Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ισότιμα με των ΤΕΙ όλα τα πτυχία των Δραματικών Σχολών μέχρι το 2003

Υπογράφηκε από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου η Κοινή Υπουργική Απόφαση
Δημοσίευση: 11/01/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, αφού ολοκλήρωσε τη νομική επεξεργασία του σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το θέμα της ισοτιμίας των πτυχίων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, την απέστειλε χθες, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας.

Οι τίτλοι σπουδών που χορηγήθηκαν από Ανώτερες Δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης,έως  τις  10.6.2003 και εφόσον οι τίτλοι αυτοί αποκτήθηκαν, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 1158 του 1981 , έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 3149/2003 (Α΄ 141) θεωρούνται ισότιμοι προς τους τίτλους σπουδών  των ΤΕΙ.

Ηδη έχει ετοιμαστεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση την οποία υπέγραψε σήμερα ο  Κώστας Γαβρόγλου .

Με την υπουργική απόφαση θα δοθεί η δυνατότητα στους αποφοίτους  των Ανωτέρων Δραματικών Σχολών, κατόχους αναγνωρισμένου τίτλου από το υπουργείο Πολιτισμού  που δεν πρόλαβαν να ισοτιμίσουν τα πτυχία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  με την Κοινή Υπουργική Απόφαση αρμόδιος για την αναγνώριση της ισοτιμίας θα οριστεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).

Στην  Κοινή Απόφαση των υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού προβλέπονται  οι    Ανώτερες Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευση για τις οποίες δίνεται η δυνατότητα ισοτιμίας , καθώς και οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αναγνώρισης της ισοτιμίας.

Η Κοινή Υπουργική απόφαση ετοιμάστηκε βάσει του νόμου 4481/17, ο οποίος ορίζει τα εξής:

"Οι τίτλοι σπουδών που χορηγήθηκαν από Ανώτερες Δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, εφόσον οι τίτλοι αυτοί αποκτήθηκαν, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1158/1981 (Α ́ 127), έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 3149/2003 (Α ́ 141), θεωρούνται ισότιμοι προς τους τίτλους σπουδών που χορηγούσαν έως τις 10.6.2003 τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, χωρίς αντιστοιχία προς υπάρχουσες κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα ειδικότητες των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Αρμόδιος για την αναγνώριση της ισοτιμίας ορίζεται ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.). Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζονται οι Ανώτερες Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος άρθρου, καθώς και οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αναγνώρισης της ισοτιμίας".

 

 

Σχόλια (10)

 
Γιώργος
11 Ιαν 2018 18:43

Ενώ αναγνωρίζουν με χαρακτηριστική μάλιστα ευκολία τους αποφοίτους Κολλεγίων ως αποφοίτους Πανεπιστημίων, ισοτιμούν πτυχία δραματικών σχολών με πτυχία ΤΕΙ, παρουσιάζουν μεγάλες δυσκολίες στο να ισοτιμήσουν τα πτυχία των αποφοίτων των 4ετών ΤΕΙ που απορροφώνται για να δημιουργήσουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με τα πτυχία που αυτό θα χορηγεί. Τελικά η νομική οδός, εκ μέρους των αποφοίτων, θα δώσει λύση στο θέμα αυτό.

 
Μιχάλης Κ.
12 Ιαν 2018 08:22

Με προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι τίτλοι σπουδών ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ σχολών ισοτιμούνται με τίτλους σπουδών Τ.Ε.Ι. της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που είναι Συνταγματικώς κατοχυρωμένη να είναι ΔΩΡΕΑΝ και ΔΗΜΟΣΙΑ. Δεν αντιβαίνει στο Σύνταγμα αυτή η Κ.Υ.Α. που αναγνωρίζει σπουδές που έγιναν επί ελληνικού εδάφους από ιδιωτές ως ισότιμες με αυτές που προσφέρει η πολιτεία; Μήπως είναι η αρχή της νομιμοποίησης των ιδιωτικών Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι; Πώς ξεπεράστηκε το πρόβλημα με την αντισυγματικότητα της ρύθμισης;

 
dr
12 Ιαν 2018 08:32

@Γιώργος
αγαπητέ, αν νομίζεις ότι η δικαστική οδός θα λύσει το θέμα αυτό, όπως λες, κάνεις ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ. Τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των μηχανικών ΤΕΙ εκκρεμούν εδώ και 35 χρόνια...είδες να λύθηκε το θέμα αυτό;; Πόσες αγωγές, αποφάσεις του ΣΤΕ κ.α, και πάλι τα επαγγελματικά διακαιώματα δεν αποδόθηκαν. Γι΄ αυτό σου λέω, η νομική οδός, όπως λες, δε θα λύσει κανένα θέμα...διότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ

Με εκτίμηση!!

 
apofoitos
12 Ιαν 2018 08:52

Συγγνωμη αλλα πως εγινε αυτο ακριβως? Αυτο πως εγινε τοσο ευκολα και με τα ΤΕΙ γινεται ενας χαμος?

 
Μαρία Χριστοδούλου
12 Ιαν 2018 10:06

Διευκρίνιση ως προς τον προβληματισμό του Μιχάλη Κ.:
Σαφώς οι ιδιωτικές σχολές δεν παρέχουν δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.
Από όσο όμως είμαι σε θέση να γνωρίζω, τουλάχιστον για τις προηγούμενες δεκαετίες, το πτυχίο των σπουδαστών που φοιτούσαν σε ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΩΣ ΑΝΩΤΕΡΕΣ σχολές (και όχι σε οποιαδήποτε δραματική σχολή) δινόταν μετά από εξετάσει μπροστά σε ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του Υπουργείου.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τα ιδιωτικά Λύκεια, οπότε πιστεύω πως η ανησυχία για το θέμα που θέτετε δεν έχει βάση.
Καλή σας μέρα.

 
Rafael
12 Ιαν 2018 10:20

Με τα ωδεία θα βρεθεί κάποια λύση;

 
ΓΙΑΝΝΗΣ
12 Ιαν 2018 14:11

Κύριε υπουργέ,
Θα πρέπει να κάνετε πολλές ισοτιμήσεις (και ίσως και πολλά άλλα) για να μαζέψετε τους ψήφους που θα χάσετε από τους αποφοίτους των ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά, λόγω της μεγάλης αδικίας να μην ισοτιμήσετε τα πτυχία των αποφοίτων των 2 ΤΕΙ με τα πτυχία που θα χορηγεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

 
ΓΙΑΝΝΗΣ
13 Ιαν 2018 17:01

Ο υπουργός παιδείας δεν υπέγραψε τίποτε ακόμη , απλά έστειλε στο ΥΠΠΟ κάποια ερωτήματα .
Αυτό λειτούργησε σαν πυροτέχνημα προς τα ΜΜΕ ότι δήθεν δόθηκε λύση σε αυτό το τεράστιο θέμα .
Υγ
Και φυσικά τις κινηματογραφικές σχόλες τις έχει απ έξω !! δηλαδή όλες τις ισοτιμίες απ τα υπουργεία πολιτισμού και παιδείας εδώ και 30 χρόνια !!

Είναι μεγάλα τα συμφέροντα κύριε υπουργέ !!

 
Βασιλική
14 Ιαν 2018 14:19

Μα τι διαβάζω στα σχολια?? μιλάμε για ισοτιμία πτυχίων πριν το 2003,οταν δηλ τα ΤΕΙ δεν ηταν ανώτατα. Και βεβαια αν δεν περιλάβει κ τις κινηματογραφικές σχολές, (δηλ την μια κ μοναδική που επι χρονια υπήρχε στην ελλαδα τη σχολή Σταυράκου αναγνωρισμένη απ το κράτος κλπ.), ε τοτε θα ειναι η μεγαλύτερη αδικία του αιώνα!! Ελπιζω να το σκεφτούν καλα αυτο γιατι θα ξεσηκωθεί παααααρα πολύς κοςμος..

 
ΓΙΑΝΝΗΣ
14 Ιαν 2018 18:11

αγαπητή βασιλική
δεν ήταν μια η σχολή αναγνωρισμένη απ το κράτος αλλά κι άλλες δυο , η Χατζίκου και η Παπαντωνοπούλου η οποία έχει κάνει και προσφυγή στην δικαιοσύνη αν δεν κάνω λάθος .
Kαι ήταν αναγνωρισμένες απ το κράτος γιατί δεν υπήρχε δημόσια σχολή παρόμοια έως το 2003 ( όπου εκείνη την χρονιά δημιουργήθηκε στα ΤΕΙ , εξού και οι ισοτιμίες )

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean