Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Τι "κρύβει" η νέα διάταξη για το υποχρεωτικό 30ωρο των εκπαιδευτικών

Στο ν. 1566/1985 (Α΄ 167) που αντικαθίσταται αναφέρει σαφέστατα η παραμονή ..."για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου" ... Στη καινούργια διάταξη αυτή η πρόταση απουσιάζει.
Δημοσίευση: 09/01/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σε καμία περίπτωση η νέα διάταξη για το υποχρεωτικό 30ωρο   δεν είναι ίδια επί της ουσίας με αυτή που ίσχυε στον νόμο   1566/1985 (Α΄ 167) ,που αντικαθίσταται.

Συγκεκριμένα στην    παρ. 8 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167) που  αντικαθίσταται  αναφέρει σαφέστατα η παραμονή ..."για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου" ...

Στη καινούργια διάταξη που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, αυτή  η πρόταση απουσιάζει και αναφέρει "

«Όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως ...." .

Δηλαδή, η παραμονή είναι τελικά υποχρεωτική για προσφορά και άλλων υπηρεσιών δίνοντας κάποια παραδείγματα (όπως ....).

Η λέξη "όπως" δεν εξαντλεί τα παραδείγματα, αντίθετα, αφήνει τον κατάλογο ανοικτό, με ότι αυτό σημαίνει.

Η νέα τροπολογία

Σύμφωνα με την τροπολογία για το υποχρεωτικό 30ωρο την εβδομάδα  των εκπαιδευτικών στο σχολείο που έχει ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης  η  παρ. 8 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

«8. Oι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή 30 ώρες την εβδομάδα και με την επιφύλαξη της παρ. 2 του Κεφ. ΣΤ του άρθρου 11, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών  που ανατίθενται από τα όργανα διοίκησης του σχολείου και συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως

 • η προετοιμασία του εποπτικού εκπαιδευτικού υλικού και των εργαστηριακών ασκήσεων,
 • η διόρθωση εργασιών και διαγωνισμάτων,
 • η καταχώρηση- ενημέρωση της αξιολόγησης των μαθητών,
 • η συμμετοχή στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση εορταστικών, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων,
 • ο προγραμματισμός και η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου,
 • η επικοινωνία με δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου,
 • η συνεργασία με εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο ίδιο τμήμα ή που διδάσκουν τα ίδια γνωστικά αντικείμενα,
 • οι παιδαγωγικές συναντήσεις για την κατάρτιση ομαδικών ή εξατομικευμένων προγραμμάτων υποστήριξης συγκεκριμένων μαθητικών ομάδων ή μαθητών,
 • η επίβλεψη σχολικών γευμάτων,
 • η ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων,
 • η τήρηση βιβλίων του σχολείου και η εκτέλεση διοικητικών εργασιών.

Με την επιφύλαξη της περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 2721/1999 (Α΄ 112), από τις πρόσθετες αυτές υπηρεσίες απαλλάσσεται ο γονέας παιδιού μέχρι δύο ετών

ΤΙ ΙΣΧΥΕ

Η  παρ. 8 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167) που τροποποιείται, προέβλεπε τα εξής΅

«Όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, τήρηση βιβλίων του σχολείου και εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, τις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή 30 ώρες την εβδομάδα, με την επιφύλαξη της παρ. 2 της περιπτ. ΣΤ του άρθ. 11. Από τις πρόσθετες αυτές υπηρεσίες απαλλάσσονται οι μητέρες παιδιών μέχρι δύο ετών. Τα δύο τελευταία εδ., της προηγούμενης παρ., εφαρμόζονται ανάλογα και για τους δασκάλους.»

Το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του τονίζει, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα:

Α. Το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών δεν μεταβάλλεται και παραμένει ως έχει εδώ και 33 χρόνια, δηλαδή στις 30 ώρες, όπως έχει οριστεί από τον νόμο 1566 του 1985.

Β. Η τροποποιούμενη διάταξη απαριθμεί τις υπηρεσίες που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο για την εκτέλεση των οποίων οι εκπαιδευτικοί παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας.

 

Σχόλια (36)

 
Λευτέρης
09 Ιαν 2018 12:59

Σκόπιμα απουσιάζει η αναπλήρωση εκπαιδευτικού που απουσιάζει με την απασχόληση των τμημάτων, ώστε οι μαθητές να μην έχουν κενό. Αυτό Συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και εδώ αφήνουμε την ασφάλεια των μαθητών στη τύχη

 
ΕΚΠ
09 Ιαν 2018 13:16

Δυστυχώς κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα αυτά περνάν χωρίς αντιδράσεις.Αν κυβερνούσαν οι προηγούμενοι δεν θα τολμούσαν να το κάνουν γιατί θα γίνονταν καταλήψεις ,πορείες και φασαρίες.Οι συνδικαλιστές θα αλώνιζαν τα σχολεία και θα ξεσήκωναν τον κόσμο και έτσι οι άλλοι θα υποχωρούσαν γιατί πάντα είχαν το φοβικό σύνδρομο της αριστεράς.Για αυτό φυσικά και τους έριξαν,όπως είπε και ο κος Βούτσης στη βουλή,και έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ ομού όλοι οι ξένοι μαζί,δεξιοί και αριστεροί σε συνεργασία με την ντόπια και ξένη ολιγαρχία.Θα δούμε και χειρότερα στις επερχόμενες επιλογές στελεχών όταν στήσουν πλήρως το κομματικό τους κράτος .Αυτή είναι η ελληνική αριστερά.Πρωταθλητές στα λόγια και στο παραμύθι για το εσωτερικό ευκολόπιστο ακροατήριο και υπογράφοντες πρόθυμα ότι τους δίνουν οι ξένοι για την πλήρη φτωχοποίηση μας αρκεί και μόνο να κυβερνάν.Ο λαός χορταίνει και με τον σανό.Δυστυχώς.Το πρόβλημα είναι ότι όλο το τοξικό πολιτικό σύστημα είναι τοξικό και παράγει τοξικά αποτελέσματα.

 
SL^2
09 Ιαν 2018 14:09

Η κάλυψη κενού εκπ/κού που απουσιάζει την οποία προέβλεπε η ΥΑ ΦΕΚ 1340 τ.Β' 16-10-02, γνωστή και ως καθηκοντολόγιο, δε γίνεται αποδεκτή από τον οργανωμένο κλάδο, που ζητάει κατάργηση του καθηκοντολογίου, το οποίο αναφέρεται και σε άλλα σημεία, τα όποια είναι επιβαρυντικά του εργασιακού ωραρίου των εκπ/κών κλπ. Καλό είναι να ξέρουμε και τις θέσεις του κλάδου μας ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε. Η ως άνω κάλυψη κενού όπως πολλές φορές έχει διατυπωθεί αποτελεί ένα τρόπο αύξησης του εργασιακού ωραρίου, το οποίο ορίζεται σαφώς και μάλιστα χωρίς αποδοχές παρότι είναι πρόσθετη εργασία στην τάξη. Η άποψη ότι πρόκειται περί απασχόλησης (έτσι τη βαφτίζουν κάποιοι! Τι θα πει απασχόληση; Η διάταξη μιλάει για κάλυψη κενού) και όχι διδακτικής ώρας δε στέκει διότι η είσοδος εκπ/κού στην τάξη έχει το σκοπό της διδασκαλίας, όποια έννοια και αν προσδώσει κάποιος στη λέξη.
Τέλος συγκρίσεις με το τι γίνεται στην Ευρώπη είναι ατυχείς, αποσπασματικές και γενικόλογες. Αν θέλουμε να κάνουμε συγκρίσεις με τις χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις, να κάνουμε και στις αποδοχές, στην γραμματειακή υποστήριξη, στο βοηθητικό υποστηρικτικό προσωπικό, στους κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, άριστες υποδομές, υποστηρικτικό υλικό κλπ κλπ που διαθέτουν!

 
ΓΒ
09 Ιαν 2018 15:01

Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με αυτά που ισχύουν σήμερα, πολύ κακό για το τίποτα. Όποιος δεν του έχει ανατεθεί κάποια εργασία ή την έχει ολοκληρώσει θα μπορεί να πηγαίνει στο καλό.

 
Κώστας
09 Ιαν 2018 15:15

Ήρθε η ώρα λοιπόν και οι καθηγητές να αφήνουν τα βιβλία και τα τευτέρια τους στο σχολείο, να ετοιμάζουν τα πάντα εκεί και να αφοσιώνονται στο σπίτι στην οικογένειά τους. Τεράστια ευκαιρία για κάποιες ειδικότητες (πχ φιλόλογοι) να ησυχάσουν και να αφήσουν το πρόβλημα να φανεί από μόνο του.
Μετά την εμφάνιση του προβλήματος, μπορούν δε οι "ελεγκτές" ελέγξουν τον εκπαιδευτικό αν εργάζεται στο σχολείο και μόλις διαπιστώσουν ότι το κάνει, απλώς οι μαθητές θα αναμένουν αρκετό καιρό για τη διόρθωση διαγωνισμάτων-τεστ-εκθέσεων κτλ κτλ, όπως αναμένει και ο πολίτης την ουρά των εγγράφων σε υποστελεχωμένες υπηρεσίες.
Ως διοικητικοί υπάλληλοι θα ενεργούν και οι εκπαιδευτικοί (άλλωστε με το ίδιο ακριβώς μισθολόγιο αμοίβονται, καταργήθηκε από το 2011 το επίδομα προετοιμασίας στο σπίτι) και όλα καλά για όλους.
Τι; Όχι;

 
Στράτος
09 Ιαν 2018 15:40

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει, η ΝΔ θα εφαρμόσει!

 
SILBER ALLERT
09 Ιαν 2018 15:53

SILBER ALLERT-ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ;
Τον λένε Στράτο και είναι εκπαιδευτικός-σχολιαστής του ΣΥΡΙΖΑ στο εσος.Έχει εξαφανιστεί εδώ και μέρες μη σχολιάζοντας τίποτε.Στον τελευταίο σχολιασμό του δήλωσε ότι είναι σε σαλέ στις 'Αλπεις και δεν έχει σήμα.Παρακαλείτε όποιος τον δει να ενημερώσει σχετικά τους ενδιαφερόμενους.Η γνώμη του για 30ωρο,συγχωνεύσεις,αξιολογήσεις ,επιλογές στελεχών ,συνέντευξη κας Μπαζιάνα και άλλα είναι σημαντική γιατί εκφράζει τις απόψεις του Υπουργείου και του ΣΥΡΙΖΑ.

 
geomad
09 Ιαν 2018 17:45

Και πάλι δημιουργούνται αρκετά ερωτηματικά και δημιουργούνται διαφορετικές ερμηνείες όπως φαίνεται από σχόλια σε προηγούμενο άρθρο.
- Οι ώρες είναι διδακτικές ή 8πμ-2μμ= 6ώρες.
- Πως θα ελέγχεται η εφαρμογή του ωραρίου.
- Τα σχολεία της δευτεροβάθμιας έχουν μικροδιαφορές στην ώρα έναρξης - λήξης (πολλές φορές λόγω μετακινήσεων μαθητών). Σε ιστοσελίδα σχολείου έχω δει ωράριο από 8:15 έως 13:35. Θα αναγκάζεται να μένει ο εκπαιδευτικός μέχρι τις 2:00μμ;
- Τι θα γίνεται όταν ο εκπαιδευτικός θέλει να λείψει για λίγο (μια ώρα για παράδειγμα);
- Για κάπνισμα οι εκπαιδευτικοί βγαίνουν από το σχολείο (χρησιμοποιούνται διάφορες πρακτικές). Πως θα υπολογίζεται αυτός ο χρόνος;
- Με τις υπερωρίες τι θα γίνεται; Θα ισχύουν τα ίδια;
- Με τους εκπαιδευτικούς που μετακινούνται την ίδια μέρα σε δεύτερο σχολείο (ή και σε τρίτο αν υπάρχει τέτοια περίπτωση) και δεν συμπληρώνουν 6 ώρες;
και πολλά άλλα ερωτηματικά σε περίπτωση το υπουργείο θέλει το "υποχρεωτικά" να έχει ουσιαστική εφαρμογή.

 
Δ
09 Ιαν 2018 18:22

Δεν αλλάζει τίποτα. Το ίδιο με άλλα λόγια. Για να ακουστεί ότι κάτι αλλάζουν. Τα προβλήματα στα σχολεία δεν αντιμετωπίζονται. Πάλι θα μένουν αυτοί που θέλουν, οι φιλότιμοι!

 
@ΕΚΠ
09 Ιαν 2018 18:49

Ναι, ήταν το φοβικό σύνδρομο της αριστεράς που κράτησε τον Αρβανιτόπουλο και έβγαλε μόνο 3000 σε διαθεσιμότητα Ιούλιο μήνα και επιστράτευσε το σύνολο των εκπ/κών της Δ/θμιας πριν καν προκυρηχθεί απεργία. Αν δεν ήταν ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ τι θα έκανε δηλαδή? Εκτέλεση με κλήρωση 1 στους 10 εκπαιδευτικούς στη μέση της πλατείας?

 
ΠΟΛΙΤΗΣ
09 Ιαν 2018 18:51

Εγώ θα μείνω στις εξαιρέσεις ...
Αν λοιπόν, είσαι γονέας παιδιού μέχρι 2 ετών, τότε δεν κάνεις τίποτα από τα παρακάτω:

-προετοιμασία του εποπτικού εκπαιδευτικού υλικού και των εργαστηριακών ασκήσεων,
-διόρθωση εργασιών και διαγωνισμάτων,
-καταχώρηση- ενημέρωση της αξιολόγησης των μαθητών,
-προγραμματισμό και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου,
-συνεργασία με εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο ίδιο τμήμα ή που διδάσκουν τα ίδια γνωστικά αντικείμενα,
-παιδαγωγικές συναντήσεις για την κατάρτιση ομαδικών ή εξατομικευμένων προγραμμάτων υποστήριξης συγκεκριμένων μαθητικών ομάδων ή μαθητών,
-ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων

Με άλλα λόγια, δεν κάνεις τίποτα πέρα από μάθημα και τα υπόλοιπα (παραπάνω), στα κάνουν οι συνάδελφοί σου!!!

Δεν πα να έχω μεγαλώσει, βάζω μπρος και γι άλλο παιδί, θα περάσω δυο χρόνια ζάχαρη, για τους άλλους δεν ορκίζομαι (οι άνθρωποι είναι για τρελό γέλιο).

 
NM
09 Ιαν 2018 19:29

Στο σχολείο μου δεν χωράμε όλοι να κάτσουμε γύρω από το τραπεζάκι στο κλουβί που ονομάζεται γραφείο δασκαλων. Θα μας κτίσει καινούριο σχολείο ο Αλέξης;

 
kpapatrian
09 Ιαν 2018 19:43

η ανάθεση συγκεκριμένων εργασιών στο 30ωρο έγινε με στόχο να καταργηθεί η γραμματειακή υποστήριξη έτσι ώστε όσοι εκπαιδευτικοί περισσεύουν να μεταταχθούν υποχρεωτικά σε άλλες υπηρεσίες ..... θα κλάψουν μανούλες....

 
TSIFLIKAS
09 Ιαν 2018 20:07

@ΠΟΛΙΤΗΣ
ΚΙ ΕΓΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΛΛΑ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΔΕ ΘΕΛΕΙ! ΤΗΣ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΣ ΔΩΣΩ ΤΟ ΝΕΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΠΕΤΑΞΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ...

 
Kostas
09 Ιαν 2018 20:08

Σιγά σιγά αυτές οι ώρες θα γίνουν και διδακτικές. Να δούμε πόσο θα αντέξει ένας εκπαιδευτικός μέσα στο γνωστό ιδιαίτερο εργασιακό περιβάλλον του σχολείου (φωνές , φασαρία, καθημερινή προσπάθεια αντιμετώπισης προβλημάτικών συμπεριφορών, άγχος λόγω της ευθύνης όσο αφορά στην ασφάλεια των μαθητών ).

 
Μιχάλης
09 Ιαν 2018 20:09

Με το ν/σ η πολιτεία τιμωρεί τους εκπ/κούς γιατί:
1. αυξάνει το ωράριό τους σε 30 ώρες με ταυτόχρονη μείωση του μσθού τους
2. τους υποχρεώνει να μένουν στο σχολείο για να διορθώσουν διαγωνίσματα ή να ετοιμάσουν διαγωνίσματα ή για άλλες εργασίες ενώ γνωρίζει ότι δεν υπάρχει υποδομή στα σχολεία για κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουν υπολογιστές και γραφεία για να δουλέψουν οι εκπαιδευτικοί.
Προσωπικά δεν είμαι αντίθετος να παραμένω στο σχολείο 30 ώρες αρκεί να μου δημιουργήσει τις προυποθέσεις και τις συνθήκες να δουλέψω. Χρειάζομαι ένα Η/Υ και ένα γραφείο, που δεν τα έχω τώρα. Μετά από αυτό στο σπίτι δεν θα μεταφέρω δουλειά του σχολείου. Τελεία και παύλα.
Ας μάθει ο κος υπουργός ότι οι εκπαιδευτικοί δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες στο σπίτι για να διορθώσουν ή να φτιάξουν διαγωνίσματα . Στο σπίτι χρησιμοποιούν τον δικός τους Η/Υ, τον δικό τους εκτυπωτή, τις δικές τους κόλλες κ.λ.π. Τώρα όλα αυτά πρέπει να τα διαθέσει το σχολείο. Περιμένουμε κε υπουργέ τους Η/Υ, τους εκτυπωτές τις κόλλες , τα γραφεία .....να έρθουν στα σχολεία. Είδομεν!!!

 
Μ
09 Ιαν 2018 20:36

@Στρατο τι γινεται με τις επιλογες με εναν του ΑΣΕΠ και αλλους εξι διορισμενους στα συμβουλια επιλογης;Δημιουργειτε κομματικο στρατο;Τι θα κανετε με τους Διευθυντες Εκπαιδευσης και τους Σχολ.Συμβουλους που ειναι στα 37/χρονια υπηρεσιας και θελουν να ειναι παλι υποψηφιοι;

 
Στράτος
09 Ιαν 2018 21:01

Για πολλούς σχολιαστές που λένε ότι δεν αλλάζει τίποτε ή θέτουν ερωτήματα για τον τρόπο εφαρμογής του νόμου και ελέγχου τήρησης του 30ωρου, επαναλαμβάνω: Ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί, η ΝΔ θα εφαρμόσει!

Και για να εξηγούμαι. Μετά την ψήφιση κάθε νόμου ακολουθεί, όταν κρίνεται απαραίτητο, εφαρμοστική εγκύκλιος που ρυθμίζει λεπτομέρειες, ερμηνεύει το νόμο, κάνει σαφείς τις διατάξεις του. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως μνημονιακή υποχρέωση οδηγείται στην ψήφιση του 30ωρου και παντού διατρανώνει - σε συνεντεύξεις του Υπουργού, με Δελτίο Τύπου - ότι τίποτε επί της ουσίας δεν αλλάζει. Προφανώς καμία εφαρμοστική εγκύκλιος δεν θα ακολουθήσει. Αυτή θα εκδοθεί λίγους -ή περισσότερους- μήνες αργότερα από την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη που, όπως ο ίδιος δήλωσε, θα μεταρρυθμίζει το κράτος επειδή ο ίδιος το κρίνει σωστό και όχι επειδή του το υποδεικνύουν οι Θεσμοί. Πώς πιστεύετε ότι θα ερμηνεύσει το νέο νόμο για το 30ωρο;

Και κάτι επί προσωπικού (μην το διαβάζετε όσοι δεν έχετε χρόνο για χάσιμο).
Αγαπητέ, "SILBER ALLERT" την επόμενη φορά που θα με αναζητάς γράψε τουλάχιστον σωστά το μήνυμα αναζήτησης: SILVER ALERT. Πολύ κρύο στις Άλπεις, φίλε μου. Πολύ καλύτερος ο καιρός πίσω στο Μαρούσι.

 
Δασκαλος
09 Ιαν 2018 21:32

Δηλαδή όλα αυτά - τις υπηρεσίες όπως ονομάζονται εδώ- τα κάναμε μέχρι τώρα μόνο μέσα στο ωράριο διδασκαλίας μας; Πως έχουνε την εντύπωση ότι δουλεύουν τόσα χρόνια τα σχολεία;
Δεν έχουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί ανάγκη από οποιαδήποτε παιδιάστικη εγκύκλιο εκφοβισμού για να κάνουμε τη δουλειά μας. Όσο για την λεγόμενη 'προετοιμασία του εποπτικού εκπαιδευτικού υλικού και των εργαστηριακών ασκήσεων'...ας γελάσουμε πως θα γίνεται αυτό με 1-2 υπολογιστές για το σύνολο των εκπαιδευτικών και την παντελή έλλειψη αντίστοιχης βιβλιογραφίας στα σχολεία...

 
γιαννης
10 Ιαν 2018 05:38

Θα λειτουργεί 30 ώρες το καλοριφερ;γιατί μέχρι τώρα λειτουργεί στην καλύτερη 10 ώρες,μετά φοράμε ο,τι έχουμε και κάνουμε αναπηδήσεις για να μην παγώσουμε.
Όταν αναθέτει ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ τι εννοεί;θα βάζουμε τα χέρια στις τσέπες και θα κοιτάμε πώς τρώνε οι μαθητές;ποιος θα σερβίρει;ποιος θα μαζεύει τα αποφάγια;ποιος θα καθαρίζει τα θρανία-τραπέζια;
Έχουν όλα τα σχολεία σχολικά γεύματα;Κάποιοι θα πάρουμε δεύτερη ειδικότητα,αυτή του ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΟΥ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑΣ.

 
Καρράς
10 Ιαν 2018 11:20

Και τέσσερα σχολεία και 30 ώρες δεν προλαβαίνω αγαπημένε μου υπουργέ μετακινούμε 524 χιλιόμετρα την εβδομάδα για να σας προλάβω, ένα τσιγάρο δρόμος…. Θα κόβω δρόμο μέσα από τα κοτέτσια στα χωρία και τις μπουγάδες.

 
@Στράτος
10 Ιαν 2018 12:00

SILBER ALERT.Τώρα @Στράτο το έγραψα σωστά.Μαθαίνω γρήγορα.Πάντως στη ζωή μου ούτε υποστήριξα ποτέ αντισυνταγματικούς νόμους όπως εσύ,ούτε ειρωνεύτηκα συναδέλφους που ήθελαν να καταφύγουν στην δικαιοσύνη για να βρουν το δίκαιο τους και πάνω από όλα δεν έγινα απολογητής ή υπερασπιστής καμίας κυβέρνησης και καμίας εξουσίας ,γιατί όλες οι εξουσίες παράγουν τα ίδια αποτελέσματα.Δεν συνεχίζω γιατί είναι χάσιμο χρόνου να σε απαντώ.

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
10 Ιαν 2018 13:59

ΑΠΟΡΙΑ : Οι γονείς, πλέον, θα επισκέπτονται, για ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο και φοίτηση των παιδιών τους, το σχολείο οποιαδήποτε ώρα λειτουργίας του ;; Θα βρίσκει εκεί όλους τους εκπαιδευτικούς όπως σε οποιαδήποτε Δημόσια υπηρεσία; Θα ήθελα μια άποψη από όσους υποστηρίζουν ότι "σιγά, τίποτε δεν θα ισχύσει αφού κάτι τέτοιο προβλεπόταν και παλιότερα"

 
SL^2
10 Ιαν 2018 15:05

Η ερμηνεία του "όπως ..." που δίνεται στην παρούσα ανάρτηση είναι αυθαίρετη. Είναι μια άποψη, που δεν σημαίνει ότι είναι και η σωστή. Το "όπως ..." δε σημαίνει απαραίτητα ότι η αναφορά των υπηρεσιών που προσφέρουν οι εκπ/κοί πέραν του διδακτικού τους ωραρίου είναι ενδεικτική και ότι σ' αυτές οι δντές θα μπορούσαν να προσθέσουν και άλλες. Διότι αν ίσχυε κάτι τέτοιο έπρεπε στο νόμο ν' αναφέρεται σαφώς δηλ να έγραφε "όπως ενδεικτικά: ...". Μπορεί βέβαια αυτό να διευκρινιστεί με μια εγκύκλιο, αλλα απο μόνο του δεν προκύπτει. Αλλα και αν ακόμη διευκρινιστεί με μια εγκύκλιο στην κατεύθυνση της ερμηνείας που δίνει το esos, τότε αυτή η εγκύκλιος θα είναι ανακόλουθη με την ανακοίνωση που εξέσωσε χθες το υπουργείο παιδείας, που για αυτό το σημείο αναφέρει: "Η τροποποιημένη διάταξη απαριθμεί τις υπηρεσίες που συνδέονται με το γενικότερο εκπ/κό έργο για την εκτέλεση των οποίων κλπ". Μιλάει σαφώς για απαρίθμηση και όχι ενδεικτική απαρίθμηση! Είναι σαφέστατο και δεν υπονοεί ότι υπάρχουν οι απαριθμούμενες και ενδεχομένως και κάποιες άλλες υπηρεσίες.

 
Στράτος
10 Ιαν 2018 15:43

@SL^2
Για τρίτη φορά γράφω ότι διευκρινιστική εγκύκλιος δεν θα εκδοθεί τώρα, οπότε πρακτικά τίποτε δεν αλλάζει προς το παρόν. Αργότερα, με έναν άλλο Υπουργό, με μια άλλη κυβέρνηση... μπορεί να έρθει μια διευκρινιστική, εφαρμοστική εγκύκλιος και μπορούμε να υποθέσουμε τι θα γράφει...

 
Δημήτρης
10 Ιαν 2018 17:33

Έχει απόλυτο δίκιο το ESOS. Είναι ενδεικτική η απαρίθμηση, γιατί αν δεν ήταν η πρόταση θα διατυπωνόταν ως "για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, που είναι οι παρακάτω ...". Το "όπως" έχει τη σημασία του π.χ. Βέβαια μένει να δούμε αν θα καταργήσει και άλλες διατάξεις που σχετίζονται μ' αυτό, όπως π.χ. το καθηκοντολόγιο (ΦΕΚ 1340/16-10-2002), όπου σαφώς ορίζεται τι γίνεται σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού. Πάντως, αν υπάρξουν εγκύκλιοι και προεδρικά διατάγματα αυτά να τα περιμένουμε από Σεπτέμβρη. Εκεί μπορεί να οριστούν π.χ. 4 ώρες συνάντηση με του γονείς, 5 υποχρεωτικές αναπληρώσεις τον χρόνο, 1 υποχρεωτική εβδομαδιαία συνεδρίαση (άνετα στο γυμνάσιο με το 32ωρο) κ.λπ. Μέχρι τότε, Καλό Πάσχα και Καλό Καλοκαίρι !

 
Θανασης
10 Ιαν 2018 17:39

@ΓΙΩΡΓΟΣ
Οι γονείς θα προσέρχονται συγκεκριμένες ώρες ώστε να μην διαταράσσονται οι προγραμματισμένες εργασίες, ή κατόπιν ραντεβού.-

 
Τ.Κ9
10 Ιαν 2018 20:30

Ο Σύριζα δεν θα υπογράψει την εγκύκλιο για εφαρμογή του νόμου.ok
Ο Σύριζα δεν θα υπόγραφε μνημόνια, δεν θα έκοβε συντάξεις,δεν θα έκοβε επιδόματα(πετρελαίου,πολυτεκνικά) δεν,δεν,δεν....
Δυστυχώς έχετε πλέον παρελθόν.
Αρχίστε να σκέφτεστε τι θα λέτε όταν χάσετε την εξουσία.Γιατί το μόνο τελικά που σας ενδιέφερε ήταν η κατάληψη της εξουσίας με κάθε τρόπο.

 
Mr Νίκος
11 Ιαν 2018 00:32

Κατ αρχάς, το esos έχει δίκιο. Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ούτε νομικός ούτε φιλόλογος για να το καταλάβει. Ο νέος νόμος λέει ότι ο εκπαιδευτικός θα μένει στο σχολείο 30 ώρες την εβδομάδα. Για να ρίξει μια γέφυρα για ξεκάρφωμα, λέει διευκρινιστικά ότι .. θα μένει για να κάνει διάφορα πράγματα... και για να λύσει και την απορία προσθέτει ...όπως...
Φυσικά μπορεί να κάνει και άλλα πράγματα εκτός από τα παραδείγματα, το θέμα είναι ότι δεν θα φεύγει πριν κλείσει το σχολείο.
Το ίδιο βέβαια γίνεται και σε άλλες χώρες, αν δεν έχεις δουλειά, πράγμα σπάνιο, διαβάζεις το αστυνομικό σου μυθιστόρημα, πίνεις τον καφέ σου αλλά δεν φεύγεις, για να βγεις ακόμη και για μισάωρη δουλειά παίρνεις άδεια.
Όσο για τα αντεπιχειρήματα του τύπου "δεν έχουμε μισθούς, υπολογιστές, γραμματεία, γραφεία" και τα συναφή, οπότε "δεν το δεχόμαστε, τέρμα" ακόμη και αν τα είχαμε, πάλι δεν θα το δεχόμασταν. Όπως δεν θα δεχόμασταν την αύξηση διδακτικού ωραρίου, τη μείωση μισθού κ.α, αλλά τα δεχτήκαμε.
Θυμάστε κάποτε που μας πλήρωναν για να επιμορφωθούμε στις ΤΠΕ; θυμάστε που κάναμε απεργίες γιατί οι ετήσιες αυξήσεις !!! στο μισθό μας, ήταν μικρότερες του πληθωρισμού; Αν δεν τα θυμάστε είναι επειδή είστε νέοι, σε λίγο καιρό όμως δεν θα θυμάται κανείς

 
petran
11 Ιαν 2018 00:47

Τίποτα δεν αλλάζει. Ο Μητσοτάκης είναι εκείνος που θα μας αλλάξει τα φώτα να καταλάβουμε τι εστί βερίκοκο!!!

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.