Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Αν υπουργός Παιδείας: Δείγματα αναστροφής του brain drain

Aπό τις 2.114 προτάσεις που υποβλήθηκαν στο ΕΛΙΔΕΚ από υποψήφιους διδάκτορες θα χρηματοδοτηθούν οι 582
Δημοσίευση: 05/02/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την αισιοδοξία του για τα πρώτα δείγματα αναστροφής του brain drain εξέφρασε ο Αν. υπουργός Παιδείας μιλώντας σήμερα στο Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας, μετά τα πρώτα  αποτελέσματα της 1ης Προκήρυξης για την ενίσχυση μεταδιδακτορικών ερευνητών, του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).

Οπως είπε ο κ. Φωτάκης από τις 24 προτάσεις που καταρχάς εγκρίθηκαν για τις Φυσικές Επιστήμες, οι 7 προέρχονται από ερευνητές του εξωτερικού και από τις 43 για τις Επιστήμες Ζωής, οι 12.

Επιπλέον, τόνισε, από τις 149 προτάσεις που ανακοινώθηκε πως θα χρηματοδοτηθούν, οι 7 θα υλοποιηθούν στο Πανεπιστήμιο Πατρών και οι 3 στο ΙΕΧΜΗ/ΙΤΕ.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας  ανέφερε πως από τις 2.114 προτάσεις που υποβλήθηκαν στο ΕΛΙΔΕΚ από υποψήφιους διδάκτορες θα χρηματοδοτηθούν οι 582, εκ των οποίων οι 75 προέρχονται από το Πανεπιστήμιο Πατρών. ​

Με την δράση Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σημείωσε, δόθηκαν για την Έρευνα και την Καινοτομική Επιχειρηματικότητα 393,7 εκ. € σε αντίστοιχα 685 ερευνητικά έργα, με την δημιουργία 4.400 νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Η συνολική εγκεκριμένη δημόσια δαπάνη  για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέρχεται στα 30.809.344€ με 99 συμμετοχές επιχειρήσεων και προεξέχοντες τους Τομείς της Πληροφορικής/Επικοινωνιών, της Υγείας/Φαρμάκου και της Αγροδιατροφής.

Ο κ. Φωτάκης, αναφερόμενος στη Δυτική Ελλάδα, τόνισε πως:

Α. Η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει τις προϋποθέσεις ώστε η Οικονομία της Γνώσης να αποτελέσει σοβαρό αναπτυξιακό πυλώνα δίπλα στον Πρωτογενή τομέα, την Μεταποίηση και τον Τουρισμό .

Β. Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας διαθέτει ένα εξαιρετικά δυναμικό ερευνητικό οικοσύστημα με επιδόσεις που υπερβαίνουν τον εθνικό μέσο όρο και φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΙΕΧΜΗ/ΙΤΕ  με διεθνή εμβέλεια και απήχηση, επισήμανε στην ομιλία του  ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.

Γ. Η  Δυτική Ελλάδα χαρακτηρίζεται από  σημαντικές δραστηριότητες και επενδύσεις στην Τεχνολογία και την Καινοτομία, και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς: 1,34% του ΑΕΠ αποτελούν οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη, ενώ οι καινοτόμες επιχειρήσεις στα όρια της Περιφέρειας ανέρχονται στο 53,7% του συνόλου των επιχειρήσεων. Τέλος, τα καινοτόμα προϊόντα αποτελούν το 42,4% της γενικής παραγωγής (Στοιχεία ΕΚΤ 2017).

Δ. Η καινοτομική κουλτούρα που διατρέχει την περιοχή και οι προοπτικές που πηγάζουν από αυτή μπορούν να  ενδυναμωθούν μέσα από τη χωρική επέκταση  του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών και την σύμπραξή του με άλλους φορείς της Περιφέρειας, την μόνιμη εγκατάσταση του Patras IQ και τις θερμοκοιτίδες καινοτόμων επιχειρήσεων που θα δημιουργήσουν οι φορείς της Δυτικής Ελλάδας.

Ετικέτες: 
Κώστας Φωτάκης

Σχόλια (3)

 
Γονιός υποψήφιου διδάκτορα
06 Φεβ 2018 17:20

Σκέφτηκε ο Αν. Υπουργός ότι αν φέρει κάποιους πίσω, θα χάσει και τους περισσότερους από αυτούς που εδώ και έναν χρόνο περιμένουν με τη βαλίτσα στο χέρι τα αποτελέσματα της ¨"αξιολόγησης"; Διαφορετικά θα πρέπει εμείς οι γονείς να χρηματοδοτούμε και την έρευνα στα ΑΕΙ προκειμένου να μην φύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό.

 
Κωνσταντίνος
06 Φεβ 2018 08:48

Καλά κρασιά!

 
έλεος
06 Φεβ 2018 08:02

πως γίνεται αυτό? Εσείς βαφτίσατε τους δασκάλους στα γυμνάσια και Λύκεια σε ΕΕΠ και ΕΔΙΠ αφήνοντας έξω από τα πανεπιστήμια χιλιάδες νέους επιστήμονες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ