Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Με τρεις όρους από το ΑΤΕΙ-Θ η συγχώνευση των 4 ΑΕΙ της Μακεδονίας

Δέσμευση για αποφάσεις των Συγκλήτων την άλλη εβδομάδα
Δημοσίευση: 09/02/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Υπο τη “σκιά” των τριών όρων που έθεσε ο Πρύτανης του ΑΤΕΙ Θεσαλλονίκης Παν. Τζιώνας, ολοκληρώθηκε η σημερινή σύσκεψη των Πρυτανικών Αρχών του Διεθνούς Πανεπιστημίου, και των ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας και Αν. Θράκης, στο γραφείο του πρωθυπουργού, στη Θεσσαλονίκη, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του υπ. Παιδείας Γ. Αγγελόπουλου, όπου εξετάστηκε το ενδεχόμενο συγχώνευσης των τεσσάρων Ιδρυμάτων σε ένα Πανεπιστήμιο.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε στις Πρυτανικές Αρχές ότι στις προθέσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου είναι να συγκροτήσει μια Μεικτή Επιτροπή για να καταρτίσει τη πρόταση συγχώνευσης των τεσσάρων ΑΕΙ, στην οποία το κάθε Ιδρυμα θα συμμετέχει με τρία μέλη.

Οι Πρυτανικές Αρχές των Ιδρυμάτων δεσμεύτηκαν μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας να φέρουν την πρόταση του υπουργείου στις Συγκλήτους και να λάβουν αποφάσεις εάν κάνουν δεκτή την σχετική πρόταση.

Ωστόσο ο Πρύτανης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης έθεσε τρεις όρους για το ενδεχόμενο συγχώνευσης με τα άλλα τρία Ιδρύματα:

ΠΡΩΤΟΝ: Η έδρα του Πανεπιστημίου να είναι στη Θεσσαλονίκη.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Να μην μετακινηθεί κανένα μέλος από το προσωπικό του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

ΤΡΙΤΟΝ: Τα τμήματα και οι Σχολές να αποφασίσουν για τα ακαδημαικά χαρακτηριστικά τους.

Μάλιστα ο κ. Τζιώνας χαρακτήρισε τους παραπάνω όρους ως απαράβατους.

Στη συνάντηση από τα τρία ΤΕΙ συμμετείχαν οι Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις ,ενώ από το Διεθνές Πανεπιστήμιο ο Αντιπρόεδρος κ. Στάμου.

Σχόλια (83)

 
Κωνσταντίνος
20 Μαρ 2018 21:16

Καλησπέρα σας. Εδώ αναφύονται δύο διαφορετικά θέματα.Η έδρα του Πανεπιστημίου που θα προκύψει από την όποια συγχώνευση και ένα γενικότερο που είναι αν έτσι πετυχαίνουμε την αναβάθμιση των σπουδών τόσο των απόφοιτων ΤΕΙ όσο και των απόφοιτων ΑΕΙ. Στο δεύτερο απαντώ χωρίς φόβο ότι τα τμήματα των ΑΕΙ πρέπει οπωσδήποτε να μοιάσουν σε κείνα των ΤΕΙ μόνο σε ένα πράγμα:την υποχρεωτική απασχόληση σε κάποια εργασία γιά έξι μήνες, η οποία και παρέχει τη σχετική βεβαίωση. Αν με την κατάργηση των ΤΕΙ, αυτό δεν είναι πιά υποχρεωτικό, τότε δε μιλούμε γιά αναβάθμιση, αλλά γιά υποβάθμιση. Γιά σκεφτείτε το καλύτερα. Η ανωτατοποίηση δεν πρέπει να αφορά μόνο τους διδάσκοντες, αλλά πρέπει πρώτα και κύρια να αφορά τους φοιτητές.
Όσο γιά το άλλο θέμα, προφανώς και πρέπει το νέο ίδρυμα να μην έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη. Όπως ξέρουμε, το πλήρως κατακριτέο σχέδιο "Αθηνά"στη μανία του να καταργήσει τμήματα και γνωστικά αντικείμενα, τα αφαίρεσε από την ενδοχώρα της Θεσσαλονίκης(Βέροια, Έδεσσα). Αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει. Το παράδειγμα του φαταούλα λεκανοπεδίου που τα θέλει όλα δικά του δεν πρέπει να επαναληφθεί. Χρειάζονται κι άλλες πόλεις ανάπτυξη με την πρόσθεση ανάλογων δομών και μία τέτοια αξίζει να είναι οι Σέρρες που είναι μία ωραιότατη πόλη.

 
Γιάννης Κ.
20 Μαρ 2018 20:45

Με το ΤΕΙ Κρήτης τι θα γίνει; Ξέρει κανείς κάτι;
Το καλύτερο ΤΕΙ της χώρας θα μείνει ΤΕΙ????

 
Valantis
20 Μαρ 2018 13:04

Όλα τα ΤΕΙ πρέπει να γίνουν πανεπιστήμια, βασικά είναι de facto. Φτάνει ο εμπαιγμός και ο ρατσισμός απέναντι τους. Πολλές ειδικότητες είναι εφαρμοσμένες και υπάρχουν και στα πανεπιστήμια.

 
Μετονομασία των ΤΕΙ
20 Μαρ 2018 11:46

Ποια μελέτη αποδεικνύει ότι η μετονομασία των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια θα είναι καλό για την ανώτατη εκπαίδευση;
Τουναντίον πολύ εύκολα μπορεί να αποδειχθεί ότι η διατήρηση των ανώτατων Ιδρυμάτων με έμφαση στην εφαρμογή των επιστημών και εν γένει την τεχνολογική διάσταση είναι καλό για την ανώτατη εκπαίδευση και την ανάπτυξη της χώρας, αφού θα δίνει διέξοδο στα νέα παιδιά που επιθυμούν να αποκτήσουν την επιστημονική γνώση με τον τρόπο που παρέχεται στα ΤΕΙ και όχι με το τρόπο που παρέχεται στα Πανεπιστήμια. Είναι αυτονόητο ότι αυτό θα είναι καλό και για την ίδια την κοινωνία, αφού στη παραγωγική διαδικασία θα ενταχθούν οι νέοι επιστήμονες με μεγαλύτερη ποικιλομορφία επιστημονικών γνώσεων.
Το μόνο που χρειάζεται από την πολιτεία είναι να δώσει στα ΤΕΙ όλα τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά ενός ανώτατου εκπαιδευτικού Ιδρύματος και από τα διάφορα επιμελητήρια τις ξεκάθαρες διαδικασίες απόκτησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων για του αποφοίτους των Πανεπιστημίων και τους αποφοίτους των ΤΕΙ.

 
@Ευαγγελία
20 Μαρ 2018 09:29

Σωστό αλλά το ΔΠΘ και το ΠΑΜΑΚ δεν θέλουν. Συνεπώς το σχέδιο του Υπουργείου για συγχώνευση του ΑΤΕΙΘ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Σερρών (ίσως και ΤΕΙ Καβάλας) είναι η μόνη λύση που μπορεί να υλοποιηθεί.

Όμως παίζονται πολιτικά παιχνίδια και σαμποτάρεται η λύση αυτή με στόχο το ΑΤΕΙΘ να μείνει ΤΕΙ και να μη γίνει Πανεπιστήμιο. Αυτό δεν το καταλαβαίνουν ούτε τα μέλη ΔΕΠ του ΑΤΕΙΘ και θα την πατήσουν.

 
Ευαγγελια
20 Μαρ 2018 00:16

Η καλυτερη λυση ειναι ΤΕΙ Σερρων και Καβαλας με το Δημοκριτειο Πανεπιστημιο Θρακης και το Αλεξανδρειο με το Διεθνους Πανεπιστημιο η με το Πανεπιστημιο Μακεδονιας.Ετσι δε θα δημιουργηθουν πολλα προβληματα.

 
Αποστρατος
14 Φεβ 2018 11:29

Αγαπητοι Συναδελφοι
Αν η εδρα του πανεπιστημιου ειναι η Σερρες θα εχουμε και επιδομα παραμεθωριου 100 Ε το μηνα .
Να ναι καλα ο Βερναρδάκη .

 
Δημήτρης Χατζηπλής
13 Φεβ 2018 21:29

Κατ' αρχήν δεν γράφω ανώνυμα. Δεν μιλάμε για πόλεις αλλά για περιφερειακές ενότητες. Δεν μιλάμε για Τμήματα ή έστω Σχολές μιλάμε για ολόκληρο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Αν μιλάμε για μητροπολιτικά πανεπιστήμια φυσικά και μόνο η Θεσσαλονίκη μπορεί να φιλοξενήσει ένα τέτοιο στην Βόρεια Ελλάδα. Επίσης δεν είπε κανείς ότι Σέρρες και Καβάλα δεν μπορούν να έχουν Πανεπιστημιακά Τμήματα απλά δυστυχώς δεν έχουν το κριτικό μέγεθος να στηρίξουν την έδρα ενός ολόκληρου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Σύμφωνα με τον ορθή ετυμολογικά ερμηνεία, Πανεπιστήμιο είναι ένα Ίδρυμα που θεραπεύει όλες τις επιστήμες. Δυστυχώς μια περιφερειακή ενότητα σαν αυτή τον Σερρών δεν έχει την κρίσιμη μάζα να στηρίξει ένα τέτοιο Ίδρυμα που θεραπεύει όλες τις επιστήμες.
Η περιφερειακή ανάπτυξη μπορεί να υποστηριχθεί στοχευμένα με μερικά Τμήματα ενός Πανεπιστημίου της κοντινής περιοχής που συμβάλουν και δημιουργούν προϋποθέσεις για ανάπτυξη σε πεδία που η περιφερειακή ενότητα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Δυστυχώς οι μικρές περιφερειακές ενότητες έχουν αυτό το μειονέκτημα σε αντίθεση οι μεγάλες περιφερειακές ενότητες έχουν περισσότερα πεδία για να αναπτυχθούν.
Εκτός αν εννοούμε ανάπτυξη αυτό που γινόταν τα τελευταία χρόνια να στέλνουμε τα παιδιά μας να σπουδάσουν σε μια άλλη πόλη για να νοικιάσουν σπίτια και να γεμίσουν οι καφετερίες και οι ταβέρνες. Η ανάπτυξη θα έρθει από την έρευνα και την συνεργασία των Πανεπιστημιακών με την Βιομηχανία και την αγορά που δυστυχώς στο μεγαλύτερο ποσοστό της στην Β. Ελλάδα βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης. Όταν η αναλογία καθηγητών προς φοιτητές στην Ελλάδα είναι πάνω από 1 προς 40 και στην Ευρώπη (μ.ο) είναι 1 προς 19 και στα Ελληνικά Ιδρύματα αναλωνόμαστε σε 20 ώρες την εβδομάδα μάθημα και την διόρθωση μερικών εκατοντάδων γραπτών κάθε εξεταστική τότε δεν έχουμε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα αλλά δυστυχώς έχουμε σχολαρχεία. Εάν τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα δεν αυξήσουν την ερευνητική τους παραγωγή ανάπτυξη δεν θα δούμε ποτέ. Θα συνεχίζουμε να στέλνουμε τα παιδιά μας σε σχολαρχεία για να ανταλλάσουμε με χρήματα μεταξύ μας και να μας τα "τρώει" ο πληθωρισμός, που λόγω του κοινού νομίσματος, δεν ελέγχουμε εμείς μόνο πλέον. Όπως δηλαδή το ανέκδοτο με τους Ελληνάρες και την οικονομία του βάζου:

ΔΥΟ «ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ» ΦΙΛΟΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ Α. ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. ΠΗΓΑΝΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΖΑΡΙ.
ΕΚΕΙ ΕΝΑΣ ΠΛΑΝΟΔΙΟΣ ΠΩΛΗΤΗΣ ΠΟΥΛΟΥΣΕ ΕΝΑ ΒΑΖΟ!
ΡΩΤΑΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. ΤΟΝ ΠΛΑΝΟΔΙΟ ΠΩΛΗΤΗ:
«ΠΟΣΟ ΤΟ ΠΟΥΛΑΣ ΤΟ ΒΑΖΟ;»
«5 ΕΥΡΩ» ΑΠΑΝΤΑΕΙ Ο ΠΛΑΝΟΔΙΟΣ ΠΩΛΗΤΗΣ
ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. ΔΙΝΕΙ 5 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΟ ΒΑΖΟ.
ΜΕΤΑ ΟΙ ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ.
ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ Ο ΚΩΣΤΑΣ Α. ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ Σ. ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ. ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΗ ΩΡΑ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ Ο ΚΩΣΤΑΣ Α. ΡΩΤΑΕΙ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ Σ.:
«ΩΡΑΙΟ ΒΑΖΟ ΒΑΣΙΛΗ Σ. ΤΟ ΠΟΥΛΑΣ;»
«ΝΑΙ» ΑΠΑΝΤΑΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. «5 ΕΥΡΩ!»
ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ Α. 5 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΒΑΖΟ!
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ Σ.. ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ Α ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ! ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΗ ΩΡΑ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. ΡΩΤΑΕΙ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ Α.:
«ΩΡΑΙΟ ΒΑΖΟ ΚΩΣΤΑ Α.ΤΟ ΠΟΥΛΑΣ;»
«ΝΑΙ» ΑΠΑΝΤΑΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ Α. «5 ΕΥΡΩ!»
ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. 5 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΒΑΖΟ!
ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΛΟΙΠΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΗΚΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΒΑΖΟ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ Σ.
ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΑΣ ΠΛΑΝΟΔΙΟΣ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ Σ. ΚΑΙ ΕΙΔΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΟ ΒΑΖΟ ΡΩΤΑΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ Σ.:
«ΠΟΥΛΑΣ ΤΟ ΒΑΖΟ;»
«ΝΑΙ» ΑΠΑΝΤΑΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. «5 ΕΥΡΩ!»
ΔΙΝΕΙ ΕΤΣΙ Ο ΠΛΑΝΟΔΙΟΣ 5 ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ Σ. ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΒΑΖΟ!
ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ Α. ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΗ ΩΡΑ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ Ο ΚΩΣΤΑΣ Α. ΡΩΤΑΕΙ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗΣ Σ.:
«ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΖΟ ΒΑΣΙΛΗ;»
«Α!!!! ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΑ 5 ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΛΑΝΟΔΙΟ»!
ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ Α.:
«Α ΡΕ ΧΑΖΕ ΒΑΣΙΛΗ ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΑ ΒΑΖΟ ΚΑΙ ΒΓΑΖΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΥΡΩ»!!!!!!
(οποιαδήποτε συνωνυμία με τα ονόματα είναι εντελώς συμπτωματική)

 
Δημήτρης
13 Φεβ 2018 19:31

Επίσης, το υπουργείο θα πρέπει να κοιτάξει το θέμα των πτυχιούχων όλων των Τ.Ε.Ι. που "αναβαθμίζονται" σε Πανεπιστήμια. Θα πρέπει να υπάρξει ισοτίμηση των πτυχίων με κάποιον τρόπο. Η καλύτερη λύση για το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης είναι η ένωσή του, με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

 
ΔΔ
13 Φεβ 2018 17:42

Τι σχέση έχει ο πλυθησμός μιας περιφέρειας; Η μεγαλύτερη Ιατρική της Γερμανίας είναι σε μια πόλη 20000 κατοίκων.
Μήπως στο ΑΠΘ φοιτούν μόνο Θεσσαλονικείς;
Που πάει η έννοια της αποκέντρωσης;
Σέρρες και Καβάλα έχουν έτοιμες υποδομές, οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν.

 
Δημήτρη Χατζηπλής
13 Φεβ 2018 11:50

Δυστυχώς η περιφερειακή ενότητα των Σερρών σύμφωνα με τον πληθυσμό της 214.000 (απογραφή 2011) κατοίκους και τα Ευρωπαϊκά και Εθνικά πρότυπα δεν μπορεί να φιλοξενήσει ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα ακόμα δε περισσότερο ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα Διεθνούς Εμβέλειας με ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών.
Σε αντίθεση η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης με 1.110.000 (απογραφή 2011) κατοίκους, δηλαδή με πάνω από τον πενταπλάσιο πληθυσμό, μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον 3 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και Εθνικά πρότυπα (3 ιδρύματα ανά 1.000.000 κατοίκους, ΥΠΕΠΘ 2001). Διαθέτει μάλιστα Διεθνές Αεροδρόμιο και είναι από τα μεγαλύτερα λιμάνια των Βαλκανίων με εύκολη πρόσβαση από όλες τις βαλκανικές χώρες και συνεπώς ενδείκνυται για την δημιουργία ενός Διεθνούς Εμβέλειας Πανεπιστημίου με ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών.
Οι όποιοι εκβιασμοί από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας είναι αίολοι και στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης. Είναι κρίμα το Υπουργείο Παιδείας, με υπουργό μάλιστα έναν ακαδημαϊκό δάσκαλο, για λόγους "πολιτικούς" να αγνοεί τα δεδομένα και να προσπαθεί να "χτίσει" ένα Πανεπιστήμιο κόντρα στην πραγματικότητα των αριθμών και χωρίς ίχνος επιστημονικής τεκμηρίωσης. Όπως δηλαδή και το περίφημο "σχέδιο" Αθηνά (που ο Θεός να το κάνει σχέδιο αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση) που άλλαζε ανάλογα τις "επιθυμίες" των τοπικών βουλευτών. Δηλαδή να δημιουργήσεις ένα ακαδημαϊκό επιστημονικό Ίδρυμα χωρίς να μπορείς να τεκμηριώσεις ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ με ΑΡΙΘΜΟΥΣ τον λόγο της δημιουργίας του. Δυστυχώς τέτοιες "πολιτικές" οδήγησαν την χώρα μας στην χρεωκοπία.

 
Kostas
13 Φεβ 2018 11:43

Υπάρχει μια πιο απλή λύση. Ένωση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με το ΠΑΜΑΚ, το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Σερρών, που ανοίκουν στην ίδια περηφερεια, και ένωση του ΔΠΘ με το ΤΕΙ ΑΜΘ που ανοίκουν στην ίδια περιφέρεια.

 
Kostas
13 Φεβ 2018 11:33

Υπάρχει μια πιο απλή λύση. Ένωση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με το ΠΑΜΑΚ, το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Σερρών, που ανοίκουν στην ίδια περηφερεια, και ένωση του ΔΠΘ με το ΤΕΙ ΑΜΘ που ανοίkουν στην ίδια περιφέρεια.

 
ΚΚ
13 Φεβ 2018 11:28

Για το νέο «χωροταξικό περιβάλλον» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής:
Α. Δεν πρέπει να υπερισχύσουν τα ατομικά συμφέροντα σε σχέση με έναν μακροχρόνιο οικονομικό - αναπτυξιακό - εκπαιδευτικό σχεδιασμό. Άλλωστε μετακινήσεις προσωπικού και μετεγγραφές φοιτητών θα μπορούσαν να λύσουν τέτοια προβλήματα.
Β. Η Θεσσαλονίκη είναι καιρός να εγκαταλείψει το ρόλο της φτωχομάνας φοιτητούπολης που επιβιώνει χάρη στον οβολό τον φοιτητών (κυρίως βορειοελλαδιτών) στερώντας από τις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας πολύτιμους πόρους και να επιδιώξει να μετατραπεί σε μια βιομηχανική-τεχνολογική—τουριστική - οικονομική μητρόπολη της ευρύτερης νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτή η αλλαγή δεν μπορεί να γίνει σε μια πόλη που πνίγεται στους φοιτητές αλλά σε μια πόλη που διαθέτει το ζωτικό χώρο και τις υποδομές ώστε να φιλοξενήσει εταιρείες, εργαζόμενους, ερευνητές και επενδυτές.
Γ. Η μετακίνηση τμημάτων δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στο ΤΕΙΘ ή το Διεθνές Παν. αλλά και σε πολλά τμήματα του ΑΠΘ. Αυτή η μετακίνηση για παράδειγμα ανατολικά προς Σέρρες – Καβάλα και δυτικά προς Κοζάνη - Νάουσα θα βοηθούσε και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας.
Κάτι ανάλογο φυσικά θα μπορούσε να γίνει και στην περίπτωση της Αθήνας.

 
ΔΔ
13 Φεβ 2018 10:30

Ποιοι εθνικοί λόγοι επιβάλλουν η Θεσσαλονίκη εκτός του ΑΠΘ που είναι ένα γιγάντιο (και καλό) πανεπιστήμιο και το Μακεδονίας, επίσης μεγάλο, να αποκτήσει ένα ακόμα στη Σίνδο; Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης επιβάλλεται να μείνει εκτός για να προχωρήσουν τα υπόλοιπα._

 
Τι να πει κανεΙς...
13 Φεβ 2018 10:26

Ο μεγάλος πληθυσμός της Θεσσαλονίκης ή του ΤΕΙ της δεν αποτελεί επιχείρημα για την εγκατάσταση της πρυτανείας του νέου ιδρύματος εκεί.
Πολλά σοβαρά πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα στο εξωτερικό έχουν έδρες (και, γενικότερα, εγκαταστάσεις) σε μικρές πόλεις.
Επίσης, είναι αστείο να θεωρείται από κάποιους ότι οι Σέρρες ή η Καβάλα επιθυμούν να απορροφήσουν το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης... Είναι προφανές ότι δεν επαρκούν οι τρέχουσες υποδομές οποιουδήποτε ιδρύματος (συμπεριλαμβανόμενου του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) ώστε να υποδεχτεί φοιτητές, προσωπικό κι εξοπλισμό των άλλων δύο...

 
Solwn
13 Φεβ 2018 09:57

@ΑΠΘ + ΑΤΕΙΘ
Τι σχέση έχει το ένα ΑΕΙ με το άλλο ΑΕΙ ?
Το καθένα εχει τα τμήματα του , και το Αλεξάνδρειο έχει αποδείξει ότι μπορεί να αυτονομηθεί ως Πανεπιστήμιο και να μην έχει άλλα υπάρχοντά Πανεπιστήμια , πάνω απ'το κεφάλι του..
Οι φοιτητές του Ατειθ εισέρχονται με εξαιρετικές βαθμολογίες στις σχολές τους, και διαπρέπουν είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικο τομέα,είτε ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι. Το Αλεξάνδρειο πρέπει να αυτονομηθει ως Πανεπιστήμιο!

 
@ Έδρα στη Δράμα
13 Φεβ 2018 09:25

Με την ίδια λογική, μήπως να βάλουμε την έδρα στην Ορεστιάδα; 'Οπου υπάρχει παράρτημα του ΤΕΙ Καβάλας και είναι και πιο ριγμένη η Ορεστιάδα άπο άλλες πόλεις;
Ας σοβαρευτούμε!!! Για αντικειμενικούς, ακαδημαϊκούς και εθνικούς λόγους, η έδρα πρέπει να είναι στη Θεσσαλονίκη....

 
Έδρα στη Δράμα
13 Φεβ 2018 00:02

Ουδέτερος τόπος, μόνιμα ριγμένος και σε ίσες αποστάσεις από τους υπόλοιπους.

 
ΑΠΘ + ΑΤΕΙΘ
12 Φεβ 2018 11:42

Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ιδανικά, πρέπει να αποροφηθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης! Το ΑΠΘ ασφυκτιά στο κέντρο της πόλης, ενώ το ΑΤΕΙΘ διαθέτει τεράστιες εκτάσεις στι Σίνδο... Επίσης, τα περισσότερα Τμήματα του ΑΤΕΙΘ μπορούν να αποροφηθούν από ανάλογα Τμήματα του ΑΠΘ, και τα υπόλοιπα να παραμείνουν αυτοδύναμα!
Δεν υπάρχει λόγος να μπει το ΑΤΕΙΘ σε περιπέτειες, και σε ρίσκο μελλοντικής μετακίνησης στις Σέρρες!

 
Αυτόνομο ΑΤΕΙΘ
12 Φεβ 2018 11:38

Το ΑΤΕΙΘ μπορεί να γίνει αυτόνομο πανεπιστήμιο, καθώς διαθέτει και την κρίσιμη μάζα, και εξαιρετικές υποδομές, και πολύ υψηλή ποιότητα σπουδών!
Δεν υπάρχει λόγος να συμμετέχει στο εγχείρημα συγχώνευσης με τα άλλα 3 ΑΕΙ, που θα έχει σαν αποτέλεσμα να διαμελιστεί μελλοντικά και να μεταφερθεί σε Σέρρες-Καβάλα .

 
St
12 Φεβ 2018 03:26

@μελλοντικό Ίδρυμα
Μάλλον είσαι βαθιά νυχτωμένος και δεν γνωρίζεις το ακαδημαϊκό επίπεδο του Αλεξανδρειου ΤΕΙ.

 
ΔΝ
12 Φεβ 2018 02:44

Mείνετε οπως είστε, θα σας καταστρέψουν .......
ότι έχετε χτίσει, θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος ,δεν υπάρχει πολιτική γίνονται ολα στο πόδι με το βλέποντας και κάνοντας.

 
Το ΤΕΙΘ θα πρέπει να επιλέξει..
12 Φεβ 2018 02:00

α) ή να συνενωθεί με το ΠΑΜΑΚ (το ΑΠΘ μάλλον δεν τους θέλει και καλά κάνει), οπότε πιθανότατα θα ικανοποιηθούν οι όροι που θέτει, ή
β) να συνενωθεί με τα άλλα ΤΕΙ και το Διεθνές πανεπιστήμιο, οπότε πιθανότατα δε θα ικανοποιηθούν οι όροι που θέτει, αφού είναι αυτονόητο ότι τρία πανεπιστήμια στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία δεν μπορεί να έχουν όλα έδρα τη Θεσσαλονίκη.

 
Στη Μητρόπολη των Βαλκανίων!
11 Φεβ 2018 23:42

Για λόγους και ακαδημαϊκούς αλλά και κυρίως ΕΘΝΙΚΟΥΣ η έδρα του νέου πανεπιστημίου επιβάλεται να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Το όνομα του πανεπιστημίου θα πρέπει να είναι Αλεξάνδρειο Διεθνές Πανεπιστήμιο...

 
@ Μελλοντικό Ίδρυμα
11 Φεβ 2018 23:39

@ Μελλοντικό Ίδρυμα
Έχετε δίκιο! Όμως, και η έδρα (και ο βασικός κορμός) του ιδρύματος που - ορθά - προτείνετε, ενός διεθνοποιημένου ιδρύματος πρότυπου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ελκυστικού σε αλλοδαπούς φοιτητές, θα πρέπει να βρίσκεται σε μία πόλη η οποία μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάλογες προκλήσεις! Φαντάζεστε ότι τον ρόλο αυτής της πόλης θα μπορούσαν ρεαλιστικά να τον παίξουν οι Σέρρες και όχι η Θεσσαλονίκη;;;

 
Μελλοντικό Ίδρυμα
11 Φεβ 2018 20:32

Αντί να διαφωνούν τα ΤΕΙ για το που θα είναι η έδρα του νέου πανεπιστημίου, θα έπρεπε να στρωθούν και να μελετήσουν πως θα εναρμονίσουν τις ακαδημαϊκές αρχές και επίπεδο εκπαίδευσης τους με αυτό που υπάρχει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, το οποίο (αν και όχι τόσο γνωστό) είναι ένα νέο αλλά μικρό πανεπιστήμιο, τελείως διαφορετικό για τα Ελληνικά δεδομένα. Θα πρέπει να συγκροτηθεί από τη συνένωση μελλοντικά ένα κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας με γνώμονα την αριστεία στη περιοχή των Βαλκανίων με Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές αλλά και επιστήμονες που θα δουλεύουν σε αυτό.

Αυτό θα κάνει τη διαφορά και όχι τα μικροπολιτικά συμφέροντα. Η Μακεδονία εκτός από το μεγάλο φυτώριο Ελλήνων φοιτητών που ονομάζεται Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα πρέπει να δημιουργήσει στα επόμενα χρόνια με την συνένωσή που συζητείται ένα δεύτερο αλλά περισσότερο διεθνοποιημένο Ίδρυμα το οποίο θα είναι πρότυπο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος!!

 
Mερικές αλήθειες
11 Φεβ 2018 12:57

Η πλειοψηφία των καθηγητών του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και κάποιοι από τους καθηγητές του ΤΕΙ ΑΜ-Θ διαβιουν στη Θεσσαλονίκη και πηγαινοέρχονται. Επίσης πάρα πολλοί φοιτητές πηγαινοέρχονται καθημερινά στς Σέρρες και την Κατερίνη και δε νοικιάζουν.

Οι αποστάσεις για όσους μετακινούνται με αυτοκίνητο είναι συγκρινόμενες με εκείνες μέσα στην Αθήνα για να γίνει η μετακίνηση στο Αιγάλεω, όπου εδράζονται τα δύο ΤΕΙ. Μόνο η κακοκαιρία ορισμένες ημέρες τον χρόνο μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα. Τα δύο ΤΕΙ (Θεσσαλονίκης και Σερρών) είναι γειτονικά και να κατανεμηθούν έτσι τα τμήματα ώστε να μην υπάρχει απώλεια φοιτητών.

Στην Καβάλα μπορούν να μείνουν τμήματα πετρελαίου, ηλεκτρολόγων, τα 3 τμήματα της ΣΤΕΓ που δεν υπάρχουν στο ΤΕΙ-Θ και η Νοσηλευτική (να κατεβεί από το Διδυμότειχο γιατί εκεί δεν υπάρχει τίποτε σε υποδομή). Συνολικά 6 τμήματα, τα οποία αποτελούν έναν αξιοσέβαστο πόλο για Πανεπιστήμιο.

 
Δημήτρης
11 Φεβ 2018 11:51

Αλλά και το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας κυρίως από Θεσσαλονικείς αποτελείται….Μην το ξεχνάμε!!!!

 
Λευτέρης
11 Φεβ 2018 10:42

Επίσης, ο δεύτερος όρος είναι απαράδεκτος έτσι όπως τουλάχιστον διατυπώνεται. Να μην μετακινηθεί κανεις απο το ΑΤΕΙΘ. Οι άλλοι δηλ. ας μετακινηθούν, εξάλλου είναι παιδιά κατώτερου Θεού. Ο όρος θα ήταν πιο σωστά διατυπωμένος αν περιελάμβανε όλους, π.χ. Να μην μετακινηθεί κανεις παρά την θέλησή του.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ