Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Διευθυντής ΔΕ Χανίων: Η αλήθεια για την αλβανική σημαία στο 1ο Γ/σιο Ελ. Βενιζέλου

Η άρνηση οποιασδήποτε σχολικής κοινότητας για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων δε σημαίνει απαραίτητα και τη ματαίωση τους.
Δημοσίευση: 23/01/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με αφορμή όσα συνέβησαν χτες Κυριακή 21-01-2018 και σήμερα Δευτέρα 22-1-2018 στο 1ο Γ/σιο Ελ. Βενιζέλου, θεωρώ αναγκαίο να προβώ σε κάποιες απαραίτητες διευκρινήσεις με σκοπό την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου.

Ως εκ τούτου λοιπόν και προς αποκατάσταση της αλήθειας ενημερώνω επί των συγκεκριμένων θεμάτων όπως αυτά αποτυπώνονται χρονικά ως εξής:

Σε συνεννόηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Βουλγαράκη, τον Οκτώβριο του 2017, υπεβλήθη στην υπηρεσία μας προφορικό αίτημα παραχώρησης σχολικής αίθουσας στα όρια του Δήμου Χανίων από εκπρόσωπο της Αλβανικής Κοινότητας Χανίων, προκειμένου να λειτουργήσει ένα αμιγώς εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης της Αλβανικής γλώσσας σε παιδιά Αλβανών μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς που έχουν γεννηθεί στην πατρίδα μας και είναι ενεργοί μαθητές των σχολείων μας. Άλλωστε και κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν παραχωρηθεί αίθουσες διδασκαλίας από σχολικές μονάδες των Χανίων, για την υλοποίηση τέτοιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε φορείς, όπως π.χ. στο Σύλλογο Ρωσόφωνων Χανίων.

Μετά από την διερευνητική πρόταση που υπέβαλα στον Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου για να λειτουργήσει  στο σχολείο του η παραπάνω εκπαιδευτική δράση, η απάντηση του ήταν αρχικά θετική, αλλά θα έπρεπε να συζητηθεί και με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας του σχολείου (μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς). Εξάλλου σύμφωνα με τη νομοθεσία η σχολική κοινότητα δια των εκπροσώπων της είναι εκείνη που εισηγείται είτε θετικά είτε αρνητικά για παραχώρηση χώρου σε οποιονδήποτε φορέα στην αρμόδια σχολική επιτροπή του εκάστοτε Δήμου. Αυτή είναι μια καθαρά διοικητική διαδρομή που την ευθύνη υλοποίησης της, έχει ο Διευθυντής του σχολείου. Από αυτό το σημείο και μετά η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας δεν έχει ανάμιξη, με το δεδομένο ότι οι σχολικοί χώροι είναι ιδιοκτησίες του Δήμου, άρα δεν εμπλέκεται.

Την περασμένη εβδομάδα ενημερώθηκα από τον εκπρόσωπο της Αλβανικής Κοινότητας ότι η διαδικασία είχε τελεσφορήσει θετικά και ότι την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 θα τελούνταν στο χώρο του σχολείου η επίσημη έναρξη του προγράμματος με την παρουσία του Αλβανού πρόξενου.

Όμως σήμερα Δευτέρα 22-1-2018 το πρωί, ενημερώθηκα πως το συγκεκριμένο σχολείο τελεί υπό κατάληψη με αφορμή το «ανέβασμα» μιας Αλβανικής σημαίας δίπλα στην Ελληνική, με πληροφορίες ότι η Ελληνική σημαία είχε αποκαθηλωθεί από τον ιστό της. Στις απαραίτητες εξηγήσεις του ο Διευθυντής του σχολείου μου ανέφερε ότι καμία σημαία δεν «κατέβηκε» από τον ιστό, αλλά χρησιμοποιήθηκε άλλη, την οποία ο ίδιος προσκόμισε και τοποθετήθηκε δίπλα στην Αλβανική σηματοδοτώντας αφενός την έναρξη του προγράμματος αλλά και αφετέρου την παρουσία του Αλβανού πρόξενου.

Σε διερεύνηση των αιτιών της κατάληψης διαπιστώθηκε ότι η διοικητική διαδικασία δεν είχε ολοκληρωθεί μεταξύ του σχολείου και του Δήμου Χανίων.

Οι αντιδράσεις μαθητών και γονέων του σχολείου – όπως αυτές εκφράστηκαν στα ΜΜΕ – ήταν πιθανόν το αποτέλεσμα ελλιπούς ενημέρωσης για την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος και της απουσίας διαλογικής συζήτησης για την αναγκαιότητα του, με σκοπό την υλοποίηση του.

Στη συνέχεια ενημερώθηκα ότι κατόπιν αυτών η σχολική κοινότητα αποφάσισε να μην εισηγηθεί θετικά για παραχώρηση αίθουσας στο Δήμο Χανίων και ότι δεν επιθυμεί την υλοποίηση του προγράμματος στο σχολείο τους με αποτέλεσμα τη λήξη της κατάληψης.

Η άρνηση οποιασδήποτε σχολικής κοινότητας για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων δε σημαίνει απαραίτητα και τη ματαίωση τους. Το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα καθώς και οποιοδήποτε άλλο, μπορεί να υλοποιηθεί σε άλλη σχολική  μονάδα.

Άλλωστε ένας από τους βασικούς στόχους της εκπαίδευσης είναι η ευαισθητοποίηση ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας με σκοπό την υλοποίηση οποιουδήποτε εκπαιδευτικού προγράμματος που προσδίδει μαθησιακά, κοινωνικά και γνωστικά αποτελέσματα.

Στέλιος Ζερβάκης
Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων

 

Ετικέτες: 
ΔΔΕ Χανίων

Σχόλια (2)

 
fm
23 Ιαν 2018 23:10

Αλήθεια !
Το μπαλάκι των ευθυνών στο Δ/ντή του σχολείου
Εσύ σαν προϊστάμενός του τι έκανες ?
Του έκανες - λες- μια πρόταση και απάντηση δεν πήρες.
Τι μέτρα πήρες στη συνέχεια ?
Απορίες
1. Απο πότε αναρτάται σημαία για πρόξενο ? Που προβλέπεται κάτι τέτοιο ?
2. Τους μαθητές που μίλησαν διαφορετικά απο σένα για τη σημαία να μην τους πιστέψουμε

 
Εκπαιδευτικός
25 Ιαν 2018 13:11

Κύριε Ζερβάκη.Η Ελλάδα σβήνει σιγά σιγά από την υπογεννητικότητα,την ανεργία,την φτώχεια την μετανάστευση των παιδιών της και τόσα άλλα που δεν ξέρω αν τα γνωρίζετε κάτω στην Κρήτη .Αντί να ασχοληθούμε με αυτά ασχολούμαστε με τα ευτελή λόγω έλλειψης νομίμων χειρισμών όπως παραδέχεστε και ο ίδιος .Οι πολιτικές θέσεις ,όπως και οι θέσεις διοίκησης στο δημόσιο απαιτούν μικρούς ή μεγάλους ηγέτες για να πάμε συνολικά μπροστά και να μην ασχολούμαστε και με τέτοια ανούσια πράγματα.Και δυστυχώς οι μεγάλοι ηγέτες που θα μας βγάλουν από την αθλιότητα που ζούμε δεν υπάρχουν.Κρίμα στην χώρα και την παιδεία γιατί αυτό που γίνεται δεν μας αξίζει.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean