ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ο υπουργός συγκρότησε Επιτροπή για την ακαδημαϊκή ελευθερία, στην ειρήνη και στην παραβατικότητα στους χώρους των ΑΕΙ

Πρόεδρος της Επιτροπής ο Ν. Πρασκευόπουλος
Δημοσίευση: 30/01/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στη συγκρότηση δωδεκαμελούς επιτροπής, αρμόδιας για την μελέτη ζητημάτων που αφορούν στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην ειρήνη και στην παραβατικότητα στους χώρους των Α.Ε.Ι., προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με απόφαση που υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου.

Η επιτροπή αποτελείται από τους:

1. Νικόλαο  Παρασκευόπουλο, Βουλευτής, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής  Α.Π.Θ., ως Πρόεδρος της Επιτροπής.

2. Γιαννούλα Καρύμπαλη, Καθηγήτρια Νομικής Α.Π.Θ, ως μέλος.

3. Αλέξιο Μπένο, Καθηγητής  Ιατρικής Α.Π.Θ., ως μέλος.

4. Σοφία Βιδάλη, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής Δ.Π.Θ., ως μέλος.

5. Χαράλαμπο Πουλόπουλο, Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας, στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών Δ.Π.Θ., ως μέλος.

6. Μαρίνα Παπαδή, Κλινική Ψυχολόγος, ως μέλος.  

7. Σταμάτη Βαρδαρό, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας.

8. Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών.

9. Ζωή Τζήκα, Αστυνόμος Α’, Δ/νσης Δημόσιας Ασφάλειας.

10. Ο εκάστοτε πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων ή νόμιμος αναπληρωτής του.

11. Ο εκάστοτε πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων των ΤΕΙ ή νόμιμος αναπληρωτής του.

12. Μαγδαληνή Συγγρού, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Α΄ Οργάνωσης Ανώτατης Εκπαίδευσης, της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ως Γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται η Γεωργία Βασσάλου, Επιστημονική συνεργάτης του Βουλευτή  Ν. Παρασκευόπουλου.

Σκοπός της Επιτροπής είναι να μελετήσει ζητήματα του θεσμικού πλαισίου που αφορούν σε ζητήματα ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης, καθώς και φαινόμενα παραβατικότητας στους χώρους των Α.Ε.Ι., προκειμένου να υποβάλει σχέδια και  προτάσεις προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και Υγείας, για την ορθή εφαρμογή του άρθρου 3 του ν. 4485/2017 (Α’ 114).

Η Επιτροπή μπορεί να καλεί για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων εκπροσώπους των Α.Ε.Ι., εμπειρογνώμονες και πρόσωπα που κρίνεται ότι θα συνδράμουν στο έργο της. Μπορεί, επίσης, να πραγματοποιεί επιτόπιες επισκέψεις/αυτοψίες στους χώρους των Α.Ε.Ι., μετά από άδεια της Συγκλήτου, καθώς και να οργανώνει ευρύτερες συζητήσεις αρμόδιων προσώπων.

Η Επιτροπή συνεδριάζει στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Επίσης, ο Πρόεδρος μπορεί να ορίζει και άλλους τόπους συνεδρίασης, ή και τη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης. Τα μέλη δεν λαμβάνουν ουδεμία αποζημίωση για την συμμετοχή τους σε αυτήν, εκτός από τα οδοιπορικά τους έξοδα, δηλαδή ημερήσια αποζημίωση, έξοδα διαμονής και μετακίνησής τους.
 

 

Σχόλια (4)

 
D.L
31 Ιαν 2018 15:02

Οι επιτροπές δε λύνουν τέτοιου είδους θέματα.
Οι βαρύγδουποι τίτλοι επίσης δε δίνουν παραπάνω κύρος.
Οι λύσεις δε δίνονται από κάποιον από Μηχανής Θεό. Χρειάζεται πολιτική βούληση, ξεκάθαρες απόψεις και θέσεις από τους πανεπιστημιακούς και αντιμετώπιση των προβλημάτων σήμερα. Ρωτήστε τους φοιτητές τι προτείνουν; Όχι τους συνδικαλιστές, εκείνους που παρακολουθούν τα μαθήματα και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους εντός του εκπαιδευτικού ιδρύματος, εκείνους που θέλουν να επενδύσουν σ΄αυτό που σπουδάζουν ..... ακούστε τους, αφουγκραστείτε τις αγωνίες τους και πράξτε ανάλογα. Αν θέλετε να γίνουν ποιοτικές αλλαγές .....

 
Απορια
31 Ιαν 2018 11:50

Τι εννοει με το "στην ειρηνη"; Παμε μηπως για πολεμο;Ο Παρασκευοπουλος που χαρη στον περιβοητο νομο του απο το ,2015 αποφυλακιστικαν 10.000 βαρυποινιτες ,πολλοι εκ των οποιων αμεσως μετα την αποφυλακιση τους προεβησαν σε νεες δολοφονιες και αλλα βαρυτατα εγκληματα,ειναι στην επιτροπη.Εχουν γινει πια παντελως προκλητικοι και επικινδυνοι για τον τοπο και για την ασφαλεια μας και των παιδιων μας.Να φυγουν για να ανασανουμε και να γλυτωσουμε.

 
Δον Κιχωτης
31 Ιαν 2018 09:58

44 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, μετά από αμέτρητες καταστροφές σε όλες σχεδόν τις σχολές, θα φτιάξουμε μία επιτροπή.....
Ουγκάντα, Μάο Μάο, Ζουλού..... Γιατί μας κρατάνε οι Ευρωπαίοι στην ΕΕ;

 
Λευτέρης
31 Ιαν 2018 09:31

Επιτροπές, επιτροπές, επιτροπές ....
Μπλαμπλά, μπλαμλπά,μπλαμπλά ....
ξόδεμα χρημάτων, ....
αποτέλεσμα μηδεν !
Η αριστερά της μη Αριστείας και της αλόγιστης σπατάλης!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.