαλία από το δάσκαλο.
Γιατί λοιπόν οι σεβαστοί ιεράρχες δεν καλούν και την άλλη πλευρά (δηλαδή των υποστηρικτών των νέων ΠΣ του μτΘ) για ενημέρωσή τους ολόπλευρη κι όχι μόνον τη συστηματικά κατευθυνόμενη από κύκλους που ούτε έχουν κατανοήσει καν τί σημαίνει πρόγραμμα διαδικασίας και τί φάκελος υλικού μέσα στην εκπαιδευτική πράξη.

Κώστας
|

@Αμερόληπτος.Σωστά τα λέτε αγαπητέ.Θα σας θυμίσω όμως ότι η εκκλησία βασιζόμενη στην στενή φιλία που συνέδεε τον πατέρα του Πρωθυπουργού με τον Παναγιώτατο Ιερώνυμο επένδυσε σε αυτήν, περιμένοντας τα καλύτερα με την άνοδο του υιού στην εξουσία.Να μην πω ότι μια μεγάλη μερίδα της το χάρηκε και το επεδίωξε κιόλας.Σε αυτό το σημείο η ανάμιξη της εκκλησίας υπέρ αυτών ήταν θετική για αυτούς σε αντίθεση με τον μακαριστό Χριστόδουλο που τον κατέκριναν ημέρα και νύχτα.Ο Χριστόδουλος όμως συγκέντρωσε πάνω από 3.000.000 υπογραφές για τις ταυτότητες και οι κινητοποιήσεις του συγκέντρωναν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου.Οι σημερινοί ούτε και με όλα τα θαύματα του κόσμου θα μπορούσαν να πιάσουν αυτά τα νούμερα.Ας πρόσεχαν λοιπόν.Οι παρέες πληρώνονται και ήρθε η ώρα του λογαριασμού.Και επειδή το έχουν καταλάβει και οι πιστοί κανείς δεν θα τους ακολουθήσει και αδιαφορούν πλήρως.Αποδομούνται με αποκλειστική τους ευθύνη μέρα με την μέρα πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων.

Kώστας
|

Προφανώς η κυβέρνηση και το πολιτικό προσωπικό της χώρας υποταγμένο εντελώς στις εντολές της νέας τάξης πραγμάτων νομοθετεί όχι μόνο οικονομικά μνημόνια αλλά και πνευματικά.

Αμερόληπτος
|

Μπράβο στους Αρχιερείς της Ιεράς Συνόδου της Κρήτης που έχουν το σθένος να εξωτερικεύσουν και να δημοσιοποιήσουν τις αντιρρήσεις τους για τα νέα προγράμματα σπουδών για τα θρησκευτικά και μάλιστα όρισαν 3μελή Συνοδική επιτροπή μελέτης τους ώστε με προτάσεις να καταδείξουν τη ζημιά προς τους νέους που επιτελούν τα νέα ΠΣ. Δυστυχώς μια άλλη 3μελής επιτροπή αυτή που όρισε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τα βρήκε όλα ρόδινα!!! Το φιάσκο με τα νέα ΠΣ των θρησκευτικών το αντιλαμβάνεται πλέον η πλειονότητα των θεολόγων που τα διδάσκουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ