ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Η εγκύκλιος για το υποχρεωτικό 30ωρο υπερβαίνει το Νόμο 4512/17

Δημοσίευση: 31/01/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αγαπητό esos,

Αφού πρώτα σας συγχαρώ για την έγκυρη και έγκαιρη, αντικειμενική ενημέρωση που παρέχετε μέσω της ειδησεογραφικής ιστοσελίδα σας, θα ήθελα να θέσω υπόψιν σας κάποιες παρατηρήσεις μου επί της πρόσφατης εγκυκλίου για την 30ωρη παραμονή των εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Μια και μόνο ανάγνωση της εγκυκλίου αρκεί για να συμπεράνει κανείς ότι αυτή υπερβαίνει το σχετικό Νόμο 4512/17, καθώς απλώς απομονώνει και απαριθμεί τα όσα προβλέπονται σε αυτόν.

Ερμηνεύοντας και αποτυπώνοντας λανθασμένα τον παραπάνω Νόμο επιβάλλει την 30ωρη παραμονή των εκπαιδευτικών στα σχολεία είτε τους έχει ανατεθεί εργασία από τη διοίκηση του σχολείου είτε όχι.

Είναι όμως σαφές, με βάση το γράμμα του Νόμου, ότι οι εκπαιδευτικοί παραμένουν υποχρεωτικά πέραν των ωρών διδασκαλίας όχι γενικώς και αορίστως αλλά μόνο για να επιτελέσουν έργο που τους ανατίθεται από τη διοίκηση του σχολείου (ήτοι αν το έχουν ήδη επιτελέσει ή αν δεν τους έχει ανατεθεί δεν υποχρεούνται να παραμείνουν).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ισχύοντα πλέον Νόμο: Η παρ. 8 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985 (Α ́ 167) α-ντικαθίσταται ως εξής: «8. Oι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα και με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του Κεφαλαίου ΣΤ ́ του άρθρου 11, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που ανατίθενται από τα όργανα διοίκησης του σχολείου και συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως η προετοιμασία του εποπτικού εκπαιδευτικού υλικού και των εργαστηριακών ασκήσεων…

Διερετώμεθα, λοιπόν, μπορούν στο Υπουργείο Παιδείας να διαβάσουν σωστά το Νόμο ή εκουσίως σπεύδουν να τον υπερβούν με εγκυκλίους (που εκ της Νομοθεσίας και της φύσεως τους όμως δεν δύνανται να παρερμηνεύουν τους Νόμους );

Δεν πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να δραστηριοποιηθούν για την απόσυρση μιας εγκυκλίου που ερμηνεύει λανθασμένα το Νόμο επιβάλλοντας μια κατάσταση που δεν έχει εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων;

Με απεριόριστη εκτίμηση,

Σ.Α , εκπαιδευτικός ΠΕ13

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.