Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Για «σιωπή» σε φοιτητική κατάληψη κατηγόρησε το ΚΚΕ ο υπ. Παιδείας

«Το θέμα της φοιτητικής μέριμνας δεν μπορεί να λυθεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Θέλει έναν, τουλάχιστον, δεκαετή προγραμματισμό»
Δημοσίευση: 12/02/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ως υπουργείο Παιδείας ζητήσαμε από τους φοιτητές, χωρίς να καλέσουμε την αστυνομία- να σταματήσουν την κατάληψη στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, είπε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή  Γ. Γκιόκα για τις Φοιτητικές Εστίες  και  διερωτήθηκε για το ΚΚΕ.

Α.  Για ποιον λόγο δεν υπήρχε μία δημόσια τοποθέτηση για μία κατάληψη που καθυστερούσε τρελά τις υποχρεώσεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για να προχωρήσει σε αυτά τα πράγματα;

Β. Δεν μπορεί, λοιπόν, από τη μια μεριά σιωπή σε κάτι και από την άλλη μεριά να λέμε ότι ο Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ είπε «σε εύλογο χρονικό διάστημα» (σ.σ.να λυθούν τα προβλήματα στις Φοιτητικές Εστίες).  

Γ. ου κάνει εντύπωση η αντίδρασή σας, γιατί σε μία δημοκρατική κοινωνία δεν είναι ντροπή να συνεννοούμαστε. Αυτό εσείς δεν μπορείτε να το κατανοήσετε. Φαίνεται ότι υπάρχει κάτι που αντιδράει το DNA σε αυτήν την έκκληση για συνεννόηση.

Δ. Το δεύτερο είναι το εξής: Κοιτάξτε, όταν λέτε «οικότροφοι στη φοιτητική εστία του ΕΚΠΑ έρχονται αντιμέτωποι με κοριούς στα στρώματα», «στις εστίες του ΤΕΙ Χαλκίδας και ΑΣΠΑΙΤΕ σοβάδες κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των φοιτητών» ή θα πάμε οι δύο να δούμε αν ισχύει αυτό ή όχι ή θα δεχθούμε αυτό που λένε οι υπεύθυνοι των ιδρυμάτων, δηλαδή ότι είναι απολύτως ψευδές.

Γ. Γκιόκας: Σύμφωνοι, να πάμε.

Ε.  Δεν φταίτε εσείς. Και εσάς σας το φέρανε. Γίνεται αυτό, είναι μέρος μιας μικρής παθογένειας της δημοκρατίας.

Ζ. Αυτό που προσπαθώ να σας πω είναι ότι η καταστροφολογία δεν βοηθάει να μεταφέρουμε την εικόνα στον ελληνικό λαό. Εγώ πρώτος σας είπα ότι πρέπει όλο το εκπαιδευτικό σύστημα να το δούμε και στην αντιφατικότητά του. Ορισμένα λειτουργούν θετικότερα, για ορισμένα πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά βήματα.

Δεκαετή προγραμματισμό

«Το θέμα της φοιτητικής μέριμνας δεν μπορεί να λυθεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Θέλει έναν, τουλάχιστον, δεκαετή προγραμματισμό» τόνισε ο υπουργός Παιδείας και σημείωσε: «η ελληνική πολιτεία διαχρονικά ήταν πολύ πίσω στα θέματα φοιτητικής μέριμνας».

Στο τέλος Μαΐου ο δεκαετής προγραμματισμός

Ο Κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι  στο τέλος Μαΐου θα καταθέσει το σχέδιό του  για  τον δεκαετή προγραμματισμό.

Η δευτερολογία του Βουλευτή Γ. Γκιόκα

Μου κάνει εντύπωση η προτροπή να συνεννοηθούμε ειδικά εμείς. Εμείς καταθέτουμε μια σειρά από προβλήματα. Και δεν τα καταθέτουμε εμείς, κύριε Υπουργέ, ούτε καταστροφολογούμε. Αυτά τα προβλήματα τα εντοπίζουν πρώτα απ’ όλους –εμείς από εκεί τα παίρνουμε- οι σύλλογοι των οικοτρόφων που υπάρχουν. Εκτός εάν θέλετε να καταργήσουμε τη συλλογική εκπροσώπηση στα πανεπιστήμια, να καταργήσουμε τους συλλόγους οικοτρόφων και να αποδεχόμαστε την εικόνα που δίνει κάθε φορά το αρμόδιο Υπουργείο.

Το τελευταίο διάστημα υπήρχαν συγκεκριμένα περιστατικά. Το πιο χαρακτηριστικό αλλά όχι το μόνο –πέρα από αυτά που αναφέρουμε στην επίκαιρη ερώτηση- ήταν η διακοπή για δύο μήνες της σίτισης σε φοιτητικές εστίες σε όλη την

Ελλάδα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Και δεν ήταν αιτία η κατάληψη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Άλλες ήταν οι αιτίες. Και απ’ ό,τι ξέρω έγινε και αντικατάσταση της διοίκησης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που είχατε εσείς τοποθετήσει πριν από λίγο καιρό. Επομένως, δεν ήταν η κατάληψη η αιτία.

Αυτά τα προβλήματα, όμως, εμείς τα εντοπίζουμε μέσα από τις κινητοποιήσεις που κάνουν οι ίδιοι οι σύλλογοι οικοτρόφων. Άρα, λοιπόν, δεν το καταλαβαίνω. Μου κάνει εντύπωση κιόλας αυτή η ρητορεία ότι καταστροφολογούμε ή οι συνειρμοί ότι ταυτιζόμαστε με τη Νέα Δημοκρατία.

Σοβαρά μιλάτε; Τι είναι αυτό το πράγμα; Έτσι αντιμετωπίζετε τους συλλόγους των οικοτρόφων, τα παιδιά αυτά που διεκδικούν, που αγωνίζονται; Μου κάνει εντύπωση όλη η λογική με βάση την οποία απαντάτε τη συγκεκριμένη ερώτηση, τη στιγμή που αναφέρουμε συγκεκριμένα προβλήματα.

Δεύτερον, λέτε για τη Νέα Δημοκρατία. Τα επίπεδα χρηματοδότησης όσον αφορά το ΙΝΕΔΙΒΙΜ –που έχει στην αρμοδιότητά του τις εστίες- είναι αυτά που άφησε η Νέα Δημοκρατία. Άρα, εσείς ακολουθείτε αυτήν την πολιτική.

Εσείς μιλάτε για πλεονάσματα και την ίδια στιγμή υποβαθμίζετε μια σειρά πλευρές και της εκπαίδευσης και της φοιτητικής μέριμνας, που τη βιώνουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές. Άρα, λοιπόν, μην προσπαθείτε να παρουσιάσετε μια πραγματικότητα η οποία δεν υπάρχει.

Δεύτερο ζήτημα: Για να σας δείξω ότι έχετε και άδικο σε αυτό που λέτε, κύριε Υπουργέ, πριν λίγο καιρό έγινε μια κινητοποίηση στις 25 του Γενάρη από συλλόγους οικότροφων των εστιών της Αθήνας προς τις κεντρικές υπηρεσίες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Μετά την κινητοποίηση αυτή υπήρχε ανακοίνωση από τη μεριά του Προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και μια σειρά δεσμεύσεις όσον αφορά μια σειρά ζητήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν. Με εξαίρεση ορισμένα, που όντως λύνονται -θα μπορούσατε να πείτε τουλάχιστον αυτό- κατόπιν φυσικά των κινητοποιήσεων των φοιτητών, οι περισσότερες απαντήσεις και δεσμεύσεις από τη μεριά του Προέδρου είναι ήξεις αφήξεις.

Χαρακτηριστικά λέει: «Για τα θέματα της ανακαίνισης της δεύτερης ΦΕΕΜΠ αφορούν αντικείμενο αρμοδιοτήτων του ΕΚΠΑ», δηλαδή παραπέμπει στα ιδρύματα. «Η ενίσχυση προσωπικού θα ξεκινήσει άμεσα. Όσον αφορά τις σωληνώσεις νερού η διαδικασία αποκατάστασης προωθείται κατά προτεραιότητα. Θα δημοπρατηθεί σχετική μελέτη εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Τα σχετικά κονδύλια για τον εξοπλισμό των κοινόχρηστων χώρων θα εγκριθούν άμεσα μετά την υποβολή των σχετικών αιτημάτων». Η συντριπτική πλειοψηφία των δεσμεύσεων είναι αυτό. Είναι ήξεις αφήξεις, έτσι όπως ακριβώς το λέω, «εντός εύλογου χρονικού διαστήματος», και αν και εφόσον, και θα δούμε και πάει λέγοντας.

Και επιπλέον συμβαίνει και το εξής: γίνονται οι φοιτητές μπαλάκι στην κυριολεξία ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και τις διοικήσεις των ιδρυμάτων. Να ένα ζήτημα, παραδείγματος χάριν, ότι θα έπρεπε να υπάρχει μία κεντρική ευθύνη και όχι αυτός ο κατακερματισμός ευθυνών σε ιδρύματα, ινστιτούτα, Υπουργεία κλπ, που στο τέλος καταλήγουν στο να γίνονται μπαλάκι οι φοιτητές.

Παρ’ όλα αυτά αυτό που εμείς λέμε είναι ότι δεν είναι τεχνικό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και έχει να κάνει με μία διαχρονική πολιτική, που και εσείς ακολουθείτε, που σήμερα έχει πάρει πραγματικά εκρηκτικές διαστάσεις, βεβαίως από περιοχή σε περιοχή και από ίδρυμα σε ίδρυμα με αυξομειώσεις. Αυτό είναι, κατά τη γνώμη μας, το πρόβλημα και σε αυτό, κύριε Υπουργέ, πρέπει να δώσετε απάντηση.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ