Γ. Μαυρωτάς: «Τι σκέφτηκε το Υπουργείο Παιδείας και ανέστειλε αθλητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ε.Ο.Ε.;»

28/01/2018

Άκουσε το άρθρο

Την αναστολή του καινοτόμου προγράμματος επιμορφωτικών επισκέψεων και αθλητικών δραστηριοτήτων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) “Αγαπώ τον Αθλητισμό – Kid's Athletics“ αναδεικνύει με ερώτησή του στη Βουλή ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής με «Το Ποτάμι» Γ. Μαυρωτάς, προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων  Κ. Γαβρόγλου.

Το πρόγραμμα που παρέχεται εντελώς δωρεάν σε μαθητές δημοτικών σχολείων, υλοποιείται με επιτυχία από το 2010, με 184.500 μαθητές από 2.203 σχολεία από όλη την Ελλάδα να το έχουν παρακολουθήσει.

Η μεταβολή της στάσης του υπουργείου Παιδείας σε σχέση με το πρόγραμμα, όταν μέχρι και το περσινό σχολικό έτος (και με την παρούσα ηγεσία του) συνεργαζόταν για την υλοποίησή του, αλλά και η απαξιωτική στάση της πολιτικής ηγεσίας έναντι της Ε.Ο.Ε., του κορυφαίου αθλητικού φορέα της χώρας, δημιουργούν εύλογες απορίες.

Ο κ. Μαυρωτάς ζητά ενημέρωση για το που οφείλεται η μεταβολή της στάσης του Υπουργείου όσον αφορά στο επιτυχημένο αυτό πρόγραμμα αλλά και αν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες (έκδοση εγκυκλίου, διαθέσεις υπαλλήλων) με σκοπό την έστω και καθυστερημένη υλοποίησή του για το τρέχον σχολικό έτος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τoν Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτω

ΘΕΜΑ: «Αναστολή Εκπαιδευτικού Προγράμματος “Αγαπώ τον Αθλητισμό – Kid's Athletics”».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Αγαπώ τον Αθλητισμό – Kid's Athletics“ αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.), η οποία, σύμφωνα με το καταστατικό της έχει, μεταξύ άλλων, ως σκοπό την ανάπτυξη, προαγωγή και προστασία του Ολυμπιακού Κινήματος, του αθλητισμού, του φίλαθλου πνεύματος και της εξωσχολικής σωματικής αγωγής μέσα στο πλαίσιο των αρχών του Ολυμπιακού Ιδεώδους και των παραδόσεων του Ελληνικού Αθλητισμού καθώς και τη διάδοση στη νεολαία, της αγάπης του αθλητισμού και του σεβασμού του αθλητικού πνεύματος.

Το πρόγραμμα “Αγαπώ τον Αθλητισμό – Kid's Athletics” είναι, σύμφωνα με το υπ' αριθ. πρωτ.  142934/Δ5/06-09-2016 έγγραφο της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ., ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιμορφωτικών επισκέψεων και αθλητικών δραστηριοτήτων για μαθητές Δημοτικών Σχολείων της χώρας, με σκοπό να προσφέρει στους μαθητές ένα πλούσιο εκπαιδευτικό και πληροφοριακό υλικό για την ιστορία του Παναθηναϊκού Σταδίου, το οποίο αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο αθλητισμού, πολιτισμού και ιστορίας στο κέντρο της σημερινής Αθήνας και παράλληλα, μέσω ενός οργανωμένου αθλητικού προγράμματος με τη μορφή παιχνιδιού, να δώσει στους μαθητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τα αγωνίσματα του Στίβου, το Μπάσκετ και το Βόλεϊ.

Το πρόγραμμα, που απευθύνεται σε μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υλοποιείται από το 2010, στηριζόμενο αρχικώς στο αναπτυξιακό/εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) “Kid's Athletics”, ενώ, μετά την επιτυχία που σημείωσε, μετεξελίχθηκε στο πρόγραμμα “Αγαπώ τον Αθλητισμό – Kid's Athletics“ με την ενσωμάτωση των αθλημάτων του βόλεϊ και του μπάσκετ, από το σχολικό έτος 2013-2014. Στην παρούσα μορφή του, το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία του ΥΠ.ΠΕ.Θ., του Σ.Ε.Γ.Α.Σ., της Ε.Ο.ΠΕ. και του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, υποστηριζόμενο επίσης από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο όπως και το ΥΠ.ΠΕ.Θ. διαθέτει υπαλλήλους Ολυμπιονίκες – διακεκριμένους αθλητές. Από το σχολικό έτος 2015-2016, περαιτέρω στήριξη στο πρόγραμμα παρέχεται από τις ευγενείς χορηγίες των Ιδρυμάτων “Σταύρος Νιάρχος” και “Παύλου & Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου”.

Από την έναρξη του προγράμματος, το οποίο παρέχεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές και τα σχολεία, και μέχρι σήμερα, το έχουν παρακολουθήσει εκατόν ογδόντα τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιοι (184.500) μαθητές/τριες από δύο χιλιάδες διακόσια τρία (2.203) σχολεία από όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, το διάστημα 2010-2012, δράσεις του προγράμματος υλοποιούνταν και στην Αρχαία Ολυμπία. Τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος μπορούν, μεταξύ άλλων να συναχθούν από τις ευχαριστήριες επιστολές των σχολείων και τα σχόλια των μαθητών στο βιβλίο επισκεπτών του Παναθηναϊκού Σταδίου.

Θα ανέμενε κανείς, αν όχι την, σύμφωνα με τις επιθυμίες της Ε.Ο.Ε., ενίσχυση του προγράμματος, προκειμένου αυτό να επιστρέψει και στις εγκαταστάσεις της στην Αρχαία Ολυμπία, τουλάχιστον την ομαλή συνέχεια του κατά το τρέχον σχολικό έτος. Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. όμως δεν προέβη στις απαραίτητες προς τούτο κινήσεις (έκδοση σχετικής εγκυκλίου, διαθέσεις υπαλλήλων), παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις από πλευράς Ε.Ο.Ε., με αποτέλεσμα τη μη υλοποίηση του προγράμματος.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πού οφείλεται η μεταβολή της στάσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. έναντι ενός, ομολογουμένως, επιτυχημένου προγράμματος, όταν μάλιστα, σύμφωνα με το υπ' αριθ. πρωτ. 142934/Δ5/06-09-2016 έγγραφο της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής, “στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού σχεδιασμού επιβάλλεται, τόσο σε επίπεδο τάξης όσο και σχολικής μονάδας, οι διδακτικές επισκέψεις με επιμορφωτικό, βιωματικό και αθλητικό περιεχόμενο να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας”;

2. Για ποιον λόγο δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη εγκύκλιος για το σχολικό έτος 2017-2018, με συνέπεια την αναστολή του προγράμματος; Θεωρεί η σημερινή ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. περιττά τέτοιου είδους προγράμματα, όταν μάλιστα δεν έχουν κόστος για το Δημόσιο και τους μαθητές; Ποια η σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ., ως αρμόδιας Υπηρεσίας;

3. Προτίθεται το ΥΠ.ΠΕ.Θ. να αναλάβει πρωτοβουλίες (έκδοση εγκυκλίου, διαθέσεις υπαλλήλων) με σκοπό την, έστω καθυστερημένη, υλοποίησή του προγράμματος για το τρέχον σχολικό έτος;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ