Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Υπουργός: Κατατακτήριες για τους αποφοίτους του ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ που θέλουν πτυχίο από το Παν. Δυτ. Αττικής

Την άλλη εβδομάδα θα συζητηθεί το Σχέδιο Νόμου στη Βουλή
Δημοσίευση: 10/02/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κατατακτήριες αλλά  με πολύ ευνοϊκότερους όρους, πρότεινε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για τους αποφοίτους του ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ που θέλουν πτυχίο από το Παν. Δυτ. Αττικής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό πρακτορείο ΑΠΕ, διευκρινίζοντας ωστόσο “εμείς δεν θέλουμε να ανακατευθούμε σε αυτά τα θέματα, γιατί έχουν απόλυτη σχέση με τα τμήματα”.

Για τους ήδη φοιτούντες στα δύο Ιδρύματα ο υπουργός δήλωσε “δεν θα πάρουν αυτόματα πανεπιστημιακό πτυχίο. Εμείς λέμε, κάθε τμήμα θα αποφασίσει τα προαπαιτούμενα και τις διαδικασίες για να δώσει πανεπιστημιακό πτυχίο σε όσους είχαν εισαχθεί σε ΤΕΙ. Τίποτα δεν θα είναι «αυτόματο». Προφανώς θα αναγνωριστούν διάφορα μαθήματα, αλλά θα πάρουν και κάποια πρόσθετα μαθήματα. Αυτή η απόφαση θέλουμε να έρθει από τα τμήματα, δεν είναι θέμα του υπουργείου”.

Ο κ. Γαβρόγλου διαβεβαίωσε πως το Σχέδιο Νόμου για το Παν.Δυτικής Αττικής θα συζητηθεί την άλλη εβδομάδα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Να ξεκινήσω με την αναμενόμενη έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση; Η διαδικασία θα συντομευτεί, για λόγους οικονομίας χρόνου;

Από την πρώτη στιγμή, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε την κανονική διαδικασία. Ούτε εκείνη του επείγοντος ούτε εκείνη του κατ’ επείγοντος. Βγάλαμε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο, κάναμε εκτεταμένες συζητήσεις με τους κοσμήτορες των σχολών των δύο ιδρυμάτων, με τις πρυτανικές αρχές, με την αρμόδια Επιτροπή και κάναμε κοινή συνεδρίαση των δύο συγκλήτων. Έχει υπάρξει μια ευρύτατη συναίνεση για αυτό το εγχείρημα, που είναι αποτέλεσμα ακριβώς όλων αυτών των συνεννοήσεων που έχουν γίνει. Η κοινοβουλευτική διαδικασία, ξέρετε, είναι χρονοβόρα διαδικασία. Διότι υπάρχει η Κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, υπάρχει ο έλεγχος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους… Εν πάσει περιπτώσει, έχουν ολοκληρωθεί όλα αυτά και την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ώστε να κατατεθεί στην ολομέλεια.

Δεν θα είναι συνεπτυγμένη η διαδικασία, λοιπόν, στην Επιτροπή.

Όχι. Θα είναι κανονικότατες οι διαδικασίες, ακριβώς για το λόγο που σας είπα, ότι είναι μία εμβληματική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να θεωρηθεί ότι δεν έχουμε χρόνο να τη συζητήσουμε σε λεπτομέρεια. Εμείς είμαστε ανοικτοί μέχρι το τέλος, αν υπάρχουν βελτιώσεις να τις αποδεχθούμε, όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Υπάρχει μια ανησυχία ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Να είναι σαφές ότι κανένα επαγγελματικό δικαίωμα δεν θα θιγεί. Ταυτοχρόνως, έχουμε στο υπουργείο Παιδείας ομάδες εργασίας, οι οποίες απαρτίζονται από διπλωματούχους μηχανικούς των πολυτεχνείων και πτυχιούχους μηχανικούς των ΤΕΙ --όπως ακριβώς το είχαμε υποσχεθεί-- με βάση το νόμο που ψηφίσαμε τον Αύγουστο και είναι εντυπωσιακό, ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν λύσεις ---και θα βρουν λύσεις. Αυτό δεν έχι γίνει τόσο συστηματικά και με τόση επιμονή εδώ και 30 τουλάχιστον χρόνια. Και βεβαίως υπάρχουν και ορισμένες αντιδράσεις, κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει το τμήμα τους να είναι αυτόνομο --που όμως δεν μπορεί να γίνει-- κτλ, είναι αντιδράσεις που λογικό είναι σε ένα τόσο σύνθετο εγχείρημα να υπάρχουν.

Οπότε προχωράτε στη λειτουργία του πανεπιστημίου κανονικά, από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Βεβαίως, θα είναι στο μηχανογραφικό, θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβρη του 2018 η λειτουργία των νέων τμημάτων και έχει ενδιαφέρον ότι οι δήμαρχοι των δήμων της Δυτικής Αττικής ενισχύουν πάρα πολύ αυτό το εγχείρημα, προσφέροντας μάλιστα και κτίρια για τις ανάγκες του ιδρύματος --ορισμένοι και τεράστιες εκτάσεις, που θα βάλουμε μπρος να χρηματοδοτήσουμε για νέες εγκαταστάσεις. Υπάρχει ένας προβληματισμός από την πλευρά του Πολυτεχνείου, ως προς την ονομασία ορισμένων τμημάτων, νομίζουμε ότι έχουμε πειστικές απαντήσεις, ότι δηλαδή τετραετή τμήματα υπάρχουν και στην Ευρώπη, όπως υπάρχουν και πενταετή. Τα τετραετή είναι επιπέδου 6 Ευρωπαϊκών προσόντων, τα πενταετή επιπέδου 7. Αυτό ακριβώς λέει και η απόφαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, με την οποία συμφωνούμε και εμείς 100%. Άρα είναι ένα εγχείρημα που τμήματα εξαιρετικά υψηλού επιπέδου συγχωνεύονται το ένα με το άλλο, ιδρύονται νέα τμήματα σε νέα γνωστικά αντικείμενα και δημιουργούμε διετή προγράμματα σπουδών, που και εκεί το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, διότι έχουμε έρθει σε επαφή με παραγωγικούς φορείς, οι οποίοι μας έχουν υποσχεθεί ότι θα παρέχουν δυνατότητες για πρακτική εξάσκηση.

Ουσιαστικά, το μοντέλο που προωθείται μέσω του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με τη συνεργασία τοπικών φορέων με τους πανεπιστημιακούς, είναι κάτι που θα ακολουθήσουν πανεπιστήμια και σε άλλες περιφέρειες της χώρας; Πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι ήδη σε συζητήσεις, από ότι γνωρίζουμε, σε τελικό στάδιο...

Και στο Ιόνιο και στην Ήπειρο --ειδικά στην Ήπειρο είμαστε σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο-- θα το ακολουθήσουμε. Πάρα πολλοί, όταν λένε «θα συνδεθούμε με την κοινωνία», εννοούν να ιδιωτικοποιηθούν τα πανεπιστήμια. Η κοινωνία, όμως, είναι πολυδιάστατη: είναι οι παραγωγικοί φορείς, οι εκπαιδευτικοί φορείς, είναι άλλου τύπου δραστηριότητες, π.χ. το θαλάσσιο πάρκο στη Ζάκυνθο και η σύνδεσή του με το Ιόνιο πανεπιστήμιο, με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Αυτό είναι πάλι μία δομή που έχει μέσα της και ερευνητικά, αλλά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης, έχει πολύ καλές εγκαταστάσεις σε σχολές διαφόρων ειδικοτήτων στα αγροτικά. Το Αβερώφειο στη Λάρισα, τη σχολή γαλακτοκομίας στα Ιωάννινα. Εμείς λέμε ότι ειδικά τα διετή θα μπορούσαν να αγκαλιάσουν και να αναβαθμίσουν κυρίως τέτοιες διαδικασίες, οπότε είναι μία νέα διάσταση των ΑΕΙ που θα το ενισχύσουμε πάρα πολύ, αρχίζοντας από τα αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών. Έχει μια σημασία και αυτό. Δεν θα εγκλωβίσουμε τα παιδιά, ιδιαίτερα των ΕΠΑΛ, σε δομές που ενδεχομένως είναι αδύνατες ακαδημαϊκά. Τα διετή προγράμματα σπουδών, ακαδημαϊκά θα είναι πάρα πολύ αναβαθμισμένα.

Αυτό το πλαίσιο της αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των προγραμμάτων, υποθέτω δεν περιλαμβάνει μόνο τις διετείς δομές, αλλά όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Έτσι είναι. Τα ιδρύματα κατά καιρούς αναβαθμίζουν τα προγράμματά τους και αυτό είναι μία εξαιρετική διαδικασία, την οποία κάνουν και την κάνουν πάρα πολύ καλά. Γνωρίζουμε, όμως, ότι από τον Σεπτέμβριο του 2018, όλα τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών θα έχουν ιδρυθεί από την αρχή και θα εχουν εγκριθεί μετά από διαδοχικές εγκρίσεις ενός όργανου που θα συμμετέχουν όλοι οι κοσμήτορες, του κάθε πανεπιστημίου, μετά της Συγκλήτου και στη συνέχεια του Υπουργείου. Άρα, θα έχουμε από τον Σεπτέμβριο, ήδη, καινούρια προγράμματα σπουδών στα μεταπτυχιακά και με αυτόν τον τρόπο ελπίζουμε να καταφέρουμε ορισμένα ακραία και ακαδημαϊκά απαράδεκτα προβλήματα που είχαν γιγαντωθεί αφού ο προηγούμενος νόμος ενίσχυε τις δυνατότητες αυθαιρεσίας. Το δεύτερο είναι ότι ιδρύουμε πολλά τμήματα τα οποία θα έχουν διδάσκοντες που ήδη είναι σε παλαιότερα τμήματα, αλλά σίγουρα όλα αυτά τα τμήματα θα έχουν νέα προγράμματα σπουδών. Πχ, εμείς για να προχωρήσουμε στην ίδρυση του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, είχαμε ζητήσει από όλα τα τμήματα καινούρια προγράμματα σπουδών, τα οποία μάλιστα έφτιαξαν το καλοκαίρι. Τώρα , θα εγκριθούν αυτά από τις νέες γενικές συνελεύσεις, από τη Διοικούσα Επιτροπή και από το υπουργείο. Άρα, σημαίνει ότι ακόμη και τα καινούρια θα περάσουν ξανά από επεξεργασία. Τέτοιες ακαδημαϊκές διαδικασίες έχω την αίσθηση ότι είχαμε πάρα πολύ καιρό να δούμε. Και έχω και τεράστια αισιοδοξία ότι όλοι πραγματικά προσπαθούν να διαμορφώσουν μία καλύτερη από όλες τις πλευρές καλύτερη επόμενη μέρα.

Για το θέμα των αποφοίτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, που αναρωτιούνται εάν το πτυχίο τους θα μπορούσε εκ των υστέρων να αναβαθμιστεί, θα υπάρξει κάποια πρόβλεψη; Γιατί στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται ρητά κάτι.

Πρώτον, και αυτοί που είναι ήδη μέσα στα ΤΕΙ, δεν θα πάρουν αυτόματα πανεπιστημιακό πτυχίο. Εμείς λέμε, κάθε τμήμα θα αποφασίσει τα προαπαιτούμενα και τις διαδικασίες για να δώσει πανεπιστημιακό πτυχίο σε όσους είχαν εισαχθεί σε ΤΕΙ. Τίποτα δεν θα είναι «αυτόματο». Προφανώς θα αναγνωριστούν διάφορα μαθήματα, αλλά θα πάρουν και κάποια πρόσθετα μαθήματα. Αυτή η απόφαση θέλουμε να έρθει από τα τμήματα, δεν είναι θέμα του υπουργείου. Το δεύτερο είναι ότι θα δώσουμε τη δυνατότητα στους παλιούς αποφοίτους να συμμετέχουν στις κατατακτήριες εξετάσεις --γιατί αυτό θα είναι ένα δεύτερο πτυχίο-- με ένα αυξημένο ποσοστό και βεβαίως, επειδή αυτοί οι άνθρωποι έχουν τελειώσει αυτά τα τμήματα, θα τους αναγνωριστούν τα παλιότερα μαθήματα. Αν δηλαδή πάνε να πάρουν πτυχίο στο τμήμα από το οποίο έχουν πτυχίο ΤΕΙ, προφανώς, έχουν κάνει ήδη πάρα πολλά μαθήματα.

Άρα, είναι η λύση των κατατακτήριων.

Είναι η λύση των κατατακτηρίων, όμως με πολύ ευνοϊκότερους όρους. Επαναλαμβάνω όμως, εμείς δεν θέλουμε να ανακατευθούμε σε αυτά τα θέματα, γιατί έχουν απόλυτη σχέση με τα τμήματα.

Σχόλια (75)

 
Ζωή Γεωργιάδου
10 Φεβ 2018 14:49

Με την εφαρμογή κατατακτηρίων εξετάσεων απόφοιτοι 15ετίας ενός τμήματος με 100 εισακτέους κατ' έτος και τη σημερινή ποσόστωση εισαγωγής, χρειάζονται κατά μέσο όρο 140 έτη για την αντιστοίχιση του πτυχίου τους. Εάν ο κος Υπουργός εννοεί ότι θα δοθούν ευνοϊκότερες ποσοστώσεις, τότε θα πρέπει να λάβει υπόψη του για τη λύση που προτείνει, τον φόρτο των τμημάτων σε σχέση με τις διεθνώς αποδεκτές αναλογίες διδακτικού προσωπικού /διδασκομένων.
Η αυτοδίκαιη εξέλιξη των αποφοίτων ΤΕ σε αποφοίτους ΠΕ, που ακολουθεί την εξέλιξη των τμημάτων τους, βασίζεται στο γεγονός ότι τα πτυχία ΤΕ αντιστοιχούν σε 240 Ects και τα νέα πτυχία ΠΕ σε επίσης 240 Ects. Αυτό αν επιθυμούμε να το τοποθετήσουμε στο διεθνές περιβάλλον που δηλώνουμε ότι ανήκουμε, είναι αδιαμφισβήτητο!

 
Κωνσταντίνος
10 Φεβ 2018 14:57

Δεν αποτελεί "είδηση" όλο αυτό, ούτε είναι κάτι πρωτοφανές...σε πολλές σχολές που διεξάγουν κατατακτήριες φοιτητές μπαίνουν σε διαφορετικά εξάμηνα ανάλογα με τη συνάφεια του προηγούμενου πτυχίου (π.χ. στους Μηχανολόγους του Α.Π.Θ. οι Μηχανολόγοι από Τ.Ε.Ι. μπαίνουν στο 5ο εξάμηνο, αντί για το 1ο κ.α.)...προφανώς και οι καθηγητές των νέων τμημάτων θα δημιουργούσαν ειδική κατηγορία για παλιούς πτυχιούχους (με σχεδόν όμοια προγράμματα σπουδών) καθώς μόνο να κερδίσουν έχουν απ' αυτή την ιστορία ...
Το ερώτημα είναι, τι ΝΟΗΜΑ θα έχει να δώσει κανείς κατατακτήριες στην παλιά του σχολή για να πάρει ένα πτυχίο 240 πιστωτικών μονάδων που κατά πάσα πιθανότητα δε θα του προσφέρει απολύτως τίποτα παραπάνω απ' ότι του προσφέρει αυτό που ήδη έχει;

 
κύρος
10 Φεβ 2018 15:40

Θα προσφέρει "κύρος"! Το ανέφερε και ο κ. Υπουργός.

 
Γιάννης
10 Φεβ 2018 16:34

Οποιαδήποτε διαφορετική αντιμετώπιση των απόφοιτων σε σχέση με την αντιμετώπιση που είχαν οι απόφοιτοι των βιομηχανικών σχολών Πειραιά και Θεσσαλονικής, των δασκάλων κοκ όταν εξελίχθηκαν οι σχολές τους είναι παράνομη και αντισυνταγματική. Για συντεχνιακούς λόγους θα τινάξει στον αέρα ένα από τα πιο σημαντικά εγχειρήματα στην Παιδεία.

 
Ένας κάποιος
10 Φεβ 2018 17:02

Υποθέστε οτι υπάρχει ένας φοιτητής ο οποίος μπήκε το 2013 και είναι ακόμα μέσα στη σχολή. Και υποθέστε οτι πολλοί συμφοιτητές του έχουν αποφοιτήσει. Ο μεν ένας θα πάρει πτυχίο Πανεπιστημίου, οι δε πολλοί θα πρέπει να δώσουν κατατακτήριες. Υποθέστε λοιπόν πως οι πολλοί προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για διακριτική μεταχείριση. Τι πιθανότητες δίνετε να χάσουν την υπόθεση;; Θα την κερδίσουν 100%. Και επειδή θα την κερδίσουν και θα πληρωσει το Ελληνικό Δημόσιο, θα ακολουθήσουν και άλλοι. Οι εισαχθέντες του 2012, που καμία διαφορά δεν θα έχουν με τους εισαχθέντες του 2013 που θα έχουν όπως είπα κερδίσει την δίκη, οι εισαχθέντες του 2011, και ούτω καθεξής μηδέ εξαιρουμένων και των πιο παλιών του 2001 και πίσω που ήδη έχουν δικαιωθεί σε δίκες για την ισοτιμία με τους νεότερους. Θα πληρώνετε μέχρι τη δευτέρα παρουσία αποζημιώσεις. Μπράβο!!!!!

 
Απόστολος
10 Φεβ 2018 17:24

Εγώ το είχα γράψει μέρες πριν το πει ο υπουργός. Κατατακτήριες είναι η λύση. Κάποιοι το έχουμε ήδη κάνει ωστε να έχουμε 2 πτυχία και ΠΕ και ΤΕ. Τώρα αν κάποιοι δεν θέλουν αυτή την οδό και θέλουν αυτόματη μετάπτωση σε ΠΕ μάλλον θα δυσαρεστηθούν.
Εγώ μάλιστα προτίμησα να κάνω ένα δεύτερο Πανεπιστημιακό πτυχίο πριν κάνω μεταπτυχιακό κάτι που δεν μετάνιωσα ποτέ. Και τελικά είδα ότι άλλο ΤΕΙ και άλλο Πανεπιστήμιο!

 
ΓΛ
10 Φεβ 2018 18:54

Και αν πολύ απλά με βάση τις κείμενες διατάξεις-όσο ευνοϊκά και να ειναι τα ποσοστά- οι αξιολογητές- βαθμολογητές των γραπτών εξαντλήσουν την αυστηρότητα τους και δεν καλυφθούν οι θέσεις;;;; Και να θέλει κάποιος να μην μπορεί!!!! Παραδείγματα υπάρχουν.

 
ΚΚ
10 Φεβ 2018 19:00

Aμα ηθελα κατατακτηριες θα εδινα στο ΕΜΠ και θα είχα το κεφαλι μου ησυχο και απο επαγγελματικης πλευράς

 
ΣΚ
10 Φεβ 2018 19:30

Τι πάει να πει κατατακτήριες!!!!
Στη Σχολή που μπήκες θα δόσεις πάλι εξετάσεις!!!!
Δεν νομίζω!!!
Κάτι άλλο θέλει να πει ο αξιότιμος Υπουργός και δεν το εκφράζει ή δεν ερμηνεύεται ορθά.

Κατατακτήριες, δηλαδή μαθήματα που θα πάρεις ανάλογα με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών που έχει διδαχθεί ο κάθε ένας στην περίοδο που αποφοίτησε, αυτό!!! Γιατί κάτι άλλο δεν μπορεί να το χωρέσει η ανθρώπινη λογική!!

Ας βγει ένα δελτίο τύπου από τους αρμόδιους του Υπουργείου μαζί με τους αρμόδιους των δύο Ιδρυμάτων να εξηγήσουν την επόμενη μέρα για τους Πτυχιούχους.
Υπάρχουν λύσεις, έχουμε πολλά παραδείγματα μετάβασης παλαιών Πτυχιούχων..

Μην πορευόμαστε με μισόλογα πότε θα αλλάξουμε νοοτροπία, σαν άνθρωποι και σαν κοινωνία...

Ευτυχώς υπάρχει και το esos και ενημερωνόμαστε..

 
bob mastoras
10 Φεβ 2018 20:08

Μία δίκαιη και έντιμη λύση μπορεί να προκύψει! Άλλη μία φορά εκπτύσσομαι, αυτήν την φορά θετικά..Τα στοιχεία της λύσης
• Τα τμήματα έχουν στα χέρια τους την ευθύνη. Οι ΔΕΠ είναι οι φορείς της θεσμικής μνήμης αυτών των θεσμών. Είναι οι μόνοι που μπορούν να κρίνουν έναν απόφοιτο π.χ. του 1995 (με το αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών) σε σχέση με έναν του 2017. Τι μαθήματα τους βάζεις;
• Όχι αυτοματισμός. Οι αιτιάσεις θα αποδυναμωθούν και θα ακυρωθούν με αυτόν τον τρόπο.
• Τέλος αναγνώριση της ακαδημαϊκότητας των μέχρι σήμερα σπουδών των αποφοίτων. Με το μέχρι σήμερα θεσμικό πλαίσιο οι σπουδές σε ΤΕΙ ήταν σε ακαδημαϊκό απαρτχάιντ. Αυτό τελειώνει. Δόξα τω θεώ.
Τι να φοβόμαστε; Προς το παρών όμως είναι καιρός να χαρούμε για μία ανέλπιστα θετική τροπή που φαίνεται να ακολουθείται με πρωτόγνωρη ωριμότητα και κουράγιο από πλευράς του υπουργού.

 
bob mastoras
10 Φεβ 2018 20:45

@Ζωή Γεωργιάδου
Υπάρχουν απόφοιοτι που δεν έχουν 240 ECTS από το πτυχίο τους γιατί αυτό ήταν 3,5 ετών. Δεν είμαι καν σίγουρος ότι τα 4ετή πτυχία είναι όλα πιστοποιημένα για 240 ECTS
@ Κωνσταντίνος
Το ποιες ακαδημαϊκές επιδόσεις είναι αναγκασμένη η χώρα να αναγνωρίσει καθορίζεται από την Σύμβαση της Λισαβόνας για την αναγνώριση ακαδημαϊκών επιδόσεων. (Lisbon Recognition Convention) Η Ελλάδα και το Μονακό είναι οι μόνες χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης που δεν έχουν υπογράψει. Δεν σου λέει κάτι αυτό;

@Γιάννης
Οι δάσκαλοι 2ετών σχολών έκαναν προγράμματα εξομοίωσης. Οι απόφοιτοι ΑΒΣΠ ΑΣΟΕΕ κλπ κατατάσσονταν ως ΠΕ στο δημόσιο. Οι σχολές τους έδιναν και πριν τις ονομάσουν πανεπιστήμια διδακτορικά. Δηλαδή για να γίνεις καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ μπορούσες να σπουδάζεις μόνο στην ΑΣΟΕΕ. Στα ΤΕΙ δεν ισχύει αυτό.

@ΚΚ @ Κωνσταντίνος
Κανείς δεν σε εμποδίζει να δώσεις στο ΕΜΠ και να χρεωθείς 5 χρόνια αντί για ένα εξάμηνο. Αν νομίζετε ότι το πανεπιστημιακό πτυχίο δεν προσφέρει τίποτα ξια σας όπως λένε και οι κρητικοί.

 
Απόφοιτος τει
10 Φεβ 2018 22:22

@Γιάννης 10 Φεβ 2018 16:34
"Οποιαδήποτε διαφορετική αντιμετώπιση των απόφοιτων σε σχέση με την αντιμετώπιση που είχαν οι απόφοιτοι των βιομηχανικών σχολών Πειραιά και Θεσσαλονικής, των δασκάλων κοκ όταν εξελίχθηκαν οι σχολές τους είναι παράνομη και αντισυνταγματική. Για συντεχνιακούς λόγους θα τινάξει στον αέρα ένα από τα πιο σημαντικά εγχειρήματα στην Παιδεία."

Είναι όπως ακριβώς τα λες. Ρίχνουν το "τυράκι" των κατατακτήριων, στις οποίες θα μπορούν να συμμετάσχουν πάρα πολύ λίγοι απόφοιτοι και θα επωφεληθούν απ΄αυτούς ελάχιστοι. Μάλλον μας περνάνε για "κουτόφραγκους". Μόνο δικαστικά και με αγωγές προσωποιημένες θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα. Η αξιοπιστία του ανθρώπου αυτού φαίνεται, μόνο και μόνο από το γεγονός ότι πριν 1 1/2 μήνα δήλωνε (το έχει δημοσιεύσει το καθ΄όλα έγκριτο esos), ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαδικασία αντιστοίχισης των πτυχίων των αποφοίτων με αυτών των πτυχιούχων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Το γεγονός ότι δεν αναφέρεται ισοτίμηση των πτυχίων των αποφοίτων των δύο συγχωνευόμενων ΤΕΙ, με αυτά του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπως θα έπρεπε με βάση το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους, αποτελεί και το βασικότερο "αγκάθι" που δεν έχει κατατεθεί το Σχέδιο Νόμου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Οι μέχρι πρόσφατα "λαλίστατοι" και με λόγια που προσφέρουν απλόχερα "τσάι και συμπάθεια" καθηγητές των ΤΕΙ σίγησαν, γιατί αντιλήφθησαν απ΄τα γραφόμενα ότι τους πήραν χαμπάρι. Δεν μας λείπουν πάντως τα "καλά τους λόγια". Δεν τα έχουμε ανάγκη. Θα τη βρούμε τη λύση ως απόφοιτοι, με κάθε τρόπο. Αρκεί αυτό να γίνει μαζικά και οργανωμένα.

 
Π.Ι.Δημητριάδης
11 Φεβ 2018 07:17

Aγαπητοι φίλοι,

(εκπαιδευτικοι των δύο ιδρυμάτων, αποφοτοι, μελλοντικά μελη της Διοικούσας Επιτροπης του νέου ιδρύματος)

Κατατακτηριες γινονται και σήμερα και θα γίνονται και αυριο....δεν μας κανει το υπουργείο καμιά χάρη ,εμείς μετα την αποφοίτηση μας ασχοληθήκαμε επαγγελματικά με το αντικείμενο των σπουδών μας με τι όποιες δυσκολίες αντιμετωπίσαμε.

Δέν μαζεύουμε πτυχία και δεν θέλουμε , το σχολείο που τελειώσαμε συγχωνεύτηκε και παύει να υπάρχει ... και εμείς θέλουμε να ξέρουμε ποιο ειναι το διαδοχο σχήμα, και την θέση την δική μας, στις αντιστοιχες ειδικότητες που εχουμε τελειώσει (ηλεκτρονικων ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ στην περίπτωση μου)

Με 25 χρόνια προυπηρεσίας (μικροκυματικά δικτυα ευρείας ζωνης και συστημάτων παλμοκωδικης διαμορφωσης επι ασυρματικων φορέων , σε τεχνολογίες Επικοινωνιων και Πληφορικης ,με εξαμηνες επαγγελματικές εκπαιδεύσεις στο θρανίο {επι 8ωρο ημερησιως με 25 μαθηματα και εξετάσεις}
κ.λ.π ,θα μου πεί δωσε κατατακτηριες εξετάσεις για να κερδίσεις τί ??

Την μέχρι τώρα πορεία μου την επαγγελματική ζητώ να κατοχυρώσω μετά απο 6 χρόνια συνολικα στα θρανία εφόσον η Ελληνική πολιτεία αποφάσισε να καταργήσει-συγχωνεύσει ,το σχολείο του οποίου ειμαι απόφοιτος.
Ελπίζω και εύχομαι η νέα Δ.Ε ( και εφόσον δεν αλλάξουν τα πράγματα κατα την συζήτηση στην βουλη) να είναι περισσότερο ευέλικτη !!!!! είδωμεν

σας ευχαριστω και συγγνώμη εαν σας κούρασα

 
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ
11 Φεβ 2018 09:29

Κατατακτήριες δεν μπορούν να υπάρξουν, αφού το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι η μετεξέλιξη των δύο ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Κατατακτήριες γιατί να γίνουν, για να πάρει κάποιος πτυχίο με 240 πιστωτικές μονάδες, ενώ ήδη έχει αποκτήσει πτυχίο με 240 πιστωτικές μονάδες; Σκόπιμα διαδίδονται αυτά, γιατί η ηγεσία του Υπουργείου γνωρίζει ότι πρέπει να προβλέπεται η ισοτίμηση των πτυχίων των αποφοίτων των 2 ΤΕΙ, με αυτά των πτυχίων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αφού το σχέδιο νόμου έχει στο σημείο αυτό συνταγματικό κενό.

 
Γ.Α
11 Φεβ 2018 10:36

Παιδιά τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχίων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα είναι τα ίδια ακριβώς με των ΤΕΙ δηλαδή επιπέδου 6. Συνεπώς επαγγελματικά δεν έχει κανένα νόημα να μπεί κάποιος σε αυτή τη διαδικασία. Εφόσον όμως παίρνεις και ένα ακόμα πτυχίο, μιας και το πτυχίο του ΤΕΙ συνεχίζει να υπάρχει και δεν αναλώνεται, τότε πρέπει να υπάρξει λύση κατατακτηρίων. Δε μπορείς να έχεις 2 πτυχία ταυτόχρονα με σπουδές μόνο για το ένα. Τεχνικά μπορεί να φτιαχτεί ενας ειδικός κύκλος σπουδών 1-2 το πολύ εξαμήνων (4-8) μαθήματα για τους αποφοίτους των ΤΕΙ όπου θα παίρνουν το νέο πτυχίο. Για τις κατατακτήριες προτείνω στον Υπουργό εξέταση στη πτυχιακή εργασία από τριμελή επιτροπή καθηγητών. Ο κάθε πτυχιούχος θα εξετάζεται προφορικά και εάν πιάνει τη βάση θα εισάγεται στο ειδικό πρόγραμμα εξομοίωσης των 4-8 μαθημάτων και θα λαμβάνει το πτυχίο. Εννοείται πως θα υπάρχει μια θετική αντιμετώπιση στην εξεταστική διαδικασία με το σκεπτικό ότι θα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αφήσει τα θρανία 20 χρόνια και πάνω.

Ξεχάστε όλοι σας τη περίπτωση εξομοίωσης πτυχίων ΤΕΙ με Πανεπιστήμιο με νομο διότι δε γίνεται και θα "πεσει" στο ΣτΕ για πλάκα.

 
ΚΚ
11 Φεβ 2018 10:59

Nα κάνουμε το σταυρό μας ,να πέσουνε και με δύναμη, οσον το δυνατόν πιο γρήγορα,μπας και σώσουμε τίποτα αγαπητοι φίλοι.

 
ΓΚ
11 Φεβ 2018 11:11

Τα περι κατακτηρίων γνωρίζεις υπουργέ οτι δεν μπορουν να γίνουν για τους ηδη αποφοίτους οταν επιθυμουν να ισοτιμήσουν το τίτλο σπουδων που του εχει δώσει το μητρικό τους Ιδρυμα .

Μπορείς να ζητήσεις προυπηρεσία στο αντικειμενο σπουδών τους,μπορεις να πεις σου χρεωνω v μαθημάτα ( τραβηγμένο αυτο αλλα μπορειτε να το κάνετε ..) και αυτο μονο απο το αντιστοιχο τμήμα ...

Ξέρεις οτι τα έχεις κάνει θάλασσα σε ολες τις βαθμίδες της εκπαιδευσης και οχι μόνο στο συγκεκριμένο

ας προσεξουν οι της Δ.Ε στο θέμα αυτό,ελπιζω οτι θα υπάρξουν φωνές συνεσης και λογικής (τουλάχιστον απο μερικούς απο τους διδάσκοντες...)

καλημέρα

 
homo faber et ludens
11 Φεβ 2018 11:48

Το άνοιγμα του δρόμου για εξομοίωση των πτυχίων των αποφοίτων με τα πτυχία του ΠΔΑ δεν θα πρέπει να σκαλώσει σε τεχνικές λεπτομέρειες. Ίσως πρέπει να δοθεί η δυνατότητα για χρήση της τεχνογνωσίας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου για απομακρυσμένη εκπαίδευση. Πλεονεκτήματα:

- Οι απόφοιτοι που μένουν εκτός Αττικής μπορούν να παρακολουθήσουν.
- Μεγαλύτερος αριθμός αποφοίτων μπορεί να εξυπηρετηθεί.
- Κάποια οικονομική συμβολή (δίδακτρα/εξέταστρα) μπορεί να ελαφρύνει το νέο ίδρυμα .Μία πλημμύρα αποφοίτων είτε δεν θα εξυπηρετηθεί είτε θα επιβαρύνει το ίδρυμα.

 
Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας
11 Φεβ 2018 12:08

Εφόσον δίνοντας κατατακτήριες θα μας αναγνωρίσουν τα μαθήματα του πρώτου πτυχίου, γιατί δεν μας τα αναγνωρίζουν απευθείας χωρίς να δώσουμε κατατακτήριες; Να δώσουμε κατατακτήριες για μαθήματα που ήδη έχουμε σπουδάσει, και τα γραπτά μας να διορθωθούν από τους ίδιους καθηγητές που είχαμε πριν 6 χρόνια; Θα περάσουμε το ίδιο μάθημα στον ίδιο καθηγητή δυο φορές; Τι πιο υποκριτικό; Και πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να δώσουν κατατακτήριες οι χιλιάδες απόφοιτοι; Εφόσον και τα δυο πτυχία είναι 240 ECTS και τα δύο ιδρύματα μετονομάζονται σε πανεπιστήμιο, η μόνη δίκαιη και λογική λύση είναι να μετονομαστεί και το πτυχίο σε πανεπιστημιακό.

 
Ελένη
11 Φεβ 2018 12:56

Κατατακτήριες για το ίδιο ίδρυμα από το οποίο αποφοίτησα; Θα ζητάω δηλαδή αποδεικτικό πτυχίου από τη γραμματεία και ταυτόχρονα αίτηση για κατατακτήριες;
Στη Γαλλία μπορείς να αποκτησεις , μετά από εξετάσεις, πτυχίο Πανεπιστημίου μετά από αποδεδειγμένη εμπειρία κάποιον ετών σε ένα αντικείμενο που.χ. λογιστική. Και στο Ελλαδισταν πτυχιούχοι 4 ετών σπουδών με 240 ects , θα δώσουν κατατακτήριες για να παρακολουθήσουν ξανά μαθήματα από τη σχολή που στην ουσία αποφοίτησαν για να πάρουν πτυχίο;
Καλύτερη καρατόμηση και απαξιωση των πτυχιούχων ΤΕΙ, στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να υπαρξει.
Πόσο δίκιο είχε ο Μίκης !!!

 
Θωμάς Πασχάλης
11 Φεβ 2018 13:07

Και γιατί κε υπουργέ οι απόφοιτοι των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά να δώσουν κατατακτήριες? Για να ξαναμπούν στο ίδρυμα από το οποίο αποφοίτησαν? Αυτή τη δουλεία θα κάνουν οι άνθρωποι? Τους ρωτάς αν μπορούν να το κάνουν και αν είναι εφικτό να γίνει? Τους καταργείς τα ιδρύματα και τους αφήνεις από έξω πλέον με πτυχία υποβαθμισμένα. Όταν πανεπιστημιοποήθηκαν διάφορα ιδρύματα στο παρελθόν τότε υπήρχαν αυτόματες διαδικασίες ισοτίμησης για όλους τους αποφοίτους. Τώρα γιατί να μην υπάρξουν? Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά είναι παιδιά κατώτερου Θεού? Το integrated master στις πολυτεχνικές σχολές το έδωσες απλόχερα σε όλους τους αποφοίτους παλαιούς και καινούργιους.

 
Παλιος
11 Φεβ 2018 13:54

Αγαπητοι φιλοι αποφοιτοι δεν εχετε καταλαβει κατι βασικο. Στις κατατακτηριες μπαινει ενα ποσοστο των εισακτεων, π.χ. 10-12%. Οταν λοιπον ενα τμημα εχει π.χ. 2000 αποφοιτους, δεν μπορουν ολοι να περασουν. Θα μπουν 20-30 και ολοι οι υπολοιποι θα μεινουν απ εξω. Ειναι αυτος ενας εξυπνος τροπος για να μην παρει ισοτιμια σχεδον κανενας.

 
Κωνσταντίνος
11 Φεβ 2018 14:26

@bob mastoras

Όχι δε μου λέει τίποτα αυτό, σε πολλά είμαστε "απείθαρχοι" ως κράτος...που θες να καταλήξεις;

 
ΚΑ
11 Φεβ 2018 14:54

@Παλιος

πέστα Γίγαντα ,που τσιμπήσανε οτι θα λυθει ετσι το θέμα μας ...
το τυράκι το βλέπουνε... την φάκα δεν βλέπουνε .....

 
Wolf
11 Φεβ 2018 15:56

Νομίζω η προτεινόμενη λύση (διευρυμένη κατάταξη) είναι λογική και ευνοϊκή για τους αποφοίτους των δύο ΤΕΙ. Πιστεύω οτι, πιθανότατα, μετά την αναγνώριση των ισοδύναμων μαθημάτων, οι καταταχθέντες φοιτητές του Παν. ΔΑ θα βρίσκονται σε θέση τελειόφοιτου, με μικρή "απόσταση" από το νέο πτυχίο που επιδιώκουν.

 
Απλά μαθηματικα
11 Φεβ 2018 16:06

@παλιος, @ΚΑ

Αφού συμφωνείτε στο ποσοστό 10-12% στα 2000 άτομα, τότε έχουμε 200-240 αποφοίτους/έτος. Τουλάχιστον έτσι λένε τα κλασσικά μαθηματικά. Κατανοώ φυσικά τα δημιουργικά μαθηματικά που διαστρεβλώνουν ομως την πραγματικότητα.
Κατα τα λοιπά μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην λες......σοφό ρητό.

 
George TEI
11 Φεβ 2018 16:21

Ρε παιδιά για πείτε μου ποιο είναι το επίπεδο 6 και ποιο το επίπεδο 7. Εγώ δηλαδή που έχω πτυχίο ΤΕΙ + Μεταπτυχιακό είμαι στο επίπεδο 7? Εχω δηλαδή τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τον απόφοιτο Πολυτεχνείου?
Δυστυχώς στην Ελλάδα άλλα λέμε, άλλα γράφομε και άλλα εννοούμε. Τα ΤΕΙ από το 2001 είναι ΑΕΙ. Επειδή κάποιοι δεν θέλουν να είναι ΑΕΙ και άλλοι από άγνοια,αναφέρονται σε "ΑΕΙ και ΤΕΙ". Τι είδους βασικό(Bachelor) πτυχίο δίνουν όταν σε άλλα Κράτη το βασικό πτυχίο δίνει πρόσβαση στην ειδικότητα χωρίς τους γελοίους περιορισμούς που υπάρχουν εδώ...
Πολύπαθος θεσμός τα ΤΕΙ και δρομολογείται η κατάργησή τους. Στις πλάτες όμως όσων τα στήριξαν και τα ανέδειξαν δηλαδή των αποφοίτων και των φοιτητών τους. Ο κ. Υπουργός στη αρχή ανέφερε ότι "δυστυχώς δεν υπάρχει λύση" και τώρα αναφέρεται σε "κατατακτήριες " που θα γίνουν με μέριμνα των τμημάτων. Κατατακτήριες στις σχολές που έχομε αποφοιτήσει που ξανακούστηκε. Και δεύτερο πτυχίο στην ίδια ειδικότητα που ξανακούστηκε και τι να το κάνομε αν όπως είχε αναφέρει ο κ. Υπουργός θα έχομε τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με το ΠΔΑ? Εκτός αν άλλα λέει και άλλα εννοεί ο κ. Υπουργός.
Η λύση πρέπει να είναι καθαρή και να δοθεί μέσα από το νόμο για το ΠΔΑ. Το ΠΔΑ αποτελεί συνέχεια των 2 κεντρικών ΤΕΙ της Αττικής και οι απόφοιτοι(παλαιοί και νέοι) έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν το πτυχίο που θα δίνει έστω με προϋποθέσεις(εξέταση σε κάποια μαθήματα ,προϋπηρεσία) . Και αυτό θα πρέπει να αναφέρεται σαφώς στο νέο νόμο ίδρυσης του διάδοχου πανεπιστημίου. Όλα τα άλλα είναι υποσχέσεις απραγματοποίητες και δικαιολογίες που δεν δίνουν ουσιαστική λύση.
Οι Σύλλογοι Αποφοίτων και τα Επαγγελματικά Σωματεία πρέπει να ενεργοποιηθούν και να ενημερώσουν τους Βουλευτές και τα κόμματα πριν από τη ψήφιση του Νόμου. Το θέμα αφορά όλους τους απόφοιτους ΤΕΙ(Παλαιούς-Νέους) από όλα τα ΤΕΙ της Ελλάδας. Ότι αποφασισθεί τώρα για το ΠΔΑ θα αποτελέσει οδηγό και για τα υπόλοιπα ΤΕΙ.
Συνάδελφοι, δείτε τη στάση κάθε κόμματος και κάθε Βουλευτή στη συζήτηση που θα γίνει για το τόσο σοβαρό θέμα που μας απασχολεί στην Βουλή, στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια και στηρίξτε αυτούς που θα μας στηρίξουν όταν έρθει η ώρα...

 
ΓΒ
11 Φεβ 2018 17:05

φίλοι μας λεει το υπουργείο να υποστούμε κατατακτήριες για να ξαναμπούμε σε μια σχολή ( που την έχουμε τελειώσει...χρόνια ) που δεν εχει διοικητικά όργανα, δεν εχει προγραμμα σπουδων,καθηγητές- στάθμης πανεπιστημιου , επαγγελματικά δικαιώματα , δεν έχει βιβλία - σημειώσεις (θα δώσουν τα υπάρχοντα ...εαν υπάρχουν ) κ.λ.π

Δεν ξέρουν τι τους γίνεται !!!!!!!, ο καθένας λέει το κοντό του και το μακρύ του
ακούσαμε πριν τους κ.κ. Μουτζούρη, βρυζίδη ,Μπρατάκο και τα λοιπά που τους ακολουθούν να λένε τις ονειρώξεις τους,να προσπαθήσουν να μας ταισουν με το ζόρι σανό.

και να φτιάχνανε κανένα πολυτεχνείο αντε να το καταλάβω , αλλα τώρα ......

''ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ'' ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΝΕ ΑΥΤΑ .....ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

καληνύχτα

 
Βασιλική
11 Φεβ 2018 18:05

Εγώ βλέπω πως όλοι μπήκαν στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (καθηγητές, διοικητικό προσωπικό κλπ) μόνο οι απόφοιτοι απ έξω. Κατατακτήριες να δώσουν οι απόφοιτοι άλλων σχολών όχι εμείς για να ξαναμπούμε όταν ήδη έχουμε πολυετή επαγγελματική εμπειρία.Μας κοροϊδεύουν; Η διαδικασία να περιλαμβάνει αίτημα ισοτιμησης και αυτόματη εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Αναγνώριση μαθημάτων και εξετάσεις μόνο στα επιπλέον όχι στα ίδια ξανά και ξανά με κατατακτήριες.

 
ΒΝ
11 Φεβ 2018 18:47

τελευταία αδήλωση

//Υπουργός: Κατατακτήριες για τους αποφοίτους του ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ που θέλουν πτυχίο από το Παν. Δυτ. Αττικής//

προτελευταία δήλωση

// Εξετάσαμε το θέμα της ισοτίμησης των παλαιών πτυχιούχων απο νομικής πλευρας και δεν μπορουν να ισοτιμηθουν //

Τι καταλαβαίνετε αγαπητοι φίλοι.... τριμυμία εν κρανίω λεω εγώ ...

Το θέμα αυτο δεν τους απασχόλησε καθόλου στην επιτροπή τους ..

ποιοι φταίνε ... οι κκ βρυζίδης και Μπρατάκος και οι λοιποι .

Βγείτε κυριοι εκπροσωποι των ιδρυμάτων τωρα και απαντήστε σε αυτά που λέει ο Υπουργός....

Το Υπουργείο αλλαζει θεσεις σαν τα υποκάμισα αναλογα με το κλιμα που βλέπουν ,δεν υπαρχει κανένας προγραμματισμος .... βλεποντας και κανοντας ...

ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean