Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Οι πανεπιστημιακοί έχουν άδικο για τους συναδέλφους τους των ΤΕΙ

"Θα δείτε ενδιαφέρουσες συνέργειες ανάμεσα σε τμήματα των ΤΕΙ και Πανεπιστήμια. Αυτό μάλιστα γίνεται με μεγάλη συναίνεση των ενδιαφερομένων μερών".
Δημοσίευση: 13/01/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι πανεπιστημιακοί έχουν άδικο για τους ισχυρισμούς τους ότι σε μια νύκτα οι καθηγητές των ΤΕΙ γίνονται καθηγητές Πανεπιστημίων με την ίδρυση του Παν. Δυτικής Αττικής, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου σε συνέντευξη στην ΕΡΤ.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ

Δημοσιογράφος: Να προχωρήσουμε σε επόμενη ερώτηση. Ήρθε λοιπόν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ενοποιούνται, λοιπόν, τα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά με τους φοιτητές των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων να εντάσσονται στα αντίστοιχα τμήματα του Πανεπιστημίου, αλλά κυρίως – και εδώ υπάρχουν αντιδράσεις – τους καθηγητές να γίνονται μέσα σε μία νύχτα καθηγητές Πανεπιστημίου. Έχουν άδικο οι καθηγητές, οι συνάδελφοί τους που ζητούν αξιολόγηση κε Υπουργέ;

Υπουργός: Πρώτον, όσοι συνάδελφοί μου στο Πανεπιστήμιο θεωρούν ότι γίνονται καθηγητές μέσα σε μία νύχτα, έχουν απόλυτο άδικο. Δεύτερον, μιλάμε για ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα στην Ανώτατη Εκπαίδευση όπου τα καλά τμήματα των ΤΕΙ τα οποία έχουν ταλαιπωρηθεί πολλές δεκαετίες, προσπαθούμε να τα εντάξουμε σε Πανεπιστήμια διότι αυτά de facto πια είναι πανεπιστημιακά τμήματα. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα το οποίο είναι αποτέλεσμα αξιολογήσεων, είναι αποτέλεσμα ενός κόσμου που υπάρχει με πολύ σοβαρά ερευνητικά προγράμματα, βιογραφικά των ίδιων κλπ. και είναι το πρώτο βήμα αντίστοιχων πρωτοβουλιών που παίρνουμε όπως π.χ. στην Ήπειρο ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, στα Ιόνια Νησιά, στη Θεσσαλία κλπ.

Δημοσιογράφος: Άρα θα δούμε και άλλα Πανεπιστήμια και άλλες ενοποιήσεις.

Υπουργός: Θα δείτε ενδιαφέρουσες συνέργειες ανάμεσα σε τμήματα των ΤΕΙ και Πανεπιστήμια. Αυτό μάλιστα γίνεται με μεγάλη συναίνεση των ενδιαφερομένων μερών. Και από τα Πανεπιστήμια και από τα ΤΕΙ. Να είναι όμως σαφές ότι οι διδάσκοντες των ΤΕΙ έχουνε κριθεί πολλαπλά και σήμερα πολλοί από τους διδάσκοντες είναι σε εκλεκτορικά σώματα για καθηγητές Πανεπιστημίου. Τους ζήτησαν τα ίδια τα Πανεπιστήμια. Οπότε δεν πρέπει εδώ να είναι οι πρώτης και δεύτερης κατηγορίας διδάσκοντες.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Σχόλια (20)

 
ΒΑ
13 Ιαν 2018 14:00

Γίνονται σε μία νύκτα καθηγητές πανεπιστημίου χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος, αν κατά την θητεία τους παρήγαγαν υψηλού επιπέδου έρευνα. Κάτι το οποίο απαιτείται από οποιοδήποτε στοιχειωδώς καλό πανεπιστήμιο.

 
Να τα λέμε όλα..
13 Ιαν 2018 15:51

1 ανακρίβεια και 1 ερώτηση:
(α) Χωρίς υποψήφιους διδάκτορες, με πολλαπλάσιο διδακτικό ωράριο και με άλλους περιορισμούς μια χαρά ερευνητικό έργο έχουν παράξει τα μέλη ΔΕΠ των ΤΕΙ. Για να σταματήσουν να ακούγονται παρόμοια σαθρά επιχειρήματα ας μετρήσουμε τότε πόσες δημοσιεύσεις έχουν τα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων χωρίς υποψήφιους διδάκτορες.

(β) Γιατί αγαπητέ δεν διαμαρτυρήθηκαν τα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων όταν η Σχολή Οικοκυρικής και η Ανωτάτη Βιομηχανική Πειραιά και Θεσ/νίκης έγιναν Πανεπιστήμια (Χαροκόπειο, Πειραιά και Μακεδονίας, αντιστοίχως);

 
ΕΔΙΠ
13 Ιαν 2018 16:12

Κύριε υπουργέ από το νόμο Διαμαντοπούλου (2011) το υπουργείο προσπαθεί να κάνει επίκουρους κάποιους που δεν έχουν καν διδακτορικό και για το λόγο αυτό τους δίνει συνεχώς παρατάσεις (τελευταία η δική σας ως το 2022!!!!). Μπορείτε να μας πείτε κύριε υπουργέ το λόγο γι αυτή σας την ενέργεια; Ένας τέτοιος "ΔΕΠ" μπορεί να είναι ιεραρχικά ανώτερος από έναν διδάκτορα ΕΔΙΠ με πολλά χρόνια αυτοδύναμης διδασκαλίας και έρευνας;

 
@Να τα λέμε όλα
13 Ιαν 2018 16:22

Η ερώτηση είναι απλή κύριε. Ποιος ο λόγος ύπαρξης των ΤΕΙ τόσα χρόνια; Αφού όλοι θέλετε να γίνετε Πανεπιστήμια πάει να πει ότι δεν έχετε λόγο ύπαρξης και τσάμπα ξοδεύτηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου κάθε χωριό να έχει και ένα ΤΕΙ.

 
ΓΚ
13 Ιαν 2018 16:48

Εχουν δίκιο οι καθηγητές Πανεπιστημίου για την καθηγητοποίηση των διδασκόντων των ΤΕΙ.
Το ότι θα ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας και ιδιαίτερα του Πειραιά στη σχολή τεχνολόγων μηχανικών ειναι πολυ καλά σχολεία ειναι αλήθεια (ισως γιατί είναι συνέχεια ιστορικων σχολών που οι απόφοιτοι τους καταξιώθηκαν και επάνδρωσαν ολες τις τεχνικες υπηρεσίες του Ελληνικου κράτους)

 
Να τα λέμε όλα και να μην κρυβόμαστε...
14 Ιαν 2018 13:02

@ 13 Ιαν 2018 16:22
Δεν απαντάτε σχετικά με την ανακρίβεια που αναφέρω αλλά ούτε στην ερώτηση που έθεσα. Αντιθέτως ρίχνετε την μπάλα αλλού γιατί υποθέτω ότι τελείωσαν τα επιχειρήματα....

Προσωπικά δεν θα κρυφτώ και θα απαντήσω στην ερώτηση σας. Ο κύκλος των ΤΕΙ έχει κλείσει και η αποστολή τους έχει ολοκληρωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό συνέβη και με τα Ιδρύματα που αναφέρω και τα οποία έγιναν Πανεπιστήμια (Χαροκόπειο/Πειραιά/Μακεδονίας). Αυτά σας ενοχλούν; Ξοδεύτηκαν τσάμπα χρήματα και για αυτά; Να κλείσουν; Να υποβαθμιστούν;

Με την λογική σας, μήπως και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ("Βασιλικό Σχολείο των Τεχνών" που αρχικά ήταν μία κυριακάτικη τεχνική σχολή που κατάρτιζε τους τεχνίτες, μαστόρους, οικοδόμους, αρχιμαστόρους) κακώς έγινε Πανεπιστήμιο;

 
Απόφοιτος ΤΕΙ, MSc, PhD
14 Ιαν 2018 15:05

Εσείς κ. υπουργέ έχετε άδικο για τους αποφοίτους των ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ που δεν τους δίνεται αυτά που δικαιούνται (δυνατότητα ισοτίμησης πτυχίων με τα αντίστοιχα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με ή και χωρίς όρους).

 
@Να τα λέμε όλα και να μην κρυβόμαστε...
14 Ιαν 2018 18:52

Λυπάμαι που σας το λέω αλλά βρισκόμαστε στο 2018 και δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να πληρώνει εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο για ιδρύματα που κι εσείς παραδέχεστε ότι δεν χρειάζονται πουθενά. Και η λύση σας ποια είναι; Να γίνουν Πανεπιστήμια!!!

 
ΤΧ
14 Ιαν 2018 22:19

ΩΣΤΟΣΟ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΣΕΙΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΙΚΑΝΟΥΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΟΜΩΣ ΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΠΔΑ ΑΡΘΡΟ 2 ΠΑΡ.3 Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη της Συγκλήτου και του Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. καθορίζεται το περιεχόμενο σπουδών κάθε Τμήματος, που περιλαμβάνει ιδίως την αποστολή και το αντικείμενο σπουδών του Τμήματος, τους γνωστικούς στόχους ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του αντίστοιχου προς το Τμήμα επαγγέλματος και τη δομή των σπουδών.
Ιδού και η αιτιολογική έκθεση.
Στην παρ. 3 παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και
Θρησκευμάτων, με απόφασή του να καθορίζει το περιεχόμενο σπουδών κάθε
Τμήματος, και ιδίως την αποστολή, το αντικείμενο σπουδών και τους γνωστικούς στόχους.
ΤΙ ΚΡΙΜΑ. ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ ΤΕΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ

 
προκλήσεις
15 Ιαν 2018 11:09

Λέει ο υπουργός: "Πρώτον, όσοι συνάδελφοί μου στο Πανεπιστήμιο θεωρούν ότι γίνονται καθηγητές μέσα σε μία νύχτα, έχουν απόλυτο άδικο (1) . Δεύτερον, μιλάμε για ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα στην Ανώτατη Εκπαίδευση όπου τα καλά τμήματα των ΤΕΙ (3) τα οποία έχουν ταλαιπωρηθεί πολλές δεκαετίες (3), προσπαθούμε να τα εντάξουμε σε Πανεπιστήμια διότι αυτά de facto πια είναι πανεπιστημιακά τμήματα"

Αοριστίες με άφθονο λαικισμό:

(1) να εξηγηθεί γιατί έχουν άδικο! το ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τις παλιές ΚΑΚΕΣ πρακτικές δεν δικαιολογεί απολύτως τίποτα! το ότι υπάρχουν κάποια μέλη ΔΕΠ με ελάχιστο/ασήμαντο επιστημονικό έργο δεν δικαιολογεί να γίνουν και άλλοι παρόμοιοι! αντίθετα, απαιτεί ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ!
(2) θέλω να γνωρίζω ποια είναι τα καλά, ποια τα μέτρια, ποια τα κακά, ποια τα χρήσιμα και ποια τα άχρηστα (επικαλυπτόμενες επαγγελματικές αρμοδιότητες;)!! γιατί, από ότι φαίνεται, τα "καλά" θα "αμοιφθούν" με αναβάθμιση σε πανεπιστήμια (άρα ο τεχνολογικός τομέας δεν έχει αξία;;), τι θα γίνει με τα "μέτρια" και τα "κακά"; θα μείνουν στάσιμα; θα κλείσουν;
(3) από τι έχουν ταλαιπωρηθεί; μήπως επειδή δεν έγιναν πανεπιστήμια από την αρχή; μήπως επειδή δεν μπορούν να παράγουν διδακτορικά; αφού για τεχνολογική επαγγελματικη κατάρτιση σχεδιάστηκαν!

 
ΓΧ
15 Ιαν 2018 12:06

Γιατί αγαπητέ η Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς η Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσ/κης η ΑΣΟΕΕ και η Πάντειος ανωτάτη σχολή ήταν ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ και όχι ΚΑΤΕΕ

 
Ελένη
15 Ιαν 2018 14:16

@ΓΧ, συμφωνούμε λοιπόν αφού τα ΤΕΙ είναι ΑΝΩΤΑΤΕΣ σχολές και ΟΧΙ ΚΑΤΕΕ πρέπει να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τις σχολές που αναφέρεις.

 
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΕΙ
15 Ιαν 2018 14:58

Μπείτε στη σελίδα του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών &Μηχανικών Υπολογιστών στην καρτέλα Απόφοιτοι και θα δείτε το εξής:
Ισοτιμία ΜΗΥΤΔ με ΗΜΜΥ
Σύμφωνα με το άρθ. 1, παρ. 1, περ. γ’ του υπ’αριθμ. 92 Π.Δ. (ΦΕΚ 131/5-6-2013, Τεύχος Α’):
«Τα πτυχία Μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έχουν χορηγηθεί ή χορηγούνται σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 10 περ. γ΄ του ν. 4009/2011, αναγνωρίζονται ως ισότιμα και αντίστοιχα με τα πτυχία που χορηγούνται από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εφόσον οι κάτοχοί τους παρακολουθήσουν τα μαθήματα, που καλύπτουν τα γνωστικά πεδία των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτρικών μετρήσεων και αυτόματου ελέγχου, σύμφωνα με το ισχύον κάθε φορά πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος, και υποβληθούν επιτυχώς σε εξετάσεις στα μαθήματα αυτά. Η ισοτιμία πιστοποιείται με σχετική βεβαίωση που εκδίδεται από τον Πρύτανη του ιδρύματος.»

Για τα πτυχία των αποφοίτων των ΤΕΙ, γιατί δεν προβλέπεται διαδικασία ισοτίμησης με τα πτυχία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής;

 
bob mastoras
15 Ιαν 2018 16:03

@ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΕI
Διαδικασία ισοτίμησης είναι δυνατή και για αποφοίτους της Σχολής Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του πολυτεχνείου Κρήτης. Η σχολή μετονομάστηκε σε Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Απόφοιτοι μπορούν να εξετασθούν σε δύο μαθήματα (ΕΝΕ 301) Εισαγωγή στα Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας και (ΕΝΕ 401) Ανάλυση Εγκαταστάσεων και Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας. Μετά θα μπορούν και να γραφτούν στην βασική ειδικότητα του ηλεκτρολόγου και όχι του ηλεκτρονικού μηχανικού.

 
Θα απαντηθούν τα επιχειρήματα ή όχι;
16 Ιαν 2018 14:49

@14 Ιαν 2018 18:52

Θα απαντήσετε ή όχι στα επιχειρήματα που ακούστηκαν; Να τα επαναλάβω ή να θα τα διαβάσετε;

 
Επιτέλους
16 Ιαν 2018 16:47

@16 Ιαν 2018 14:49
Θα απαντήσετε ή όχι στα επιχειρήματα που ακούστηκαν; Να τα επαναλάβω ή να θα τα διαβάσετε;

 
Τώρα είναι η σειρά σας...
16 Ιαν 2018 19:48

Απαντώ (ξανά):

Ο κύκλος των ΤΕΙ έχει κλείσει και η αποστολή τους έχει ολοκληρωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό συνέβη και με άλλα ΑΕΙ και τα οποία έγιναν Πανεπιστήμια (Χαροκόπειο/Πειραιά/Μακεδονίας). Αυτά σας ενοχλούν; Ξοδεύτηκαν τσάμπα χρήματα και για αυτά; Να κλείσουν; Να υποβαθμιστούν;

Με την λογική σας, μήπως και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ("Βασιλικό Σχολείο των Τεχνών" που αρχικά ήταν μία κυριακάτικη τεχνική σχολή που κατάρτιζε τους τεχνίτες, μαστόρους, οικοδόμους, αρχιμαστόρους) κακώς έγινε Πανεπιστήμιο;

Τώρα είναι η σειρά σας να απαντήσετε... Μπορείτε;

 
eee
16 Ιαν 2018 21:44

@16 Ιαν 2018 19:48
Ο κύκλος των ΤΕΙ έχει κλείσει. Επομένως δεν έχει νόημα να συζητάμε για αναβάθμιση ιδρυμάτων που δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Να γίνει συνολική αξιολόγηση του προσωπικού και απορρόφηση σε άλλα ιδρύματα. Κάθε τι άλλο είναι πέραν πάσης λογικής.

 
theodoros
18 Ιαν 2018 01:57

"Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα..."
Καθόλου πρωτόγνωρο κύριε. Ερχεται κατευθείαν από τη λαίλαπα του θατσερισμού και του πασοκισμού των 90s.

 
theodoros
18 Ιαν 2018 02:05

@Τώρα είναι η σειρά σας...16 Ιαν 2018 19:48
Δηλαδή αποφασίζετε αυθαίρετα και επειδή έτσι σας αρέσει ότι " ο κύκλος των ΤΕΙ έχει κλείσει "κλπ και ζητάτε να γίνετε πανεπιστήμια, με το εκπληκτικό επιχείρημα ότι "ετσι έγινε και η Χαροκόπειος πριν από μισό αιώνα και το ΕΜΠ πριν από σχεδόν ενάμισι αιώνα"!!!!!

(αν θέλετε να γίνετε πανεπιστήμια, ξεκινήστε με ένα ορθολογικό και τεκμηριωμένο τρόπο σκέψης και τα υπόλοιπα θα έλθουν μόνα τους)

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean