Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Η εγκύκλιος για το υποχρεωτικό 30ωρο των εκπαιδευτικών

Δείτε την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας
Δημοσίευση: 31/01/2018
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας όπως αυτές προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα.

Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, σε εφαρμογή του άρθρου του πρ’όσφατου νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή (άρθρο 245 του Ν. 4512/2018 (ΦΕΚ 5,τ.Α’/ 17-1-2018), ενώ σημειώνονται τα εξής:

Στους εκπαιδευτικούς ανατίθενται από τα όργανα διοίκησης της σχολικής μονάδας υπηρεσίες που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως:

α. η διόρθωση εργασιών και διαγωνισμάτων,

β. η καταχώρηση-ενημέρωση της αξιολόγησης των μαθητών,

γ. η συμμετοχή στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση εορταστικών, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων,

δ. ο προγραμματισμός και η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου,

ε. η επικοινωνία με δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου,

ζ. η συνεργασία με εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο ίδιο τμήμα ή που διδάσκουν τα ίδια γνωστικά αντικείμενα,

η. οι παιδαγωγικές συναντήσεις για την κατάρτιση ομαδικών ή εξατομικευμένων προγραμμάτων υποστήριξης συγκεκριμένων μαθητικών ομάδων ή μαθητών,

θ. η επίβλεψη σχολικών γευμάτων,

ι. η ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων,

κ. η τήρηση βιβλίων του σχολείου 

λ. η εκτέλεση διοικητικών εργασιών.

μ. η προετοιμασία του εποπτικού εκπαιδευτικού υλικού και των εργαστηριακών ασκήσεων

Η επίβλεψη σχολικών γευμάτων όπως αναφέρεται παραπάνω,, τονίζει το υπουργείο Παιδείας στην εγκύκλιο,  θεωρείται εξωδιδακτική αρμοδιότητα, χωρίς εξαιρέσεις.

Είναι σαφές υπογραμμίζει το υπουργείο ότι, με την επιφύλαξη της περίπτ. α ́ της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 2721/1999 (Α ́ 112), ο γονέας παιδιού μέχρι δύο (2) ετών απαλλάσσεται από την ανάθεση εργασιών οι οποίες δεν συνδέονται με το διδακτικό έργο που τους ανατίθεται από τα όργανα διοίκησης της σχολικής μονάδας όπως είναι η τήρηση βιβλίων του σχολείου και η εκτέλεση διοικητικών εργασιών.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Σχόλια (40)

 
Μήτσωφ
31 Ιαν 2018 11:05

Βρε, βρε, βρε... καλώς τα τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα!

 
Γιώργος
31 Ιαν 2018 11:38

Άριστο το timing της ανακοίνωσης! Μετά την "αργία" των Τριών Ιεραρχών (το κοκκαλάκι, ντε!) έρχεται το 30ωρο. Από τα "άρθρα", να σταθώ μόνο στο "ι.) η ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων".
Πώς μπορεί να λείψει δευτερόλεπτο εκπαιδευτικός από το σχολείο όταν ανά πάσα στιγμή μπορεί να αφιχθεί κηδεμόνας και να ζητήσει να τον δει;

 
Γιάννης
31 Ιαν 2018 12:04

Μα οι συνδικαλιστές μας και το υπουργείο έλεγαν ότι δεν αλλάζει τίποτα με την καινούρια διάταξη, τι δηλαδή, έλεγαν ψέματα;

 
xm
31 Ιαν 2018 12:58

20 άτομα σε ένα χώρο 20τμ με 2 υπολογιστές εν λειτουργία (σε σύνολο 35 συναδέλφων, εκ των οποίων οι 15 θα είναι στην τάξη). Στο σπίτι δεν προετοιμάζω τίποτα. Τέλος η προετοιμασία, τέλος ο σχεδιασμός, τέλος τα powerpoints, τέλος τα φύλλα εργασίας...

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
31 Ιαν 2018 13:32

ΚΑΙ ΟΣΟ ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΚΟΤΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΤΡΑΩΡΑ....ΤΙ ΚΡΙΜΑ. ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΑΣ...ΕΥΡΩΠΑΣ!!!

 
πως έτσι;
31 Ιαν 2018 13:44

Δεν είναι να διαβάζεις σχόλια τελικά. Όλο το προηγούμενο διάστημα, διάφοροι φιλοκυβερνητικοί υποθέτω, μας έλεγαν ότι δεν θα εφαρμοστεί αυτό, ή ότι θα το εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση, ή ότι δεν άλλαξε και τίποτα ή ή ή
Τώρα θα πουν ότι ήταν υποχρεωτικό και δεν γινόταν τίποτα

 
A.Α
31 Ιαν 2018 13:51

Γιατι δεν βάζετε μαζι απο την μια την εγκύκλιο και απο την άλλη αυτους που τα αποφασισαν να λένε πριν σπο λίγες μέρες οτι τίποτε δεν αλλάζει....Απίστευτη υποκρισία!!!

 
ΣΒ
31 Ιαν 2018 14:02

"Οι εκπαιδευτικοί ... παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας όπως αυτές προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα."
Εγώ γιατί εξακολουθώ να μη βλέπω διαφορά από το προηγούμενο; Παραμένουμε πέρα από τις ώρες διδασκαλίες (όπως πάντα για τις διάφορες εργασίες) όχι όμως πέρα από 6 ώρες την ημέρα. Αν ήθελαν να πουν ακριβώς 6 ώρες θα το έλεγαν. Στο παρελθόν έχει διευκρινιστεί με εγκυκλίους ότι εννοούμε έως 6 ώρες.

 
Ελένη
31 Ιαν 2018 14:09

Επιτελους! Τέλος στη μάχη του τετραωρου. Και αίθουσες έχουμε και υπολογιστές και ησυχία! Συναδέλφους δεν έχουμε.......

 
Μαρια
31 Ιαν 2018 14:11

Να εφαρμοστεί όμως παντου!

 
Ζιφκοφ
31 Ιαν 2018 14:18

Μπορεί να μας ξεκαθαρίσει τι εννοεί ο "ποιητής" με την έκφραση "τα όργανα διοίκησης της σχολικής μονάδας";
Αν είναι ο διευθυντής, οκ, σαφές.
Αν είναι ο σύλλογος διδασκόντων, θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση;

 
Σπάει κόκκαλα...
31 Ιαν 2018 14:23

...η αρίθμηση.ε,(το στ το ξεχάσαμε...), ζ, η, θ, ι, (ια, ιβ, ιγ κλπ τα έφαγε η μαρμάγκα), κ (=20), λ (=30) κ.ο.κ...

 
Nick
31 Ιαν 2018 15:11

Λεει παραμενουν υποχρεωτικα, οχι αν εχουν δουλεια.
Αντε να δουμε αν θα εφαρμοστει. Μακαρι να εφαρμοστει, να ησυχασουμε!

 
Παναγιώτα
31 Ιαν 2018 15:34

Και σου απαντά ένας εκπαιδευτικός: "Αφού δεν έχω να κάνω τίποτα από όσα αναφέρονται από το α έως το μ, μπορώ να φύγω; Γιατί να μείνω υποχρεωτικά;"

 
ελισαβετ
31 Ιαν 2018 15:49

Όλη η φασαρία γίνεται για να μας κάνουν γκαρσόνια στα συσσίτια που μπαίνουν στα σχολεία.Αντί να προσλάβουν βοηθητικό προσωπικό γι αυτή τη δουλειά, αναθέτουν σε μας την "εποπτεία των σχολικών γευμάτων".Τζάμπα μάγκες δηλαδή.

 
Μαρία Λ.
31 Ιαν 2018 15:53

Σε οδηγούν να γίνεις ένας ΚΑΚΟΣ εκπαιδευτικός. Γιατί εννοείται ότι θα πάψουμε να ασχολούμαστε σπίτι με τα του σχολείου. Έχουμε και οικογένεια. Θέλουμε να ασχοληθούμε και με τα δικά μας παιδιά.
Τώρα μάλιστα .. γινόμαστε οι κλασικοί Δημόσιοι Υπάλληλοι , για το οποίο κατηγορούμασταν τόσα χρόνια. Είχαμε το όνομα, τώρα θα έχουμε και τη χάρη.
Άντε από δω...

 
ΓΒ
31 Ιαν 2018 16:27

Καμία αλλαγή με πριν, μη το πολυσκοτίζουμε παιδιά. Όλη η φασαρία γίνεται για τα γεύματα στο Δημοτικό.

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
31 Ιαν 2018 16:34

Νομίζω ότι είναι άλλο ένα τερτίπι με την Τρόικα για το οποίο θα κοκκινήσουν πάλι σβέρκοι. Επόμενη νομοθεσία: "Οι εκπαιδευτικοί παραμένουν 30 ώρες στα σχολεία, 6 ώρες ΚΑΘΕ μέρα για εκτέλεση διδακτικού και διοικητικού έργου.ΤΕΛΕΙΑ. Το διοικητικό έργο ανατίθενται από τα όργανα διοίκησης του σχολείου.ΤΕΛΕΙΑ."

 
ΠΕ20
31 Ιαν 2018 16:45

Θα συμφωνήσω με τον xm παραπάνω και θα προσθέσω πως ό,τι κάνω, όχι μόνο θα το κάνω μέσα στο ωράριό μου (08:00-14:00), αλλά θα χρησιμοποιώ αποκλειστικά και μόνο τα μέσα που μου προσφέρει το σχολείο (όπως θα έπρεπε δηλαδή).

Στο κάτω κάτω κανείς δε μας πληρώνει για να αφιερώνουμε χρόνο το απόγευμα για τη δουλειά μας, όπως δε κάνουν και οι υπάλληλοι σε πολλές άλλες υπηρεσίες (τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία κτλ).

Το έχω εφαρμόσει και ουσιαστικά, αν κάνω όλες τις δουλειές στα κενά μου, ελάχιστος χρόνος απομένει για οτιδήποτε άλλο (διοικητικό έργο ή άλλες εργασίες). Ε, δεν πιστεύω να περιμένει κανένας δ/ντής πως θα αφήσω τις δουλειές μου για να κάνω τις δικές του..!

 
Ένας καποιος
31 Ιαν 2018 16:48

Δεν αρκεί η εγκύκλιος με την οποία επιχειρείται η "τύφλωση" των Ευρωπαίων για να πάρουμε απλά τη δόση (όπως οι ναρκομανείς) και μετά μία από τα ίδια.
Το πλοίο βουλιάζει και εμείς απλά να μη χάσουμε τη βόλεψή μας. Απλά ντροπή!!!

 
dso@uahoo.com
31 Ιαν 2018 16:58

Δηλαδή οι άλλοι που εργάζονται οκτάωρο τι είναι, βλάκες; Ξεσηκώθηκε ο κόσμος για 45 λεπτά παραπάνω στο σχολείο.
Κάποτε πρέπει επικρατήσει η λογική!

 
Νίκος
31 Ιαν 2018 17:10

Πρακτικά δεν άλλαξε απολύτως τίποτε. Αν επρόκειτο για υποχρεωτικό 30ωρο, τότε τόσο το άρθρο όσο και οι εγκύκλιος θα το έγραφαν σαφώς, ότι δηλαδή το ωράριο των εκπαιδευτικών είναι 8-2 και ότι στις ώρες αυτές περιλαμβάνονται οι διδακτικές και οι εξωδιδακτικές.
Με τον τρόπο που είναι διατυπωμένο, εκείνο το "υποχρεωτικά", απλά ορίζει ότι όλα τα υπόλοιπα (εξωδιδακτικά) αφορούν το σύνολο των καθηγητών και όχι μερίδα.

 
Νικ Δη Γρυκ
31 Ιαν 2018 17:41

@Νικος
Πιστεύω ότι η δήλωσή σου μας καλύπτει όλους να μην εφαρμόσουμε την εγκλύκλιο....

 
bill
31 Ιαν 2018 18:11

συγνώμη, γίνεται πιο ξεκάθαρο; γίνεται πιο υποχρεωτικό; γίνεται πιο συγκεκριμένο; όχι, είναι πιο σαφές και από τον πρωϊνό εκκλησιασμό πια.
ξεκάθαρα: 8-2 και τα μυαλά στα κάγκελα. και όποιος θέλει ας κουνηθεί.
αμ πως!!!

 
Νίκος
31 Ιαν 2018 18:45

Πάντως, για τα διαγωνίσματα και τη διόρθωση καλό είναι να ξέρουν ότι μετά το χωρισμό των μαθημάτων σε κατηγορίες δεν επιτρέπεται το διαγώνισμα πχ στο Γυμνάσιο σε αρκετά μαθήματα. Αν ισχύσει θα ήθελα υποχρεωτικά γραφείο με συρτάρι και υπολογιστή. Στη γωνία με τη σχολική καρέκλα ας έρθει να καθίσει ο Υπουργός. Ο Εξευτελισμός έχει όρια κύριοι.

 
Δημήτρης Α
31 Ιαν 2018 18:53

Το «παραμένουν υποχρεωτικά … όχι όμως πέρα από έξι ώρες» σημαίνει ότι παραμένουν μία, δύο, τρείς, όχι όμως πάνω από έξι ώρες. Δεν σημαίνει με το ζόρι έξι ώρες ακριβώς. Το «υποχρεωτικά» μπαίνει για να σου δείξει πως δεν μπορείς να σηκωθείς και να φύγεις εάν σου έχει ανατεθεί ανολοκλήρωτη δουλειά ή προέκυψε δουλειά. Όσο για την ενημέρωση γονέων, διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά νομίζω πως ορίζεται το πότε πραγματοποιείται. Στο κάτω κάτω, όπως ήδη σχολιάστηκε, εάν θέλαν έξι ώρες παραμονή θα το έγραφαν ρητά.

 
ekpaideutikos oloimerou
31 Ιαν 2018 20:28

Ερώτηση: Δηλαδή τώρα την ώρα σίτισης του ολοήμερου θα μπορούν να την αναλαμβάνουν και άλλοι εκπαιδευτικοί, εκτός από αυτούς που διδάσκουν στο ολοήμερο; Για να υπάρχει δικαιοσύνη.

 
bill
31 Ιαν 2018 20:49

Μα και φυσικά δεν θέλουν να το γράψουν όπως λετε για το 6ωρο. για προφανείς λόγους, διαμαρτυρίες και τα σχετικά. τίποτα χθεσινοί είναι αυτοί νομίζετε; και δεν είναι θέλουν ή δεν θέλουν. είναι ότι αυτά γράφουν οι συμφωνίες με τις τρόικες, ας μη γελιόμαστε.
οπότε, άστο έτσι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα.
η ουσία είναι πάντως ότι πουθενά δεν γράφει ότι κάθεσαι ΕΦΟΣΟΝ έχεις εντολή για εργασία, αλλά κάθεσαι σίγουρα μέχρι 6 ώρες, όχι παραπάνω μην είμαστε και πλεονέκτες. ρε τι πάθαμε, να δούμε ποιος θα ερμηνεύσει καλύτερα τρεις λέξεις ενός που δεν θέλει να γράψει ξακάθαρα αυτό που σκέφτεται, αλλά φοβάται μην τον πάρουν με τις πέτρες.

 
Διονύσης
31 Ιαν 2018 21:58

Εφόσον λοιπόν ισχύει το 30ωρο άρα αν μείνω ώρα παραπάνω θα δικαιούμαι και υπερωρία;

 
Συνδικαληστές
31 Ιαν 2018 22:11

Γιάννη, τί εννοείς ότι λέμε ψέματα;

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ