ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Οι απόφοιτοι του τμήματος Τεχνολογίας Ιατρικών Εργαστηρίων εργάζονται σήμερα ισάξια σε εργαστήρια Έρευνας και Ανάπτυξης με αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών

Ως προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού Ελέγχου Εμβολίων Παστέρ δεν διέκρινα καμία υστέρηση των φοιτητών του τμήματος Τεχνολογίας Ιατρικών Εργαστηρίων σε σχέση με άλλους φοιτητές πανεπιστημιακών τμημάτων με τους οποίους έχω συνεργαστεί
Δημοσίευση: 08/01/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δημήτρης Σοφιανός PhD Βιολόγος-Χημικός
Προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού Ελέγχου Εμβολίων στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

Με απορία διάβασα στον τύπο για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας. Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα συγχωνευτεί εξ’ολοκλήρου με τα τμήματα Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας, Αισθητικής – Κοσμετολογίας, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικής και Οπτομετρίας, επιστημονικά αντικείμενα που δεν έχουν καμία συνάφεια μεταξύ τους, τουλάχιστον σύμφωνα με την κοινή λογική.

Σίγουρα αυτή η συγχώνευση θα θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα σπουδών και στα πέντε τμήματα και ειδικά στο τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Εργαστηρίων με το οποίο το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ συνεργάζεται εδώ και χρόνια.

Η συνεργασία αφορά κυρίως θέματα πρακτικής άσκησης των φοιτητών του, σε θέματα εκπόνησης ερευνητικών πτυχιακών εργασιών αλλά και σε συνδυασμό και των δύο.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους υπευθύνους του Υπουργείου Παιδείας που εισηγήθηκαν αυτή την απόφαση ότι η θέση του τμήματος Τεχνολογίας Ιατρικών Εργαστηρίων είναι σίγουρα στην Πανεπιστημιακή Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το νέο πανεπιστήμιο σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Παιδείας θα μπορεί να εκπονήσει διδακτικές διατριβές και δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας που να έχει τόση συνάφεια με την βασική βιοϊατρική έρευνα.

Ως προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού Ελέγχου Εμβολίων του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ δεν διέκρινα καμία υστέρηση των φοιτητών του τμήματος Τεχνολογίας Ιατρικών Εργαστηρίων σε σχέση με άλλους φοιτητές πανεπιστημιακών τμημάτων με τους οποίους έχω συνεργαστεί.

Το αντικείμενο των εργαστηρίων του τμήματός μας που είναι η Διασφάλιση της Ποιότητας εμβολίων και άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων η οποία καλύπτεται πλήρως από τις γνώσεις Κλινικής Χημείας, Μικροβιολογίας και άλλων συναφών γνώσεων των φοιτητών του τμήματος.

Το γνωστικό τους επίπεδο, η αντιληπτικότητα τους, η εργατικότητα τους και η αφοσίωση τους στην επιστήμη μας έχουν πείσει για την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στο τμήμα τους.

Το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αναθεωρήσει μια τέτοια απόφαση που θα αναστρέψει την πολύ καλή πορεία του τμήματος Τεχνολογίας Ιατρικών Εργαστηρίων τουλάχιστον την τελευταία πενταετία που συνεργάζομαι μαζί τους.

Οι σπουδές στο τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Εργαστηρίων δεν θα πρέπει να περιοριστούν αλλά αντιθέτως να αναβαθμιστούν.

Η πανεπιστημιοποίηση του τμήματος θα εξαλείψει τους όποιους περιορισμούς είχαν οι απόφοιτοι τους στην διεκδίκηση μονίμων θέσεων σε ερευνητικά ιδρύματα.

Αυτό που οι συνάδελφοι τους μπορούν να επιτυγχάνουν σε ιδρύματα του εξωτερικού θα πρέπει να είναι εφικτό και στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ίσων ευκαιριών.

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.