Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας όπως αυτές προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα.
Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, σε εφαρμογή του άρθρου του πρ’όσφατου νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή (άρθρο 245 του Ν. 4512/2018 (ΦΕΚ 5,τ.Α’/ 17-1-2018), ενώ σημειώνονται τα εξής:
Στους εκπαιδευτικούς ανατίθενται από τα όργανα διοίκησης της σχολικής μονάδας υπηρεσίες που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως:
α. η διόρθωση εργασιών και διαγωνισμάτων,
β. η καταχώρηση-ενημέρωση της αξιολόγησης των μαθητών,
γ. η συμμετοχή στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση εορταστικών, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων,
δ. ο προγραμματισμός και η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου,
ε. η επικοινωνία με δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου,
ζ. η συνεργασία με εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο ίδιο τμήμα ή που διδάσκουν τα ίδια γνωστικά αντικείμενα,
η. οι παιδαγωγικές συναντήσεις για την κατάρτιση ομαδικών ή εξατομικευμένων προγραμμάτων υποστήριξης συγκεκριμένων μαθητικών ομάδων ή μαθητών,
θ. η επίβλεψη σχολικών γευμάτων,
ι. η ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων,
κ. η τήρηση βιβλίων του σχολείου
λ. η εκτέλεση διοικητικών εργασιών.
μ. η προετοιμασία του εποπτικού εκπαιδευτικού υλικού και των εργαστηριακών ασκήσεων
Η επίβλεψη σχολικών γευμάτων όπως αναφέρεται παραπάνω,, τονίζει το υπουργείο Παιδείας στην εγκύκλιο, θεωρείται εξωδιδακτική αρμοδιότητα, χωρίς εξαιρέσεις.
Είναι σαφές υπογραμμίζει το υπουργείο ότι, με την επιφύλαξη της περίπτ. α ́ της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 2721/1999 (Α ́ 112), ο γονέας παιδιού μέχρι δύο (2) ετών απαλλάσσεται από την ανάθεση εργασιών οι οποίες δεν συνδέονται με το διδακτικό έργο που τους ανατίθεται από τα όργανα διοίκησης της σχολικής μονάδας όπως είναι η τήρηση βιβλίων του σχολείου και η εκτέλεση διοικητικών εργασιών.
Με τη διάταξη του άρθρου 245 του ν. 4512/2018 τροποποιήθηκε η ρύθμιση του άρθρου 13 παρ. 8 ν. 1566/1985. Με την τελευταία αυτή ρύθμιση προβλεπόταν η παραμονή των εκπαιδευτικών στα σχολεία για την εκπλήρωση άλλων καθηκόντων πλην των διδακτικών για όσο χρονικό διάστημα απαιτούταν και πάντως όχι για περισσότερες από 30 ώρες εβδομαδιαίως ή 6 ώρες ημερησίως.
Από την αντιπαραβολή της τροποποιηθείσας και της τροποποιητικής διάταξης προκύπτει ότι το κανονιστικό περιεχόμενο της παλαιότερης ρύθμισης δεν μεταβάλλεται ουσιωδώς. Η βασική έννομη συνέπεια του προγενέστερου κανόνα δικαίου συνεχίζει να αναδίδεται και υπό το φως του άρθρου 245 ν. 4512/2018 περιλαμβανομένης της επιφύλαξης για την παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο για χρονικό διάστημα πέραν των έξι ωρών σε περίπτωση συνεδρίασης του συλλόγου διδασκόντων, κατ' άρθρο 11 Κεφ. Στ' παρ. 2 ν. 1566/1985. Η μόνη μεταβολή που υφίσταται έγκειται στον κατάλογο των υπηρεσιών ενεργειών που μπορούν να "δεσμεύσουν" τον χρόνο του εκπαιδευτικού: στη νέα ρύθμιση τούτος είναι εκτενέστερος. Ωστόσο δεν πρόκειται για μεγάλη καινοτομία καθόσον η απαρίθμηση των ενεργειών ήταν ήδη ενδεικτική στο άρθρο 13 παρ. 8 ν. 1566/1985 (και συνεχίζει να παραμένει τέτοια).
Εξάλλου, όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση του νόμου, κύριος σκοπός της νομοθετικής παρέμβασης ήταν η υπαγωγή -στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης- των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Χαρακτηριστική η σχετική αναφορά κατά την οποία διά του άρθρου 245 ν. 4512/2018 "Επανακαθορίζονται οι υπηρεσίες που συνδέονται µε το εκπαιδευτικό έργο, οι οποίες ανατίθενται και στους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης (πέραν της πρωτοβάθµιας, που ήδη προβλέπεται) και για τις οποίες παραµένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους τις εργάσιµες ηµέρες και ώρες, πέραν από τις ώρες διδασκαλίας.