Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Με τρεις όρους από το ΑΤΕΙ-Θ η συγχώνευση των 4 ΑΕΙ της Μακεδονίας

Δέσμευση για αποφάσεις των Συγκλήτων την άλλη εβδομάδα
Δημοσίευση: 09/02/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Υπο τη “σκιά” των τριών όρων που έθεσε ο Πρύτανης του ΑΤΕΙ Θεσαλλονίκης Παν. Τζιώνας, ολοκληρώθηκε η σημερινή σύσκεψη των Πρυτανικών Αρχών του Διεθνούς Πανεπιστημίου, και των ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας και Αν. Θράκης, στο γραφείο του πρωθυπουργού, στη Θεσσαλονίκη, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του υπ. Παιδείας Γ. Αγγελόπουλου, όπου εξετάστηκε το ενδεχόμενο συγχώνευσης των τεσσάρων Ιδρυμάτων σε ένα Πανεπιστήμιο.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε στις Πρυτανικές Αρχές ότι στις προθέσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου είναι να συγκροτήσει μια Μεικτή Επιτροπή για να καταρτίσει τη πρόταση συγχώνευσης των τεσσάρων ΑΕΙ, στην οποία το κάθε Ιδρυμα θα συμμετέχει με τρία μέλη.

Οι Πρυτανικές Αρχές των Ιδρυμάτων δεσμεύτηκαν μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας να φέρουν την πρόταση του υπουργείου στις Συγκλήτους και να λάβουν αποφάσεις εάν κάνουν δεκτή την σχετική πρόταση.

Ωστόσο ο Πρύτανης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης έθεσε τρεις όρους για το ενδεχόμενο συγχώνευσης με τα άλλα τρία Ιδρύματα:

ΠΡΩΤΟΝ: Η έδρα του Πανεπιστημίου να είναι στη Θεσσαλονίκη.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Να μην μετακινηθεί κανένα μέλος από το προσωπικό του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

ΤΡΙΤΟΝ: Τα τμήματα και οι Σχολές να αποφασίσουν για τα ακαδημαικά χαρακτηριστικά τους.

Μάλιστα ο κ. Τζιώνας χαρακτήρισε τους παραπάνω όρους ως απαράβατους.

Στη συνάντηση από τα τρία ΤΕΙ συμμετείχαν οι Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις ,ενώ από το Διεθνές Πανεπιστήμιο ο Αντιπρόεδρος κ. Στάμου.

Σχόλια (83)

 
Έδρα στις Σέρρες
09 Φεβ 2018 20:40

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί την έδρα 2 Πανεπιστημίων, εκ των οποίων το ένα γιγαντιαίο.

Θα πρέπει ως έδρα να οριστεί η πόλη των Σερρών για τους ακόλουθους λόγους:
(α) Αποτελεί το κέντρικο σημείο στη γεωγραφική περιοχή που καλύπτουν τα 4 υφιστάμενα Ιδρύματα.
(β) Έχει άρτιο campus, μοναδικό για ελληνικό ΑΕΙ, με σύγχρονες δικτυακές υποδομές.
(γ) Εξυπηρετεί εθνικούς σκοπούς.
(δ) Η απόσταση από τη Σίνδο, όπου βρίσκεται το ΤΕΙ-Θ, είναι πλέον περίπου 45΄-50΄.

 
Ευάγγελος Χρήστου
09 Φεβ 2018 21:01

Οι όροι που έθεσε ο Πρύτανης του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ) κ. Τζιώνας, είναι αυτονόητοι και απόλυτα δικαιολογημένοι και τεκμηριωμένοι! Συγκεκριμένα, το ΑΤΕΙΘ
1. Είναι συντριπτικά μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα 3 ΑΕΙ, και από πλευράς αριθμού φοιτητών, και ως προς τον αριθμό μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικών υπαλήλων, και ως προς τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές που διαθέτει. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το ΑΤΕΙΘ είναι αρκετά μεγαλύτερο ακόμα και αν συνενωθούν τα υπόλοιπα 3 ΑΕΙ. Κατά συνέπεια, είναι αδιανόητο να γίνει το ΑΤΕΙΘ «παράρτημα» του ΤΕΙ Σερρών ή του ΤΕΙ Καβάλας, πόσο μάλλον του ΔιΠαΕ (το οποίο έχει περί τους 10 ΔΕΠ μόνο)!!!
2. Το ΑΤΕΙΘ όντας πολύ μεγαλύτερο και παλαιότερο από τα υπόλοιπα 3 ΑΕΙ, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων έρευνας και εκπαίδευσης που περιλαμβάνει Επιστήμες της Υγείας, Επιστήμες Μηχανικών, Επιστήμες της Διοίκησης, και Επιστήμε Γεωπονίας, Διατροφής και Τροφίμων. Στην ουσία, το ΑΤΕΙΘ είναι ντε φάκτο πανεπιστήμιο και θα μπορούσε να μετεξελιχθεί και σε αυτόνομο πανεπιστήμιο ενδεχομένως.
3. Λαμβάνοντας υπόψη την πικρή εμπειρία από το ατυχέστατο σχέδιο «Αθηνά» προ ολίγων ετών, το οποίο αποσκοπούσε στη διάλυση του ΑΤΕΙΘ και τη μεταφορά του στις Σέρρες και στη Φλώρινα (!!!) είναι προφανές ότι, εάν η έδρα του νέου ιδρύματος δεν είναι στη Θεσσαλονίκη τότε σε δεύτερο στάδιο θα επιχειρηθεί η εκ νέου διάλυση του ΑΤΕΙΘ και η μεταφορά του σε Σέρρες και Καβάλα - πράγμα αδιανόητο για ένα σοβαρό ΑΕΙ όπως το ΑΤΕΙΘ.
3. Τα Τμήματα και οι Σχολές του ΑΤΕΙΘ είναι σαφέστατα πολύ καλύτερα επανδρωμένα και τα περισσότερα είναι ήδη βιώσιμα και ισχυρά, με καταξιωμένα γνωστικά αντικείμενα και με υψηλή βάση εισαγωγής, σε αντίθεση με τα ανάλογα Τμήματα των υπόλοιπων τριών ΑΕΙ. Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατόν να μην αποφασίσουν τα ίδια τα Τμήματα του ΑΤΕΙΘ για τα ακαδημαικά χαρακτηριστικά τους - με ποιά λογική επιχειρείται να επιβληθούν οι απόψεις των υπόλοιπων τριών ΑΕΙ ως προς τα ακαδημαικά χαρακτηριστικά των Τμημάτων του ΑΤΕΙΘ;
Για όλους τους παραπάνω λόγους, εάν δεν γίνουν δεκτοί οι όροι που έθεσε ο Πρύτανης κ. Τζιώνας, τότε το ΑΤΕΙΘ θα πρέπει να μη συμμετέχει στο εγχείρημα της συγχώνευσης με τα άλλα 3 ΑΕΙ.

 
ΕΔΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!!!
09 Φεβ 2018 21:12

Ποιά «Έδρα στις Σέρρες»; Στις Σέρρες όπου, υπάρχει ένα μικρό ιδρυματάκι;
Αλήθεια; Πάλι προσπαθούν οι «φίλοι» μας των Σερρών να διαμελήσουν το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (που είναι τριπλάσιο από το ΤΕΙ Σερρών) όπως κάνανε με το κατάπτυστο σχέδιο «Αθηνά» με τις ευλογίες του τοπικού άρχοντα Καραμανλή, μόνο και μόνο για να έχουν δουλειά τα σουβλατζίδικα των Σερρών;;; Έλεος πιά! Ας σοβαρευτούμε...

 
Solwn
09 Φεβ 2018 21:17

@Έδρα στις Σέρρες
Τίποτα άλλο? Εσύ είχες την παραμικρή υπόνοια ότι θα κάνουν τις Σέρρες έδρα Πανεπιστημίου? Σε παρακαλώ..

 
Kristy Gkaniatsa
09 Φεβ 2018 21:47

Σοβαρά έδρα στις Σέρρες;; τι ειναι οι Σέρρες για να ειναι και έδρα; Ειναι προφανές οτι η έδρα πρεπει να ειναι στν πρωτεύουσα της Μακεδονίας που εχει και το πιο αξιόλογο ίδρυμα απο τα υπόλοιπα και τις καλύτερες υποδομές.

 
Λιτσα
09 Φεβ 2018 22:01

Με τέτοιες συμπεριφορές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεν μπορούν να γίνουν σοβαρές συζητήσεις

 
Χριστόφορος
09 Φεβ 2018 22:03

Πολύ σωστή η πρόταση. Η έδρα του νέου Πανεπιστημίου θα πρεπει να βρίσκεται στις Σέρρες. Είναι το πιο λογικό μιας και βρίσκονται γεωγραφικά ανάμεσα σε Καβάλα και Θεσσαλονίκη.

 
Οι όροι απο τα άλλα ΑΕΙ....
09 Φεβ 2018 22:07

Ποιους όρους έθεσαν τα άλλα ΑΕΙ της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας; Η λογική της συγκέντρωσης όλης της ανώτατης εκπαίδευσης της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα μέλη ΔΕΠ και δεν έχει ουδεμία σχέση με την ακαδημαϊκότητα και τη συμβολή αυτής, μέσω συνεργειών με τις τοπικές κοινωνίες, στην ισόρροπη ανάπτυξη των αντίστοιχων περιφερειών. Αν το τει Θεσσαλονίκης έχει αυτή τη στάση, ας ζητήσει να συγχωνευθεί με ένα ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ, Μακεδονίας) και τα υπόλοιπα ΑΕΙ να συγχωνευθούν μεταξύ τους.

 
Άλλη έδρα εκτός της Θεσσαλονίκης..
09 Φεβ 2018 22:13

@Solwn;
Έχεις καμία υπόνοια ότι η Ελλάδα θέλει να συγκεντρώσει την ανώτατη εκπαίδευση, σε αντιδιαστολή με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη;

 
ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΛΙΤΣΑ
09 Φεβ 2018 22:18

Πολυ σωστα προτεινεται να ειναι η εδρα στη Σερρες και οχι στη θεσσαλονικη.Ας γινει επιτελους αποκεντρωση.Οχι ολλα στη θεσσαλονικη καΙ στην αθηνα

 
Κωνσταντίνος
09 Φεβ 2018 22:24

Ρε παιδιά καλά όλα αυτά, αλλά τι σχέση έχει με τα 3 αυτά Τ.Ε.Ι. το ΔΙ.ΠΑ.Ε. που:
α)Είναι ΑΓΓΛΟΦΩΝΟ,
β)Παρέχει ΜΟΝΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ με δίδακτρα,
γ)Είναι το μόνο που προσελκύει σε μόνιμη βάση ΞΕΝΟΥΣ φοιτητές
Να μη μιλήσω για φοιτητικές παρατάξεις κ.λπ. παθογένειες που για το Διεθνές πανεπιστήμιο είναι άγνωστες έννοιες...
Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει στην Ελλάδα που έχει σοβαρή εικόνα και δείχνει το δρόμο και για τα υπόλοιπα (εξωστρέφεια κ.λπ.) και πάνε να το διαλύσουν κι αυτό...αλλά τι να περιμένεις;

 
Μάκης
09 Φεβ 2018 22:27

@Solwn

Μην έχεις καμία αμφιβολία, όταν (δε λέω "αν" γιατί πολύ αποφασισμένους τους βλέπω) γίνει συγχώνευση στις Σέρρες θα είναι η έδρα...και αυτή τη φορά ο λόγος ΔΕΝ θα είναι οι Καραμανλήδες αλλά η άρνηση του Α.Π.Θ.!

 
'Ολγα
09 Φεβ 2018 22:50

Όπως λέει και ένα παλιό ρητό " τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια" !!!!
Μην κοιτάτε μόνο την έκταση ενός Ιδρύματος. Δεν παίζει αυτό ρόλο. Οι άνθρωποι έχουν σημασία , η κατάρτισή τους. Και αυτοί υπάρχουν και στα μικρά Ιδρυματάκια όπως αναφέρονται παραπάνω τόσο απαξιωτικά για το ΤΕΙ Σερρών και το ΤΕΙ Καβάλας.

 
Έδρα στις Σέρρες
09 Φεβ 2018 23:28

Δεν είχα την παραμικρή υπόνοια, γι' αυτό και επιχειρηματολόγησα. Εν τω μεταξύ ρώτησα κι έμαθα ότι οι προϋποθέσεις που έθεσε ο κ. Τζιώνας τέθηκαν γιατί ανακοινώθηκε στη σύσκεψη ότι όντως η έδρα θα είναι στις Σέρρες.

Όπως πληροφορήθηκα, σε περίπτωση που το ΤΕΙ-Θ αρνηθεί τη σύμπραξη, δε θα ενταχθεί στα δύο πανεπιστήμια της πόλης αλλά θα μείνει ΤΕΙ, ενώ το εγχείρημα με τα υπολοιπα 3 θα προχωρήσει, μόνο που θα καλύψει και τη δυτική μακεδονία. Το ΤΕΙ-Θ θα μεταβληθεί μετά την ολοκλήρωση των υπόλοιπων συγχωνεύσεων στη χώρα στο κέντρο διετών σπουδών της Θεσσαλονίκης.

 
καθηγητής ΑΤΕΙΘ
09 Φεβ 2018 23:58

Επειδη ο @Εδρα_στις_Σερρες φαινεται να εχει χασει καθε μετρο λογικης ας δουμε και λογικα τα επιχειρηματά του:
>Η Θεσσαλονίκη αποτελεί την έδρα 2 Πανεπιστημίων, εκ των οποίων το ένα >γιγαντιαίο.
Ναι, αλλα η Θεσσαλονικη ειναι πολη του ενος εκατομυριου και πλεον κατοικων με αεροδρομιο και διασυνδεση αεροπορικη με ολες τις μεγαλες πολεις της Ευρωπης, δίπλα στη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της Βορείου Ελλάδος, ενω η Σερρες μια επαρχιακη πολη των 65000 κατοικων. Μπορεί λοιπόν να διακιολογήσει την έδρα και δεύτερου μεγάλου Πανεπιστημιου.

>Θα πρέπει ως έδρα να οριστεί η πόλη των Σερρών για τους ακόλουθους >λόγους:
>(α) Αποτελεί το κέντρικο σημείο στη γεωγραφική περιοχή που καλύπτουν τα 4 >υφιστάμενα Ιδρύματα.
Το που θα ειναι η εδρα του νεου ΠΑνεπιστημιου δεν ειναι θεμα απλης γεωμετριας. Αν ομως θελεις να λυσεις το προβλημα της γεωμετριας σωστά, ΄τοτε θα πρεπει να πολλαπλασιασεις την καθε αποσταση με το μεγεθος του αντιστοιχου Ιδρύματος (weighting factor) ήτοι του αριθμού των φοιτητών, του αριθμού των μελών ΔΕΠ, των υπσλλλήλων του, του αριθμού των Τμημάτων που διαθετει. Θα διαπιστώσεις τότε οτι το ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΡΟΥΣ του νεου Πανεπιστημιου δεν θα πεσει στις Σερρες.

>(β) Έχει άρτιο campus, μοναδικό για ελληνικό ΑΕΙ, με σύγχρονες δικτυακές >υποδομές.
Μαλλον δεν θα εχεις επισκεφτει αλλα campuses ελληνικών ΑΕΙ και σίγουρα οχι αυτό του ΑΤΕΙΘ.

>(γ) Εξυπηρετεί εθνικούς σκοπούς.
Πες το πιο καθαρα: θα διατηρηθούν οι τιμες των ενοικίων σε ικανοποιητικά επίπεδα και θα δουλεψει η τοπική αγορά μιας παραμεθοριας επαρχίας.

>(δ) Η απόσταση από τη Σίνδο, όπου βρίσκεται το ΤΕΙ-Θ, είναι πλέον περίπου >45΄-50΄.
Αρα λοιπόν δεν υπάρχει πρόβλημα με το να είναι η έδρα του νεου Πανεπιστημιού στη Σινδο μια και οι Σερρες απέχουν μονο 45-50', οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί μπήκες στον κόπο να επιχειρηματολογήσεις για κατι που μονο πρόβλημα θα δημιουργήσει στο νεο Πανεπιστήμιο.

Πιστευα οτι μετά το σχεδιο ΑΘΗΝΑ και τις αποκαλύψεις για τις μικροκοματικές και πολιτικάντικες μεθοδεύσεις του τότε Προέδρου του ΤΕΙ ΣΕρρών για να διαλύσει το ΑΤΕΙΘ, μεταφέροντας τμηματά του στις Σερρες, δεν θα είχε κανείς το θράσος να απαιτήσει ώστε το ΤΕΙ Σερρων να αποτελέσει τον κεντρικό κόμβο του νεου Πανεπιστημίου. Τα πράγματα φαινεται οτι με διαψεύδουν και η ακαδημαΙκή κοινότητα του ΑΤΕΙΘ θα πρεπει να σκεφτει πολύ σοβαρά και να αναλυσει διεξοδικά τις προθέσεις του ΤΕΙ Σερρών πριν την οποιαδήποτε συγχώνευση.

 
ios
10 Φεβ 2018 00:28

Στην όλη κουβέντα κανείς δεν προσέχει το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Είναι το μικρότερο όλων και όμως είναι αυτό ο επισπεύδων του σχεδίου συγχώνευσης. Κάτι δεν κολλάει με το Διεθνές Πανεπιστήμιο ωστόσο κανείς δεν δίνει σημασία γιατί είναι πολύ μικρό (11 ΔΕΠ, 10 διοικητικοί, 30 συμβάσεις). Τα ερωτήματα που προκύπτουν εύλογα:
1) Θα μπορούσε το αγγλόφωνο Διεθνές να λείπει απο το προωθούμενο σχήμα αφήνοντας ανεπηρέαστα τα σχέδια πανεπιστημοποίησης των 3 ΤΕΙ;
2) Θα μπορούσε να παραμείνει αυτόνομο το Διεθνές δεδομένου ότι στο όλο σχήμα δεν προσθέτει καμιά αξία και να επιδιωχθεί η ανάπτυξή του περαιτέρω με προπτυχιακά χωρις δίδακτρα και περισσότερα μεταπτυχιακά με δίδακτρα;
3) Αφού αποφάσισαν να συγχωνέυσουν το Διεθνές γιατί αποφάσισαν να το κάνουν με τα ΤΕΙ και όχι με κάποιο από τα δύο πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ;
4) Γιατί στις συζητήσεις της συγχώνευσης δε συμμετέχει ο Πρόεδρος του Διεθνούς αλλά μόνο ο Αντιπρόεδρός του;

 
ΚΑΙ ΕΓΩ ΒΑΖΩ 2 ΟΡΟΥΣ
10 Φεβ 2018 00:42

1ος:Να γινονται οι κατατακτηριες εξετασεις στα ΑΕΙ απο κεντρικη εξεταστικη επιτροπη και οι βαθμολογητες να ειναι απο αλλα Πανεπιστημια η ακομη και από
καθηγητες Β/θμιας . 2ος.Οι συνεντευξεις για μεταπτυχιακα οπου υπαρχουν πολλοι περισσοτεροι υποψηφιοι απο τις θεσεις να γινονται παρουσια μελων του ΑΣΕΠ ή σε αλλο ΑΕΙ μαγνητοσκοπημενες καιο βαθμος των αξιολογητων να ειναι πληρως αιτιολογημενος με δομημενη συνεντευξη. Οποιος νομιζει οτι ολα βαινουν καλως σε τετοια ζητηματα στα ΑΕΙ που μονο απαιτησεις εχουν ειναι εκτος ελληνικης πραγματικοτητας.

 
@Έδρα στις Σέρρες
10 Φεβ 2018 01:10

Απάντηση στον φίλο «Έδρα στις Σέρρες»:
- Το campus του ΤΕΙ Σερρών δεν είναι καλύτερο από του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ το campus του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερο από αυτό των Σερρών!!!
- Η απόσταση των Σερρών από τη Σίνδο είναι πράγματι 45 λεπτά, οπότε είναι πολύ λογικότερο να πηγαινοέρχονται οι 60 καθηγητές του ΤΕΙ Σερρών στη Σίνδο (αφήστε που από αυτούς οι μισοί είναι από τη Θεσσαλονίκη), αντί να πηγαινοέρχονται στις Σέρρες οι 230 καθηγητές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης...
- Ποιοί είναι οι «εθνικοί» λόγοι που υποτίθεται ότι επιβάλουν να πάει η έδρα του νέου πανεπιστημίου στις Σέρρες; Η τόνωση της τοπικής αγοράς των Σερρών και των μπουγατσατζίδικων; Η ψηφοθηρική ενίσχυση βουλευτή των Σερρών με διάσημο επίθετο;

 
THOMAS
10 Φεβ 2018 07:02

Για τούς Αποφοίτους καμία μερίμνα πάλι

 
ΔΔ
10 Φεβ 2018 07:49

Με την υπεροψία τους οι θεσσαλονικείς θα μείνουν τελικά το μόνο ΤΕΙ στην Ελλάδα. Ίσως αυτό να είναι καλύτερο για τα τρία άλλα ιδρύματα.

 
Δημητρης
10 Φεβ 2018 08:54

έγινε γνωστό ότι και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης επιφυλάχθηκε για να συμμετάσχει στην Επιτροπή. Επίσης, το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας από ...μόνο του δεν μπορεί να συγχωνευθεί με το ΔΙ.ΠΑ.Ε γιατί δεν είναι πολύ μικρό.

 
foros1
10 Φεβ 2018 09:09

πολύ απλά, το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης μπορεί από μόνο του να μετεξελιχθεί σε Αλεξάνδρειο Πανεπιστήμιο.

 
Μάκης
10 Φεβ 2018 09:23

Το εγχείρημα είναι πολύ σημαντικό αλλά και πολύ δύσκολο στην υλοποίηση. Το ΑΤΕΙ-Θ έχει περίπου 250 Καθηγητές, ενώ το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας περίπου 70!!!!!! Το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης 80 ενώ το ΔΙ.ΠΑ.Ε έχει 7 ή 8 Καθηγητές. Όσο για τη γεωγραφική διασπορά των Τμημάτων τους ο…χαμός.

 
Νίκος
10 Φεβ 2018 09:45

@Δημήτρης:
Το ΤΕΙ Καβάλας είναι μικρότερο (από πλευράς καθηγητών και φοιτητών) ακόμα και από το ΤΕΙ Σερρών!
@ΔΔ:
Καμία υπεροψία δεν έχει το ΑΤΕΙΘ! Απλούστατα, διεκδικεί το αυτονόητο: να είναι η έδρα του νέου πανεπιστημίου στο μεγαλύτερο και αρτιότερο ίδρυμα (από πλευράς υποδομών, έρευνας, και γνωστικών αντικειμένων που θεραπεύει).
@Όλγα:
Μα είναι ακαδημαικό επιχείρημα η παροιμία για τα «μικρά μπουκαλάκια»;
@Βασιλικού Λίτσα:
Τι σχέση έχει η αποκέντρωση με τα ακαδημαικά χαρακτηριστικά ενός βιώσιμου πανεπιστημίου; Με βάση τη λογική σας, η έδρα του νέου πανεπιστημίου θα έπρεπε να είναι στο... Κιλκίς ή στη Δράμα ή στην Κατερίνη.
Η μόνη λογική προσέγγιση είναι να είναι η έδρα στη μητρόπολη της Μακεδονίας, τη Θεσσαλονίκη, όπου ΥΠΑΡΧΟΥΝ ήδη όλες οι υποδομές!!!

 
Να πούμε την αλήθεια!
10 Φεβ 2018 09:59

Ο μόνος λόγος για την τοποθέτηση της έδρας στις Σέρρες (και όχι στη Θεσσαλονίκη, όπως είναι αυτονόητο για πολλούς σοβαρούς εθνικούς και ακαδημαικούς λόγους) είναι ένας: η μικροπολιτική ενίσχυση της αγοράς των Σερρών!
Με τέτοιους αντιακαδημαικούς τακτικισμούς δεν μπορεί να προχωρήσει το εγχείρημα ίδρυσης του νέου πανεπιστημίου... Ας σοβαρευτούμε!!

 
Αναστάσιος
10 Φεβ 2018 10:16

Και μόνο η απαίτηση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης να γίνουν σεβαστοί οι παραπάνω όροι, το θέτουν εκτός Κινήματος. Άντε γειά!

 
Καλύτερα στη Σίνδο με το 52!
10 Φεβ 2018 10:17

Ας θυμηθούμε το σύνθημα που ταρακούνησε τη Θεσσαλονίκη όταν έγινε το σχέδιο Αθηνά και επιχειρήθηκε η κατάργηση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης: «Δεν πάμε Σέρρες ούτε για αστείο, καλύτερα στη Σίνδο με το 52».
Και τώρα σοβαρά: Η ίδρυση του νέου πανεπιστημίου πρέπει να γίνει με σοβαρότητα και με ουσιαστικά κριτήρια, τα οποία επιβάλουν να είναι η έδρα του στη Θεσσαλονίκη. Δεν εξυπηρετεί καμία σοβαρή λογική η μεταφορά της έδρας στις Σέρρες! Δεν πρέπει να κυριαρχήσουν διαπλεκόμενα συμφέροντα γνωστών πολιτικών των Σερρών της ΝΔ και των ΑΝΕΛ σε συνεργασία με τον Συριζα, ώστε ενάντια σε κάθε λογική να πάει η έδρα στις Σέρρες... εξάλου, αυτό θα είναι το πρώτο βήμα, καθώς στη συνέχεια θα γίνει και η διάλυση του ΑΤΕΙΘ και η μεταφορά του στις Σέρρες! Γιατί όλα αυτά; Γιατί να καταστραφεί ένα σοβαρό ΑΕΙ όπως το ΑΤΕΙΘ και να μεταφερθούν 250 καθηγητές, άλλοι τόσοι διοικητικοί και 30.000 φοιτητές στις Σέρρες; Για να δουλεύουν τα μαγαζιά των Σερρών και να επανεκλεγεί ο ανιψιός Καραμανλής; Ας μην θυσιάσουμε τα πάντα στον βωμό μιας μικροκοματικής λογικής...

 
AA
10 Φεβ 2018 10:29

To ΤΕΙ ΑΜΘ είναι περίπου στο ίδιο μέγεθος με το ΤΕΙ Σερρών. Προφανώς και δεν έχει παράλογες απαιτήσεις όπως αυτές των Σερρών. Είναι δυνατόν σε μια πόλη που δεν έχει αεροδρόμιο, λιμάνι κτλ να μιλάμε για έδρα μεγάλου ιδρύματος? Στις Σέρρες είναι εκτός πραγματικότητας αλλά και στη Θεσ/νίκη κοιτάνε πως θα συνθλίψουν τα άλλα 2 ιδρύματα.
Το ΔΙΠΑΕ δεν έχει καμία θέση σε αυτή τη συγχώνευση.
Το ΤΕΙ ΑΜΘ πρέπει να πάει στο Δημοκρίτειο το οποίο όμως εδώ στην πόλη μου τη Ξάνθη το θεωρούν δεύτερης κατηγορίας και μόνο τώρα που βλέπουν την απειλή του να "μικραίνει το Δημοκρίτειο" εμφανίζονται κάπως διαλλακτικοί.
Κύριοι ίδρυμα με το πως θα νοικιαστούν περισσότερα σπίτια ή πως δε θα χάσει κανένας τίποτα δε γίνεται. Αν δεν σπάσεις αυγά ομελέτα δεν τρως... Περιμένω να δω σοβαρά ακαδημαϊκά κριτήρια και μάλλον θα περιμένω πολύ ακόμα…
Η Θεσ/νικη θέλει τα πάντα, η Σέρρες βασίζονται σε μια μεγάλη γνωστή οικογένεια η Καβάλα θέλει να αποφύγει αυτή τη συγχώνευση/διαμάχη γιατί δεν έχει ούτε την οικογένεια ούτε το μέγεθος…

 
Γιάννης
10 Φεβ 2018 10:37

Αν και η λογική λέει ότι το νέο πανεπιστήμιο θα έχει έδρα την Θεσσαλονίκη αφού εκεί είναι τα 2 από τα 4 ΑΕΙ, αυτό δεν πρεπει να είναι εμπόδιο στο ολο εγχείρημα.

Στη Λάρισα υπάρχει ιατρική και ολόκληρο πανεπιστημιακό νοσοκομείο και η έδρα του παν Θεσσαλίας είναι ο Βόλος!

Στο ΔΠΘ υπάρχει Πολυτεχνείο στην Ξάνθη, ιατρική στην Αλεξανδρούπολη αλλά η έδρα είναι η Κομοτηνη!

Προσωπικά δεν γνωρίζω που εχει έδρα το παν Αιγαίου αλλά γνωρίζω ότι εχει τμηματα σε 5-6 νησια.

Αληθεια το μικρο ΠΑΜΑΚ γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται στα ΑΕΙ που πρόκειται να συγχωνευθούν

Το λογικό είναι να συγχωνευθεί το ΤΕΙ Καβάλας με το ΔΠΘ και το ΠΑΜΑΚ με το ατειθ, το διεθνές και το ΤΕΙ Σερρών

 
Νάσος Παπαδόπουλος
10 Φεβ 2018 11:25

Αγαπητοί φίλοι,
Παρακολουθώντας τα σχόλια, θα νομίσει κανείς οτι το κυρίαρχο θέμα είναι το που θα εχει έδρα αυτό το επικίνδυνο ακαδημαϊκά μόρφωμα, που αποκαλείται "ακτινίδιο" Πανεπιστήμιο. Το πρόβλημα δεν ειναι η έδρα του υποτιθέμενου Ιδρύματος, αλλά τα Τμήματα που θα προκύψουν, κατά πόσο αυτά θα καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της αγοράς εργασίας, κατά πόσο θα διασφαλισθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των νυν φοιτητών και των αποφοίτων και η εργασιακή και κοινωνική ομαλότητα όλων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, όλων των Ιδρυμάτων.
Το προτεινόμενο Πανεπιστήμιο των 7 πόλεων αποτελεί θνησιγενές εγχείρημα με τρία τμήματα κοινά και στα τρία Ιδρύματα. Ποιο το μέλων αυτών των Τμημάτων, ποια τα κριτήρια για τις πιθανές συγχωνεύσεις άλλων Τμημάτων; Και τόσα άλλα ζητήματα που απαιτούν σελίδες ολόκληρες.
Αντί λοιπόν να διαγκωνιζόμαστε για την έδρα, ας ασχοληθούμε με πιο ουσιαστικά ζητήματα και ας μην ποδοσφαιροποιούμε ενα θέμα ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης ιδρυμάτων.
Με εκτίμηση
Α. Παπαδόπουλος
Καθηγητής

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ