Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Οι επιστήμες των Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας Διεθνώς προχωρούν. Στην Ελλάδα?

Δημοσίευση: 12/01/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δρ. Αναστάσιος Ε. Πολίτης Πτυχιούχος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών

Αντί άλλης άποψης, μεταφέρω αυτούσιο το μήνυμα ηλ. ταχυδρομείου της 12ης Ιανουαρίου 2018 του Διεθνούς Συνδέσμου των Ερευνητικών Ινστιτούτων των Γραφικών Τεχνών - IARIGAI (The International Association of Research Organizations for the Information, Media and Graphic Arts Industries, www.iarigai.com).

Με το μήνυμα αυτό, ανακοινώνεται το 45ο Διεθνές ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Συνδέσμου στην Βαρσοβία (www.iarigai-warsaw2018.pl).

Αξίζει να παρατηρήσουμε την επιστημονική θεματολογία του συνεδρίου και να τη συνδέσουμε με το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. (Παρεπιπτόντως, το ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ του ΤΕΙ Αθήνας είναι μέλος στον IARIGAI εδώ και δεκαετίες).

Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΎ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ IARIGAI: The International Association of Research Organizations for the Information, Media and Graphic Arts Industries (iarigai) is pleased to announce the Call for Participation for the 45th International iarigai Conference. The conference is taking place at the Department of Printing Technology of the Warsaw University of Technology in Warsaw, Poland from October 03 - 07, 2018. Please visit the Conference website www.iarigai-warsaw2018.pl Researchers are invited to submit extended abstracts of research findings for conference presentation. The conference encompasses a broad range of topics related to print and media research. KEY FOCUS AREAS for this conference include but are not limited to the following:

• Graphic Design

• Work Flow and Colour Management

• Innovative substrates, coatings and other materials for printing

• Printed functionality

• Printing processes and products − industrial processes and product development

• 3D Printing • Green printing

• Security printing

• Packaging engineering

• Prints quality Authors are invited to submit extended abstracts (2000-3000 words) by February 15, 2018, please follow the Guidelines for Authors.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ:

Στην θεματολογία για την εκπόνηση επιστημονικής δημοσίευσης για παρουσίαση στο συνέδριο υπάρχουν 10 επιστημονικές περιοχές.

Θα διαπιστώσετε φυσικά, ότι οι 9 αφορούν επιστημονικά πεδία των επιστημών γραφικών τεχνών και συσκευασίας! (Σας θυμίζουν κάτι αυτές οι λέξεις; Οσες και όσοι παρακολουθούν το εξαιρετικά φιλόξενο esos, θα αναφωνήσουν: NAI!, NAI! Κάποιοι, προτείνουν να ιδρυθεί στο ΠΔΑ, ένα Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, που συμβαίνει να αφορά ακριβώς αυτά τα επιστημονικά πεδία που υπάρχουν στο πρόγραμμα σπουδών!) Μήπως τελικά πρέπει να τους ακούσουμε; Mήπως, αντί να τους "εξαφανίσωμεν" (κατά τη ρήση του Μαυρογιαλούρου), να ιδρύσουμε το Τμήμα αυτό στο ΠΔΑ γιατί ίσως συμβάλλει επιστημονικά, εκπαιδευτικά και τεχνολογικά στην ανάπτυξη της χώρας;?

Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: 1=1 και 9=0...

Η ΛΥΣΗ: 1=1 σημαίνει ότι το γνωστικό αντικείμενο του graphic design (μεθερμηνευόμενο στα καθ' ημάς ως "γραφιστική", βρίσκεται ανάμεσα στα 10 επιστημονικά πεδία του συνεδρίου.

Στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του ΠΔΑ περιλαμβάνεται το τμήμα γραφιστικής και οπτικής επικοινωνίας που αφορά ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό το ένα πεδίο του συνεδρίου.

Και πολύ καλά κάνει το ΥΠΕΘ και ιδρύει το τμήμα αυτό.

Ωστόσο, είναι εξαιρετικά άδικο να διατηρείται ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ για το σχέδιο νόμου ίδρυσης του ΠΔΑ το 9=0.

Το 9=0 σημαίνει ότι τα υπόλοιπα εννέα επιστημονικά πεδία της θεματολογίας του συνεδρίου του IARIGAI που αφορούν το προτεινόμενο για ίδρυση ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ, δεν υπάρχουν στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση, ενώ ζουν και βασιλεύουν στην αλλοδαπή και στους "κουτόφραγκους"...

Το ΥΠΕΘ και ο κ. Υπουργός Παιδείας θα μπορούσε να λύσει την εξίσωση, μετατρέποντας το 9=0 σε 9=1, ιδρύοντας το Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Τα ακαδημαϊκά και επιστημονικά χαρακτηριστικά στις επιστήμες αυτές, υπάρχουν στο τμήμα τεχνολογίας γραφικών τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας.

Το μόνο που μένει, είναι να θελήσει ο κ. Υπουργός να ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ στην επιστημονική, εκπαιδευτική και τεχνολογική κοινότητα των μελών ΔΕΠ και των Πτυχιούχων-επιστημόνων των γραφικών τεχνών και της συσκευασίας, να προσφέρουν στους φοιτητές του τμήματός τους σύγχρονες γνώσεις με εξαιρετική προοπτική στην εργασία, να συμβάλλουν στην στελέχωση των χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων που διψούν για στελέχη αυτών των ειδικοτήτων αλλά και να συνεχίσουν ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ τα έργα της επιστημονικής και εφαρμοσμένης έρευνας όπου συμμετέχουν με μεγάλη επιτυχία.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Στο χέρι σας είναι να συμβάλλετε στην θετική αυτή εξέλιξη για όλες και όλους μας, αλλά κυρίως για του φοιτητές και τις φοιτήτριές μας και για την ανάπτυξη της χώρας μας, όπου αντικειμενικά συμβάλλουν οι γραφικές τέχνες, οι εκτυπώσεις, οι εκδόσεις, το βιβλίο και η τυπογραφία, η συσκευασία και η ετικέτα, η επιγραφή και η βιβλιοδεσία.

Στο χέρι σας είναι να δώσετε τη δυνατότητα της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης στα εννιά αναφερόμενα (αλλά και σε πολλά άλλα) καινοτομικά πεδία των επιστημών των γραφικών τεχνών και της συσκευασίας, (και) με την ίδρυση του Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο ΠΔΑ!

Σχόλια (1)

 
ΜΙΚ
13 Ιαν 2018 04:10

"Επιστήμη" της Γραφικής "Τέχνης"! Μήπως υπάρχει αντίφαση μέσα στον ίδιο τον τίτλο; Χώρα που κατά τη γνώμη πολλών, οι πραγματικές επιστήμες δεν χρειάζονται τη λέξη "επιστήμη" στον τίτλο τους.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean